Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Electra-installatie: renovatie of alles volgens laatste normen?

Auteur Bericht

avatar#6137
la Pigière
Berichten: 4
Reacties: 8

#0 Geplaatst: 2009-09-28 16:00:13

Voordat we de plaatselijke electricien erbij halen, wil ik graag wat meer weten.

We verbouwen een maison en-pierre uit 1700. Er is een (gewone) EDF-kast aanwezig bij het huis met een aansluiting. De installatie binnenshuis valt volgens EDF onder "chantier-aansluiting". We renoveren zonder een bouwvergunning want we veranderen niets aan de constructie van het huis. Moeten we nu rekening houden met de nieuwe normen voor de electra-installatie of gelden er in dit geval wat simpelere regels. De muren zijn heel dik en je kunt niet zomaar overal extra draden trekken.

Moeten we de centrale verdeelkast in een gaine plaatsen en is een aparte communicatie-unit verplicht? Ik ben benieuwd.

Alvast bedankt!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-09-28 23:37:47

Het is één van beide: of je hebt een "gewone" EDF aansluiting, of je hebt bij nieuwbouw of een gebouw waar eerder nog geen elektrische aansluiting was een tijdelijke chantier aansluiting. Een bouwaansluiting noemen we dat in Nederland, en die staat meestal buiten, en heeft maar een paar groepen. Meestal voor 6 maanden, te verlengen met weer eens 6 maanden, maar wel op tijd aanvragen, anders zit je zonder stroom. Zo'n chantier aansluiting kan wanneer de klus klaar is omgezet worden in een defintieve aansluiting. maar pas wanneer Consuel die heeft goedgekeurd. En dat betekent dat je alles volgens de NF C 15-100 normen moet aanleggen. Lees in de rubriek wonen/klussen het elektriciteitsverhaal, en zie bijvoorbeeld ook de links naar de websites van Hager en Schneider hier op het forum in het laatste bericht in de serie - want dat wordt het langzamerhand -  over de Franse elektrische installatie. Leidingaanleg en dikke muren: met plintsystemen kun je in oude gebouwen vaak toch nog een aardig resultaat bereiken. Je zult volgens de normen ook zo'n apart kastje moeten installeren voor je communicatie aansluitingen. Wanneer het een bestaande EDF aansluiting betreft, waar de vorige eigenaar al netjes zijn rekeningen voor betaalde, dan kun je die simpel van hem of haar overnemen door de tenaamstelling van de aansluiting te laten wijzigen. En hoeft er geen Consuelkeuring te komen. Maar aanleggen volgens de Franse normen blijft verstandig. Uit veiligheidsoverwegingen, en als investering in je huis.

Rob

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#2 Geplaatst: 2009-09-29 20:39:04

Heb de afgelopen 2 weken zelf de conplete elektra installatie vervangen. Renovatie was echt geen optie; de oude installatie was gewoonweg een zootje.

Ik zat ook met het probleem van en pierres muren; dus ale leidingen liggen op de muur/balken en zijn voor het overige zoveel mogelijk (in koofjes / achter balken) weggewerkt.

De zekeringenkast telt 3 aardlekschakelaars en 14 automatische zekeringen.

Heb gekozen voor het merk LeGrand, wel wat duurder, maar dan heb je ook kwaliteit.

Per verdieping/ruimte heb ik 3 circuits gemaakt; stopcontacten, licht en verwarming. In de keuken en badkamer zijn alle metalen delen / leidingen geaard. De boiler zit rechtstreeks op een aparte zekering en in de grange zit een zgn atelier-stoppenkast. Die zit aangesloten op de zekering voor elektrisch koken (32 A) omdat we die niet gebruiken. En uiteraard is elke circuit voorzien van een eigen aardedraad.

Naar mijn mening voldoe ik aan NF C 15-100 norm, maar nog afgezien daarvan is het een hele geruststelling dat het elektra compleet is vernieuwd en niet zo brandgevaarlijk is als de oude.

De kosten van dat alles (zekeringenkast compleet voorbedraad ca E 350,--, de rest, elektradraad, stopcontacten, lichtschakelaars, lasklemmen, verdeeldozen en bevestigingsmateriaal etc.) in totaal ongeveer E 650,--  en ca 1,5 week werk met 2 man.

Aangezien het een bestaande installatie betrof, waarvoor ik de rekeningen aan de EDF gewoon betaal, heb ik geen gaine kast genomen en vindt er ook geen EDF keuring plaats. Ook een vergunning voor deze werkzaamheden is niet nodig.

In mijn ogen een koopje en met een beetje goede voorbereiding (uittekenen vand e circuits) heel goed zelf te doen!

avatar#6137
la Pigière
Berichten: 4
Reacties: 8

#3 Geplaatst: 2009-10-01 22:37:25

Zowel voor de veiligheid als voor het gemak gaan we voor de installatie volgens de nieuwe normen. De noodzaak van de communicatie-unit vragen we nog even na voordat we de kast inrichten.

De informatie op de site brengt ons al een heel eind. Boekwerkje van promotelec, erbij voor de schema's en de eisen en dan moet het toch wel lukken. De prijzen zijn heel redelijk, dat klopt zeker en er is veel meer keuze dan in Nederland.

Bedankt voor jullie reactie!