Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

houten vloer

Auteur Bericht

avatar#7466
bac
Berichten: 5
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2009-09-30 09:29:00

Hallo,

ik heb een houten vloer uitgebroken tussen de keuken en de verdieping, volledig vermolmd eiken plancher, en zou nieuwe planken vloer willen leggen genageld op eiken dwarsbalken (de oude zijn uiteraard behandeld en netjes). Nu mijn probleem is dat de onderzijde van de vloer evengoed als de bovenzijde zichtbaar moeten bljven. Nu blijkt in alle materialen die we zoeken dat aan de onderkant uitgefreesde lijnen zichtbaar zijn en het oppervlakte ruw is.

Wat zou u aanraden ? ofwel dit zo plaatsen (onafgewerkte kant naar beneden) ofwel een vloer met goede zijde naar onder plaatsen en een ander bedekking op de bovenzijde plaatsen

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2009-09-30 09:33:36

Bij de brico's vind je toch stapels vloerplanken die aan beide kanten glad (dus geen rainures er in gefreesd) zijn?

avatar#7466
bac
Berichten: 5
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2009-09-30 09:38:43

bij alle tot nu bezochte bricos is dit niet het geval , steeds een goede kant en een ruwere zijde, toch bij vol hout

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2009-09-30 09:44:55

Ik heb laatst een pakket vloerplanken bij Leroy Merlin gekocht, beide kanten volkomen identiek. Planken sluiten naadloos aan, dwz, geen geschuinde overgangen tussen de planken. Maar als je dat wel wilt, dan hebben ze dat daar ook. Plank dikte iets van 23 mm. Oh ja, ik heb het hier over pin, en niet over eiken, dat laatste is inderdaad een heel ander verhaal. Wellicht kun je voor gladde eiken planken beter bij de hout(groot)handel terecht, daar hebben wij voor speciale dingen goede ervaringen mee.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-09-30 10:19:16

Charles-bac,

Misschien eerst een vloer van goedkope planken en pin leggen, die dus van onder zichtbaar is, en dan de gegroefde eiken planken, die nooit bedoeld zijn om van onder zichtbaar te zijn. Ik zou pin van 20-22mm nemen, dan kunnen de eiken planken ietsje dunner zijn (niet heel dun want dan krijg je bij het lopen het effect van klik-klak-laminaat).

Ik heb (voor een andere toepassing) du parquet déclassé en pin gekocht, messing en groef rondom. Was bij BricoMarché met € 7,95 per m2 goedkoper dan all het plaatmateriaal. Omdat het déclassé was (dus afgekeurd, of derde keuze) had ik wat afval, maar dat was niet meer dan 2-3%, het was dus uiteindelijk €8,10 - 8,20 per m2.

Christian von Klösterlein

edit:

maar wel eraan denken dat zoiets ook het effect van een bladveer kan hebben, dus een van de twee lagen moet duidelijk sterker zijn dan de andere (en eigenlijk alles dragen), of de twee lagen moeten stevig met elkaar verbonden zijn zodat zij zich als een dikke laag gedragen. Op maat gezaagde multiplexstroken aan de face rainurée kan natuurlijk ook ;-)).

Heb je je ook afgevraagd waarom die rainures er zijn? Om de spanning weg te nemen en zo het krom trekken te verminderen.

avatar#7466
bac
Berichten: 5
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2009-09-30 12:06:03

bedankt voor de reacties, zal even uitzoeken wat er beschikbaar is.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2009-10-01 23:01:41

Ik reageer overeenkomstig als Christian hier. Maar je zou ook eens kunnen kijken bij LeClerq in bouwkundige espace. Ik had daar jaren geleden in  dep. 23 keurig aan beide kanten geschaafde vurenhouten vloerdelen gekocht van 22 mm dik. Die kwamen uit Les Landes. Je hoeft dus niet persé bij LeRoy Merlin te kopen hoewel ze daar geen troep verkopen, maar wél duurder zijn dan de bekende Brico markten. Het blijft dus uitkijken voor zg. koopjes overal!

Bruin.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#7 Geplaatst: 2009-10-02 00:13:29

Kijk eens bij de plaatselijke houtzagerijen of timmerwerkplaatsen, gun die mensen ook wat voor je naar de zoveelste massagroothandel gaat waar kwaliteit onder aan de vlaggestok ligt.

Men kan er zo een mesengroef in vrezen voor je.

Waarom rennen mensen toch zo masaal naar die bricomarkten ?

Bij professionele markten als DBMA en Point P en vele anderen ben je net zo duur uit.

Even een devis van leroy laten zien en ze zakken wel met hun prijzen, en dan doe je hun ook nog een plezier in plaats van de chinezen.

Cees.  

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#8 Geplaatst: 2009-10-02 02:14:29

Ik ben het dus met Cees hier eens over die te vele bricomarkten waar idd. kwalitet van hout onder aan de vlaggestok hangt. En ja ook een offerte tonen van vakhandelsfirma's kan nooit kwaad. Alleen denk ik niet dat dat je dan als nieuwe klant veel onderhandelingsruimte hebt.

