Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

eigendom en verlichtingspaal

Auteur Bericht

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#0 Geplaatst: 2009-10-18 20:30:06

Alvorens het een probleem wordt had ik graag geweten hoe het moet.

Ons huis en grond vormen een aaneengesloten terrein behalve enkele m2 die net aan de overkant van het straatje op de hoek liggen. Op dat lapje heeft de gemeente ooit een verlichtingspaal geplaatst. Toen wij het stuk kochten enkele jaren geleden, werd op de kadastertekening duidelijk aangegeven dat dit perceel(!) onze eigendom is.  Nergens in de akte staat een lantaarnpaal vermeld. Die paar m2 interesseren ons niet want totaal onbruikbaar, maar wat moeten wij met zulke situatie?

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#1 Geplaatst: 2009-10-19 01:54:31

Kijk eens in je acte authentique, er staat vast iets in over enfouissement.

Dit is een servitude over ingegraven kabels.

Staat er niets over in dan zou je op grond van l’article 12 de la loi du 15juin 1906 van de energiewet een rechtsgrond hebben om de lantarenpaal te laten verwijderen.

Ik noem de wet van 1906, daarna is hij nog wat keren gewijzigd maar dat kun je vinden op de sites.

zie bijvoorbeeld eens hier

Hierover zou ik eerst eens op de Mairie gaan praten, hoe zij hier tegenaan kijken.

Je kunt het ook wel eens als wisselgeld gebruiken in onderhandelingen met de Mairie.

Als je aan kunt geven dat je in je recht staat om hem te laten verwijderen maar je laat hem staan om de veiligheid te bevorderen etc, alhoewel je er last van hebt, dan haal je al flink wat goodwill binnen.

Maar dat is afhankelik hoeveel last je er van hebt, je zult toch ook profiteren van een lantarenpaal vlak bij je huis nietwaar.

Puk

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#2 Geplaatst: 2009-10-20 13:59:05

Beste Puk,

bedankt voor je antwoord. Er staat in de akte nergens een vermelding over een paal, kabels of wat dan ook. Ht gaat slechts over 10m2 maar ik had graag inlichtingen voor het geval dat. Als ik naar de mairie ga maak ik misschien slapende honden wakker.

Yves

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2009-10-22 14:33:06

Bij mij in (23) staat er een houten telefoonpaal binnen mijn erfafscheiding. Daar ben ik zeker van sinds ik van Cadastre.fr de kaarten gedownloaded heb, maar ik heb er maar geen punt van gemaakt omdat die gemeenschappelijke paal dan op buurmans grond geplaatst zou moeten worden. Schiet ook niet echt op hè?

In bovengeschetst geval, zou je dan bij de Mairie én EDF moeten aankloppen, indien er nog een strook gemeentegrond tussen weg en terrein is, wat bij mij niet geval is. Formeel zou je dan in je recht staan, maar de kans is dan groot dat je vanuit die historisch gegroeide situatie nul op het request krijgt en een "zeikerd" wordt bevonden (het Franse woord is me ontschoten). ;-)

Bruin.

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#4 Geplaatst: 2009-10-22 20:04:17

Het gaat er niet om dat ik die paal weg wil, integendeel. Mijn vraag is eerder van: kan dit, moet ik iets ondernemen, kan de gemeente dat lapje opeisen, onteigenen... of weet ik wat nog allemaal. Ik wil gewoon op voorhand iets weten vooraleer ik voor een voldongen feit zou worden gesteld of beslissingen moet nemen op korte termijn.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#5 Geplaatst: 2009-10-22 22:09:55

Dan speel je het toch gewoon anders, als je zeker bent dat die grond van jouw is en je wilt het niet kwijt.

Wij hadden zo een zelfde akkefietje, wie weet dat ik ooit nog eens een auto wil parkeren aan de andere kant van de weg, dus ik wil die grond niet kwijt.

De gemeente gevraagd of ik een plantenbak in de grond kon zetten net achter het bord van de bebouwde kom (wat dus op ons terrein staat)

Zeiden ze dat dat niet zomaar kon, heb je een vergunning voor nodig en dat zal wel moeilijk worden.

Hoezo moeilijk, het is toch mijn grond ?

Daar waren ze niet van op de hoogte en dat is keurig uitgezocht.

Vraag of je een plantenbak in de paal mag hangen, staat tenslotte in jouw tuin.

Cees.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#6 Geplaatst: 2009-10-23 00:10:38

@Bruin

emmerdeur of chicaneur

puk

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#7 Geplaatst: 2009-10-23 09:57:25

Ok, bedankt Surf.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#8 Geplaatst: 2009-10-23 10:09:37

"emmerdeur of chicaneur"

mijn familienaam is vrijvertaald "landheer" of "heer des lands" (pffffff ahum) en men beweerde altijd dat onze roots Frans waren.

Nu weet ik het dus zeker.

Mijn moeder zei altijd 'loop toch niet te emmeren' als ik vroeg wat sinterklaas me zou geven.

De Franse taalkundige invloed in onze roots waren dat dus, haast wel zeker ;-)

Cees.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#9 Geplaatst: 2009-10-23 20:30:19

Yves, als die paar vierkante meter je niet interesseert, waar maak je je dan druk over? In het ergste geval onteigent de gemeente of edf het en dan is het nog steeds "so what?" Ik heb zelf een perceel van rond de hectare maar er is niets afgezet, er zijn geen grenspaaltjes, er ligt hier en daar een steen waar je je van af moet vragen of die op de goede plek ligt. Het zal mij een zorg zijn! Bij mijn directe buren is het net zo. Allemaal genoeg land en niemand die zich over een paar vierkante meter bekommert. Echter...... een ander Nederlandse familie in de buurt heeft alles keurig afgezet met van dat mooie groene gaas en die hebben wel problemen met de buren. Zodra je markeert ontstaat er een twistpunt. Dus, mijn advies, niet markeren, niet zeuren, het ligt toch vast bij het kadaster.

Groet, Kees

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#10 Geplaatst: 2009-10-24 15:39:32

Och ja Kees,

Bij mij staat een betonnen muur met gaas er boven, maar die staat ca 1 meter van de communale weg binnenwaards op mijn terrein. Die staat er al minsten 50 jaar. Ik dacht dat die de erfafscheiding was. Maar dus nee, de aangrenzende buurman en ik wonen aan een oorspronkelijk zandpad, haaks op die openbare geasfalteerde weg. Dit is voor de helft mijn terrein als inrit naar mijn grange.

De buurman wilde de andere helft van de gemeente kopen en dus kwamen er landmeters. Die zandweg was oorspronkelijk een communale erfdienstbaarheid naar achtergelegen weiden, maar werd sinds onheugelijke tijden al niet meer gebruikt. Rondom zijn huis werden overal stalen piketpalen geslagen en daardoor bleek dat formeel die inrit niet voor de helft zijn eigendom was, de mijne wél. Hij overlegde met de gemeente, wat het hem zou kosten om dat op z'n naam te krijgen...een onwaarschijnlijk hoge prijs + notariskosten. Hij heeft er maar van afgezien.

Ives kan een zg. notification van eigendom sturen en open voor eventuele eigen acties van hun. Dan hou je de 'kerk'in het midden, zogezegd. Maar hij kan tuurlijk ook Cees z'n ludieke aanpak kiezen ...

Bruin. ;-)