Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vervuilde olie cv

Auteur Bericht

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#0 Geplaatst: 2009-10-22 21:31:26

Vandaag moest er een nieuwe pomp geplaatst worden op onze CV in Frankrijk... lastig als je in NL zit. Maar is gebeurd. Reparateur vertelt dat de olie verontreinigd is en dat het probleem, de cv deed het opeens niet meer, op den duur weer terug zal komen. 

Ik las net dat olie tijdens de opslag vervuilt en vervlokt. Dus wellicht was de olie goed toen ie geleverd (800Liter) was in april 2009, maar zat er te veel oude olie nog in van oktober 2008 (1400 liter). Maar weet nu niet wat voor vervuiling het is. Het kijkglas zou troebel zijn. Tankinhoud is 2200 liter. Wij verbruiken rond de 1400 liter.

Het is een vakantiehuis waar warmwater en Cv op olie zijn. In de wintermaanden dec t/m maart staat de cv in de winterstand (6 graden) en wordt er ongeveer 4 weken normaal gestookt. In de rest van het jaar is het huis 20 weken bezet.

Hoe krijg je de olie weer goed zodat de pomp niet weer stuk gaat? Moet alles eruit of zijn er andere oplossingen? Hoe weet ik wat voor vervuiling het is en kan ik bv de leverancier aansprakelijk houden, hoewel de olie al in april is geleverd.Graag tips!

Overweeg nu op korte termijn erheen te gaan maar wellicht is het op een andere manier op te lossen......

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-10-22 23:38:30

Ik weet niet hoe de tank er bij staat of misschien zelfs wel in de grond ligt.

Normaal gesproken ‘slurpt’ de moederkachel zijn olie via een buisje dat de bodem van de tank niet raakt naar binnen.

Om dat uit te leggen als volgt; de bodem van de tank, daardoor komt een buisje van onderaf naar omhoog (dus verticaal) die een centimeter of tien door steekt, dan rond buigt en weer omlaag gaat naar de bodem, maar de bodem niet raakt.

Zo blijft altijd de ‘drab’ op de bodem liggen en zuigt de moederkachel alleen schone olie aan.

Nu kan het dus zijn dat er onder een dikke laag drab in de tank ligt en het uiteinde van dit buisje (begin van de aanvoer) er in steekt.

Normaal gesproken is er onder de tank nog een buis(je) of schroefdop waardoor je deze drab af kunt tappen.

Je kunt dit opzoeken door de waterpas op de tank te leggen en dan zie je welke kant de tank afloopt, de lage kant is de aftapkant.

Je kunt hier een in de hoogte doorgesneden jerrycan onderleggen en voorzichtig de olie aftappen, filteren door een panty van je vrouw tante of oma, en (later) weer terug gieten in de tank.

Cees.     

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#2 Geplaatst: 2009-10-22 23:41:23

Ps, als je dit heel voorzichtig doet en je giet de olie niet direct terug dan kan het zijn dat je na een aantal jerrycans al een schone tank hebt zonder die hele 2000 liter af te tappen, maak geen bubbels en/of andere mixende dingen in je tank.

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#3 Geplaatst: 2009-10-22 23:56:45

Het is een nieuwe tank van 7 jaar oud nu. Grote 2200l kunsstof tank, staand in de garage. Nog nooit een aftap punt op bodem gezien, maar ook nooit zo op gelet. Het lastige is dat ik het hoor via de telefoon en kan dus niet kontroleren wat voor vervuiling het is. ik zal morgen eens bellen om te zien of ik er achter kan komen. Vooralsnog heb ik zelf nog nooit iets van vervuiling zien liggen, voorzover dat mogelijk is om door de licht doorschijnende wand te kunnen zien.

Maar klopt het dat olie vervuilt door opslag? Het zou betekenen dat ik minder in voorraad moet nemen in de toekomst...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-10-23 01:29:14

Vind het toch een vreemd verhaal. Het klopt dat onder -5°C paraffine uitvlokt en lager dan -15C het filter verstopt raakt. Die temperaturen hebben we recent niet gehad.

Daarnaast hoort er m.i. een filter te zitten in de olie-aanvoerleiding.

Gegeven dat de tank niet oud is en niet kan roesten en er uiteindelijk in de afgelopen 7 jaar wellicht 10.000 liter verbruikt is dan verklaart niets mij de vervuiling.

Ik heb een 30 jaar oude ijzeren tank van 3000 liter, verbruik 3000-4000L per jaar, nog nooit schoongemaakt en nog nooit last gehad.

