Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

"wissel SIM kaart" oplossing voor goedkoop internetten?

Auteur Bericht

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#0 Geplaatst: 2009-11-17 11:22:42

Beste forumgenoten,

Ik gebruik voor mijn werk veel de UMTS kaart van Vodafone om draadloos te internetten maar voornamelijk om (zakelijke)email te verzenden en te ontvangen. Dat gaat in Nederland behoorlijk probleemloos. Als ik in LDF ben, wat hoop ik steeds vaker het geval zal zijn, kost de internetverbinding via mijn huidige provider ongelooflijk veel geld. Onze systeembeheerder adviseerde mij in Frankrijk een SIM kaart te kopen (met abonnement of prepaid) en de "Nederlandse" SIMkaart er bij verblijf in Frankrijk uit te halen en te vervangen door een Franse SIM.

Nu is mijn vraag, welke kaart ik dan het beste kan nemen en bij wie dat het meest voordelig is? Ik wil graag voldoende en stabiele dekking hebben in de regio Villeneuve-sur-Lot (47300) zodat ik ook grotere bestanden vlekkeloos kan binnenhalen. Is dat verwisselen van de SIMkaart niet nadelig voor de kaart?

avec sincère salutations

Dominique 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#1 Geplaatst: 2009-11-18 01:03:53

Hallo Dominique,

Het wisselen van SIM kaart is geen enkel probleem. Daar is zo'n kaart voor gemaakt ... (ervan uitgaande dat deze niet door Vodafone geSIMlocked is, maar ik neem aan dat dat niet het geval is gezien het feit dat je systeembeheerder deze tip heeft gegeven).

Wat betreft dekking en mogelijkheden laat ik je het liefst zelf even de verschillende mogelijkheden vergelijken:

- Orange: dekking - prepaid / abonnement - Orange heeft volgens onafhankelijk onderzoek wat betreft data de beste netwerkdekking

- SFR: dekking - prepaid & abonnement

- Bouygues Telecom: dekking (gezien de vorm van dekking zien deze kaartjes er eerlijk gezegd een beetje ongeloofwaardig uit) - prepaid & abonnement

Groeten,

Thomas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-11-19 00:11:57

Dominique,

  Grotere bestanden binnenhalen en tegelijkertijd goedkoop internetten, en dat alles via UMTS / 3G. Dat is in Nederland al niet de goedkoopste oplossing, je moet weten wat er allemaal door je provider in de pagina's tekst die als kontrakt zijn bijgevoegd precies is opgenomen. Inderdaad is het gebruik van een Nederlandse sim in het buitenland bijzonder duur. Maar dat betekent nog niet dat je met een Franse sim meteen in een goedkopere haven binnenloopt. Vanavond was er op France 2 wederom een rapportage over wat er zo al fout kan gaan, en wat er aan de hand is met de flambée des factures die door het Franse internet land trekt. Het gaat vooral om de zakelijke 3G+ abonnementen met een usb-stick zo te zien. Rekeningen van ruim E 45.000, en zelfs zagen we de camera gericht worden op een rekening voor een maand internetten van E 159.212 en 7 cent. Die rekening is - publiciteit wil nog wel eens helpen - door de provider in kwestie inmiddels geannuleerd, maar toch. De kontrakten zijn nogal complex, en belangrijke zaken staan verstopt tussen allerlei andere artikelen. En zeker dit soort oefeningen in Franse juridische taal is lastig te decoderen, Thomas heeft dat al meer dan eens hier op het forum gekonstateerd. Kern van dit onderdeel van het journaal was dat forfaits illimités (die van rond de E 49) niet bestaan. Er zijn vaak verstopte clausules. Het onderling uitwisselen van film- en muziekbestanden bijvoorbeeld kost meer geld. Ook het gebruik in het buitenland is zwaar surtaxé. Nu het Franse internetvolk stevig begint te morren ontkwam de directeur executif van Orange de heer Jean Paul Cottet niet aan een journaal optreden, waar hij uiteraard enigszins het boetekleed aantrok en vond dat er wel wat te verbeteren is aan de kant van de providers. Il manque de clarté was het begeleidend commentaar van Caroline, collega van journaal presentator David Pujadas.

