Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dom tom

Auteur Bericht

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#0 Geplaatst: 2009-10-30 21:53:13

Wie heeft er handige tips voor me met betrekking tot Martinique ?

Is er iemand op dit forum die er woont of heeft gewoond ?

Volgende week verkas ik voor een klein jaar naar Martinique en blijf er waarschijnlijk nog wel een poosje langer hangen.

Cees.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2009-10-31 00:10:49

Lekker warm wel... en goed surfen! Maar wat doe je in de tussentijd met je CdH en je bootafbouwactiviteiten? Hoe dan ook: veel fun in de Carribean.

Er staat me bij dat Ingrid (Prinsesje) daar een paar jaar heeft gewoond.

Ivo

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#2 Geplaatst: 2009-10-31 10:07:45

Ik ben het een beetje zat hier Ivo.

Het snobisme van deze regio komt me soms m’n keel uit en dat is foute energie.

Vanwege de crisis zijn er toch een hoop werkzaamheden op de lange baan geschoven, en een project waar ik al jaren aan werk krijgt maar geen voet aan wal hier.

Fransen blinken niet echt uit in iets aan durven gaan hé.

‘t loopt zoals het loopt en dat is meer dan genoeg.

We hebben een jongen die zonder werk zit en uitermate geschikt is om de chambre d’hotes een poosje te gaan runnen, en ik kan in de tijden dat ik terug kom om te kijken mooi wat verbouwingen doen.

Ik wil daar een werfje op gaan zetten en de scheepjes hier verkopen.

Ik ken Martinique niet, maar begreep wel hier en daar dat de werkeloosheid daar de pan uit reist.

Voor mij een weer uitdaging.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2009-10-31 12:09:23

Whoups Cees, ik betrap me op 'n beetje jaloezie. Was Sint Maarten niet zo'n bende, dan had ik nog op Saint Martin gezeten.

Bovenwinds, the atlantic wave, slimme èn beeldschone vrouwen die harder werken dan die andere soort, tja, ik begrijp dat je je daar gaat oriënteren.

Hoed je voor orkanen. De illusie dat (zee)zeilers elkaar helpen werd  me nà, of door Luis ('95) ook ontnomen. Alles werd van elkaar geroofd en gejat, veel eigenaars waren er toch niet.

Alle goeds!

Peter.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2009-10-31 12:17:02

Maar om er een een -toch behoorlijk arbeidsintensieve en vaktechnisch veeleisende- jachtwerf te beginnen? Ik heb niet de indruk dat de Caraïbers uitblinken in arbeidsethos, en al helemaal niet aan voorstellingen die een Nederlandse ondernemer daarvan heeft. Want de werkloosheid is daar altijd erg hoog, ook als er geen crisis gaande is.  Of je moet personeel meenemen of in je eentje aan de slag gaan.

Maar wat de quality of life (met wat extra poen in je achterzak) betreft, ja, dat snap ik helemaal.

Ivo

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2009-10-31 14:34:10

Cees,

Ik begrijp je volkomen dat je het zat bent daar bij La Rochelle en in't algemeen met het kleine ondernemersklimaat in F. Waar men in NL al vroegtijdig heeft ingezien dat platte structuren in ondernemingen het beste de creativiteit bevorderen, is er in F. in alle geledingen van bedrijvigheid en overheid sprake van top-down structuur! Al tijdens Chirac bewind kwam pijnlijk aan't licht dat jonge ondernemende (goed opgeleide) mensen maar uitweken naar het buitenland.

Dat is dus nu met Sarko niet structureel anders geworden.

Of je daar op Martinique wél tot je recht komt is een gok omdat de mensen daar toch wat relaxter in het leven staan. Maar je kunt vcor de business altijd nog naar het Nederlandse deel uitwijken. Ik weet wél van een documentaire op TV van een aantal jaren terug, dat er erg grote spanningen heersen op bestuurlijk nivo tussen de 2 helften van het eiland.

