Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hardhout stoken

Auteur Bericht

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#0 Geplaatst: 2009-09-22 22:49:55

We hebben een terras gemaakt en hebben een behoorlijke stapel met rest hout. Dit is hardhout en het brand geweldig maar nu beweren boze tongen dat dit slecht is voor de afvoerpijp is dat zo?

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#1 Geplaatst: 2009-09-23 00:53:35

Dat ligt eraan, welke houtsoort dat is. Meranti, bankirai en merbau kun je prima stoken. Teak weer minder.

Hary

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#2 Geplaatst: 2009-09-23 01:21:59

Integendeel. Hardhout produceert meer warmte en verbrandt langzamer dan de meeste andere houtsoorten. Produceert ook minder roet. Maar als het om geschilderd of behandeld hout gaat dan komen er ook allerhande ongewenste, soms zelfs giftge stoffen vrij. Maar dat geldt natuurlijk evengoed voor elke houtsoort.

Wij hebben -behalve in FR- ook in NL een actieve houtkachel in de huiskamer waar tegenwoordig de hele winter alleen nog tropisch hardhout in wordt gestookt, onbehandeld resthout van een kozijnenfabrikant. Perfect, veel beter dan elk ander hout tot nu toe, eiken incluis. Schoorsteen is brandschoon.

Ivo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-09-23 06:59:59

Ivo zei:

Hardhout produceert meer warmte

Produceert ook minder roet

Schoorsteen is brandschoon.

 

Klopt allemaal.

Maar ik heb ook een schoorsteenbrand meegemaakt toen men na lange tijd ander hout gestookt te hebben een flink vuur van hardhout maakte. De oude roet vatte door de hetere hardhoutgassen blijkbaar vuur.

Ik zou daarom zeggen:

hardhout, geen probleem als je schoorsteen schoon is. Dan geldt:

meer warmte 

minder roet

schoorsteen blijft schoner

Christian von Klösterlein

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#4 Geplaatst: 2009-09-23 08:39:03

De voor de hand liggende hardhoutsoorten kun je best opstoken in de kachel, maar vermijd teak en andere vethoudende soorten, deze zijn slecht voor het kanaal.

Cees. 

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2009-09-27 16:11:17

Ik ben het met niemand helemaal eens hier.

Wie van de ecologen hout als hernieuwbare energie heeft 'uitgevonden',  heeft ongelijk! En waarom?

1. Pure energie renouvable is de zon, de wind, waterkrachtcentrales én de energie die teruggewonnen kan worden uit deze nietige planeet, die Aarde heet in ons zonnestelsel. Verder dus de energie uit getijdenstromen van de kust met 9 meter verval.

2. Kerncentrales verzorgen hier nog steeds de bulk van onze energiebehoeften, maar 'men' vergeet dan maar even die opslag van hoogst radioactieve bijprodukten. De kosten om dat veilig te doen zijn gigantisch! De kosten van kerncentrales van 4e generatie eveneens.

3. Kernfusie is al minstens 40 jaar een wetenschappelijk project bij diverse internationale FOM organisaties. Want als "we" uit één druppel H2O meer energie kunnen poduceren voor de energiebehoefte van een hele stad, zijn de aardebewoners uit de problemen. Alleen de intelligente wetenschappers zijn (nog) ver af om dat volkomen veilig voor iedereen te doen.

4. Eiken-, beuken- én kastanjehout zijn hier al eeuwenlang de edele houtsoorten en het is dus zwaar zonde om die op te stoken in je open haard of zg. insert. Maar dat doen wij dus wél allen!! Want "we" wensen immers warmte!? tijdens een lange winter toch?

Ik ben geen uitzondering, want ik wil met klimmende jaren er immers 'warmpjes' bijzitten bij dat vuur.

Het is helaas nergens ecologisch verantwoord gebleken, want ook IK gedraag me dan als préhistorische holbewoner of een bewoner die weinig oog zou hebben voor de niet opgeloste problemen en zo ook de problemen met onze vervoersmiddelen. De tax anti-carbon is hier een voorbeeld van. En waarom?

Ons betaansrecht hier op aarde is koolstof(chemie). En benzine, zowel als diesel brandstoffen zijn over 20 jaar volkomen uitgeput voor onze vervoersmiddelen, net als de zg 'rare earth metals' die we gebruiken voor oa. de computers en moderne communicatiemiddelen ook al werken die op een siliciumchip.

