Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dag-nacht schakelaar electrische boiler

Auteur Bericht

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#0 Geplaatst: 2009-10-26 22:10:35

Vorig jaar heb ik m'n gehele electrische instalatie vernieuwd. Onder andere een nieuwe dag-nachtschakelaar voor de boiler, geheel volgens de regels gezekerd met een 20A zekering en een 2A zekering voor de schakelaar. Het heeft ruim een half jaar perfect gewerkt.

Sinds enige tijd blijft de boiler uit in de automatische stand. De meterkast schakelt netjes 2 x per dag van de J-meter naar de N-meter, maar dat doet de boiler niet automatisch aanslaan. Als de schhakelaar op 1 (aan) wordt gezet, werkt de boiler wel, maar dan natuurlijk continu.

Ik heb de dag-nachtschakelaar vervangen door een nieuwe, maar dat heeft het probleem niet opgelost. Tussen de meter en mijn installatie zit nog een verzegeld vrij modern blauw kastje waaruit 2 draden komen die aan mijn dag-nachtschakelaar zijn verbonden. Vanaf de buitenkant zie ik niets raars.

Iemand ervaring? Zit het in dat blauwe kastje? Mag ik dat open maken, of moet ik het EDF bellen? Hoe heet zo'n ding?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-10-27 00:26:55

GertJan,

In de modernere elektronische meter zit een contact heures creuses ingebouwd. Bij de oudere draaischijfmeters is die functie te vinden in een klein langwerpig kastje, aangeduid met de term: relais de découplage. Dat is in feite een schakelaartje dat door de EDF op afstand bediend wordt met het heures creuses signaal. De kontaktpunten van die schakelaar kunnen maar weinig stroom aan, dus wordt het gebruikt om het spoeltje van het relais dat zich in de contacteur jour/nuit bevindt van stroom te voorzien, 230 Volt, maar hooguit een paar honderd milli ampère. Niet om rechtstreeks een zware belasting als een boiler te schakelen. Om te voorkomen dat door een mogelijke kortsluiting in dat traject het contact heures creuses de geest zou kunnen geven, wordt deze "schakellijn" - fil pilote - gezekerd met een disjoncteur van 2 Ampère. Aan de bovenkant (alimentation) van de 2 Ampère disjoncteur komt de 230 Volt binnen, en aan de onderkant (départ) gaat de phase draad naar het contact heures creuses, en de retourdraad wordt aangesloten op het daarvoor bestemde aansluitpunt op de contacteur jour/nuit. Dat is één van de aansluitpunten (A1) van het spoeltje van het daar ingebouwde relais. Het andere aansluitpunt (A2) gaat met een blauwe draad naar de onderkant van de 2 Ampère disjoncteur, naar de aanluiting die met N (neutre) is gemerkt.

De dag/nacht schakelaar krijgt aan de bovenkant zijn stroom binnen via een disjoncteur van 20 A, en aan de onderkant gaat die dan richting boiler. Dat is dus in woorden het verhaal. Op de site van le RoyMerlin staat als het goed is hier ook een duidelijke tekening, op de laatste pagina van de folder, kan dat van hieruit nauwelijks checken, te langzame verbinding.

Wat kan er misgaan? Met een voltmeter kun je eenvoudig controleren of het fil pilote signaal bij de dag/nachtschakelaar aankomt. Tijdens de heures creuses moet er op de twee kleine kontaktpunten (A1 en A2) 230 Volt staan. Dit bekrachtigt het relais, en dan schakelt dat de stroom door naar je boiler. Wanneer die stroom er niet komt kan dat liggen aan een loszittende draad onder één van de aansluitpunten, een draadbreuk, een defekte 2 Ampère disjoncteur, een defecte zekering in de buurt van de C1-C2 aansluitpunten van het file pilot schakelaartje in de compteur électronique zelf, of een haperende heures creuses contacteur in die meter. Die eerste punten zijn zelf eenvoudig na te gaan en te verhelpen, het laatste is EDF werk wanneer daar wat kapot zou zijn.