Ik vraag me af, als er inderdaad vervuiling is, of er niet eens iets scheef gegaan is met een levering. 

Zit er wel een goed filter in de leiding?

Idee van Cees lijkt me wel wat. zal eens gaan kijken of ik ook zo'n aftappunt heb ;-)

Steven 

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#5 Geplaatst: 2009-10-23 10:39:04

Ben al iets verder. Volgens "olieboer" hier in Nederland kan het een bacterie vervuiling zijn. Hij raadt dan ook aan altijd olie te bestellen met anti-bacterie toegevoegd. Daarnaast kan er water in de tank zitten door bv condens. Daardoor kom je niet van de bacterie af als je er nieuwe olie ingooit. Tip is nu olie opstoken, is nl niet te filteren, en daarna tank goed schoon laten maken en bijvullen met olie incl anti-bacterie. Nu nog zien of ik dat kan doen met een nieuw filter of dat alle olie moet worden weggegooid....

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2009-10-23 13:51:31

Dat van die oliebacterie ken ik van een botenforum. Dat kun je krijgen doordat er (een beetje) water in de tank terecht is gekomen. Dit hoeft niet altijd meegetankt te worden, kan ook door condens optreden. Op de scheidingslijn water/olie gaat dan een bacterie groeien. Daar heb je echter altijd water voor nodig, en dat zou je kunnen controleren door weer van het onderste punt een jerrycan af te tappen.

Er bestaan heel veel 'olie bacterie doders', als je google gebruikt vind je er nogal wat (ook vrachtwagens hebben er last van). Ik heb begrepen dat je Grotamar of Star Tron moet hebben.

In NL zijn bedrijven die olie en olietanks schoon kunnen maken. Zul je in Frankrijk ook wel hebben ;-) Misschien kun je een dealtje maken met de plaatselijke olieboer om de inhoud van je tank even over te pompen of zo, zodat je je tank schoon kunt maken, als het tenminste echt die oliebacterie is. Zal in ieder geval goedkoper zijn dan 2000 liter olie wegknikkeren!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2009-10-23 14:07:24

Wat ik in het verhaal mis: welke kwaliteit olie bestelt u?

De duurdere is schoner, Elk merk verkoopt dat onder z'n eigen naam, "premium" of zo. Vraag altijd naar de meilleure qualité, het scheelt 'n hoop narigheid.

Peter.

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#8 Geplaatst: 2009-10-23 17:55:03

Ik bestel olie bij de leverancier van het dorp. Het is Total olie en prima kwaliteit. Volgens oliekenners uit de Rotterdamse scene die ik heb gesproken vandaag is er vrijwel gen schone olie meer te krijgen. alleen al de kleur toevoeging geeft vervuiling. Ik hou het nu nog maar even op de bacterie. Volgende week kaan ik met Frankrijk bellen om afspraken te maken terplekke in de week van 7 november. Ik hoop dat men kan en wil uitzoeken wat de oorzaak is. Ik hou jullie op de hoogte. Tips blijven welkom!

avatar#6159
ben toor.
Berichten: 1
Reacties: 20

#9 Geplaatst: 2009-10-23 21:12:48

Richard heeft gelijk. Ook in Frankrijk zijn er bedrijven die olie en olietanks schoonmaken. Onze buurman heeft het vorig jaar laten doen. Ze pompen je tank leeg,maken de tank daarna schoon( ook de filters, ect) en pompen de olie via 'n filter dan weer terug. Misschien kunnen ze  zien wat voor vervuiling het is en wat u er tegen kunt doen. 

groeten Ben Toor. 

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#10 Geplaatst: 2009-10-24 03:31:28

Het verhaal van water is waar, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.

Diesel geleverd in de zomer is zomerdiesel. Dit heeft een hoger CFPP, dit is cold fiter plugging point.

Dit betekent dat 's-zomers er meer zware delen inzitten die verstopping veroorzaken in het filter. Ik neem tenminste aan dat er voor de pomp een filter zit.

Als het filter verstopt raakt, draait de pomp in elkaar.

Oplossing is: tank winterdiesel, vraag daar specifiek naar.

Heeft niets te maken met duurdere kwaliteit, alleen met CFPP.

puk

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#11 Geplaatst: 2009-10-24 10:25:40

Ik zal inderdaad eens vragen of de olieleverancier inderdaad onderscheid maakt tussen zomer en winterolie als ie weet dat men een heel jaar met een tank doet, dus zowel de zomer als winter met één lading.....