  Wat ook een rol kan spelen is de interpretatie van het begrip illimité. Le Figaro merkt hier over op: "..  son temps d'utilisation est bien illimité, mais le volume de téléchargement ne l'est pas. Le forfait inclut un quota de 1 gigaoctet par mois...."  Le Monde meldt hierover: " ... La facture augmente donc de 170 euros par gigaoctet supplémentaire."  En vanuit het buitenland wordt dat 5000 Euro voor iedere gigaoctet extra. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus lees die pagina's tekst en alle kleine lettertjes bij dit soort abonnementen, de forfaits 3G illimités, liever tien keer met het woordenboek er bij, dan één keer vluchtig en denken dat je het wel ongeveer begrepen hebt. Zelfs voor veel Fransen blijken de teksten te complex, belangrijke zaken te veel cachés, en een mauvaise lecture de contrat kan je dus duur te staan komen. Vandaar een pleidooi van de kant van consumentenorganisaties voor plus de transparence.

Rob van der Meulen

p.s.: De Europese Commissie heeft de providers tot maart 2010 de tijd gegeven om een automatische "cut-off" modus in te bouwen wanneer de rekening hoger dreigt te worden dan E 50.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-11-19 00:33:15

Ik stel voor om Sarkozy president van Europa te maken en Neelie presidente van Frankrijk. Bos mag dan Neelie's plaats overnemen in als Commissaris Mededinging en Balkenende mag curator van de DSB worden.

Il y a du boulot!

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-11-19 18:24:09

Je suis tout à fait d'accord avec Rob et Steven.

Het contract is één ding, de kleine lettertjes is vers twee!

En weet je wát die 3e conditie is?

Dat de Heren en Dames van de ISP's willen suggereren dat je alles kan hebben binnen 1 abo.

Dat is tuurlijk niet zo, want dan moet je ten 1e in een 'zône dégroupée' wonen. Ten 2e moet het zg. forfait voor telefonie 'international' afgedekt zijn, dwz. je daar geen cent extra voor betaalt (meestal binnen EU) tegen +/- 30 € /mnd.

Ten 3e moet je minstens de zelfde condities hebben voor Internet én Téléfonie (ADSL) tegen een lager debiet dan in volledig vrijgegeven zones. Wat bepaald niet het geval is bij veel providers!

@ Steven ;-)) je pense que ça va arranger certaines choses.

L' ours qui vit encore et + ...

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2009-11-24 21:11:58

Er zijn door Orange een aantal mésures d'urgence getroffen aldus het blad ZDnet. Er wordt gesleuteld aan de techniek van de alarmering en wanneer het dataverbruik boven de 200 Euro - per maand - uitkomt zal de toegang geblokkeerd worden. En tussen nu en het eind van het jaar zal er een nieuwe versie komen van dit offre illimitée, waarmee de klant zijn verbruik en zijn kosten beter kan controleren. De naam van het beestje verandert niet zo te zien in het persbericht, en die heeft toch heel wat mensen op het verkeerde been gezet. Wat zei de Europese Commissie ook al weer?

Dit: " .....the next step will be the introduction of a cut-off transparency mechanism which operators have to implement by 1 March 2010". Dat zal er nog om spannen wanneer Orange die 50 Euro grens introduceert: 27 of 28 februari volgend jaar?

Rob

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#6 Geplaatst: 2009-11-24 22:37:10

Om misverstanden te voorkomen: de problemen met hoge rekeningen betreffen in al deze gevallen klanten met een bepaald zakelijk contract.

In het geval van particuliere contracten kunnen dergelijke hoge rekeningen niet voorkomen aangezien daarbij boven de fair use limiet de snelheid wordt beperkt in plaats van dat de rekening wordt verhoogd.

De Franse media laten weer eens duidelijk zien liever een sensatieverhaal te willen brengen dan de volledige waarheid te willen vertellen.