Het lijkt me sterk dat ook je tweede dag/nachtschakelaar defect is. Maar dit valt te controleren. Met een universeelmeter kun je de spoelweerstand van de dag/nachtschakelaar opmeten. Wel eerst de hoofdschakelaar uitzetten! Meet je niets, d.w.z. oneindig, dan is die spoel kapot. Einde bericht. En meet je wel wat: bij een paar Hagers die ik hier heb liggen meet ik een gelijkstroomweerstand van ongeveer 3200 Ohm (3K2). In die orde van grootte moet het dus liggen, kan per type en merk wat verschillen. Rest de vraag of de dag/nachtschakelaar wanneer de spoel o.k. is,  bereid is te schakelen. Voor de jonge en ook iets oudere onderzoekers: demonteer de contacteur jour/nuit, leg hem op een niet geleidende tafel, wees zeer voorzichtig en sluit 230 Volt aan op de spoelkontakten, en meet of het relais schakelt: tussen de N aansluiting boven, en de N aansluiting beneden, idem de phase, moet er dan nul ohm gemeten worden.

Het schakelaartje van het EDF contact heures creuses kun je ook eenvoudig op zijn goede werking controleren. Er van uitgaand dat de 2 Ampère disjoncteur voor de beveiliging van het signal pilote signaal goed is aangesloten, staat er op de twee aansluitpunten onder het kapje van de meter of het relais de découplage aan de côté client (!) tijdens de heures pleines bijna de volle netspanning. Op één van de aansluitpunten komt de phase met 230 Volt binnen, het andere gaat met de retourdraad via de spoel van de dag/nacht schakelaar naar de neutre aan de onderkant van de 2 A disjoncteur. Wanneer het EDF signaaltje voor de heures creuses in de meter binnenkomt sluit de schakelaar. En dan meten we nul Volt.

Spoorzoeken dus, en mogelijke foutoorzaken afstrepen. Hopelijk werkt de link, op zo'n plaatje is het een stuk inzichtelijker. Op de site van Volta staat deze tekening.

Rob van der Meulen

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#2 Geplaatst: 2009-10-27 09:27:11

Rob,

Heel erg bedankt voor deze uitgebreide uitleg. Het is me nu duidelijk hoe het werkt en hoe ik het probleem moet onderzoeken, wat me zonder je uitleg nooit was gelukt. Nogmaals dank.

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#3 Geplaatst: 2010-03-30 21:57:10

Rob,

Ik wil je toch nog eens lastigvallen.

Ik heb nu pas de gelegenheid gekregen alles door te meten.

De twee draden uit het relais de decouplage geven een verschil van 230V zowel op de momenten dat de meter op HC staat als op HJ.

De contacten A1 en A2 geven in beide gevallen geen verschil aan.

Is nu m'n 2A zekering kapot of is het relais van EDF stuk?

Ik raak wat verward door je antwoord dat lijkt te suggereren dat er in beide gevallen 230 V te meten valt vanuit het relais.

groet,

Gertjan

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-03-30 22:52:36

Gertjan,

Er zijn twee meetopstellingen mogelijk: over de twee aansluitpunten van het compteur schakelaartje, of vanaf elk van die twee punten naar neutraal toe.

Het in de compteur ingebouwde schakelaartje is of gesloten, en dan meet je over de twee aansluitpunten van deze schakelaar nul Volt, of staat open. Omdat één van de aansluitpunten met phase (230 Volt) verbonden is, coté alimentation meet je daar dan altijd 230 Volt ten opzichte van neutraal Maar ik hou even vast aan de meetopstelling waarbij je beide meetpennen op de twee aansluitpunten van dit schakelaartje zet. Het andere aansluitpunt is via het relaisspoeltje in je contacteur jour/nuit met neutre verbonden, en dan meet  je met je meetpennen op de het alimentation en départ punt met de tegenwoordig zeer hoogohmige universeelmeters bijna de volle netspanning. Dit nog steeds met de compteur schakelaar open, dus in de heures pleines stand. De relatief zeer geringe eigen weerstand van het spoeltje vormt samen met die ingangsimpedantie een spanningsdeler. Stel die ingangsimpedantie op 10 Mega Ohm, en reken zelf maar uit met V = IxR hoe verschrikkelijk dicht je bij de volle netspanning bent. En die stroom van waarschijnlijk een aantal micro-ampères is op geen enkele manier in staat om het relais te bekrachtigen. Dat lukt alleen wanneer het EDF schakelaartje in de compteur gesloten wordt, en de volle netspanning ongehinderd naar het spoeltje in de contacteur jour/nuit wordt doorgeleid.

