Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

driefasen electra

Auteur Bericht

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2009-11-04 20:12:26

Heb met belangstelling artikel over electra gelezen en ja, in ons huis zit een meter met daaronder een rode en groene knop zijnde marche en arret. Er komen 3 fasedraden uit en een neutre. ( 230 Volt 3*5 amp ). Nu wil ik een AEG stoppenkast kopen bij de Castorama, zie onder, maar vraag mij af of die min of meer al ingerichte kasten met aardlek en zekeringen ingericht zijn op slechts een fase? Of kan ik daar zoals in NL ook mijn 3 fasen in kwijt? Wil namelijk mijn inductieplaat en andere zwaargebruikers ( wasmachine) splitsen over de fasen gezien de geringe capaciteit per fase. Dank voor advies.

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-11-04 21:58:00

Frans,

De meeste groepenkasten die je kant en klaar koopt zijn monophasé voorbedraad. Dat is geen ramp, want wanneer je een kast koopt met drie DIN-rails kun je per rail één fase kwijt. Moet je wel intern aan de slag en ook een paar extra aansluitstrips voor de drie fase aansluitingen ergens bevestigen. Standaard zit er slechts één rode, en verder natuurlijk één blauwe en een veel grotere voor de aardedraden. Bij de montage van de modules begin je links met een interrupteur différentiel, en rechts daarnaast dan de disjoncteurs voor de diverse groepen.  Heb je ook nog apparaten die drie-fase moeten worden gevoed, dan zul je al snel naar een kast met vier DIN-rails toe moeten. Op die vierde komt dan een triphasé aardlekschakelaar. Op de site van Volta staat daar een schema van getekend, dat self-explaining is. En hier bij Promotelec.

Maar wanneer je werkelijk slechts 3 maal 5 Ampère - of moet ik lezen 15 A? - tot je beschikking hebt zou ik toch eens nadenken of je er geen monophasé aansluiting van zou laten maken. Staat er op de achterkant van je facture, helemaal onderaan, een puissance souscrite van 3kVA of 9 kVA aangegeven voor je abonnement? Beter verdelen over de fases zal bij zulke zware gebruikers niet helpen wanneer je in totaal slechts 15 Ampère zou hebben. Ook bij 3 maal 15 Ampère trouwens geen gekke gedachte om er monophasé van te maken. Bij de kleinere drie-fase aansluitingen blijft het altijd moeilijk om de gebruikers zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. En wordt er één fase overbelast, en daar is soms maar heel weinig voor nodig, dan slaat de hoofdschakelaar uit, en staat alles in huis zonder stroom. Is hier op het forum al vaker aan de orde geweest (zoekfunctie), en heb dat begin dit jaar onder de enigszins Engels aandoende naam RobertArthur hier kort samengevat.

Rob van der Meulen

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2009-11-05 23:39:08

Rob,

Dank voor je reactie.

Weet ook niet waar het fout ging en waardoor mijn posting er nog twee keer op kwam. Ga morgen even op mijn rekening kijken, dank voor de tip.

MvG,

Frans

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#3 Geplaatst: 2009-11-06 11:32:21

Wie weet heb je hier nog wat aan: topic_redirect.php?topic=3757/12/

Wij zijn een tijdje terug zonder problemen van tri- naar monofase gegaan. Wel met factuur van de EDF van ongeveer 130 euro. Maar wat fijn dat we gewoon kunnen stofzuigen, wassen en grasmaaien tegelijk

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2009-11-07 21:03:38

Dag Rob,

Heb maar even mijn electra rekening erbij gepakt.

Ik heb een 6kW aansluiting met een " disjoncteur regle a 10A,

tension 230/400 volts triphase" .

Inderdaad geen 5A maar 10A per fase naar ik aanneem?

Dit geeft dan 30A totaal wat op zich voldoende zou moeten zijn als je het, zoals je al zegt, maar goed verdeelt.

Verbaast me trouwens dat mijn abonnement maar €4,54 per maand is. Ga een kast kopen en de gebruikers verdelen. Kan dan alsnog overstappen naar monofase.

