Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wasmachine en vaatwasser vorstveilig maken

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2009-11-01 18:50:03

Het is nu blijkbaar weer de tijd voor wintervoorzorgsmaatregelen. Naar aanleiding van mijn stuk over leidingen leegblazen heb ik een aantal specifieke vragen over vorstbeveiliging ontvangen, en daarin kwamen als probleemgevallen steeds weer wasmachines en vaatwassers naar voren.

Daarom heb ik een verzameling van losse opmerkingen uit mijn archief tot een kort stuk samengesteld (en geactualiseerd met bijdragen uit een ander forum).


1. U moet niet denken dat water dat ergens in een machine blijft staan niet gevaarlijk is zolang het niet ingesloten zit. Een waterrestje in een leiding of bouwelement van een machine bevriest steeds vanuit de uiteinden, een beetje water wordt dus onherroepelijk tussen twee ijsproppen ingesloten, en dat kan bij verder bevriezen door zijn uitzetting zijn omhulsel laten knappen.
2. En u moet ook niet zeggen dat het in uw huis nooit zo koud wordt dat de machines het risico van bevriezen lopen. Want als het langdurig dag en nacht koud blijft nadert op den duur ook de temperatuur binnenshuis de buitentemperatuur, vooral als het warmteverlies door tocht of wind bevorderd wordt.
3. Elektrische vorstbeveiliging met een kacheltje dat bijv. bij 3 of 5grd aanslaat is ook niet alles, want wat gebeurd er als er door onweer de hoofdzekering eruit springt? En velen willen bij afwezigheid alle elektriciteit uitschakelen (of hun verzekering eist dat).

Daarom hier een paar adviezen:
Wasmachine

Vroeger was in de handleiding van alle wasmachines beschreven hoe die tegen vorstschade beveiligd kunnen worden. Nu is het een uitzondering als hierover iets vermeldt staat.
Wasmachines hebben normaal twee plaatsen waar water blijft staan en waar dus vorstschade op kan treden:
1. de zomp, wil zeggen het laagste punt van de kuip en het hier aangesloten afpompsysteem
2. de inlaatcombinatie; deze bevat namelijk een waterslot tegen het teruglopen van water.
Wat meestal werkt is het volgende:
Het pluisjeszeef eruit halen (bij deze gelegenheid schoonmaken) en al het water eruit laten lopen; open laten. Dan de afvoerslang op de bodem leggen. Toevoerslang loskoppelen, krachtig erin blazen en dan ook op de grond leggen.

Vaatwasser

Vaatwassers zijn normaal helemaal niet tegen bevriezen te beschermen, hier helpen alleen trucjes. Gevoelige plaatsen zijn ook hier:

1. de zomp met het afpompsysteem, en dan

2. het zoutreservoir van de ontharding.
Het afpompsysteem is met een truc leeg te pompen:
Als men het machineprogramma opstart begint deze meestal eerst met een paar seconden afpompen voordat nieuw water ingelaten wordt. Als men dus de machine opstart en weer stopzet vóór het water inlaten begint bestaat er een redelijke kans dat de zomp van de machine droog is. Gewoon eerst met een stopwatch bepalen hoe lang dit duurt, en dan in het echt een seconde eerder de uitknop drukken.
Het zoutreservoir dient men compleet op te vullen zodat er in ieder geval het water met zout verzadigd is, en zoutwater vriest nu eens niet zo gauw.
En natuurlijk ook hier de toevoerslang afkoppelen en op de grond leggen.

Afvullen met spiritus of een ander niet bevriezend vloeistof lijkt mij riskant, want wie weet of alle pakkingen ertegen kunnen.

Wie aanvullende ervaringen heeft is hartelijk opgeroepen die hier mee te delen! Wij kunnen er met zijn allen van leren.

Christian von Klösterlein


 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2009-11-03 14:57:48

Wc met broyeur, vaste broyeur dus één geheel: Altijd wat water in laten staan anders gaat de pomp stuk!

Goed Inpakken met dekens zodat er geen contact is tussen porcelein en omgevingslucht  helpt wel tegen bevriezen tenzij je echt hoog in de Alpen zit.

Bevriezing is trouwens ook funest voor de pomp..

(dit alles weet ik inmiddels na overlijden van twee wc broyeurs)

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2009-11-03 15:38:03

Je kunt ook wat _geschikte_ antivries in je WC gooien (en dan niet helemaal doorspoelen uiteraard ;-)). Ik had zelf gedacht een handje zout, maar daarvan wordt gezegd dat dit de rubbers van de pomp kan aantasten.