Wanneer je over deze twee punten altijd 230 Volt meet, betekent dat het schakelaartje altijd open staat. Of volgens de andere meetmethode vanaf één punt altijd 230 Volt naar neutraal, en op het andere punt geen spanning, dan betekent dit ook dat het schakelaartje permanent open staat. Oorzaken:  1) je krijgt geen fil-pilote signaal binnen uit het EDF réseau, 2) om de een of andere reden is je meter door de EDF toch niet ingesteld op het heures creuses/heures pleines tarief; 3) defecte zekering in de compteur zelf, 4) defect in je compteur of 5) defect in je relais de découplage - een apart kastje - wanneer je nog geen moderne elektronische compteur hebt. Je meet daar altijd 230 Volt over (op de twee aansluitpunten coté client in het kastje zelf?), dus dan hebben zowel de aanvoerdraad als de retourdraad geen draadbreuk. Tenzij er ergens op een disjoncteur nog een schroefje wat steviger vast zou moeten worden gedraaid, is het allemaal EDF werk dus.

Wanneer je over deze punten altijd nul volt zou meten, of vanaf elk van deze twee punten naar neutraal toe altijd 230 Volt, betekent dit dat het schakelaartje permanent gesloten is, en je boiler dus (in principe) altijd aan zou moeten staan. Zie voor wat tekeningen en foto's ook de fil-pilote discussie.

Hopelijk is het zo iets duidelijker.

Rob

p.s.: Defecte zekering voor de fil pilote in je compteur, zie pagina 20 van deze SAGEM documentatie. Le bornier inférieur: La sortie relais est protégée par fusible 4A-250V. En in je groepenkast wederom beveiligd met een disjoncteur van 2 ampère (18-04-2011).

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-04-01 12:53:38

Gertjan,

  In mijn foto archief kwam ik nog wat tegen. De situatie was als volgt: buiten bij de weg een ouderwetse draaischijf meter van Schlumberger, tien meter verder in de garage de disjoncteur de branchement avec le relais de découplage, en weer tien meter verder in huis de groepenkast. Hier is de meest voor de hand liggende meetmethode de eerste, namelijk rechtstreeks over de aansluitpunten van de fil pilote schakelaar aan de coté abonné. Op de eerste foto het totaal overzicht, en daar zie je na iets uitvergroten op het relais de découplage de opschriften "Bobine EDF" en "Contact Abonné". Op de tweede foto is het onderste kapje van het relais de découplage omhoog geklapt, en zie je dat er tijdens de heures pleines (schakelaar open) keurig de volle netspanning staat over deze twee aansluitpunten. Need I say more?

Rob van der Meulen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2010-05-15 10:31:48

Need I say more? Nee, alsjeblieft zeg. Need I say less? Voor hen die de draad enigszins kwijt zouden zijn geraakt of nog volstrekt onwetend zijn van de geheimen rond de fil pilote heb ik het onlangs in het Engels samengevat. Precies tien regels.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2010-08-16 11:48:07

Gertjan,

   Reparatie al gelukt? Ik doe mijn best, maar op afstand blijft het moeilijk om alles te analyseren, en in de praktijk kom je soms toch dingen tegen waar je niet aan hebt gedacht. Dus ik ben benieuwd waar de storing precies door werd veroorzaakt. Kunnen we als forumlezers misschien nog wat van leren.