Veel s6 daar Cees en vertel je ervaringen please!

\

Bruin.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#6 Geplaatst: 2009-10-31 15:05:55

Ergens anders hebben jullie die discussie gevoerd over intelligentie en heb me daar maar niet meer laten horen, sommigen zijn daar niet op gesteld helaas.

Voor mij geld als intelligentie iets heel anders dan velen hier schijnbaar, en die intelligentie geeft me genoeg hulp en kracht dat te doen wat ik wil en/of niet wil.

Om iets te bereiken moet je werken, het maakt niet uit of dat hard werken is of op z’n Caribisch, het gaat erom dat wat je doet, je dat goed doet.

Ik ga geen voorbeelden geven, ik zou er mijn kaas van weggeven en tevens sommigen de aanleiding geven weer het nodige te schreeuwen.

Even ter verduidelijking, ik ga niet weg, en ik ga ook niet weg omdat het kleine ondernemersklimaat niet zou deugen (als iets mislukt is er altijd wel een schuldenaar aan te wijzen, tv uitzendingen genoeg daarover)

We blijven onze bezigheden en bezittingen houden, mijn bedrijf blijft gewoon doordraaien, en we zijn nog steeds blij met de omgeving hier, en met name de rust, de kilometers stranden, geen Nederlandse buurtschappen, en goed eten, zijn een goede reden om hier te wonen.

Mijn partner en ik zijn echter nog jong, veel te jong om als een gepensioneerde een tuintje te schoffelen, en we zijn allebei zeer avontuurlijk aangelegd, dus avontuur trekt zeg maar gerust.

Nu doet ons een kans voor (gebeurd zo’n vier maal per jaar) dat we iets kunnen doen, we in een avontuur kunnen springen waarvan je de toekomst niet kent, en dat is nu juist dat wat me aanlokt.

Ik ben overactief (vergelijk dit niet met adhd) en ben allergisch voor tv, dus wat doe je dan als je thuis komt.

We hebben iemand die geen werk en inkomen heeft, en we hebben een chambre d’hotes en een boerderij met beestenboel wat niet dicht kan, dus wat klinkt logisch ?

Onderdak, werk en inkomen en wij een nieuw avontuur waar wellicht weer iets moois uit komt.

We hebben geen kinderen, geen nageslacht, niemand die we er een plezier mee kunnen doen dood te gaan, dus waarom zou ik het niet wagen eens een vreemde een pleziertje te doen ?

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2009-10-31 16:22:06

Cees, voor wat het je waard is: mijn zegen heb je.

Ik had niet meer teruggekomen; ware het niet dat etc. etc. Maar die beroerde ervaringen betroffen slechts Sint Maarten, en dan de zuidelijke helft.

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2009-10-31 20:19:01

De Bovenwindse eilanden zijn qua klimaat goddelijk. Altijd de passaatwind, nooit echt te warm en groen. Dat geldt in ieder geval voor Martinique en Guadeloupe. Ik ben absoluut niet gecharmeerd van Sint Maarten, vooral de NL kant is veel beton, casino's  en Amerikaans georienteerd. De Franse kant heeft nog wat charme.

Voor een goed ondernemersklimaat moet je niet naar Martinique of Guadeloupe gaan. Zodra je werknemers in dienst hebt wordt het erg ingewikkeld. Men is erg syndiqué en waar je hier in de metropole tegenaan loopt is daar nog tien keer erger. Natuurlijk wordt er gewerkt maar er zijn veel kleine dingen die het werk soms erg moeilijk maken . Zoals men zegt: des petites choses qui tuent. Ik heb twee jaar in een publiek ziekenhuis gewerkt op Guadeloupe en qua ambiance was het goed te doen maar om echt vernieuwend bezig te zijn, dingen verbeteren, dat was niet makkelijk. Als Nederlandse had ik toch een andere positie dan een arts uit de metropole en daardoor gemakkelijker.