Frans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2009-11-08 22:12:50

Frans,

   Een wasmachinegroep wordt in Nederland over een zekering of automaat van 16 Ampère aangesloten, in Frankrijk is 20 Ampère een gebruikelijke waarde. Het  zal duidelijk zijn dat wanneer je die voedt via één fase die op 10 Ampère is gezekerd in de disjoncteur de branchement het scherp aan de wind zeilen wordt. Stel dat die wasmachine wanneer het verwarmingselement wordt ingeschakeld 2300 Watt verbruikt, dan zit je al precies op een stroomsterkte van 10 Ampère (W = V x I). Sluit ook nog wat lampen op diezelfde fase aan, een paar stopkontakten en dan zit je zo op 12 Ampère of meer. Nu duurt het bij een lichte overbelasting wel eventjes voordat de thermische beveiling van de hoofdschakelaar in werking treedt, maar lees de ervaringen van Croissantje op dit forum er maar op na en je animo voor een dergelijk scenario zal enigszins afnemen. Je kunt natuurlijk kijken of het lukt, maar zeker met zo'n inductieplaat er bij zal het lastig worden. In Nederland gebruiken we daar meestal een drie-fase aansluiting voor. Waarom? Omdat de reguliere Nederlandse monophasé aansluiting niet zwaarder is dan 25 of 35 Ampère. En dan moet je voor meer vermogen wel naar een standaard 3-fase aanluiting van 3 x 25 Ampère. In Frankrijk wordt monophasé echter in een getrapt scala geleverd: van 3 kVA (15 A) tot en met 18 kVA (90 A). Vandaar dat in Frankrijk de plague électrique in de groepenkast gezekerd wordt met 32 Ampère. Dat zou in Nederland al zwaarder zijn dan een hoofdzekering van 25 A. En dat doen we natuurlijk niet. Er geldt immers het principe van de selectiveit: achter een hoofdzekering worden stroomafwaarts alleen zekeringen van een kleinere waarde geplaatst. Gebruiksgemak is hier ook mee gediend: anders zorgt een overbelasting op één groep of fase er voor dat het hele huis zonder stroom komt te zitten. 

Ik zou zeggen, voordat je zo'n groepenkast naar triphasé gaat ombouwen, reken eerst eens precies uit wat je per fase kwijt zou kunnen zonder over die 10 Ampère grens heen te gaan. De proefondervindelijke methode zal dat ook wel uitwijzen of het kan of niet, maar dan loop je het risico dat je de zaak misschien toch weer in omgekeerde volgorde richting monophasé terug moet gaan monteren. Dubbel werk. Want het is maar de vraag of ook een iets zwaardere puissance souscrite van triphasé 3 x 15 Ampère voldoende flexibiliteit zou bieden. Dan ben je beter uit met monophasé 1 x 45 Ampère (9kVA).

En wat die abonnementsprijzen betreft, zie de site van de EDF. De prijzen die daar staan zijn overigens wel inclusief BTW en allerlei extra belastingen, en dan zou je bij 6 kVA op E 6,42 per maand uit moeten komen voor de option base. Die voor onze begrippen lage abonnementsprijzen en de daaraan gerelateerde differentiatie in hele lichte en zeer zware aansluitingen stammen uit een tijd dat de EDF nog een staatsbedrijf was, en de overheid het de kleine man niet moeilijker wou maken dan hij het al had. En een tijd dat je aan een paar verlichtingspunten en als je rijk was een poste de TSF (radio) al genoeg had. Als er al elektriciteit was: bij mij in de buurt begonnen ze pas in de jaren vijftig met de électrification rurale.

Rob

avatar#3114
pierre
Berichten: 10
Reacties: 26

#6 Geplaatst: 2010-03-24 14:09:06

Ik wil op mijn triphase installatie (1 nieuwe interreupteur differentiel die de stroom verdeelt naar drie groepjes van elk drie nieuwere fusible disjoncteurs van vooral 10A, 16 en 20A) een nieuw tableau met vier rails aansluiten (groot huis met twee idem schuren).

Voor elke rails heb ik een gewone nieuwe  interreupteur differentiel van 30mA en dan ruimte voor 11 disjoncteurs. Enkele van mijn vragen:

Hoe sluit ik de vier nieuwe rails aan op de triphase van het tableau primair?

Ik heb uit de literatuur begrepen dat het met triphase heel nauw luistert hoe je de stroomgebruikers verdeelt over de railzen. Klopt dat?

zijn er schema's met voorbeeld(en) van mijn soort uitbreiding met de gebruikelijke machines er op.

wat zijn de (brand)risico's als je de stroomverdeling niet evenwichtig doet?

Heb wat ervaring met het stoppen van het hele huidige net zonder dat er een stop doorsloeg. Dat zou iets te maken hebben met ongelijke belasting van de trie-phase. Klopt dat?

Als je alles overziet, zou het dan niet eenvoudiger enof veiliger zijn op over te gaan op monophase? Ik dacht dat dat gratis zou zijn maar last toch van eenr ekening van 130€. Ervaringen?

Dank

Pierre

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2010-03-24 15:03:21

Pierre,

  De meeste links naar eerdere discussies over dit onderwerp staan een paar reacties terug al genoemd, ook de verwijzing naar een schema op de site van Volta. De kortste samenvatting die tot nu uit mijn toetsenbord gekomen is staat hier.