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#3 Geplaatst: 2009-11-04 09:18:57

Er wordt vaak gesproken over een "handje zout" maar is dat wel voldoende???

NEE!!!

Het maakt namelijk heel veel uit HOEVEEL zout je toevoegt!!! bij 100 gram per liter ben je beschermd tot 6,4 graden onder nul, hoewel een test in de vriezer aangeeft dat een liter water met 100 gram zout al bij -5,8°C bevriest. Is het echter 2x zo koud, bijvoorbeeld -10°C, dan dient er bij een liter water 200 gram zout toegevoegd te worden.

Meer dan 2330 gram oplossen in een liter lukt niet, deze substantie bevriest bij min 21,1 graden.

En dan rijst de volgende vraag: hoeveel water zit er bijvoorbeeld in de zwanenhals van een toiletpot???

Ik heb het antwoord niet kunnen vinden, maar denk dat dat al gauw 2 liter is.

Dit betekent dat als je bevriezing tot -10°c van je toilet wilt voorkomen je toch zeker 400 gram zout moet toevoegen en moet laten oplossen (!!!) in het water dat in het toilet staat. Dat is dus heel wat meer als "een handje".

Een fijne winter allemaal!!!

Salut, Linda

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-11-05 11:47:17

Richard en Linda,

(auto-)antivries zou ik niet gebruiken, is giftig, en hoort dus niet in het riool!

Het volume in een toiletsifon is 2 à 2,5 liter; men kan dit ietsje verlagen door met het toiletborstel een beetje te 'pompen'. Dan is ½kg zout voldoende.

Wat ook al eerder genoemd werd:

een schuimrubber isolatiebuis in de WC stoppen, langs alle krommingen van de sifon. Dat geeft elasticiteit en vangt de uitzeting bij het bevriezen op.

Voor alle duidelijkheid: vorstschade ontstaat NIET door het ijs zelf.
Dit hangt samen met de ‘thermodynamische anomalie van het water’; water heeft namelijk bij +4° zijn grootste dichtheid, bij lagere temperaturen zet het weer uit.
Een opgesloten volume van niet bevroren water zet daarom bij afkoeling van +4° naar 0° uit en creëert daardoor, als het opgesloten is, een hoge druk.
Het is dus de druk van het bevriezende water die de schade veroorzaakt.
Het water kan opgesloten raken tussen twee ijsproppen, of tussen een ijsprop en een dichte kraan. Omdat water steeds vanuit het oppervlak bevriest kan in ieder sifon of doorhangend stuk leiding deze situatie ontstaan.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2009-11-11 13:04:38

Er kwamen inderdaad nog een paar aanvullende adviezen bij mij binnen. Twee ervan betreffen het leegmaken van de 'zomp' van vaatwassers:

Gebruik voor het afzuigen van water een grote injectiespuit van bijv. 20 of 50milliliter en sluit ipv de injectienaald een passend plastic slangetje aan, typisch 4/6mm binnen/buiten. Deze spuiten vindt jee eerder bij de paardendokter dan bij je huisarts :-))

Je kan ook een van de kleine plastic pompjes gebruiken die je op de boormachine zet, kosten soms minder dan 10€ (maar zijn erg gevoelig voor drooglopen).

Beide gereedschappen zijn te gebruiken om bij vaatwassers water uit het zoutreservoir te zuigen of alle andere plaatsen af te zuigen waar water blijft staan - denk bijv. aan slecht toegankelijke sifons!

Met dank aan de inzenders Rob en Jaap.

Andere inzendingen betroffen diverse vormen van elektrische vorstbescherming, maar over de problematiek hiervan is reeds het nodige gezegd (menigeen wil alle elektra uit, en het probleem van elektrische storingen).

Christian v.K.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2009-11-11 13:53:50

Die pompjes die je op de boormachine kunt monteren lijken een aardige oplossing, maar in de praktijk heb ik ze voor dit soort klusjes niet goed kunnen gebruiken. Misschien aardig wanneer je een stevig aantal liters zou moeten overpompen, en je na even (droog) draaien vrij veel water door het pompje kunt laten gaan, maar voor de kleine hoeveelheden bij de vorstbescherming werkt het niet.