Maar le cadre de vie est très agreable, ca c'est sur. Altijd buiten, op de veranda, wandelen in het regenwoud en de vulkaan. De heerlijke Caribische zee. Helaas niet de kans gehad om naar la Dominique te gaan, de noorderburen van Martinique. En als je in de buurt van Guadeloupe bent zeker naar la Désirade gaan en les Saintes.

De administration/service public is precies zoals in de métropole want het is een DOM maar alles is trager en nog minder geautomatiseerd. Verder moet je je mensen kennen en een netwerk hebben en nepotisme is iets wat daar goed begrepen wordt.

Misschien moet je voor een ondernemersklimaat wat meer bij jou past toch naar de NL kant van Sint Maarten gaan. Daar zijn ongekende mogelijkheden, dat is interessant voor jou maar wetten worden overtreden en nepotisme en corruptie is daar helemaal niet vreemd. Ook veel criminaliteit en echte armoede. Kinderen worden geboren uit illegale moeders die hun kind niet kunnen aangeven en dus gewoon niet bestaan en statenloos zijn. Goed, genoeg voor vanavond.

Ingrid

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#9 Geplaatst: 2009-11-01 00:27:45

Ik weet niet hoe het op Saint-Martin zit maar Sint-Maarten zit iig afgeladen vol met tienduizenden illegale vluchtelingen uit Haïti en de Dominicaanse Republiek die in uiterst erbarmelijke omstandigheden leven, geen inkomen van enige betekenis heben en desondanks in hun levensonderhoud moeten voorzien. Vul zelf maar in. Over de witte-borden-criminaliteit en corruptie en de grootschalige invloed van de Italiaanse en Russische mafia zullen we het maar niet hebben. Google maar eens op de zoektermen vliegveld of airport, Sint-Maarten en mafia.

Geen klimaat om in te leven, laat staan nog een beetje netjes ondernemen, imho. Althans, ikzelf zou de toestanden daar niet aankunnen. Los daarvan zijn homo's daar ook niet overpopulair, men denkt er erg macho maar dat geldt voor de meeste, zo niet alle Caribische eilanden. Hoe het op de DOM's zit weet ik niet.

Ivo

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2009-11-01 08:44:56

De illegalen lopen grag over naar de Franse kant want daar is urgente hulp gratis mocht je geen carte vitale hebben. Veel Haitiaanse en Dominicaanse illegale vrouwen willen een kind van een man met de Franse nationaliteit. Dan hopen ze dat er misschien later nog een kans is op de Franse nationaliteit. En soms kwam het erg goed uit als het kind een bepaalde afwijking of ziekte had, dan kreeg de moeder een verblijfsvergunning.

De carte vitale is in die kringen een zeer begeerenswaardig kaartje.

De homoseksuele man of vrouw in de Creoolse samenleving is nog taboe, dat zeggen ze zelf ook. Op Guadeloupe zijn er associations die de integratie moeten bevorderen, helpen met "coming out" en je op je rechten wijzen etc etc.

Maar goed Cees, ik ben heel nieuwsgierig naar je verhalen dus hoop dat je ons eens bericht hier in de metropole.

Ingrid

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#11 Geplaatst: 2009-11-01 12:26:02

Bedankt jullie, maar even ter verduidelijking, we gaan niet naar Saint Martin en al helemaal niet naar Sint Maarten.

Ik heb niets met Nederland of Nederlanders dus zou niet weten wat ik er te zoeken heb, mits dat Amerikaanse rijken er me er zouden lokken met hun speeltjes.

Ok, grotere kans daar, maar hier in La Rochelle werken we ook aan schepen die uiteindelijk Côte d’Azur als thuisbestemming hebben dus het zegt niet alles waar je zit, maar juist wie je bent.

Of dat het gaat werken weet ik niet, het is en blijft een avontuur, toch ?

