Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Opnieuw fosse septique

Auteur Bericht

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#0 Geplaatst: 2009-09-25 14:12:44

We zijn nu zover met de verbouwingen dat we een nieuwe fosse septique (laten) aanleggen in ons aanliggend weiland.

We hebben reeds een aannemer op bezoek gehad voor het opmaken van en offerte. Die zal (hopelijk nog voor de Kerst) wel binnenkomen.

Hij zweert bij een betonnen fosse (3000 liter) en op een vraag waarom geen kunsstoffen, antwoorde hij dat hij daarvan niet houdt.

Zijn voorkeuren maken mij niet zoveel uit (ik moet immers betalen), dus heb ik hem zover gekregen dat hij nu 2 offertes uitbrengt.

Toch heb ik nog een aantal vragen:

- er zijn globaal 3 uitvoeringen van een fosse (BETON, KUNSTSTOF EN HET MICROSTATION) wat zijn de voor- en nadelen van elke ?

- hoe zit het met de levensduurverwachting van elke soort

- bij welke soort wordt je het meest/minst beperkt in meervoudig grondgebruik (hij verklaarde dat de fosse zo dicht mogelijk bij het huis zou moeten liggen)

- de grondgesteldheid bij ons in de Puy de Dome is nogal grillig; wat indien er bijv. met springstof een rotsformatie moet worden geruimd? Zijn daaraan hoge kosten verbonden? Moet daarvoor een stelpost in de offerte zijn opgenomen?

- moet de aannemer ook zorgen voor de nodige (gemeentelijke) vergunningen en zo ja, welke zijn dan nodig (SPANC controle is voorzien vanaf 2012).

Misschien dat deze vragen op deze site goeddeels reeds worden beantwoordt, maar een integraal antwoord heb ik niet kunnen vinden.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#1 Geplaatst: 2009-10-27 09:19:39

Ik heb de offerte (helaas) nog niet binnen, maar is er niemand die mijn vragen enigszins integraal kan beantwoorden?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2009-10-28 19:25:10

Het technische verhaal over de aanleg van een fosse staat op deze site te lezen en wel op http://www.infofrankrijk.com/pagina/Fosse+septique/1765/

Ook de rol van de Spanc staat daarin beschreven.

Niet de aannemer, maar de opdrachtgever zorgt voor het verkrijgen van de vergunning. De aannemer kan natuurlijk wel een handje helpen.

Voor het overige, gebruik het archief van het forum. Er is al veel over dit onderwerp geschreven.

Wim

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#3 Geplaatst: 2009-10-29 13:08:01

@ Wim,

inderdaad is er op het forum al veel geschreven over de fosse.

Ik heb de artikelen uiteraard ook (allemaal ?) gelezen.

Mijn vragen richten zich echter op aspecten die daarin niet worden genoemd.

En omdat ik een offerte heb gevraagd (die ik hopenlijk nog voor de kerst ontvang) aan een aanemer met een uitgesproken eigen mening, ben ik toch nieuwsgierig hoe hem van repliek te kunnen dienen.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2009-10-29 13:26:14

Microstation weet ik niets van. De fosse van beton of kunststof maakte een paar jaar geleden volgens allerlei bronnen niet veel uit qua levensduur. Voor de gebruiker maakt het niet veel uit, voor de plaatser enigszins (kunststof kan iets fragieler zijn, maar is lichter).

Ik ben in ons geval blij dat onze fosse 40 meter verderop hellingafwaarts ligt, dat bevalt prima, rond huis geen ruimte/diepte. Aangezien ik hem zelf heb aangelegd (beton) hoefde ik geen rekening te houden met normen als dichtbij huis, is helemaal niet nodig mits de leiding naar de fosse vanaf je huis niet te koud kan worden (dan stolt vet te snel, Fransen gooien hun frituurpan inhoud namelijk nog wel eens door de gootsteen) en je bij voorkeur een mooie afwateringshelling (1%) hanteert (bij mij is ie trouwens zeker 30% en de leidingen zijn nog steeds volkomen schoon).

