Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bliksemafleider nuttig ?

Auteur Bericht

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#0 Geplaatst: 2009-10-04 12:50:42

Mijn huis heeft sinds tientallen jaren een bliksemafleider. Gisteren constateerde ik dat de dikke leiding, die naar een put naast de woning voert op het dak gebroken is, zelfs op meerdere plaatsen. En wie weet is dat al jaren zo.

Ik denk te leiding te gaan vervangen, maar vraag mij af of de bliksemafleider (één dikke paal midden op het dak) wel nut heeft. Moderne installaties, hebben meestal meerdere sprieten en vormen een soort net over het dak. Ik denk dat de leveranciers maar al te graag een nieuwe installatie willen aanleggen. 

Heeft iemand ervaring met dit soort zaken ?  

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2009-10-07 16:00:18

Is dat niet ouderwets voor gewone woonhuizen? Wij hebben tien jaar geleden een volledige nieuwe elektrische installatie laten aanleggen en niks bliksemafleider. Alles is overal geaard en in de meterkast zit een anti-foudre.

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-10-07 17:48:36

Als zestienjarig hulpje van een oom lang geleden alweer tijdens de zomervakantie meegeholpen met het controleren van bliksemafleiders op grote, indrukwekkende boerderijen in zuid-west Friesland. Had hij ooit in de jaren 30/40/50 van de vorige eeuw - klinkt inderdaad ouderwets, geef ik onmiddellijk toe - aangelegd. En ging die periodiek controleren. Dikke koperen kabels, haast staafdik, over de volle lengte van het dak, en stevige sprieten, en dikke koperen leidingen naar een aardpunt ergens diep in de grond. En dan de aardweerstand van dat alles meten. Helpt tegen een direkte blikseminslag, die anders zo'n meestal alleenstaand gebouw in mum van tijd zou kunnen laten afbranden. Onweer heeft vaak bepaalde voorkeurs trajecten, en dus is daar ook meer kans op blikseminslag. Langs de Amstel, tussen Amsterdam en Ouderkerk, staan ook een paar grote solitaire boerderijen, allemaal voorzien van een stevige bliksembeveiliging. Zal niet voor niets zijn denk ik dan daar voorbij fietsend.

De parafoudre in de groepenkast of een anti-surge protector in een kontaktdoos ingebouwd helpen alleen tegen ellende die via het lichtnet of de telefoonleiding binnenkomt. Op het Franse platteland met veel van de infrastructuur nog op palen bovengronds iets dat vaak voorkomt. Maar tegen een "direct hit" helpt dat helaas niet. Twee verschillende aanpakken dus, die elk een eigen doel dienen.

Zo'n bliksembeveiliging (paratonnerre) op het dak (laten) repareren? Misschien eerst maar eens informeren in de buurt of die plek waar het huis staat door overtrekkend onweer als een aantrekkelijke landingsplaats voor bliksem beschouwd wordt. Enige huis in de buurt? Huis ooit eerder al getroffen? Of had de vorige eigenaar een lichte onweer fobie?

Rob van der Meulen

p.s: Door mijn zeer trage analoge internet verbinding hier lukte het me niet een paar links naar meer achtergrondinformatie op te nemen, van Hager, Schneider en Promotelec. Openen van m'n email kost al bijna 4 minuten, dus dan maar met lichte vertraging een verwijzing naar de links onderaan dit artikel. Vooral de guide technique van Hager is zeer inzichtelijk voor alles wat er in kort bestek over het verschijnsel bliksem te vertellen valt.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#3 Geplaatst: 2009-10-07 18:36:10

Dank voor beide reacties. Ik zal z.s.m. bij de pompiers informeren of er hier in de buurt blikseminslag is geweest. De installatie is waarschijnlijk al bijna 100 jaar aanwezig. Ik heb oude foto's van het huis, waar de afleider al aanwezig was. Inderdaad een dikke staaf van een meter of 10; drie dikke kabels via een (PVC!) buis, dus maximaal 30 jaar oud over de pannen en langs het huis onder de grond en vervolgens een diepe put in.