En Peter, of mensen elkaar waar ook ter wereld helpen is een schijnbaar opgehouden illusie om je eigen leven te vereenvoudigen, maar ik kan je met zekerheid zeggen, er is geen groter egoïstisch verwant dan de mens.

Of je nu op de jordaan woont of de marais, in new york of in urk, waar wat te gappen valt wordt er gegapt.

Ik kan me nog herinneren wie er opgepakt werd door de politie tijdens de (bijna)watersnood in 1995 in een zeer gerespecteerd dorpje met veel kerken in de betuwe.

Laat me niet lachen zeg.

Een oude man leerde me eens het volgende; “diefstal is een kenmerk van ieder mens, alleen de grens is bepalend aan verschillende factoren die weer met elkaar in verband staan, namelijk de rijkdom van de dief, en de moeilijkheidsgraad van het stelen.

Een arme dief (iemand in een sloppenwijk bijvoorbeeld) steelt makkelijk een brood of een horloge, lage rijkdom, kleine moeilijkheidsgraad.

Een rijke dief (hoofdaandeelhouder van een groot concern) steelt geen horloge maar tientallen miljoenen aan obligaties, grote opbrengst grote moeilijkheidsgraad.”

Hoe kleiner de moeilijkheidsgraad, hoe makkelijker het is een dief te pakken, dus dat is weer de reden dat er zoveel van dat en dat soort in de bajes zitten, want de andere groep is onvindbaar (denkt men vrij makkelijk)

Een boot leegroven die toch al door de verzekering wordt vergoed is én in Nederland als ook in een ander land echt niets vreemd, het gebeurd overal.

Daar hoef je geen kleur voor te hebben namelijk.

Ik heb meegemaakt dat complete kunstcollecties aan boord werden gesjouwd met puur als doel……… te worden gegapt.

De deur wordt keurig opengemaakt met een sleutel, de collectie verdwijnt net zo eenvoudig als een vrouw in nachtjapon op naaldhakken, en als de deur weer op slot wordt gedraaid wordt er voor de verzekering een bijl door gejast.

Immers, geen braakschade, geen vergoeding.

Vertel me niet dat al die lieverdjes er door Luis niet beter op zijn geworden, wij weten wel beter hier.

Cees.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#12 Geplaatst: 2009-11-05 17:38:29

Dom, dom Cees,

Ik ben er eerlijk gezegd ook ingevlogen met mijn bevlogen reactie!

St Martin ligt op ruim 150 zeemijlen? afstand van Martinique.

Het is het eiland waar Gaugin (de beroemde fr. kunstenaar) z'n laatste jaren doorbracht. Het is ook het eiland van de al even beroemde rum.

Maar zoals je merkt heb ik werkelijk gegoogled en zul je daar met zowel surfen als boten bouwen best uit de voeten kunnen. Grijns ;-)

Kijk maar hier, anderen dan Cees.

Maar heel veel s6 gewenst daar en ik ben er van overtuigd dat je daar (tijdelijk) best je draai zult vinden!

Gr. van,

Bruintje Beer.

PS. Voor de Dom Tom, neem je tuurlijk je Tomtommetje op GPS mee, scheelt alweer aanschaf van zeekaarten, toch? ;-)))

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2009-11-05 18:59:53

Bruin Bruin Bruin, je goochelt weer eens wat af, je goochelt je suf.

Op Martinique zal Cees geen GPS nodig hebben, en weet dat we op zee reeds zaten te "gps-en" voordat een TomTom in de lucht ging, of de lucht in ging (dat onthoud ik nooit).

Groet,

Peter.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#14 Geplaatst: 2009-11-05 19:58:44

Dat eerste, Peter, absoluut. Dat tweede is meer iets van van Speyk en zo. En die positiebepaling gebeurde destijds met de Decca of de Loran, menen mijn tenen zich te herinneren.

