Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dichtmetselen deuropeningen - welk materiaal

Auteur Bericht

avatar#7514
Koeks
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2009-10-26 08:07:43

Ons huis bestaat eigenlijk uit twee huizen. Vorige eigenaren hebben in de natuurstenen tussenmuur deuropeningen gemaakt om de twee huizen te verbinden. Nu zijn wij van plan om er weer twee huizen van te maken. Dit betekent dat de deurgaten dichtgemaakt moeten worden, maar we zijn nog op zoek naar het goede materiaal.

Waar kunnen we de deurgaten het beste mee dichtmetselen zodat:

- De muur weer een volwaardige scheidingsmuur tussen twee huizen wordt.

- De geluidsisolatie goed is.

We dachten zelf aan de parpaing blokken (die ze in andere delen in het huis ook hebben gebruikt) en daar dan twee lagen van te maken met isolatiemateriaal ertussen. 

Of zouden gasbeton blokken voldoende zijn? Of wellicht de chanvriblocs waar we laatst tegenaan liepen?

Alvast hartelijk bedankt

Groet

Marcel 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2009-10-26 20:01:43

Het beste lijkt me dat je hetzelfde materiaal gebruikt waar de rest van de muur van is opgetrokken. Krijg je ook geen verschillen in warmte- en geluidsoverdracht en er is ook geen extra isolatie nodig. Maakt het leven toch weer wat simpeler...

Ivo

avatar#7514
Koeks
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2009-10-27 08:37:38

Beste Ivo,

Dank je wel voor je reactie. Daar heb je natuurlijk gelijk in, maar het goed dichtmetselen van een 60 cm dikke natuurstenen muur is een kunst op zich (die ik jammergenoeg nog niet echt beheers) en daarbij heb ik daar heel veel stenen voor nodig, die ik niet tot mijn beschikking heb. Vandaar dat ik zoek naar een andere oplossing.

Groet

Marcel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-10-31 10:58:18

Beste Marcel,

volgens mij geeft Ivo de perfecte oplossing aan:

... hetzelfde materiaal gebruiken waar de rest van de muur van is opgetrokken.

Maar ik begrijp ook je aarzelingen:

... goed dichtmetselen van een 60 cm dikke natuurstenen muur is een kunst op zich  en daarbij heb ik daar heel veel stenen voor nodig, die ik niet tot mijn beschikking heb.

In beide gevallen is het goed voor een stevig verband tussen de bestaande en de nieuw te metselen opvulling van de deuropening te zorgen. Hoe dit te doen is hangt af van de uitvoering van de deuropening die de vroegere eigenaren gekozen hebben. Bij de Ivo-oplossing zou dit kunnen betekenen dat een aantal opvullingen uit de muur gehaald moeten worden om de juiste 'vertanding' tussen bestaand en nieuw natuursteenmetselwerk te verkrijgen.

Ik zou in ieder geval proberen de nodige stenen te bemachtigen (afgebroken huis, steengroeve, handelaar in oude materialen).

Bij de opolossing met parpaings zou ik de dikst mogelijke blokken kiezen, bij 60cm dus 2 van 20cm, hou je nog een spleet van 20cm. Ik zou beide bladen om de drie lagen met de bestaande muur door ankers verbinden (gebruikelijke spouwmuurankers of 20-30cm lange schroefduimen) en de tussenruimte met het gebruikelijke mengsel van steenbrokken, gruis en leem vullen. Dan lijkt dit qua geluids- en thermische isolatie nog het meest op de bestaande muur eromheen.

Bedenk: Gasbetonblokken geven een erg onbevredigende geluidsisolatie.

En mijn optie zou in ieder geval de Ivo-oplossing zijn. Maar iedereen zijn/haar keuze.

Christian von Klösterlein (bijnaam: de perfectionist)

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2009-10-31 12:00:39

Tja, met die stenen...het hoeft voor het overgrote deel niet mooi, alleen de buitenste laag moet een beetje netjes ogen, het blijft natuurlijk een natuurstenen muurtje... Wel de juiste mortelsoort voor dat soort muur kiezen, kalk met leem en/of zand.

Ter vergelijking:

parpaing 20 cm dik: R (isolatiewaarde) = 0,22

briques (van die dikke rooie met kanalen erin): R = 2,20 (29 cm dik).

Conclusie: parpaing moet je veeeel beter isoleren (dikke mineraalwol o.i.d.) tegen warmte/koudeoverdracht. Doe je dat niet dan wordt de hele dichtgemaakte deuropening een grote koudebrug. Dat speelt natuurlijk geen rol als er aan beide kanten wordt verwarmd. Plus dat beton resoneert, dus het buurhuis iig niet aan een rockdrummer verkopen ;-) .

Gegevens stonden laatst in het andere forum in een bijna gelijk draadje en kwamen uit documentatie van Brico Depot. Briques kosten per m2 pakweg 27 euro, pakweg 2x zoveel als parpaing (volgens mij noemen we het hier B3?) plus isolatie, arbeidskosten niet meegerekend. Bij twee muurbladen dus dubbel dat, plus nog wat er aan isolatiemateriaal tussenin of erop moet.

Ivo