Wij allen gedragen ons helaas nog steeds als roofbouwers van onze dierbare planeet!!!

Ik hoop er dan geen deel meer van uit te maken, want ik raak er alleen al gedeprimeerd van, maar een zeezeilster hier die in haar kano alleen die onmetelijke oceaan overstak, geeft me moed. Een grootse vrouw die zegt voor kinderen oa. dat de helft van onze 2 longen in feite bestaan uit regenatief vermogen van die oceanen. Nu te zien op TF 5 vandaag!

Groeten van,

Bruin.

PS: Ik had in mijn fermette in La Creuse een finse spekstenen kachel moeten laten installeren. Het moderne concept bestond er uit dat binnen die rookkanalen op principe van inverse 'trek' die afvalgassen teruggeleid worden naar verbrandindingsrooster. De claim is dan 1 kopje as per dag in de aslade...dus volledige verbranding zonder teerprodukten in de schoorsteen (sludge) en ook niet in de uitstoot van CO2. Maar ach, ik leer nog dagelijks van mijn fouten als 'zuinige' Ollandais. ;-)))

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2009-09-27 18:01:27

De vraag was of hardhout in de kachel nare gevolgen kan hebben voor de schoorsteen. Voor je betoog beschikt dit forum over een eco-rubriek.

Ivo

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#7 Geplaatst: 2009-09-28 09:40:35

Bovendien is het dramatische onzin en en foutieve informatie!!!

Houtstook zoals dat in Frankrijk gaat is één van de meest ecologische verwarmingswijzen! de kringloop is helemaal rond en de co emissie is dus nul, sterker nog: zou je die eik in het bos laten verrotten is de co emissie hoger.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#8 Geplaatst: 2009-09-28 23:03:40

H@ns,

Ik ben het met je eens op het gebied van de co emissie. Maar vergeet niet dat bij de meeste houtkachels er niet alleen co2 vrijkomt. Ook roet en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) komen bij verbranding van hout vrij en dat gebeurt niet als de boom gewoon in de natuur verrot. Het komt door de te lage verbrandingstemperatuur in een standaard ijzeren houtkachel. Een stenen kachel die goed gestookt wordt geeft minder problemen omdat daar de verbrandingtemperatuur veel hoger wordt maar zal toch ook nog wel het één en ander aan vuiligheid produceren.

Om bij het onderwerp te blijven, er zit weinig verschil tussen de verbranding van zogenaamd hardhout of andere houtsoorten. De ene soort brandt beter (in deze context "heter") dan de andere waardoor de pijp zwaarder belast wordt maar of dat nu een probbleem kan vormen?

Aat

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#9 Geplaatst: 2009-09-28 23:33:37

ach ik weet het is zinloos maar toch een reactie op 'bruin'

ik heb een terras gebouwd met fsc hout er zijn vele kleine stukjes over,

op de composthoop heeft geen zin ga ik niet meer meemaken dat het totaal verrot is. als ik het buiten verbrand is het totale onzin. als ik het in de container gooit wordt het op een hele grote hoop gegooid.

dus is het verbranden om je op te warmen nog nieteens zo anti eco

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2009-09-29 07:38:42

Vergelijkend onderzoek van de eieren van boerderijkippen (die dus volledig vrij loslopen) en legbatterijkippen heeft aangegeven dat er o.m. PAK's en zware metalen in de eieren van boederijkippen zitten. Dit komt door vervuiling van de grond waarop al soms eeuwenlang de as van kachels en open haarden is uitgestort en waarop de rook van open haarden en kachels is neergeslagen. Allemaal niet rampzalig, met een beetje barbecuen krijg je al meer PAK's binnen maar het geeft wel te denken.

Ik strooi sindsdien mijn as niet meer over de tuin uit maar eet gewoon wel de eieren van mijn eigen kippen.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2009-09-29 20:17:51

Steven, dank! Ik strooide me wezenloos met mijn as, daar houd ik mee op.

Heb je een bronvermelding van dat vergelijkend onderzoek naar boerderijkippeneieren (3 x woordwaarde) voor me?

Peter.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#12 Geplaatst: 2009-09-29 20:40:42

Ben toch benieuwt wat jullie dan wel met de as doen?

Groet, Kees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2009-09-29 20:57:07

Mijn as gaat in de poubelle, opgehaald door de ripeurs en wordt daarna gecontroleerd naverbrand.

