Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nog een vraag over dak constructies..

Auteur Bericht

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#0 Geplaatst: 2009-10-20 14:46:11

Wij bekijken de mogelijkheid om de zolder van onze boerderij in de Tarn bewoonbaar te maken. Ik heb dit forum en de hoofdstukken over dak constructies afgezocht, maar geen antwoord kunnen vinden voor onze specifieke situatie. Het vervangen van spanten door tussenmuren ( "De storende balken op de zolder van Kees" in het hoofdstuk dak constructies) zou misschien kunnen, maar ik vroeg mij af of een andere, eenvoudigere constructie in ons geval zou kunnen werken.

 

De zolder is ongeveer 15 x 10 m. Het dak is een pannendak met een kleine helling en wordt gedragen door de zijmuren, twee spanten en een tussenmuur. De binten van beide spanten liggen ca 5 cm vrij van de zoldervloer en de spantbenen en de binten zijn in de muur ingemetseld.

Het probleem is dat de ruimte tussen bint en hanenbalk in de spanten (net) niet genoeg is voor doorloophoogte.

Ik vroeg mij af of het structureel mogelijk is om het middenstuk van de binten te vervangen door een trekstang of een plaat die op de vloer ligt. Dit zou mij ca 25 cm meer ruimte geven onder de hanenbalk.

 

Ik dacht bijvoorbeeld om de trek te laten opnemen door een twee stalen strips van ongeveer 4 of 5 mm dik, 10 cm breed en 6 meter lang, die onder de bint op de vloer van de zolder liggen.

Voor het bevestigen van een strip aan de bint zou ik aan beide einden van een van de lange zijden een opstaande plaat lassen van ca 1 m lang en 25 cm hoog zodat een soort L profiel ontstaat, waarbij de opstaande rand in de middelste 4 meter ontbreekt.

Ik zou dan twee van deze profielen aan weerszijden onder het bint schuiven en met lange bouten door het bint aan elkaar bevestigen. Daarna zou ik de middelste 4 meter uit het bint zagen.

 

Ik realiseer mij dat de trekkrachten op de overblijvende stukken bint niet in lijn zijn, en dat er een koppel werkt die de bint zal doen kantelen. Om het bint op zijn plaats te houden zou er aan weerskanten een verticale balk tussen spantbeen en de binten geplaatst kunnen worden. Er ontstaat dan een soort poort van 4 m breed, waarbij in het midden de doorgangshoogte bijna 2 meter is.

 

Ik heb voor de duidelijkheid wat plaatjes genomen:

http://cid-c2e5ddb552db4808.skydrive.live.com/browse.aspx/.Public/zolder

De tussenmuur is zichtbaar in de eerste foto. Hierachter is nog een ruimte van ca 4 m. Ik heb ook een schets gemaakt van de constructie die ik in gedachten had.

 

Ik zou graag jullie meningen, ervaringen of suggesties horen. Is dit haalbaar of een raar plan?

 

Bedankt!

Ben Weltevrede

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-10-31 22:51:08

Beste Ben,

je redeneringen lijken mij OK. Beslist geen raar voorstel. Je hebt de gevolgen van je trekkonstructie goed geanalyseerd, en de verticale balken lijken mij een realiseerbare oplossing.

Maar ik heb bij dit soort constructies reeds te veel mis zien gaan, en ik ben ook niet voldoende vakman om hier mijn zegen te geven.

Daarom: ik zou een deskundige uit de bouwwereld inschakelen!

Christian von Klösterlein

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#2 Geplaatst: 2009-11-02 10:49:55

Christian,
Bedankt voor je commentaar! Ik zal zonder twijfel een construkteur inschakelen voordat de zaag erin gaat. Voorlopig ben ik in het plannenmaak stadium, en een goede doorgang is een noodzakelijke voorwaarde. Daarnaast moeten er ramen in het dak gemaakt worden, een doorgang in een tussenmuur worden gemaakt, etc. Ik ga ervan uit dat ik wel een vergunning nodig zal hebben, afgetekend door iemand met papieren.

Ik heb zelf alvast wat zitten rekenen - ik heb een spreadsheet geupload in mijn "skydrive" (http://cid-c2e5ddb552db4808.skydrive.live.com/self.aspx/.Public/zolder/detail%20trekplaat.jpg#resId/C2E5DDB552DB4808!171)

(ik ben niet geschoold in sterkteleer, en er zitten misschien best fouten in...)

Ik denk dat een 5 mm plaat sterk genoeg is.
Wat ik niet kan inschatten is het gevolg van de rek die er in de plaat gaat optreden. Als de trekplaat onbelast wordt vastgemaakt aan de binten gaan ze pas na het doorzagen spanning opnemen. Ik heb berekend dat die rek ongeveer 1 mm zal zijn. Door een temperatuursverschil van 30 graden, zouden de platen nog zo'n 1.5 mm uitzetten. Als het spant vrij op de muren rust zou dat, lijkt mij, niet erg zijn. Maar in mijn geval zijn ze in de muur ingemetseld. Als het spant niet tov de muur kan bewegen, komen de drukkrachten op de muur, lijkt mij. Is een paar mm toelaatbaar en wijken de muren een beetje? Of komen er toch scheuren? Is er een methode om het spant wat speling te geven? Enig idee?

Bedankt!
Ben