Ik ben ook benieuwd naar het soort bedrijf die de tank schoonmaakt. Hoe heet dat in het frans en is er bv een groot bedrijf die landelijke vestigingen heeft? Het zou mooi zijn het zo op te lossen. Of zou de leverancier ook zo'n service hebben.. Ik laat dat laatste nog wel weten.

Lastig komende week is dat ik de leverancier vertel dat de olie vervuild is, maar dat de levering 30 april was en de vervuiling niet eerder was opgevallen... Als ie er toen al was natuurlijk. Dat hoop ik te weten nadat is vastgesteld wat de vervuiling heeft veroorzaakt.

Ik ben nu ook op zoek naar onderhoudsabonnement zoals in NL. Vast bedrag voor heel jaar, afhankelijk van de installatie die men heeft en de garantie dat men bv binnen 12 uur na melding voor de deur staat. En bij storingen dan geen voorrijkosten meer maar enkel onderdelen. Geen idee of dat in Frankrijk bestaat..

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2009-10-24 11:40:11

Zoek het eens in "nettoyage et curage des citernes à fioul", toen ik daarop googelde kwam ik nogal wat bedrijven tegen.

Wat onderhoudscontracten betreft zou ik erg uitkijken. Ik heb verscheidene offertes gehad. Als je die dan doorlas, betrof het meestal inspectie en eventueel vervangen van sproeiertjes en opheffen van kleine storingen. Zo gauw er iets meer gedaan moest worden kwamen er forse meerkosten voor een (on)aangenaam uurtarief en uiteraard alle onderdelen.

Wij hebben een betrouwbare installateur die elk jaar de installatie bekijkt, eventueel sproeiertjes van de "brûleur" vervangt en bijregelt en de zaak schoonmaakt en de schoorsteen veegt. Uurtje werk, kost me ongeveer 100 euro en ben gelijk gedekt voor de verzekering. Voor 50 euro extra wordt de schoorsteen van de open haard ook geveegd.

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#13 Geplaatst: 2009-10-24 12:57:05

Ja idd. Steven,

Lijkt me ook handig dat Info, dan eerst vraagt of dat bedrijf een monster kan trekken en een test uitvoert op bacteriële verontreiniging. Het lijkt me de meest plausible oorzaak, gezien die tank in de garage staat.

Bruin.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#14 Geplaatst: 2009-10-24 16:04:02

Als de tank in de garage staat en van kunststof is, dan is bacteriegroei inderdaad het meest waarschijnlijk.

Dit komt laatste jaren steeds meer voor en wordt vooral veroorzaakt door de schonere dieselolie (minder zwavel wat bacterien doodt) en de bijmenging van biobrandstof die ook een prima voedingsbodem voor bacterien zijn.

De dieselolie is steeds hygroscopischer geworden en deze fijn verdeelde waterdeeltjes zakken niet meer uit naar de grenslaag.

Dus aftappen is niet effectief meer!!

Wel doen natuurlijk, maar voorkomt niet meer de problemen met plugging.

De al genoemde Grotamar 71 is een prima middel. Voor de shockbehandeling die hier nodig is, ongeveer 0,5 liter op de 1000 liter diesel.

Verder is een DE-BUG filter aan te bevelen, evenals een waterafscheider filter van ca 40 micron en een fijnfilter van 2 micron.

Vermijd een warme opstelling van de olietank, en voorkom teveel warme retour van je ketel. Hoe hoger de olietemperatuur, hoe beter de bacterie groeit.

Vraag aan de leverancier of er een anti-bacterieel middel in de diesel zit, en hoeveel je moet bijsuppleren.

puk

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#15 Geplaatst: 2009-10-25 19:52:44

Dank voor de tips. Ik ben een leek dus wellicht domme vraag... Zijn het filters die in bestaande filter moeten of zijn dit extra te plaatsen accessoires.... Koop je die dan bij bv de olie leverancier of bij de CV installateur...

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#16 Geplaatst: 2009-10-25 23:02:51

Meestal zijn filters uniek.

Een goede keus zou als voorfilter een normaal oliefilter voor een auto zijn als je dat makkelijk te pakken kan krijgen op een sloperij of zo. Vooral bij wat oudere auto's zijn dit externe filters en dus zo eruit te demonteren/zagen.

Een standaard oliefiltertje is meestal 10-20 micron en is goed voor de pomp te plaatsen. Geldt ook voor 40 micron voorfilter/waterafscheider.

De fijnfilter is moeilijker te pakken te krijgen, moet je echt bij een installateur zijn of zaak voor scheepsbenodigdheden. Dit fijnfilter plaats je trouwens in de pers van de pomp, niet in de zuig.

Kijk bijvoorbeeld eens hier voor een idee van filters.