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2009-09-29 21:15:49

Over literatuur: zie o.m. hier : http://www.journees-de-la-recherche.org/JRA/Contenu/Archives/7_JRA/Nutrition/NS-JONDREVILLEversion-def.pdf 

Even doorbijten om te lezen. Googelen op "HAP" en "oefs" levert het nodige op.

Om de zaken even in hun verband te zetten: verbranden van hout et wat er verder in de (open) haard wordt gegooid levert onverbiddelijk PAK's op, naast eventuele metalen die in bijvoorbeeld papier (drukinkt) zitten. PAK's krijgen we ook binnen met barbecuen, diesel-uitlaatgassen opsnuiven en vooral met sigaretten roken.

Wij wonen in een boerderijtje van minstens 200 jaar oud en reken maar dat alle voorgaande bewoners hun as gewoon over het land hebben uitgestort. Onze open haard levert al een paar kruiwagens vol per jaar op dus reken maar uit wat dat door de eeuwen heen aan as heeft opgeleverd. En voor ons is het alleen maar bijverwarming. En vroeger werd alles verbrand want geen vuilnisman.

Ik troost me met de gedachte dat in stedelijk gebied de lucht veel vuiler is dan bij ons dus netto krijg ik minder binnen.

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#15 Geplaatst: 2009-09-29 23:23:42

Aat heeft volkomen gelijk met: "Maar vergeet niet dat bij de meeste houtkachels er niet alleen co2 vrijkomt. Ook roet en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) komen bij verbranding van hout vrij en dat gebeurt niet als de boom gewoon in de natuur verrot. Het komt door de te lage verbrandingstemperatuur in een standaard ijzeren houtkachel."

Een volwassen eik, beuk en kastanje hebben meer CO2 absorberend vermogen en staan bovendien zuurstof af en dit proces heet assimilatie.

Een dooie boom reinigt niks meer en leidt idd. bij te lage verbrandingstemperatuur tot door aat genoemde effecten.

FSC hout komt toch uit de tropische regenwouden, zoals het Amazone gebied?

En als hier geimpregneerd hout werd bedoeld zou ik maar fijn uitkijken om dat te stoken. Net als bij oude telefoonpalen, spoorbiels trouwens...allemaal zwaar giftig.

Als je hier in LDF vraagt naar het rendement van allelei kachels dan wordt het stil. Dat rendement haalt bij lange na een HR verwarmingsinstallatie op aardgas niet bv. Maar noem mij maar malle Pietje ... in een uitzending hier over die tax anti-carbon kwam de ecobelastingvergelijking goed aan het licht. En ja hout is hernieuwbare energie als je dat op 20 tot 40 jarige schaal projecteert, maar roofbouw vindt op grote schaal plaats in onze tropische regenwouden en dat zijn onze omgekeerde longen! ;-)

Met ecologische groet,

Bruin.

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#16 Geplaatst: 2009-09-30 00:16:43

Pfffffff,

Ivo schreef een aantal dagen geleden al:

"De vraag was of hardhout in de kachel nare gevolgen kan hebben voor de schoorsteen. Voor je betoog beschikt dit forum over een eco-rubriek."

Is het zo moeilijk om je daartoe te beperken?

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#17 Geplaatst: 2009-09-30 07:58:00

Harry, de vraag is gesteld in de bavards, de "kroeg" van het forum.

Als bruintje zijn betogen beperkt tot enkel hier kunnen we altijd nog door het bos de bomen blijven zien zolang we die niet opstoken.

Cees.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#18 Geplaatst: 2009-09-30 20:22:28

Dank je Cees,

Ik zal je commentaar maar positief opvatten, maar het gaat dus niet alleen om die schoorsteen, open of dichte haard of kachel!

Ik zal nog even de initiële vraag laten volgen, waarop vele reacties volgden oa. van jou Cees:

"We hebben een terras gemaakt en hebben een behoorlijke stapel met rest hout. Dit is hardhout en het brand geweldig maar nu beweren boze tongen dat dit slecht is voor de afvoerpijp is dat zo?"

Die afvoerpijp is helemaal het probleem niet, maar de temperatuur van afvoergassen én de waarschijnlijke condensatie van rookgassen in koelere (hogere) delen van die schoorsteen met een hopelijk roestvrijstalen pijp (lining).

Die schoorsteen moet je jaarlijks verplicht laten vegen, want anders betaalt de verzekeringsmij jou geen € cent uit bij evt. schoorsteenbrand. Ook al zijn er chemische produkten in de handel, die zg. 'garanderen' dat die schoorsteen niet mechanisch van onder tot boven geveegd zou moeten worden!