Ik denk dat de grote staaf zonder kabel een extra gevaar vormt in geval van inslag; is immers een mooi doel.

Ik meld mij weer na verkregen informatie.  

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#4 Geplaatst: 2009-10-09 16:38:08

ik heb de pompiers gebeld.... er zijn afgelopen jaar in de buurt diverse blikseminslagen op woningen in de buurt geweest en ook via electriciteits- leidingen. Advies , gelet op ligging van mijn huis, bovenop een heuvel: vooral repareren.

Gisteren heeft het weer flink gedonderd. Normaal is dat geen prettig gebeuren, met de recente kennis nog minder. Komende week vervang ik de kabel; zal gelet op lengte en dikte (20 mm) wel het nodige kosten.

Ik zal overigens de inspecteur van de verzekering, die toevallig volgende week langskomt, vragen of ik recht heb op korting.

avatar#7252
Terrisse
Berichten: 1
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2009-10-12 16:02:45

Ik heb zelf een vrijstaand huis op een heuvel. Heb ook een bliksemafleider overwogen, maar dat loopt heel erg in de papieren omdat je moet zorgen dat de spanning in de grond afgevoerd wordt, ver weg van de woning.

Gelukkig staan er niet heel ver van het huis grote electrapalen die, volgens de buurvrouw, de bliksem aantrekken.

Volgens de boer die ons land bewerkt, moeten wij gewoon cypressen om het huis planten. Als die hoger zijn dan het huis, zijn dat natuurlijke bliksemafleiders. Vandaar dat er bij oude huizen vaak cypressen staan. Een klein probleem..... het duurt wel heel veel jaren voordat zij groot genoeg zijn..:-)

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2009-10-12 19:04:49

Vergeet niet dat hoge bomen rondom je huis ook kunnen omvallen......

Hier in les Landes hebben wij werkelijk een orkaan gehad in januari jl. De eucalyptus van de buren, heel hoog, is bij ons in de tuin gevallen en heeft...niets beschadigd, zelfs niet de tuintafel of ons echt Hollands vogelhuisje...

Ik weet niet hoe het verzekeringstechnisch zit met hoge bomen rond het huis.

In NL zag je dat ook in de polders. Eenzame boerderijen op terpen en daaromheen hoge populieren.

O ja, wat natuurlijk meespeelt is of de bomen bladhoudend zijn in de winter of niet. Een cypresse maar ook de eucalyptus zijn <persistente>, bladhoudend en kunnen dus veel wind vangen. De stormen spelen zich meestal af in tijden dat er al blad gevallen is maar niet altijd. Dan zijn populieren nog niet zo gek, die verliezen snel blad maar mooi vind ik ze niet, doet me teveel aan NL denken, denk ik...

Ingrid

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2009-10-13 23:28:05

 

Wat me nog te binnenschoot. Wanneer je een bliksemafleider, een paratonnerre, op het dak hebt staan, zul je de elektrische installatie in huis ook moeten beveiligen, met een parafoudre. Waarom? Omdat bij een blikseminslag gigantische stromen door die koperen leidingen vanaf je dak richting aarde afvloeien, en die stroom kan in andere geleiders door inductie kortstondig hoge spanningen veroorzaken. Ook kan tijdens een blikseminslag de grond onder en rond het huis even onder hoogspanning komen te staan, en op die manier je huis binnenkomen. Ik heb de NF C 15-100 normen er op nagelezen, en daar staat in 443.3 het volgende: “ Lorsqu'un bâtiment est equipé d'un paratonnerre, une protection par parafoudre est mise en ouvre conformément à 534.1.4.2”. En bij dat artikel wordt vermeld dat deze “parafoudre doit être installé à l'origine de l'ínstallation”. Dus in de groepenkast. Verder worden er in die paragraaf nog wat technische specificaties genoemd waar die parafoudre aan moet voldoen, maar die zal ik je besparen, het is hier immers geen cursus elekrotechniek.

 

 

 

Rob van der Meulen