Dynamiet nodig? Dat zal zeker een duidelijke meerprijs opleveren. Beter gewoon creatief naar een oplossing kijken.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2009-10-29 17:35:44

Sommige installateurs hebben een voorkeur voor een fosse van beton want als die moet worden leeggepompt, is er geen risico op scheuren of lekken door de opwaartse druk bij een evt. hoog grondwaterpeil. Een fosse van plastic moet direct weer gevuld worden na leegpompen, bij een van beton hoeft dat niet werd mij verteld bij de "vidage".

Steven

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#6 Geplaatst: 2009-10-29 18:54:02

Wij zijn ook bezig met de aanleg van een fosse. Onze aannemer gaf aan dat een fosse van beton het risico geeft dat er betonrot kan optreden door de gassen in de fosse. Wij hebben mede daarom gekozen voor fosse van kunststof.

Harry

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#7 Geplaatst: 2009-10-29 19:37:27

Betonrot hoeft geen probleem te zijn als goed geconstrueerd.

Beton is sterker, geen opdrijven, geen indrukken door grondruk en waterpeil en heeft m.i. de voorkeur boven kunststof.

Hangt natuurlijk ook van prijs af maar ik vind beton stevig en duurzamer dan kunststof.

puk

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#8 Geplaatst: 2009-10-29 20:21:40

Kijk aan dat soort antwoorden heb ik wat !

Aangezien ik gevraagd heb om ook een offerte voor een kunststof fosse, ben ik benieuwd of de prijs daarvan niet kunstmatig hoog wordt gegeven.

Waar het mij ook om gaat is dat denk ik bij een betonnen fosse je met de bovengrond meer mogelijkheden hebt. Je kunt er bijv overheen rijden met een auto.

Wacht vooreerst maar de offerte af; ik hoop dat die dit jaar nog komt.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#9 Geplaatst: 2009-10-29 22:12:24

je kunt NIET zomaar met je auto over een betonnen fosse heenrijden.

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#10 Geplaatst: 2009-10-29 23:17:35

Ter aanvulling op JP. Je kunt ook niet zomaar over je vloeiveld heen rijden. Deze ligt vaak dicht aan het oppervlak en de buizen kunnen breken als je er met een auto over heen gaat. Ons is aangeraden om dat gedeelte van het terrein af te zetten.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#11 Geplaatst: 2009-10-30 09:19:32

Dat je niet met iets zwaars op het vloeiveld mag komen begrijp ik. Daarom heeft de aannemer voorgesteld die achterin het aflopende weiland (richting het weiland van de buurman) aan te leggen.

De fosse zelf wil hij zo dicht mogelijk bij het huis aanleggen; in dit geval in het (horizontale/vlakke deel van het) stuk weiland tegen de grange aan.

Hij mompelde iets van dat de fosse van 3000 liter ca 1.20 meter breed zou worden. Dat betekent dat ik tot de erfscheiding aldaar nog 8.80 meter ruimte overhoud. Want het is ook een mooi vlak stuk (ongeveer 10 x 30 meter) waar bijv familie/vrienden met een caravan/tent zouden kunnen staan. Het moet dan niet zo zijn dat er niet meer met bijv een auto gemanoevreerd zou mogen worden.

Of kan ik de constructie zo laten maken dat ik dan voor schade niet bang hoef te zijn ?

Verder denk ik dat ik de aannemer de benodigde vergunningen/toestemmingen laat aanvragen. Immers hij maakt het ding, moet 10 jaar garantie geven en daar hoort m.i. ook bij dat ik de fosse in gebruik mag nemen omdat die op norm is gebouwd.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#12 Geplaatst: 2009-10-30 11:25:10

Het is zo merkwaardig dat al die gecertificeerde aannemers zulke uiteenlopende eisen afgeven. Eveneens blijkt uit het uitstekende artikel over fosse septique van vn. Christian, dat vooral de gemeente, de DDASS en het Spanc het voor het zeggen hebben. En dat of ze nu technisch gelijk hebben of niet.

JP, schrijft dat hij deze zelf aangelegd heeft en volledig voldoet. Ik zou er alleen beslist niet op rekenen dat die bij contrôles goedgekeurd wordt in de toekomst.