In NL zijn er namelijk niet veel olietanks meer in gebruik, dus de spoeling is dun. dat zal in LDF anders zijn.

puk

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#17 Geplaatst: 2009-10-26 12:27:32

Ik zou voor filters de CV installateur raadplegen. Hij weet aan welke apparaten het spul moet komen. Niet alleen buisdikte en aansluitdiameters zit veel variatie in, maar ook doorstroomcapaciteit... De installateur weet dat allemaal - als het goed is.

Als je het helemaal sjiek wilt doen neem je 2 filters (en dubbel leidingwerk), zodat je ook in geval van eventuele dichtslibbing niet te lang in de kou zit ;-) (hoewel bij bacterieverontreiniging het 2e filter ook snel dicht zal lopen).

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#18 Geplaatst: 2009-11-11 17:35:16

Gisteren kwam eerst de olie leverancier. Hij constateerde inderdaad vuil in de olie. Na de vorige schoonmaak 2 weken terug, was het filter ook weer aardig vuil. Dus werd er een bacteriedoder aan de olie toegevoegd en dat zal de problemen minimaliseren. Hij adviseerde ook om de garage donker te maken omdat de kunststof tank wellicht teveel licht krijgt waardoor eventuele bacteriën zich sneller kunnen vermenigvuldigen. Ook gaf hij het advies om "Premier" olie te nemen in de toekomst. Dit is iets duurder dan de "Ordinair" maar schoner en reeds voorzien van diverse toevoegingen om de vervuiling voor te zijn.... In principe kan ik de tank nu gewoon leeg stoken en kunnen we later zien of het nodig is om de tank te reinigen. Hij gaat er van uit dat dit niet nodig is.....

Later kwam de CV man. Wij hadden nl nog steeds problemen en de kachel ging paar keer per dag in storing. Je voelde dat een bepaald rotorblad van de luchtinlaat vast zat en na paar keer te hebben "ontgrendeld" sloeg de kachel weer aan. Hij adviseerde om de oliepomp te vervangen daar deze door de vervuiling behoorlijk ontregeld is en dus dat maar laten doen. Tot nu toe, 24 uur later, werkt alles weer en nog naar behoren.

Het werd mij wel duidelijk dat er dit jaar veel problemen zijn met geleverde olie in de regio. Vooral mensen die inkochten bij Intermarche en Carrefour waren aan het klagen... Dus goedkoop is niet altijd de goede koop.....

Warme groet en dank voor de reacties!!!

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#19 Geplaatst: 2009-11-11 17:37:24

Nog even ter verduidelijking, de vorige keer is de pomp alleen schoongemaakt en niet vervangen. Dit was mij op dat moment niet geheel kenbaar gemaakt. Dus nu toch maar vervangen...

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#20 Geplaatst: 2009-11-11 17:38:52

Nog even ter verduidelijking, de vorige keer is het filter alleen schoongemaakt en de pomp niet vervangen. Dit was mij op dat moment niet geheel kenbaar gemaakt. Dus nu toch maar de pomp vervangen... Het zou niet nodig zijn extra filters te plaatsen.....

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#21 Geplaatst: 2009-11-11 23:28:26

Ik weet niet hoe duur zo'n pomp is, maar een filter is er in principe om ergere schade te voorkomen. Een verstopt (extra) filter is sneller te vervangen dan een pomp lijkt me. Tenzij dat filter weer erg duur is ...

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#22 Geplaatst: 2009-11-12 09:21:54

Ja Eric, er is inderdaad 'n verschil in kwaliteit tussen "meilleur" en "agricole".

Zo ken ik iemand hier die al jaar en dag de rode fioul meilleur qualité in z'n oude bestelauto mietert (pas hiermee op, het is 'n Ernstig Fiscaal Delict). En telkens zijn ze bij de contrôle technique verbaasd over de (relatief) schone uitlaatgassen...

Peter.

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#23 Geplaatst: 2009-11-12 20:34:32

Een pomp kost rond de 100 euro. tuurlijk zal filter goedkoper zijn, maar helaas was deze pomp echt niet goed meer. Elke keer als de CV in storing ging, kwam dat omdat het schoepenrad van de luchtinlaat vast zat en moest ik met de vinger deze een beetje forceren en heen en weer doen, waarna het weer soepel ging. (De as zit gekoppeld aan de as van de pomp. Toen de as er af was gehaald kon je duidelijk voelen tov de nieuwe dat hij wel erg zwaar draaide. Wellicht heeft de vervuiling al veel langer parten gespeeld zonder dat wij dat wisten. Nu weten we dus enkele controle punten, met name het filter).... Dan de reset knop indrukken en aan ging ie... Gebeurde paar keer per dag. Nu, na de toevoeging van het goedje in de olie en de nieuwe pomp blijft alles prima werken. Ik zie nu nog een kleine vervuiling in het filter zitten, maar dat is na woensdag niet erger geworden dus heb ik goede moed...