Rob

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#8 Geplaatst: 2010-08-16 13:57:15

Hoi Rob,

Ik ben net terug van een lange vakantie Frankrijk. Ondanks je perfecte beschrijving van het probleem en de mogelijke oplossing kreeg ik de schakeling niet aan de praat. Dus staat de jour-nuit altijd in de "1" stand, en is het water altijd lekker warm.

Tot overmaat van ramp bleek deze zomer ook de meter zelf niet meer in de Nuit stand te schakelen, wat neem ik aan een separaat probleem is.

Volgens m'n nota is er niets aan mijn abonnementsvorm veranderd.

Resteert dus nu slechts een afspraak te maken met een EDF monteur die dan bij een volgend verblijf hopenlijk kan langskomen. Ik hou je op de hoogte.

Groeten,

Gertjan  

avatar#8265
Ivo
Berichten: 3
Reacties: 8

#9 Geplaatst: 2011-03-05 22:28:54

Goedenavond,

Ik heb bovenstaande verhaal doorgelezen maar denk dat het probleem dat ik heb net iets anders is en vroeg mij af of iemand mij kan helpen.

Wij hebben ook een elektrische boiler en we hebben dag/nacht stroom van EDF.

Deze week kwam ik erachter (we hebben ons huis nu zo'n vier maanden) dat de boiler na ongeveer 12 uur 's middags geen warm water meer geeft. (wij douchen altijd 's morgens vroeg, vandaar dat ik dit nog niet had gemerkt.) Maar ik zou toch graag de gehele dag warm water willen hebben, ondanks de kosten dan natuurlijk wat hoger zijn. Nu vroeg ik mij af waar ik die instelling moet/kan veranderen, is dat in het systeem van de boiler (kan geen schakelaar vinden op de boiler) of ergens in het systeem van EDF? of heeft  mijn boiler gewoon kuren?

Ik las hierboven dat er standen zijn: Automatisch (Dag en nacht stroom regeling) of continue stroom?

Ik hoor het graag.

Alvast bedankt,

Ivo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2011-03-05 23:36:00

Ivo,

 Kijk even in de tekst van paragraaf 6.2 van het elektraverhaal hier op de website, en de foto die daarbij staat, en vervolgens in je groepenkast. Er zijn ook jour/nuit schakelaars die het zonder schakelaartje moeten stellen, en sommigen gebruiken er een tijdklok voor. Hoeveel liter is die boiler, en hoe oud? Hij kan natuurlijk ook stevig verkalkt zijn van binnen. Kijk ook op de achterkant van je facture EDF, daar staan helemaal onderaan wat bijzonderheden van je abonnement. Ook van hoe laat tot hoe laat het nachttarief wordt geleverd. Soms kun je het op laten splitsen: zes uur 's nachts, en dan nog eens twee uur aan het eind van de middag. Kan soms ook een oplossing zijn. Hangt van de ERDF in je regio af of ze het aanbieden of niet. Mede afhankelijk van zaken als netwerkbelasting, dus het is de stroomleverancier die bekijkt welke aanvragen waar gehonoreerd kunnen worden.

Rob

avatar#8265
Ivo
Berichten: 3
Reacties: 8

#11 Geplaatst: 2011-03-07 08:00:39

Beste Rob,

Hartelijk dank voor je antwoord, we zijn helaas gisteren weer afgereisd naar Nederland...... Maar eerste week April zitten we al weer in LDF.

Ik ga dan de situatie nog eens goed bekijken, ik weet niet zeker of er een dergelijke schakelaar in de meterkast zit, zou best kunnen, in dat geval is het eenvoudig en kan ik de schakelaar op 'I' zetten als we dat nodig achten, toch?

Als we bijvoorbeeld visite hebben die wat later willen douchen kan ik de avond er voor de schakelaar op 'I' zetten?

De Boiler is relatief nieuw, uit 2004 en van een anticorosie laag voorzien, want hij hang bij in de 'cave' :-)

De inhoud is 200 liter en de stand van het warme water heb ik al op hoog gezet.

het moet dus haast wel iets met die schakelaar zijn.