De mijne ligt in de bak overbodig gereedschap, en de injectiespuit die daar in lag is weer in actieve dienst genomen. Dat is zo'n groot plastic geval, van 20 ml, waar de medicus of veearts een fors formaat injectienaald op schuift. Voor deze toepassing is dat een plastic slangetje van ongeveer 50 centimeter lang, en met een buiten diameter van 6mm, binnenwerks 3 mm en die schuift er goed klem overheen.

Voordeel van zo'n dun plastic slangetje is dat je van bovenaf de s-bochtjes van wastafels, douchebakken en het aanrecht kunt leegmaken. Het gootsteenkastje  - waarom is het daar altijd zo'n verzameling van diverse spullen? - hoeft niet ontruimd te worden, de emmer hoeft er niet onder. En het risico dat bij het losdraaien van de sifon de afdichtring zonder dat je het in de gaten hebt ook in de emmer verdwijnt en wordt weggegooid is tot nul gereduceerd. De vaatwassers zijn wanneer je de dop voor het zoutreservoir losdraait ook geheel droog te maken. Met het slangetje kom je overal in de voor het oog onzichtbare inwendige reservoirs en kanalen. Ook het reservoir van een broyeur kan helemaal drooggelegd worden: bij de meeste types zit aan de bovenkant een rond dopje dat er af kan worden geschoven, en met zo'n slangetje van 50 centimeter kom je precies diep genoeg om al het water er uit te zuigen. In het voorjaar niet vergeten dit eerst weer met water bij te vullen, om een droogloper van de elektische pomp te voorkomen. Maar datzelfde gaat natuurlijk ook op voor de chauffe eau: eerst de hoofdkraan van het water open, de boiler vol laten lopen, en dan pas de hoofdschakelaar van de elektra aan. Of zorgen dat de disjoncteur van de boiler is uitgeschakeld.

Het is milieuvriendelijker dan het hanteren van de zoutpot (met slechts een beperkte verlaging van het vriespunt van water) of middelen uit de antivries/glycol hoek. Maar dan ruikt het misschien iets minder fris wanneer je in het voorjaar weer terugkomt? Ja, dat valt niet te ontkennen. Maar bij de start van het nieuwe seizoen - la maison est ouverte! - is het ook om redenen van het bestrijden van in het huis aanwezig vocht verstandig de boel maar eens goed te luchten. Ook al is de eerste impuls meestal de kachel eens goed op te stoken. En dan ruikt het huis na een paar uur weer als nieuw.

Rob van der Meulen

avatar#7521
klomp46
Berichten: 0
Reacties: 6

#7 Geplaatst: 2009-11-11 15:50:43

Christian,

Auto antivries is een emulsie van gedisteleerd water met glyzerine en dit is een vloeistof op suikerbasis en er komt nog een kleurstof bij de ene rood de ander blauw.( ben gepens. Shell employe). je hebt geen handschoenen en veiligheidsbril voor nodig.

Verder tast deze geen afdichtingen aan, automotoren hebben ook afdichtingen, denk aan de rubberen slangen, waterpomp, koppakking.

Grote injectie-spuit:

In de watersporthandel is een handpompje, ± 200 mm lang Ø 40 mm, verkrijgbaar om motor-olie uit een motor-carter op te zuigen ook handig om water uit sifons leeg te trekken.

Maar dat men alle sifons leeg maakt zitten we nog met het volgende probleem ja septic-tank lucht !!!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2009-11-11 17:35:42

Beste Pieter (klomp46),

zolang auto-antivries zuiver uit water en glycerine bestond was het inderdaad geen probleem. Maar wat ik nu, anno 2009, op de verpakkingen van antivries lees is toch nog een hoop andere dingen. Overigens emulsie? Water en glycerine vormen, in tegenstelling tot water en vet, geen emulsie maar zijn in elke verhouding in elkaar oplosbaar.

Ik weet waar ik over praat, ik heb zelf een glycerinefabriek gerund, glycerine geraffineerd dat uit de fabricage van vetzuren (splitsing van dierlijke en plantaardige vetten) afkomstig was.

Lege sifons laten inderdaad riool- of septiclucht het huis in, je moet de sifons dan met salolie vullen, of anders is de rioollucht naar mijn ervaring met een paar uur luchten weer weg. Je moet natuurlijk geen handdoeken in de badkamer achterlaten, dat zijn de beste geuraccumulatoren!

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#9 Geplaatst: 2009-11-26 00:23:29

Wellicht een beetje laat, maar onderstaand linkje kwam ik toevallig tegen:

antivries voor drinkwater

Wie weet heeft iemand er nog iets aan ;-)