Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

warmteverlies cumulus

Auteur Bericht

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#0 Geplaatst: 2009-10-03 16:45:30

Een cumulus "De Dietrich" 150ltr /1800 watt staat buiten het huis en verzorgt het warme water voor de douche binnenshuis.

De aan- en afvoerleidingen zijn zeer goed geisoleerd dus daar verwacht ik geen warmteverlies.

Mijn vraag is hoeveel warmteverlies heeft de cumulus vanaf de watertank binnen de behuizing tot aan de buitenkant van de metalen omhulsing.

De fabrikant laat geen waarden zien voor de het door hun gebruikte isolatie materiaal.

Terwijl de watertemperatuur binnen in de cumulus 65 graden celsius is voel ik geen warmte aan de buitenkant van de behuizing, dus lijkt mij dat de isolatiewaarde hoog moet zijn.

Nu de winter voor de deur staat zou ik graag willen weten wat dit warmteverlies is en indien nodig de gehele cumulus aan de buitenkant extra te isoleren.

Groeten,

Peter 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-10-03 19:53:53

Peter,

als de buitenkant koud aanvoelt (zeg rond de 20 grd) terwijl de inhoud goed opgewarmd is (zeg 60 of 65grd) dan is dat voor mij een teken dat de isolatie voldoende is, errug goed zelfs.

Volgens de bekende formules stijgt het warmteverlies lineair met het temperatuurverschil en daalt lineair met de isolatiedikte.

Je hebt nu 65-20grd = 45grd temperatuurverschil.

In de winter misschien van 65 tot min 10grd, dus 75 grd. Dan heb je maximaal de dubbele isolatiedikte nodig.

Ik schat de isolatiedikte van je cumulus op 10cm - je zou een betere benadering kunnen bereiken door het volume van het waterreservoir met de buitenafmetingen van je boiler te vergelijken.

Dus als je 10cm erbij doet moet het goed zijn. Hierbij ga ik ervan uit dat het door jou toegepaste iso-materiaal dezelfde warmtegeleidingskoëfficiënt lambda heeft als het door de fabrikant gebruikte spul (dit gaat op voor bijna alle iso-schuimen en glaswolmatten).

Als de cumulus buiten staat is het ook belangrijk dat die niet aan wind en tocht blootgesteld is, want dat verhoogt de warmteovergang.

Succes ermee!

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2009-10-03 22:47:32

Ik zou er een goed geisoleerde kast omheen timmeren, die je ook nog makkelijk weg kunt halen t.b.v. onderhoud/controle, en zorgen dat de ketel vrij van de grond komt te hangen of staan.

Ik weet niet of zo'n isolatiekast ook nog geventileerd moet zijn of niet, mijn eerste idee zou zijn: zo dicht mogelijk maken.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#3 Geplaatst: 2009-10-03 22:49:52

Heb ooit meegemaakt dat een buitenverwarmings apparaat toch bevroor.

Let op wind en tochtgaatjes.

In dit geval was er een spleetje van een paar millimeter waardoor de wind met een buitentemperatuur van slechts -4 door de windkracht opgevoerd naar een dikke -20, ervoor zorgde dat de leiding plaatselijk bevroor, de boel blokkeerde, en het was gedaan met het systeem.

Alle gaatjes, hoe klein ook, goed afdichten.

Tocht en wind zijn gevaarlijker dan een avondje vorst.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-10-03 23:25:46

Cees-surf,

je benadrukt wat ik met mijn laatste zin uit wilde drukken: geen tocht.

Maar als je zegt:

... spleetje van een paar millimeter waardoor de wind met een buitentemperatuur van slechts -4 door de windkracht opgevoerd naar een dikke -20 ...

dan kan ik je niet volgen. Of heb je een nieuw thermodynamisch fenomeen ontdekt? Wind die door stroomversnelling kouder wordt???

Je bedoelt zeker iets anders ;-))

Christian v.K.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#5 Geplaatst: 2009-10-04 11:18:36

Ik weet niets van deze techniek maar berust me slechts op gebeurde feiten.

Het is het zelfde als werkelijke temperatuur en gevoelstemperatuur.

De werkelijke temperatuur kan dan -4 zijn wat helemaal niet koud is, met het zonnetje zelfs aangenaam winterweer, maar met iedere kilometer wind daalt dat gestaag.

Op een boot lekker met het windje mee kan het op een koude winterdag nog lekker zijn in een Tshirtje, draai je echter overstag en moet je opkruisen dan sta je zelfs met ene dikke jas te rillen in de vrieskou.

Een kledinggigantje heeft ooit een soort berekening gemaakt voor zijn stoffen en daar kun je uit afleiden dat bij een windje van 5Bfr wat maar een briesje is, de temperatuur daalt naar -12 graden.

In dat kiertje tussen isolatie en de doorgang naar het huis was het bij deze mensen niet anders, de wind joeg er koud langs en bevroor het systeem.

Cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#6 Geplaatst: 2009-10-04 12:18:11

Iedereen die LPG rijd kent het verschijnsel van de ijskoude vulnippel op een warme zomerdag.

De snelle verdamping zorgt voor zeer snelle temperatuurdaling waardoor de temperatuur plaatselijk tot onder nul kan dalen.

Ik denk dat het voorbeeld van Cees hier mee te maken heeft, niet de wind doet de temperatuur dalen maar de verdamping van vocht, hoe droger de lucht hoe kouder die kan worden. De verdamping onttrekt warmte waardoor het plaatselijk dus kouder kan worden dan in de directe omgeving.

Beetje simpel geformuleerd maargoed.

Er bestaat ook nog zoiets als het Mpemba effect, oftewel; warm water bevriest eerder dan koud water. ook hierbij lijken de wetten van thermodynamica niet aan de orde maar toch gebeurt het..

Zie hier voor uitleg

Hoe dan ook: een klein gaatje/lek in je isolatie kan hele akelige gevolgen hebben omdat juist op die plek de temperatuur verder kan dalen dan de omgevingstemperatuur.

Zorg dus dat de isolatie helemaal dicht is en dat tocht geen vat op de leidingen kan krijgen! Koppelingen zijn een zwak punt omdat hier de isolatie niet altijd lekker past.

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#7 Geplaatst: 2009-10-04 14:28:42

Zoals eerder vermeld zijn de koud water en warmwater pijpen zeer goed geisoleerd, dus geen kans om te bevriezen.

Waar ik eigenlijk op zoek naar ben is het warmteverliez van de cumulus zelf.

Zoals Christian al zij is het verlies van het omhulsel niet groot, daar je de watertemperatuur van 65 graden aan de buitenkant niet voelt.

Rest nog steeds een indicatie van wat het verlies is, zeker als de buitentemperatuur beneden nul komt, wat overigens hier in de Gironde (Pomerol) weinig voorkomt.

Is het verlies gering, dan ga ik geen kast eromheen bouwen of de cumulus in een glaswoldeken wikkelen.

In alle landen waar ik gewoond heb hadden we altijd de cumulus buiten gemonteerd zonder isolatie en er waren landen bij waar ook de nachttemperatuur iets onder nul kon komen tijdens de winter.

Peter