 Het is me niet helemaal duidelijk wat je precies bedoelt met de eerste interrupteur différentiel die je in de eerste paar regels ten tonele voert. Bedoel je daarmee een triphasé disjoncteur de branchement mee, met de daarin standaard ingebouwde aardlekbeveiliging van 500 mA? Of een speciale triphasé aardlekschakelaar?

 Nogmaals, het zo gelijkmatig verdelen van de belasting per fase heeft ten doel te voorkomen dat door een (geringe) overbelasting op één van de fases de hoofdschakelaar uitklapt, en daarmee alles zonder stroom komt te staan, ook de twee andere fases die misschien nog lang niet aan hun max zaten. Om een veel voorkomende situatie te nenem: bij een puissance souscrite van 45 ampère in totaal krijg je per fase 15 ampère toebedeeld, en dat is niet veel. En daarop is de stroombegrenzing in de hoofdschakelaar afgeregeld. Dan ben je beter af met een monophasé aansluiting van 45 ampère. Tenzij je 3-fase elektromotoren hebt staan voor houtbewerkingsmachines, hijskranen, of een zware 3-fase lastrafo, dan kun je niet zonder zo'n 3-fase aansluiting. En de EDF brengt voor zo'n verandering inderdaad kosten in rekening, ongeveer het bedrag dat je al noemt.

Rob van der Meulen

avatar#3114
pierre
Berichten: 10
Reacties: 26

#8 Geplaatst: 2010-03-24 16:44:25

Beste Rob, 

Dank voor je snelle antwoord.

Ik gebruik vast niet altijd de goede termen. Al die kastjes lijken gezien hun naam te interrupteren of differentieren terwijl ze toch toch anders zijn. 

Het zal wel een speciale triphasé aardlekschakelaar zijn. Want hij zit gewoon als eerste blokje links in het primaire tableautje (1 range) met rechts daarvan nog eens 9 disjoncteurs. (jammer dat je hier geen fotootjes kunt uploaden)

Ik heb even in de EDF papieren gekeken en blijk 12kW 20A te hebben. Als de 20A ook verdeeld wordt over die drie draden, blijft en dan voor elke draad maar 6.5A over dus 1430 W?? Das inderdaad erg weinig.

Zwaar materieel heb ik niet, dus misschien toch maar over naar monofase. Maar dan wel wat meer Amperes lijkt me?

Ik wil overigens ook twee hulptableautjes in de twee schuren hebben, elk met een range van een stuk of zes disjoncteurs plus een eigen aardlekschakelaar. Hoe sluit je die aan op het hoofdtableau? Moet die aansluiting voor of achter een aardlekschakelaar en in het laatste geval dan ook achter een eigen disjoncteur

Pierre

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2010-03-24 17:35:27

Pierre,

 Gezien de moeite die het hier kost met m'n analoge modem om iets op het internet te doen valt de snelheid me ook nog mee, maar vraag me niet hoeveel tijd het kost.

 Wat je puissance souscrite betreft: 12 kVA is goed voor 60 ampère in totaal, dus 20 ampère per fase. Het gaat dus om een wat oudere aansluiting, want de EDF levert triphasé tegenwoordig alleen uit voor 24/30/36 kVA, overeenkomend met 40/50/60 ampère per fase. Met 12 kVA in monophasé kun je al veel doen, maar met jouw uitbreidingsplannen zul je waarschijnlijk (iets) hoger moeten gaan zitten. Maar nogmaals, bekijk eerst wat je allemaal van plan bent aan te sluiten, en aan de hand daarvan kun je dan bepalen hoe zwaar de toevoerleidingen naar de diverse hulpgroepenkastjes moeten worden. En wat je in la maison principale allemaal wilt aansluiten. Zeker in dit stevige uibreidingsverhaal lijkt een monophasé aansluiting aan te bevelen. Anders wordt het vrij lastig om alles netjes te verdelen over de drie fases.

 Even terug naar de hoofdgroepenkast: daar sluit je de disjoncteur die een hulpgroepenkast gaat voeden rechtstreeks aan op de uitgaande draden van de hoofdschakelaar, dus op de grote rode en blauwe borniers de phase et neutre. De draden die je van die disjoncteur trekt naar een hulpgroepenkast worden daar allereerst aangesloten op een interrupteur différentiel (30 mA), en die voedt dan de disjoncteurs in dat tableau secondair. Bekijk voor draadiktes bijvoorbeeld deze brochure van LeroyMerlin. Op pagina vier staat een tabelletje voor, alweer een andere naam voor hetzelfde beestje, een tableau supplémentaire.

Rob van der Meulen