Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waterleidingen winterklaar maken

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2009-11-01 08:35:32

In een huis dat in de winter niet bewoond wordt moeten, als er bevriezingsgevaar bestaat, de waterleidingen leeg gemaakt worden. Natuurlijk is dat met aftappen geen probleem als alles zo aangelegd is als ik in het betreffende stuk beschreven heb.

Maar als er ergens stukken leiding zijn die niet goed leeg lopen, wat dan? Een extra aftap aanbrengen, of deze leiding loskoppelen?

Omdat ik nu een compressor in huis heb heb ik het deze keer met leegblazen geprobeert. Op de waterverdelers warm en koud elk een aansluitnippel voor de compressorslang geplaatst, de compressor aangesloten en de leidingen onder druk gezet (2,5bar ingesteld). Dan de tappunten een voor een geopend en gewacht tot er lucht zonder waternevel komt. Werkt prima.

En dan heb ik natuurlijk het waternet met alle tappunten open achtergelaten.

De compressor heb ik aangeschaft toen ik 150strekkende meter latjes tegen een palfond moest spijkeren, toch gaauw 1500 spijkers die je boven je hoofd in moet slaan. In de industrie wordt overigens veel met luchtgereedschap gewerkt omdat dit bij een vergelijkbaar vermogen lichter is dan het elektrische equivalent. Compressoren met de voor hobbyisten voldoende capaciteit (200-250 liter/min, 8bar, 24liter tank) worden tegenwoordig voor minder dan € 200 aangeboden.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2009-11-01 10:55:36

Geniaal idee, Christian! Niet alleen voor het leegmaken van een waterleidingsysteem voor de winter, maar evenzeer om een (deel van) een leiding leeg te blazen waaraan gesoldeerd moet worden.

Ik neem aan dat je de nippels permanent geplaatst hebt met een stopkraantje tussen nippel en leiding?

Steven

avatar#7521
klomp46
Berichten: 0
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2009-11-01 11:26:06

Een compressor aansluiten is perfect.

Maar plaats de aansluiting wel op het hoogste punt.

Je hoeft alleen de kranen van boven en dan naar beneden warm en koud open te zetten.

De hoofdleiding naar de diverse koud en warmte bronnen is dan altijd leeg.

Op electrice-boiler zit al een aftapkraan (draai de veiligheids knop).

klomp46

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-11-01 14:29:29

@Steven:

Je schreef

Ik neem aan dat je de nippels permanent geplaatst hebt met een stopkraantje tussen nippel en leiding?

 

Dat ben ik van plan nadat het nu zo goed gelukt is. Deze aansluitingen-met-stopkraan komen op mijn nieuwe waterverdelers (nourisses). Nu heb ik gewoon geprutst met een luchtnippel op de waterslang die van van de aftap naar het vloerputje loopt. Gelukkig past de nippel in de slang en kon ik er een slangklemmetje op zetten.

Je ziet, ook bij een Duitse ingenieur is niet alles meteen perfect ;-))

Christian v.K.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-11-01 14:44:04

@Pieter (klomp46):

Aansluiting op het hoogste punt heeft het voordeel dat je dan met het aflopende water mee blaast . Maar je blaast dan tegen de normale stroomrichting in. De luchtstroom wordt daarom naar de nourisses toe steeds langzamer - tenminste als alle leidingen volgens het principe 'van de verdeler naar de verbruikers van dik naar dun' aangelegd zijn.

Ik heb sowieso de hoofdmoot water eerst gewoon door zwaartekracht af laten lopen.

Een en ander hangt natuurlijk ook van de 'geografie' van je waterleidingen af.

Verder schreef je: Op electrice-boiler zit al een aftapkraan (draai de veiligheids knop).

Op de boiler van de combi-ketel (le ballon pour léau sanitaire) dito.

Bedankt voor je bijdrage en voor de lovende woorden in je profielplaatje!