Ivo

PS Bruin: Gauguin bracht zijn laatste jaren niet op Martinique door maar op de Marquesas (het exacte eiland weet ik even niet meer...) in de Stille Zuidzee. Dus de eerste drie letters had je goed. Voor die tijd deed hij het met de fles absinth of zo op Tahiti.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#15 Geplaatst: 2009-11-06 14:28:38

Ha, ha Peter,

Hadden jullie de woordspeling over tomtommetje dan niet door? Die Tom Tom staat trouwens op de beurs zwaar in de min hoor de laatste week en als je de grote bewegingen op de navigatiemarkt volgt, gaat die er samen met Mio zwaar onderuit!

Maar aangezien ik met m'n vm. zwager overal vrij veel gezeild heb, kan ik jullie deze anecdote op het IJsselmeer niet onthouden;

We staken over van Medemblik naar Staverden. In beide havens lagen vn. Duitse jachten en luxe motorboten met alle moderne equipment aan boord zoals sonar ed. Er stond een straffe Noord-Ooster en we moesten behoorlijk laveren. Op een gegeven moment lag er zo'n Duitse boot muurvast op een plaat en ik begreep eerst niet waarom. Tsja jongetje zei m'n zwager, zeker op de 'Zuiderzee' heb je gewoon een waterkaart nodig. Die lui hier hebben alles aan boord, maar als ze tenminste nog de laatste nieuwe autokaart bij zich hadden, konden ze via de marifoon nog een forse sleper bellen die hun van die zandplaat aftrekt! Die grap van hem is me altijd bijgebleven.

Een echte zeezeiler heeft naast z'n 'gegist bestek' een nauwkeurig kompas, een sextant en een ongelooflijke ervaring nodig en daar maken de Caraïbiën met vele riffen geen uitzondering op.

Waar zo'n GPS-je erg handig voor is, is om de snelheidsmeter van je auto mee te ijken. Met al die (ongeijkte of niet onafhankelijke geijkte) flitspalen langs de weg geen overbodige luxe meer.

@ Ivo, ja daar heb je gelijk in, wat Gauguin betreft. Maar ik heb dus niet alleen moeite met al die eilanden van de DOM TOM geografisch te plaatsen, maar ook laat m'n geheugen me af en toe behoorlijk in de steek. Van sommige kunstenmakers kun je je afvragen of hun uitingen recht evenredig zijn met de inname van spiritualiën. ;-)

Bruin.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#16 Geplaatst: 2009-11-07 01:10:02

Toch maar even aan de vele internationale Fransen die ik ken gevraagd wat ze van hun overzeese gebieden vinden en samengevat zeggen ze allemaal precies waar ik al bang voor was “het is het allemaal net niet” (zelfs bevestigd door lui die er zelf geboren zijn en er min of meer nog noodgedwongen wonen).  Voor lui die niet weten wat ik bedoel met “het is het allemaal net niet”, zal ik even wat voorbeelden geven. In Singapore is het bijvoorbeeld altijd precies 5 graden te warm. Dat is op zich al jammer, maar wat het nog erger maakt, is dat zodra je dan wel terecht komt in een restaurant met fantastisch eten, de air conditioning net iets te fanatiek is, waardoor je weer niet kunt genieten van het lekkere eten. Of je komt in een restaurant terecht dat kwa entourage (lekker buiten) wel weer leuk is, maar zit die vervelende monosodiumglutamaat in je voer. En het kan nog allemaal veel erger. Zit je in een prachtige suite van ook weer een mooi uitziend hotel met ook nog eens vriendelijk personeel blijkt de generator de verdieping boven je toch net iets te veel lawaai te maken. Dit zijn dus allemaal zaken waarbij het budget totaal geen rol speelt. Als je namelijk ook nog eens de prijzen erbij gaat betrekken, dan schijn je de DOM/TOMs helemaal te moeten laten voor wat ze zijn.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#17 Geplaatst: 2009-11-07 08:08:08

Niet naar singapore dus confused

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2009-11-07 08:18:02

Nou hoor ik zéér zelden Fransen niet klagen over een vakantie- of woonbestemming "hors métropolitaine". Er is altijd wel het nodige mis.