Mijn buren in (23) hebben de hele installatie ca 2 jr. geleden opnieuw laten aanleggen door een net nieuw bedrijf, dat de goedkeuring had van M. le Maire... mss via het bekende lobbycircuit verkregen. Een betonnen tank van 6m3 voor 3 personen! Een vloeiveld (met ongeperforeerde PVC buizen) van minstens 50m lengte enz. enz. Kosten meer dan 7 k € en het vloeibed van die buizen werd in sleuven opgevuld met gewoon scherp metselzand!

Tsja die vetvangput is een dwingende eis, als idd. zoals JP zegt dat de Fransen hun bakolie plegen weg te spoelen door de gootsteen ... wie doet dat nu? Maar ja onder 'tips' van Christian staan dus veel belangrijker zaken, waarin je bij gebruik van zo'n systeem terdege op moet letten. Zoniet dan dan kun je het bio-evenwicht op je buik schrijven na een paar jaar.

Daar staat ook dat je chloorhoudende produkten moet vermijden en dus ook niet al die huishoudreinigers met zo'n zwartkruis op rode achtergrond!

Gewoon een kwestie van gezond verstand dus.

Dan, een met glasvezel versterkte plastic tank of beton. Ik ben het dus niet eens met de opvatting, dat die bak kan gaan drijven bij verplichte lediging!

Dat kan volgens de wet van Archimedes mss. in NL het geval zijn, maar meestal beslist niet in LDF. Dan het argument dat je daar niet met een auto overheen mag rijden. Onzin, met een tractor waarschijnlijk niet, maar vgls. de plaatjes horen tank en buizenstelsel al zo diep te liggen, dat daar geen gevaar voor bestaat in de vrij vaste bodemgesteldheid.

Ik vind al die uitzinnig 'dwingende' eisen typisch uitgedacht door ambtelijke molens, vooral als je weet dat door de intensieve landbouw- en veeteelt sommige van de diepwaterbronnen al vervuild zijn met pesticiden en nitraten. Deze laatste worden veroorzaakt vn. door intensieve varkenshouderij, minder door koeiemest. En het feit dat de boeren in tegenstelling met NL geen mestboekhouding en voorzieningen in hun stallen en mestopslag hoeven uit te voeren, maakt die eisen van assainement nogal meten met 2 maten!

3 jaar geleden werd het drinkwater bij mij ineens gechloreerd en geen klein beetje, het stonk de kraan uit! Dus heb ik toen M. le Maire gebeld/geklaagd en het werd een moeilijk gesprek omdat hij zelf agrariër is. De overvloedige mestafvoer en de aantasting van het evenwicht door chloorhoudend water maakte ik aanhangig.

In zo'n gemeenschap van overwegend boeren wordt zoiets ook in de gemeenteraad niet in dank ontvangen, want die krijgen op alle gebieden subsidies en dus mogen particulieren het gelag betalen voor hun vaak geringe millieubelasting die zij in vergelijking met die eersten veroorzaken. 

Lobby en smeergelden zijn in zo'n constellatie niet uitgesloten en het kennisniveau is ook nog ontoerijkend.

Bruin.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#13 Geplaatst: 2009-10-30 11:55:51

De vetvangput is helemaal geen dwingende eis in onze regio.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#14 Geplaatst: 2009-10-30 15:00:02

Ja Jean-Paul,

Dat bedoel ik nu net! Het is toch te gek voor woorden dat de regels op dat gebied, die al vele jaren (sinds 1992!) uit Brussel komen in de vorm van Verordeningen, zo slecht geïnterpreteerd worden op departementaal en gemeentelijk niveau? Dan laten we gemakshalve een 'voorgeschreven' technische uitvoering op onderdelen maar even buiten beschouwing.

Het geheel schept toch geen enkel juridisch kader, waarop regels (wetten) én uitvoering afgedwongen kunnen worden? Wat komt er dan ten principale nog terecht van de Franse Grondwet nl. : Egalité, Fraternité et ... Liberté. Want die laatste wordt dan 'verkracht' door diegenen die het meeste belang hebben én macht om die regels te omzeilen etc.

Overigens staat er één storende beperking van de afvoergassen van een fosse septique nl : "De hoofdzaak bij een fosse septique zijn de bacteriën. Deze breken het meeste van het bezinksel onder productie van CO2 af."