Dus, of het is zo'n dag/nacht schakelaar in mijn groepenkast of een dag/nack schakelaar zonder schakelaar of een tijdklok.

Hoe kom ik er trouwens achter of het een dag/nacht schakelaar is zonder schakelaar ? :-)

Nogmaals dan Rob.

Groeten, Ivo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2011-03-14 23:43:41

Ivo,

  Die stand  I  is gewoon aan, een "manual override" van de stand auto. Je kunt de boiler dus ook tijdens de dure uren laten opwarmen. En bij de weinig voorkomende dag/nacht schakelaars zonder aparte schakelaar - dus alleen maar automatisch schakelend via het ingebouwde relais - kijk je tegen alleen maar plastic (links) aan, zonder schuifschakelaartje.

  Bij de meeste moderne boilers zit er een verklikker lampje ingebouwd, je kunt dus zien of de stroom uit je groepenkast ook ter plekke aankomt. In principe warmen boilers meestal wel helemaal op na één nacht aan de goedkope stroom gehangen te hebben, 's avonds inschakelen heeft misschien alleen zin op de dag van aankomst, dan ben je er zeker van dat je de volgende ochtend voldoende warm water hebt.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2011-04-18 14:50:57

Gertjan, Ivo,

  Afgelopen weekend bij iemand langsgegaan die een storing had in zijn dag/nacht tarief aansturing. De elektrische boiler werd dus met het schakelaartje op de contacteur jour/nuit bediend. Gelukkig was er een moderne compteur aanwezig. Met daarin een defecte zekering voor de fil pilote. Komt niet zo vaak voor. Zie pagina 20 van deze SAGEM documentatie. Le bornier inférieur: La sortie relais est protégée par fusible 4A-250V. In oudere SAGEM meters van vóór 2007, en soortgelijke van Siemens en Landis+Gyr, is slechts één fil pilote relais aanwezig (aansluitpunten C1/C2). En in je groepenkast is die fil pilote wederom beveiligd: met een disjoncteur van 2 ampère. 

Rob van der Meulen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#14 Geplaatst: 2011-09-09 09:58:18

Gertjan,

 Probleem inmiddels opgelost? Ik blijf benieuwd naar wat de oorzaak van de storing geweest is. Van achter mijn toetsenbord kan ik van alles bedenken, maar soms levert het resultaat van zo'n onderzoek door een storingsmonteur van de ERDF of een electricien toch nieuwe informatie op. Dat zou andere forumbezoekers met een soortgelijk probleem nog van pas kunnen komen. 

Rob

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#15 Geplaatst: 2011-09-11 21:10:13

Hoi Rob,

Leuk dat je nog aan me (m'n probleem) denkt. Het is nog steeds niet verholpen. Sterker nog, waar gedurende enige tijd de electrameter wel op dag/nacht aansloeg, maar m´n boiler niet, is het inmiddels zo dat de meter ook niet meer van dag naar nacht omschakelt, ondanks dat ik op de bedoelde momenten wel een klik hoor.

Of deze problemen met elkaar te maken hebben weet ik niet. De meter is van voor de oorlog (de vraag is welke). M´n boiler staat dus nu coninu aan. Kost me extra, maar ja, een vakantiehuis. En ik had nog urgentere klussen (250 m2 leien leggen). En ik zie me het probleem niet telefonisch uitleggen aan de EDF. Want daar moet het liggen, toch? Komend weekend ben ik er weer en zal dan alle gegevens van meter etc opschrijven en er daarna een mail (hebben ze email daar bij het EDF?) aan wagen om te zien of er iemand van het EDF kan langskomen in de herfstvakantie. Mail is makkelijker dan telefoon. Kan ik er nog wat over nadenken. En dan ook weer m'n eend langs de CTA. Druk, druk, druk, en ik kwam voor vakantie en rust. Had jij ook niet een huis in de Morvan?

