Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Micro-entreprise en betaald krijgen

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2009-10-24 12:58:20

Na 10 jaar werken in loondienst in Frankrijk vond ik het weleens tijd worden om sommige activiteiten buiten mijn werk om te gaan verzilveren. Dus een “micro-entreprise” gestart en inderdaad, het is via Internet super simpel. Voor mijn eerste cliënt een opdracht uitgevoerd en nota opgestuurd met de volledige bankgegevens en vraag om het bedrag op mijn (Franse) bankrekening te storten. Na ongeveer twee maanden gevraagd waar het geld bleef. Antwoord: we hebben u een cheque gestuurd. Nooit gezien.

Wat bleek: de cheque (ik had geen cheque gevraagd!) was op naam van mijn micro-entreprise gezet en op de envelop waarschijnlijk niet mijn naam. Gevolg: de postbode heeft mij in de hameau met 15 huizen waar ik woon niet kunnen vinden….. denk ik. Waarheid is niet boven water.

Ik heb deze verklaring als werkhypothese doorgegeven aan mijn opdrachtgever en (opnieuw) gevraagd om het geld op mijn bankrekening te storten. Maar dat ging zo maar niet: eerst moest ik een “lettre de désistement” tekenen waarin ik verklaarde cheque N° XXXXX nooit te hebben ontvangen en als ik hem alsnog zou ontvangen, niet te incasseren et terug te sturen.

Gedaan. Vervolgens ontvang ik wel een cheque met het correcte bedrag, maar op naam van mijn micro-entreprise. Al enigszins bekend met het Franse bankwezen de bank gebeld, uitgelegd dat mijn naam er niet op voorkomt. Geen probleem, naam en banknummer achterop de cheque zetten en met de “bordereau de remise de cheques” bij de bank in de bus doen. Hoefde geen kopie van de factuur op te sturen, kwam wel goed. Niet dus.

Na een week niets op de rekening bijgeschreven even gebeld naar mijn “conseillère” (niet dezelfde die ik aan de telefoon had gehad, die was vrij toen ik belde).

Ja, nu wist ze het weer. Er was een cheque binnengekomen waarvan ze niet snapte voor wie die was…… en of ik maar even een kopie van de factuur en een bewijs van inschrijving van mijn micro-entreprise wilde opsturen en dan zou het wel goed komen… dat doe ik dus.

Ondertussen probeerde ze me ook een “compte professionnel” aan te smeren maar daar ben ik niet ingetuind.

We zijn nu 4 maanden verder van de datum dat ik mijn factuur heb opgestuurd.

Moraal: laat de postbode en de bank weten van het bestaan van een “micro-entreprise”.

Wordt eventueel vervolgd.

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#1 Geplaatst: 2009-10-24 13:14:24

Steven heeft die bank van daar geen email adres van je?

Ik vind nl. die behandeling nog al slordig en weinig klantvriendelijk.

Bruin.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2009-10-24 13:25:49

Ja hoor ze hebben het correcte mail-adres, niet gebruikt. En omdat het om de Societé Générale gaat, hebben ze ook een mailservice via internet bankieren. Niet gebruikt dus. En het telefoonnummer dat ze van me hadden was niet het juiste.....ze hadden nog wel geprobeerd me te bellen.....

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2009-10-24 14:53:21

Ach ja Steven,

Ik zit zelf bij HSBC met een ultra-gesecuriseerde verbinding, key-pass etc., email alerts als je saldo te laag zou zijn. Maar nul,niente alerts, maar wél als de kippen erbij met de zg. 'frais d'íntervention'!

Het lijkt wel het Flintstone tijdperk soms, alleen 'Wilma' roepen helpt ook niet ;-(

Opdrachten per fax met je ingescande handtekening er onder worden ook al niet geaccepteerd!

Zucht, zucht...

Bruin.

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#4 Geplaatst: 2009-10-25 07:39:47

Misschien is dit simpel te voorkomen door onderaan je factuur te vermelden op welke naar er cheques uitgeschreven dienen te worden.