Bij mijn beperkte chemische kennis is het hoofdafvoergas nog steeds Methaan in die beerput. CO2-afvang is een bijproduct wat we ook dienen te gaan beheersen op grote schaal voor klimaatevenwicht, maar zelfs bij een Microstation voor purificatie niet de meest belangrijke.

En ik ben al sinds 1995 bezig om na te denken over hoe we uiteindelijk naar een evenwichtiger systeem van productie en afval kunnen komen. Ik ben er al lang van overtuigd dat wij ALLEN hieraan moeten en kunnen bijdragen (naar vermogen) om deze nietige planeet leefbaar en levensvatbaar te houden/maken. Het toverwoord heet sustainebility/duurzaamheid, een moeilijk begrip maar noodzakelijk traject met heeeeel veel kleine stappen! Begint ieder bij zichzelf dan ???

Met beste groeten van,

Bruin.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2009-10-31 10:27:34

@jean-paul:

je schreef   vetvangput is helemaal geen dwingende eis in onze regio

 

Het mag dan geen dwingende wettelijke eis zijn, maar niet aanleggen is stom cq. technische onzin. Een vetvangput in de keukenafvoer leg je namelijk aan om het vervuilen van de overige installatie te beperken (totaal voorkomen bestaat niet).

Een ventilatieopening of afzuiging in een vensterloos toilet is ook geen dwingende eis, maar iedereen legt die toch uit zelfbehoud aan (excusez l'exemple).

@Bruin:

bedankt voor de complimenten!

@ iedereen die een fosse septique aan moet leggen:

Ik heb me sinds vijf jaar niet meer met fosses septiques bezig gehouden omdat wij na lang zoeken ons huis in een dorp gekocht hebben dat kort voor onze aankoop openbaar riool kreeg, en toen ging onze fosse buitenbedrijf. Mijn beweringen in het betreffende forumartikel moeten dus gezien worden als technische basiskennis maar niet als de laatste (2009) stand van zaken in Frankrijk.

NB. Wist U dat ook in NL tienduizenden of zelfs honderdduizenden huizen bestaan die geen rioolaansluiting hebben en ook nooit zullen krijgen, en dan voornamelijk in natuurgebieden? En dat hier de fosses septiques op kosten van het waterleidingbedrijf aangelegd worden, dat dan aan de bewoners rioolkosten berekent, zo alsof zij op het openbaar riool aangesloten waren? Zelfde bedoeling als in LDF, maar andere benadering van het probleem!

Christian v.K.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#16 Geplaatst: 2009-10-31 12:10:09

Zo diep ligt die fosse ook weer niet, immers de mangaten voor de compartimenten steken meestal boven maaiveld uit of liggen er in lijn mee.

Ivo

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#17 Geplaatst: 2009-10-31 14:03:13

nou nou christian, klakkeloos ALTIJD een vetvangput aanraden of aanleggen dat is nou juist stom c.q. technische onzin.

als je geen rare dingen doet in keuken of badkamer spoelt dat kleine beetje vet, meestal opgelost in zeep, prima weg naar de fosse. ik ben dat nagegaan, en ken hier niemand in de omgeving met een vetvangput en ze hebben geen klachten hoor.
scheelt trouwens weer een vies klusje, die put schoonmaken :-)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2009-10-31 14:38:46

Wij hebben een "artisanale vetscheider", d.w.z. een plastic emmer waarin een paar honderd gaten, waar wat van de keuken afkomt in terechtkomt en daar haal ik omgerekend voor een jaar een kilo of 10 aan vet uit. We zijn met 2 personen en af en toe gasten.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2009-10-31 20:33:14

@jean-paul:

natuurlijk heb je gelijk dat het goed is geen grote mengen vet in de afvoer te spoelen (vette pannen eerste met papier uitvegen), en dat vet door zeep of afwasmiddelen afgebroken wordt.

Maar waar komt dan het in iedere vetput (ook die van Steven) geaccumuleerde vet vandaan, je zegt het zelf:

een vies klusje, die put schoonmaken

Laten wij het zo zeggen:

een vetvangput is geen technische onzin, maar hoe noodzakelijk die is hangt onder meer van je huishoudelijke gewoontes af.

Mee eens?

Christian

(die graag het zekere voor het onzekere neemt)

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#20 Geplaatst: 2009-10-31 21:35:23

Okidoki