Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Recht van overpad - Droit de passage

Auteur Bericht

avatar#7492
Wil Close
Berichten: 5
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2009-10-13 19:37:56

Beste forumleden,

 Ik heb een vraag over een probleem waarover ik in het archief geen duidelijk antwoord kan vinden.

Ik heb nou 10 jaar een vrijstaande boerenwoning als vakantiewoning in een klein dorpje in de Auvergne. Om er te komen moet ik over 9 meter grond van de buren. Dat buurhuis stond jarenlang leeg maar is 3 jaar geleden door een Frans echtpaar als vakantiewoning gekocht. Ik zie ze niet zo vaak want we zijn er meestal op verschillende tijden en we liggen mekaar ook niet zo. Maar wel altijd beleefd groeten en een babbeltje over het weer.  Nu ontving ik vorige week een nogal onvriendelijke brief van ze waarin ze een nogal dreigende toon aanslaan omdat mijn recht van overpad niet in het Conservation des Hypotheques is opgenomen  en dus alleen maar een gewoonterecht is. En hij wil beslist niet dat mijn bezoekers hun auto op zijn terrein parkeren. Als ik er aan denk dan zeg ik dat ook wel tegen ze. En ze vinden dat ze last hebben van mijn satellietschotels terwijl die nota bene op mijn eigen terrein hangen, en bij hun geen uitzicht of licht wegnemen. Ik heb ze al eens uitgelegd dat ze op die plek hangen omdat de ontvangst daar veel beter is. Als we er eens  tegelijkertijd zijn parkeert hij zijn  voertuigen (auto`s, aanhangwagen) altijd zo dat ik nauwelijks of niet van of naar mijn erf kan. En als ik hem dan ga vragen of hij een voertuig kan verplaatsen zodat ik er langs kan, dan doen ze dat maar met moeite en wordt ik behandeld alsof ik een lastig kind ben en zij mij eigenlijk een enorm plezier doen. Ik heb hem ook al eens aangeboden dat hij zijn auto `s op mijn terrein mag parkeren, dat is even ver van zijn voordeur alleen aan de andere kant.

Nou is mijn vraag : Hoe zit dat nou eigenlijk met dat recht van overpad ? Kunnen zij het moeilijk voor me maken of zelfs verbieden? Ik heb er ook wel een wetsartikel over gevonden (staat hieronder), maar het lijkt wel of dat alleen voor bedrijven is bedoeld:

Article 682

Le propriétaire dont les fonds sont enclavés et qui n'a sur la voie publique aucune issue, ou qu'une issue insuffisante, soit pour l'exploitation agricole, industrielle ou commerciale de sa propriété, soit pour la réalisation d'opérations de construction ou de lotissement, est fondé à réclamer sur les fonds de ses voisins un passage suffisant pour assurer la desserte complète de ses fonds, à charge d'une indemnité proportionnée au dommage qu'il peut occasionner.

Weet iemand daar ook iets meer van? Ik vind het ook wel gevaarlijk  want als zij er zijn dan kunnen bv de brandweer en de ambulance  niet goed bij mijn huis komen.

Ik wil graag goede buren zijn met iedereen en met de rest van de inwoners van  het dorpje kan ik het ook goed vinden.  Maar ik voel er weinig voor om maar een beetje over me heen te laten lopen.

Graag Uw reactie als U als U hier iets van afweet.

Vriendelijke groet,

Wil Close

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2009-10-14 10:27:29

Het geciteerde artikel zegt precies hoe het werkt. Als er geen enkel andere mogelijkheid is om bij je huis te komen, moet de buurman gedogen dat je gebruik maakt van zijn grond.

Maar het is natuurlijk beter om de zaak in der minne te schikken, de maire of nataire te raadplegen en de acte authentique nog eens goed na te lezen.

Wim

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#2 Geplaatst: 2009-10-14 13:26:51

Recht van overpad levert geregeld problemen op omdat de eigenaar vindt dat hij heeft betaald voor grond waarover een ander gratis mag gaan en komen.

Een praktische oplossing is (hoeft niet) om het gedeelte waarover je rijdt van hem te kopen. 9 bij 2(?) meter à 20(?) euro. Natuurlijk alleen als hij er zelf geen gebruik van hoeft te maken.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#3 Geplaatst: 2009-10-14 15:37:51

Nodig ze eens uit voor een gezellig avondje met hapje en drankje en probeer dan onder / na het eten eens uit te vinden waar hun probleem ligt.

Zij doen dit niet voor niets, er zit hun iets dwars en als je daar samen over kunt praten dan wordt het wellicht duidelijker en kun je samen zoeken naar oplossingen.

Niet gelijk met brieven gaan smijten, advocaten, achter hun rug naar de mairie gaan etc etc. Dat levert alleen problemen op en geen oplossingen.

Makkelijk gezegd, ik weet het, moeilijk gedaan maar meestal toch de beste manier om tot goede verstandhouding te komen.

Breng ze eens regelmatig een bloemetje mee als je uit Nederland komt, vriendschap onderhoud je met kleine dingen. Dan weten ze dat je er bent, je kunt een klein gesprekje aanknopen en de relatie wordt vanzelf beter.

puk

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-10-14 18:14:46

Wil Close,

Het recht van overpad is in de Franse wet genoegzaam geregeld.

Natuurlijk ben ik dat eens met alle reageerders hier, dat je zoiets beter in den minne kunt oplossen. Een ijzersterke is dan die grond van de buurman te kopen!

Gewoonterecht is net als in NL, ook een rechtsgrond in LDF, die niet zomaar terzijde geschoven kan worden (geldt bv. ook tav. "pacht'' !).

In de Acte Autentique staan nauwkeurig de percelen vermeld, waarop men recht van eigendom heeft en het lijkt mij bepaald niet in door door buurman gemelde Conservation des Hypothéques. Die heeft hier miz. niets mee van doen.

Ik geef hier de link naar het kadaster in LDF en daar kun je gratis de perceelgrootes van je bezit downloaden. Los daarvan, is er altijd minimaal 1 m. rondom je bezit, waar op grond van (wederzijdse) erfdienstbaarheden dat recht van overpad bestaat. Het is ook niet beperkt tot de eigenaar van de grond, maar geldt eveneens voor publieke diensten, zoals brandweer ed.

Ik hoop U hiermee voldoende op weg geholpen te hebben.

Met vriendelijke groet,

Bruin.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2009-10-14 22:23:32

Zij doen dit niet voor niets, er zit hun iets dwars en als je daar samen over kunt praten dan wordt het wellicht duidelijker en kun je samen zoeken naar oplossingen.

Dat zijn wijze woorden! inderdaad eerst op zoek naar de werkelijke aard van het probleem.

avatar#7492
Wil Close
Berichten: 5
Reacties: 13

#6 Geplaatst: 2009-10-17 11:32:09

Beste reageerders,

Bedankt voor alle informatie en tips. Ik zal het allemaal zeker betrekken  bij mijn zoektocht naar een aanvaardbare oplossing voor dit probleem. Nogmaals dank.

Vriendelijke groet,

Wil Close