Ik vind dat Felix zich nog gematigd uitdrukt.  Ik hoor meestal dat de overzeese gebiedsdelen bodemloze putten zijn waar corrupte regimes en een luie bevolking de staat nog verder in het rood brengen....... maar dat het toch handig is ze te hebben want dààr spreken ze tenminste wel Frans en dat is handig als je op vakantie gaat.

Steven

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#19 Geplaatst: 2009-11-07 08:22:36

Je zou een perfecte klant voor me zijn Felix.

Die kijken voor een boot, zien een plastic ding van Chinese makelij, ’t is het net niet.

Ze kopen een kast in de kleur……. Tja, da’s nou jammer, ’t is het net niet.

Zijn er ook die een bmnog-een-letter rijden, maar ze ruilen hem in, ’t is em net niet.

Kun je bakken met geld mee verdienen met die lui, willen alles perfect op hun wensen.

Dat zijn onze klanten.

Op de eilanden zijn de mensen erg relax (lees niet vooruit te branden) is de werkeloosheid het hoogste (vinden ze niet erg)  zijn buitenlanders lastige mensen die hun werken komen leren (vinden ze niet nodig) genieten ze van de dag (zouden ze hier ook moeten doen)  en weten ze dat de zon morgen ook weer schijnt (is hier altijd weer de vraag)

Kan ’t nét wezen.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#20 Geplaatst: 2009-11-07 18:20:24

Cees, zo is het.

En, letterlijk, ze (de "locals") weten daar exact uit welke hoek de wind waait. De Carib, mèn, 'n beetje rasta, 'n beetje dollar, en Parijs is dichtbij. Voor als het nodig is.

Zit je er reeds?

Alle goeds,

Peter.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#21 Geplaatst: 2009-11-08 17:03:38

Niet naar singapore dus

Of ze hebben een prachtige oude straat (Club Street) dusdanig "mooi" opgeknapt waardoor het z'n originele charme heeft verloren. Lees je kunt eruit aflezen dat het er oorspronkelijk nooit zo heeft uitgezien. Singapore is echt het ultieme voorbeeld van een land dat het "het net niet" is. Maar zo vind ik dat vele landen stiekem toch tegen vallen. Je moet dan denken aan Japan, Dubai, Zuid-Afrika, etc. Om nog maar niet te spreken van landen die echt sh*t zijn zoals de VS. Eigenlijk is Europa nog het mooiste werelddeel.

Je zou een perfecte klant voor me zijn Felix.

Even voor alle duidelijkheid van mij hoeft zeker niet alles perfect te zijn! Ik kan zeer goed zonder het perfecte. Immers ik betaal er ook niet voor.

Pratend over de DOMTOMs ze zijn het geld gewoon niet waard. Als je graag op een "romantisch" eiland wilt zitten, dan zijn er goedkopere gebieden die hetzelfde te bieden hebben.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#22 Geplaatst: 2009-11-08 20:08:33

"Pratend over de DOMTOMs ze zijn het geld gewoon niet waard."

OK Felix, dat is ook 'n positie. Tjongejonge...

Peter.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#23 Geplaatst: 2009-11-16 20:22:34

Vandaag is de ene helft van de familie vertrokken naar de warme eilanden, en ik ben van plan over een paar weken te gaan.

Het probleem waar we tegenaan zijn gelopen is dat de persoon die de boel zou gaan runnen het niet ziet zitten verantwoording te nemen voor vijf kippen een eend en een gans (je houd het niet voor mogelijk), en daardoor zitten we dus terug bij af.

Ok, het zal wel goed komen, we hebben nu een tijdelijke hulp en zoeken verder naar iemand die het wel aandurft.

Cees.