Bijv.: "cheques sur l'ordre de M. ........"

En het is altijd van belang de facteur/factrice in te lichten over nieuwe bedrijven, ten naam stellingen etc.

Succes!!!

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#5 Geplaatst: 2009-10-25 14:25:27

Het blijft tobben in het land waar je kunt leven als god, zeker als het voorwerp papier er in voorkomt.

Te allen tijde geld; op de factuur duidelijk je naam of bedrijfsnaam vermelden, het adres, de factuurdatum en factuurnummer, het inschrijvingsnummer bij de chambre (kamer van koophandel) en het tva nummer en/of siret.

Dit zijn sowieso verplichte zaken.

Het is te allen tijde raadzaam om indien je twijfelt, de postbode aan te geven dat je een bedrijf hebt met de naam sms  (steefs medical service) want in de meeste gevallen is dat hersengedeelte dat nog werkt bij de post juist dat gedeelte wat voortdurend denkt aan de volgende staking.

Je kunt eventueel nog op de factuur vermelden hoe je wenst dat de factuur wordt voldaan, maar meestal is de beroemde check toch de voorkeur voor velen.

Verzilver een check direct na aankomst, men kan namelijk de bank vragen geen checks meer te verzilveren (foute klanten)

Indien een check door de klant verstuurd is en niet aankomt op jouw anders dan is het gewoon een brief zoals je beschrijft, te retourneren, je kunt anders immers een jaartje later die check alsnog op de bank brengen en verzilveren zonder dat men dat snel zal zien.

Voorts de bank, laat je niet kisten met mooie praatje, pak ze hard aan, dat is echt het enige wat werkt.

Ik opende een zakelijke rekening en vier maanden later had ik nog niets, waarop ik een aangetekende enveloppe met geld op de balie achterliet met het verzoek het op mijn rekening te zetten, of anders alles over te schrijven naar, en ik gaf hun de naam van een concurrent bank.

Waar men vier maanden over moest doen kon in enkele minuten mét een kopje koffie ;-)

Frankrijk is en blijft een chaotisch bureaucratisch land, en dat zal waarschijnlijk nooit veranderen.

Het interesseert ze geen moer of jij nu tevreden bent of niet, ze zijn immers maar gewoon personeel, en ze hebben niet die feeling die men in Nederland heeft (ik goed voor de baas, de baas goed voor mij)

Pas als je dreigt met iets dat hoger in het bureau terecht kan komen zijn ze bang en gaan ze er hun best voor doen.

Helaas een negatief verhaal, maar om jou/jullie te adviseren echter maar al te waar.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2009-10-28 12:44:37

Cees, de zaken die je noemt had ik vermeld op de factuur behalve de tenaamstelling van de cheque. Goeie tip.

Het vervolg: uiteindelijk na het opsturen van alle stukken is de cheque bijgeschreven.

Goede les. Dit  weekend nog even de postbode informeren (anders wel als hij met de kalender komt), extra stickertje op de brievenbus doen.

Overigens is mijn micro-entreprise niet in het kader van mijn medische opleiding. Dat zou lastig worden want het is een beschermd en zeer gereglementeerd beroep.

Steven 

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#7 Geplaatst: 2009-10-29 20:12:31

Ik heb ook een micro-entreprise (auto-entrepreneur...) en heb derhalve geen geregistreerde bedrijfsnaam, en ook geen rekening op die bedrijfsnaam. ik meld klanten dan ook minstens drie maal (!) dat de chèque à l'ordre de [voornaam achternaam]  moet zijn. Ontvang ik er toch een op de bedrijfsnaam, dan contacteer ik de klant en meld ik hem gewoon dat ik de chèque niet kan innen. Lastige klanten willen dan graag de originele chèque eerst terug ontvangen, anderen zijn makkelijker en sturen zonder protest, met excuses alsnog de goede op.

Bij het postkantoor heb ik in het begin al vermeld welke bedrijfsnaam ik gebruik, mochten er toch klanten zijn die het niet goed lezen. Een klein bewijsje was voldoende om die post op mijn adres te laten komen.