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#24 Geplaatst: 2009-11-12 21:38:43

Tja, filters en pompen en olie en 'vuile', goedkope olie.

Geluukig zijn de problemen nu verholpen, want zoals m'n oma altijd zei: "kou lijden, da's pas armoe."

Peter.

avatar#10201
Crazy
Berichten: 0
Reacties: 2

#25 Geplaatst: 2012-08-22 09:09:12

Ben pas net op de site gewezen door andere LDF bewoner. OOk ik da last van vuile olie. Heb met mijn microbiologische achtergrond e.e.a uitgezocht en getets. Ik voeg nu een middeltje toe, biocide, heet acticide cmg ,verkrijgbaar in nederland,heb het betseld via internet, dat mij bespaart om superieur olie te kopen. Het middel geeft al met 10-20 ml bescherming in mijn gehele tank van 1500 liter. Ik heb gewone filters en die zijn al 2 seizoenen schoon.

Het bacterie probleem gaat alleen maar groter worden omdat in LDF ook begonnen wordt met zwavelvrije olie. De problemen worden nog alleen maar groter, zeker als producten langzamere doorstroom hebben.

De grootste boosdoener is condensophoping in de tank, waardoor organisme snel gaan groeien, dielse wordt troebel en verstopt langzaam filter. Ik had het probleem net in de winter en dat was geen pretje !!

Ik heb destijds ook een artikeltje geschreven wat in mijn jachthaven zeer goed ontvangen wordt. de Schippers hebben ook dit condens bacterie probleem.

Kan het toesturen indien gewenst

groet

Franky francofiel

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#26 Geplaatst: 2012-11-14 10:48:29

Grotamar 71 verkrijgbaar bij bio2b.fr per liter 69,90 TTC

avatar#10201
Crazy
Berichten: 0
Reacties: 2

#27 Geplaatst: 2012-11-14 13:51:29

De huidige dieselolie-mazout bevat steeds minder zwavel(10ppm). Zwavel is van origine ontsmettingsmiddel. Ook zit er in de EU verplicht ook steeds meer bio aandeel (max 5-7%) in de diesel. Deze verandering maakt de olie watergevoeliger, hygroscopischer.

Elke dieseldeeltje bevat geemulgeerd water (opgelost water) Als diesel voor langer tijd staat, bestaat de kans dat in dit water bacteriegroei gaat plaats vinden. bacterien hebben voeding en ALTIJD water (brood) nodig om tot ontwikkeling te komen. Daarbij komt in elke tank ook nog eens condensatie voor (zeker bij bovengrondse tanks). Dit condens water verzamelt zich door s.g. op de bodem en vormt daar een heerlijke plas waarin de bacterien zeer goed en snel gedijen.

Bacterien groeien door celdeling en deze vindt onder gunstige omstandigheden elke 10 minuten plaats-zowel bij koud als warm weer.

Uw peilglas gaf troebele diesel aan, hetgeen op mogelijke bacterie activiteit wijst.

Bacterie groei kan heel gemakkelijk worden onderdrukt en bestreden met ACTICIDE CMG. Het gebruik van +/- 100 ml in uw grote tank zal voor het gehele jaar voldoende zijn.

De vorige schrijver gaf grotamar aan , wat ook een biocide is maar met minder effectieviteit. In de literatuur zijn MIC waardes van diverse biocides bekend, minimale inhiberende (bacterie)  concentratie, waarbij Acticide CMG met kop en schouders boven Grotamar uitsteekt. (tw 2,5 ppm tov 144 ppm)

Acticide CMG is via internet (www.gbijt.nl) te bestellen geloof 1/2 liter kost thuisgestuurd euro 28. Je kunt zelf een bodem monster bij hun insturen voor gratis check op bacteriegroei. Zodat je weet wat er aan de hand is.

Je geeft ook aan dat de pomp kapot is. Is deze vastgelopen, hetgeen kan komen door de ontmenging van de biocomponent (fame) , een plakkerig goedje.

Het kan zijn dat je een foute levering van 800 L diesle hebt gehad.

Je kunt ook de olie leverancier vragen bio vrije diesel te leveren.

Als je nog vragen hebt, hoor ik het wel

groet