Groet,

Gertjan

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#16 Geplaatst: 2011-09-11 21:33:10

Gertjan,

 De kans dat de EDF op een mailtje antwoordt acht ik niet bijzonder groot. Op je facture staat als het goed is een telefoonnummer dat je kunt bellen, en kun je je "eigen" conseiller te spreken krijgen. Laat anders een van je buren bellen. En uitleggen dat de compteur waarschijnlijk defect is, want er wordt niet geschakeld tussen heures creuses et heures pleines. Hetgeen ook aan een kabelstoring aan ERDF kant kan liggen. Nog makkelijker: probeer de Engelse helpdesk te bellen. En inderdaad woon ik in de buurt van de Morvan, deze dertiende provincie van Nederland, maar iets over de grens, in de Nièvre.

Rob

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#17 Geplaatst: 2011-09-11 21:47:17

Rob,

Opnieuw bedankt voor de tips. Ik wist niets van een Engelse helpdesk. Ga ik proberen. Ik woon ook in 58, op 200 meter van 71.

Groet,

Gertjan

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#18 Geplaatst: 2012-05-11 15:15:50

De bedrading van de fil pilote aansturing van een elektrische chauffe-eau blijft een bron van storingen en dus ook vragen. Op een Brits forum had iemand sinds hij eindelijk een goede aarding had laten aanleggen met een weerstand van 26 Ohm (was: 600 Ohm!) daarna problemen in zijn twee gîtes. De aardlekschakelaars in de twee groepenkastjes bleven om beurten uitslaan. Dus een lek naar aarde, en/of het bekende probleem van gedeelde neutrale (blauwe) bedrading. Een aardlekschakelaar ziet niet alleen de groepen die hij tot zijn eigen onderdanen mag rekenen, maar heeft ergens ook nog zicht op de bedrading die achter een andere aardlekschakelaar hangt. Daar kun je lang mee bezig zijn, in welke inbouwdoos twee blauwe draden van een verschillende familie ten onrechte op dezelfde domino zijn aangesloten. En je dan verbazen: hoe lukt het Franse electriciens toch telkens weer om zoveel draden tegelijk onder één schroefje van zo'n kroonsteentje gepropt te krijgen. De Wago wordt nog steeds gezien als een vorm van buitenlandse nieuwlichterij, zo lijkt het wel.

 

De bedrading bleek wat rommelig te zijn, en na een discussie over aarding en de wonderbaarlijke werking van de interupteur différentiel die het tot verbazing van sommigen ook doet zonder dat hijzelf op aarde is aangesloten, verplaatste de discussie zich naar de vraag hoe je twee chauffe-eaus met één fil pilote signaal kunt bedienen, zonder in de problemen van de “commoned neutrals” te verzeilen.

 

Omdat er op tv toch alleen maar te zien was hoe gemotoriseerde journalisten het Franse volk nauwkeurig op de hoogte houden hoe lang de président élu in zijn bolide aan de mobiele telefoon hangt, het woord investigative journalism schiet me plotseling te binnen, heb ik toen maar een zo simpel mogelijk schema getekend om op dit micro-niveau in ieder geval wat duidelijkheid te scheppen.

 

Niets bijzonders, maar je ziet in één oogopslag hoe het werkt. In de tweede groepenkast zorgen een contacteur j/n en een disjoncteur van 20 ampère voor de stroomtoevoer naar de de tweede elektrische boiler. En die tweede contacteur krijgt op zijn A1/A2 aansluitpunten hetzelfde signaal aangereikt als dat op die eerste contacteur staat: een eenvoudige parallel schakeling dus. Het betekent een iets grotere stroom door de schakelaar (C1/C2) in de compteur, maar het blijft allemaal nog een heel eind beneden de 2 ampère waarmee het fil pilote signaal wordt beveiligd in de groepenkast van gîte #1. En geen problemen met verschillende aardlekschakelaars die elkaars bedrading zien, en daar wat afwijzend tegenover staan.