Dat IS dus een halve waarheid, want er is de enige verplichte verzekering om jouw habitat te verzekeren als je eigenaar of huurder bent en dus alles te ondernemen om evt. onheil te voorkomen! *) Lees de kleine lettertjes in het verzekerings kontrakt PLEASE!!!

Maar om nu alles kort te sluiten, gelieve Steven's commentaar in dit draadje nauwkeurig te lezen... ik heb me onthouden van enig commentaar, want ik weet niet wat die schoorsteenvegers met die 'roet' deden, maar het doet me vermoeden dat die vogels geen enkel idee hebben/hadden van millieu belastende as of roet.

Wij zijn er hier om voor alle geëmigreerden de keerzijde te laten zien van 'laissez faire' politiek van dit zelfde LDF.

Maar hulde voor Steven, want zijn scharrelkippen verhaal heeft echt wel indruk op me gemaakt en ik kan er aan toevoegen dat hier ergens in Poitou-Charente scharrelkippen sterven door uitstoot van PCB's...als gevolg van huisvuilverbrandingsinstallaties met te weinig filters en/of een te lage schoorsteen om die ellende over groter gebied te verspreiden dan ???

Faites vos jeux. Maar spoedig is het game over op ecologisch gebied...,

Bruintje.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#19 Geplaatst: 2009-10-01 07:56:20

jaja bruin.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#20 Geplaatst: 2009-10-01 23:01:13

En, Cees, al spijt van je voorgaande posting?

Ivo

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#21 Geplaatst: 2009-10-02 00:08:19

Ivo, ik neem aan dat je het hebt over die .......... die kroegenpraat.

Laten we er nog maar een inschenken, en laat die kerel aan de andere kant van de bar maar.

Of toch een knoppie ?

Pineautje ? rouge ou blanc ?

lekker sardientjes in cognac erbij ;-)

Cees.

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#22 Geplaatst: 2009-10-02 00:35:51

Nou Cees,

Als er pineau op tafel komt ben ik van de partij...Doe maar een blanc, vind ik de lekkerste, mits koud!

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#23 Geplaatst: 2009-10-03 00:51:38

Pinootje lijkt me wel wat als het er eentje van de boer is maar laat die sardientjes maar zitten. Zouden beren ze lusten, trouwens, met wat extra voor de goede nachtrust? Chateau Ambien lijkt me daar een goed merk voor.

Ivo

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#24 Geplaatst: 2009-10-03 00:58:04

Nou Ivo, de pineau die ik hier heb is van de buurvrouw... en die is niet te versmaden...Ze zijn deze week begonnen met het binnenhalen van de druiven en dan begint de 'fabricage' van de pineau 2009.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#25 Geplaatst: 2009-10-03 01:08:03

Tja, Harry. Jammer dat ik zo'n 1000 km moet karren voor ik bij je ben... Kun je niet wat van dat spul in bar 'Entre Bavards' droppen? Alhoewel, virtuele pineau...

Geniet er maar van. Ik ga wel weer aan de crémant de Bourgogne met een weekje of wat.

Ivo

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#26 Geplaatst: 2009-10-03 01:27:44

De nieuwe pineau moet ook nog wel een half jaartje liggen voordat hij lekker is. Nu nog op zoek naar een lekkere cognac tegen een betaalbare prijs....

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#27 Geplaatst: 2009-10-03 10:20:19

Er wordt hier al wel geplukt maar veel boeren laten de druif nog even waar ze is, de zon doet nog veel goeds en voor de pineau is het alleen maar beter.

Overigens kan een pineau met een een half jaartje nog niet goed zijn harry.

De pineau moet minstens een jaar op eiken liggen voor de gewone, en van 5 tot 10 jaar voor de "Vieux"

Het is hier (nog) vijgenoogst in de tuin en natuurlijk naast de vijgenjam die met kilo's wordt gemaakt is er nog een leker recept; "figue aux cognac"

Neem een fles met een wijde hals of een weckfles.

Doe daarin een flinke handvol schoongemaakte en afgedroogde vijgen die kort bij het steeltje afgesneden zijn.

Giet de fles vol met een gewone cognac en zorg ervoor dat de vijgen onder "water" (cognac) liggen.

Minstens tot de winter laten staan alvorens te nuttigen, maar beter nog is de pas volgende winter (nu maken voor kerst 2010)

Heerlijk.

Cees.