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2009-11-01 15:45:21

Dit is de wellicht de juiste plek om mijn ervaring van afgelopen winter met bevroren waterleiding ter leringh ende vermaeck aan te bieden. Bij mij ging het fout toen de hoofdkraan net niet helemaal dicht te draaien bleek - zonder dat ik dat had gemerkt. Druppeltje voor druppeltje vulden de leidingen en de kranen zich weer, nadat ik ze goed had geleegd. Uiteindelijk is mijn douchekraan en de leiding er naar toe kapotgevroren en is druppeltje voor druppeltje mijn douche (niet erg) en keuken (wel erg; daar liep de leiding door) blank komen te staan. Ik heb het voorlopig opgelost door een extra afsluiter na de hoofdkraan te monteren. Komende zomer vraag ik wel om een nieuwe hoofdkraan. Kortom, kijk of de hoofdkraan goed sluit. En besef dat een nauwelijks druppelende hoofdkraan haast niet op te merken is en in een paar weken toch de leiding weer kan vullen met alle vervelende gevolgen van dien.

@ Christian

Ik lees je bijdrage over de waterleidingen en ik ben juist op zoek naar een compressor met tacker, omdat ik mijn zolder ga isoleren. Het is alles bij elkaar bijna 200 vierkante meter en ik wil de spijkerflenzen vastnieten en vervolgens de afwerkplaten vastspijkeren. Een compressor en tacker betalen zich direct terug in een aanzienlijke werkverlichting…

Ik heb naar Einhell en Ferm gekeken (twee van de betaalbare machines en tackers). Heb jij op basis van jouw ervaring een voorkeur? Het gaat me niet om een paar tientjes prijsverschil, maar om de meest betrouwbare. Vervolgens kan ik ze ook gebruiken om de leidingen door te blazen. Een extra reden voor de aanschaf. Als je geen reclame wilt maken, kun je me ook privé mailen.

Groet,

Frans (die de hoofdkraan nu een paar keer open en dicht heeft gedraaid in de hoop dat hij dan beter werkt )

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#6 Geplaatst: 2009-11-01 17:48:23

Een compressor is voor alles en nog wat altijd handig.

Je koopt ze in NL al voor rond de E 50,-- !

Ik heb alle balken en de vloeren moeten vervangen ivm houtworm en de daarbij behorende (al dan niet aangetrouwde) familie.

De 100 m2 vloerplanken (ja de orginele 200 x 7 x 2,3 rondom messing/groef) heb ik natuurlijk niet gespijkerd, daar wordt je niet goed van, maar gewoon met een goede tacker op de balken geniet. Voordeel, naast een gigantische tijdsbesparing,  is dat je een hand over hebt om de planken goed tegen elkaar aan te duwen.

En vast dat ze ziten ..............!

En de spijkers/nieten kosten slechts een fractie van wat 'echte'  spijkers kosten.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2009-11-01 19:51:37

Frans,

leuk dat je je negatieve ervaring 'ter leringh ende vermaeck ' meedeelt.

Kranen die niet regelmatig gebruikt worden zijn inderdaad vaak een probleem. Nieuwe kraan is OK. 

Maar heb je ook eraan gedacht dat onmiddelijk na de watermeter en voor de tweede afsluitkraan (ik ga uit van de volgorde afsluitkraan/watermeter/afsluitkraan) eigenlijk een aftap zou moeten zitten?

Als die open staat kan al het lekwater hier weg en kan verder in huis geen schade veroorzaken.

Na ja, hoe zegt men het in het Nederalnds over sloot dempen: als het kalf verdronken is ...

Ik heb een nieuwe discussie over vorstbeveiliging van wasmachines en vaatwassers gestart en doe dit ook voor compressoren en luchtgereedschap.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2009-11-02 00:42:36

Ik denk dat het, gegeven de werkdruk van de compressor, niet echt uitmaakt waar je de luchtdruk erop zet. Ik zou het op dezelfde verdieping doen waar de compressor normaal staat (beetje zwaar om naar 3-hoog te sjouwen). Zelf heb ik een Airpress met een 25 liter tank die tot 8 atm druk levert. Kostte 3 jaar geleden 99 euro, inclusief een gereedschappensetje en 15 m drukslang (aanbieding Makro maar ook bij de diverse Gamma-achtigen gezien voor dezelfde prijs). Een luchttacker moet je wel apart kopen, was er niet bij :-(. Kostte haast net zoveel als de hele compressor met setje spulletjes!

Ivo