 

Enige caveat: wanneer je in dit geval de groepenkast van gîte #2 zonder stroom zet, en die van gîte #1 niet, dan heb je in die tweede groepenkast nog steeds stroom. Op de aansluitpunten A1/A2 van de relaisspoel van de contacteur jour/nuit staat dan nog steeds 230 Volt, uiteraard alleen tijdens de heures creuses. De kans dat iemand midden in de nacht opstaat om een groepenkast te repareren en dus voor verrassingen zou kunnen komen te staan acht ik niet erg groot. Nog kleiner de kans dat iemand er in zou slagen een Franse electricien bereid te vinden, na 's nachts wakker te zijn gebeld, om terstond zijn diensten te komen aanbieden. Maar toch, in principe een veiligheidsrisico. Oplossingen: hang in groepenkast nummer twee een waarschuwende tekst op: Attention, fil pilote sous tension!!. Of monteer twee hulpschakelaartjes naast de aardlekschakelaar, à clipser, zie dit schema. Daarmee wordt het fil pilote signaal automatisch onderbroken, zodra de manette van de aardlekschakelaar naar beneden gaat.

 

Rob van der Meulen

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2012-05-16 20:23:40

Rob,

misschien heb ik te weinig routine in het lezen van elektrische schema's, maar ik zie in dit schetsje alleen uitgangen maar geen enkele ingang :-( Dus waar komt de voeding vandaan?

Of mis ik hier iets?

Christian von Klösterlein

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#20 Geplaatst: 2012-05-16 20:59:34

Beste Christian,

Volgens mij komt de voeding linksonder binnen bij de tekst "to DB or boite de repartition". Voor het mooi hadden de pijltjes daar de andere kant op moeten wijzen en had de tekst beter kunnen zijn  "from...."

Aat

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#21 Geplaatst: 2012-05-16 21:22:46

Christian,

Systematisch als je bent kijk je naar de richting van de pijltjes. Om de oorspronkelijke Engelse vragensteller van dienst te zijn, beslist geen electricien, had ik helemaal links de interrupteur différentiel opgenomen (ID), van het type waarbij de alimentation aan de onderkant plaatsvindt. Inderdaad, de Hagers, maar voor het schema kwam dat wel zo makkelijk uit. Bij die twee alimentation draden de kreet: to DB (disjoncteur de branchement). Dat is dus het punt waarop de 230 volt binnenkomt. Omdat de vragensteller vooral geïnteresseerd was in waarheen welke draden moesten gaan, dacht ik er met mijn snelle schets verstandig aan te doen dat eenvoudige uitgangspunt vast te houden bij de richting van de pijltjes. Om verwarring te voorkomen. De elektrische installatie waar het om ging is inmiddels weer in de lucht met dit schema.  Bij deze een virtueel rood en blauw potlood aangereikt om die twee pijltjes daar helemaal links de andere kant uit te laten wijzen.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#22 Geplaatst: 2012-05-16 21:56:06

Bedankt, Rob en Aat,

ik had inderdaad verwacht dat de pijlen in de stroomrichting gaan, net zoals pijlen bij een hydraulisch schema steeds in de stroomrichting wijzen.

Nu, achteraf, is me duidelijk dat ik daar met een beetje nadenken zelf achter had moeten komen.

Hoe zei een wijs mens in dit forum het toch eens:

Zo nu en dan een probleem oplossen, ook andermans probleem, houdt de geest scherp.

Bedankt, en ik moet eens iets vertellen over een stomme fout die ik ooit in een bedrading gemaakt had:

Bij het installeren van een uitgebreide pulsschakeling (een lichtpunt moest vanuit vijf of meer punten geschakeld worden) heb ik de pulsgevers op de fasedraad van verschillende zekeringsautomaten aangesloten. Ik had daardoor bij de pulsschakelaar dat wat Rob een gedeelde neutrale fase noemde. Geen ramp, want beide zaten achter dezelfde aardlekschakelaar. Maar toen bij een uitbreiding van de zekeringskast de zekeringen anders verdeeld werden ging het mis. De twee automaten zaten nu op verschillende aardlekschakelaars die natuurlijk onraad voelden. Er bleef geen andere oplossing dan na de pulseur in kwestie een nieuwe draad te trekken, dwars door het halve huis.

Christian von Klösterlein