Maar nu ik het 1e bericht van bac hier beter op me laat inwerken, snap ik helemaal niet hoe een eikenhouten verdiepingsvloer verrot kan raken...tenzij het dak al vele jaren lekte en dat het aangekochte huis in feite een ruïne was.

In de streek waar ik 10 jaar officieel woon (23), zijn er erg oude boerderij kastelen met 'leien' daken die bestaan uit eiken- of kastanjehout. Desgewenst kan ik daarvan digitale foto's tonen.

En Cees hier hoef je niets te leren over edele houtsoorten, hun toepassing en bestendigheid in zeeklimaat als botenbouwer! Peroba roza voor scheepsdekken enz. volgens het houtvademecum van  wijlen mijn vader. ;-)

Groeten van,

Bruin.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#9 Geplaatst: 2009-10-02 08:43:14

zelf een paar jaar geleden eiken planken bij een houtzagerij gehaald, prima kwaliteit voor ca.23euro per meter

avatar#7466
bac
Berichten: 5
Reacties: 6

#10 Geplaatst: 2009-10-02 08:55:28

Even toelichten, deze eiken vloer was vermolmd en rot, je viel er letterlijk door en ja het huis was een ruine, met lekkend dak. Dit terzijde, dacht ik misschien als oplossing een eerste vloer in kliksysteem te plaatsen in een modern materiaal (mooie zijde uiteraard naar beneden met daarop een nieuwe eiken vloer, misschien ook met de mogelijkheid om een dunne isolatielaag ertussen. Heeft iemand hier ervaring mee ?

P.S. In de Indre (36) zijn de houtzagerijen niet dicht bezaaid, eigenlijk buiten de centra met bouwmarkten is er practisch niets in de streek.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2009-10-02 11:51:14

Ik weet niet wat je uiteindelijk met die bovenverdieping wilt maar is het niet een optie om de boel meteen te isoleren? (geluid-warmte/kou-kookluchtjes-vettigheid-damp)

Ondervloer van goedkoop hout, geluidsisolerende laag, balkjes van 5x5 dwars op de vloer, isolatiedeken ertussen, eiken vloer dwars op de balkjes.

Kun je later altijd een slaapkamer oid van die ruimte boven de keuken maken

avatar#7466
bac
Berichten: 5
Reacties: 6

#12 Geplaatst: 2009-10-29 13:03:16

Even hier nog op terugkomen, daar de verdieping momenteel niet gebruikt wordt, heeft er iemand ervaring met een klikvloer te plaatsen met goede zijde naar beneden waarop OSB platen worden geplaatst. Eventueel verlijmen of vijzen. Later kan er dan nog een mooie eiken vloer op geplaatst worden. Graag een mening aub

Groeten

Karel

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#13 Geplaatst: 2009-10-30 16:54:43

Och Karel,

Als de draagbalken uit eiken- of kastanjehout nog behoorlijk goed zijn. ... zou IK eerst over die balken een 'agglomeraat'vloer leggen. Als je het 'super' wilt doen, geen spaanplaatvloer maar zg. Multiplex uit grenen (met messing en groef, dus)Oh ...?

Daarboven idd. wat H@ns aanraadt balkjes dwars daarop en er tussen die niet vochtopnemende isolatie. 5 cm polystyreenplaten of beter polyurethaan platen (vanwege niet brandonderhoudende eigenschappen) isoleren voldoende tov. van een leefvloer op BG!

15 cm glaswoldeken geeft ca. 3 á 4 graden C. winst in warmtehuishouding voor het ondergestookt leefnivo van verdiepingsvloer! Maar alle houten (tussen vloeren) vergen een 'statisch' neutrale berekening van afgestane verliezen naar boven.

En dus als er ergens duidelijke warmtelekken zijn in hetzij op de BG of op verdiepingsnivo, dan moet je die als 1e goed oplossen!

Het heeft geen ENKELE zin op slechts een paar aspecten de situ te verbeteren.

Bv. op leefnivo, geen isolerende vensters te plaatsen, de (tegel/plavuizenvloer) ONVOLDOENDE te isoleren, geen maatregelen te nemen tegen vochtafvoer door bestaande muren/vloeren etc. etc. dus.

En weet je zelfs in NL zijn er te weinig gekwalificeerde experts om die metingen te kunnen doen, noch objectieve maatstaven aan te leggen!

Weten begint met meten, overal en dus ook in LDF! Dat moet je vooral niet overlaten aan vogels die een BELANG hebben je dure schijnoplossingen te verkopen!

Zelfs helemaal niet dus, maar de werkelijke Bricoleurs hier zijn meestal letterlijk door 'schade en schande' op hun snoet gevallen. En weet je zo heb ik ook moeten leren uit een meer theoretisch kader, wat al helemaal niet m'n meer vakgebied was.

MVG van,

Bruin.