Overigens geldt natuurlijk in alle gevallen: als je gewoon je contract leest, weet je waar je aan toe bent. In de meeste gevallen is dat trouwens niet eens nodig: het bekijken van een aanbieding EN de kleine lettertjes is meestal voldoende.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#7 Geplaatst: 2009-11-25 11:43:07

Thomas,

Dat is wel zo, maar zelfs jouw hoogste baas moest toegeven dat de berichtgeving "transparanter" kan. In grote letters adverteren met "onbeperkt internet" en vervolgens in zeer kleine lettertjes allerhande beperkende voorwaarden opnemen is m.i. gewoon opzettelijk misleidend.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2009-11-25 12:01:03

Thomas, Jako,

  Deze media aandacht komt voor FT / Orange natuurlijk op een ongelukkig moment, nu er al zoveel te doen is over het interne personeelsbeleid. Daar zit je als bedrijf natuurlijk niet op te wachten. Maar omdat het niet ieders hobby is om pagina's voorwaarden met het juridische vergootglas door te ploegen ligt er bij de provider toch wel op zijn minst een morele verplichting om belangrijke zaken ook in de  algemene informatie en reclame duidelijk te noemen. En die fair use policy: zelden kom ik in voorwaarden van providers daar een specifieke download grens voor tegen. Je wilt uiteraard als provider niet al je dure bandbreedte laten monopoliseren door mensen die in peer-to-peer netwerken grote audio en video bestanden de wereld over laten gaan. Maar aan de andere kant wil je als provider graag een graantje meepikken van de triple-play markt: internet, telefoon, tv aanbieden. Lastige afweging lijkt me. En de websites van tegenwoordig worden steeds complexer: het liefst nog wat bewegende beelden er bij, nieuws items op mini-tv formaat: dan gaat het snel met de data die je toegezonden krijgt.

  Department lessons learned: Orange heeft inmiddels met dit nieuwe aanbod laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om zonder al te veel omhaal van woorden de voor de consument belangrijke zaken helder voor het voetlicht te brengen.

Rob

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#9 Geplaatst: 2009-11-25 16:50:37

Jako, volgens mij vergis jij je in wie mijn hoogste baas is en heb je de Directeur Exécutif Entreprises gezien.

Rob, jij schrijft : "En die fair use policy: zelden kom ik in voorwaarden van providers daar een specifieke download grens voor tegen".

Volgens mij heb je die voorwaarden in het geval van onbeperkt mobiel Internet nog niet vaak gelezen, want in twee willekeurige voorbeelden (dit zijn echt de enige twee die ik bekeken heb!) kwam ik een dergelijke beperking tegen:

- SFR (bij SFR moet je als je eenmaal op de juiste pagina bent 2x klikken om deze voorwaarden te bekijken terwijl deze bij Orange direct op dezelfde pagina beschikbaar zijn => wat dat betreft gaat Orange m.i. dus beter om met de morele verplichting waar je voor pleit dan SFR ; ik heb het hier over de aanbiedingen voor particulieren want gezien wat er in de media vermeld wordt is dat wat de meeste mensen die hierover praten interesseert, ik heb niet gecontroleerd hoe dat bij de zakelijke aanbiedingen gebeurt) zegt : "Afin de permettre à tous les abonnés d’accéder à Internet dans des conditions optimales, le réseau 3G/3G+ étant mutualisé, le débit maximum de connexion sera ajusté au-delà de 1Go d’échange de données par mois, jusqu’à la prochaine date de facturation."

- onbeperkt mobiel Internet van KPN in Nederland (dat heet "Zeker Mobiel Internet"): "Bij overschrijding van de bandbreedtelimiet bij Zeker Mobiel Internet wordt de snelheid teruggebracht tot 128/64 kbit/sec." (de datalimiet is hier afhankelijk van de gekozen maximumsnelheid [nooit het maximum] en bijbehorende maandelijkse abonnementsprijs). KPN geeft deze informatie net als Orange op dezelfde pagina.

Overigens heeft triple play niets met mobiel Internet te maken. Appels en peren zijn niet te vergelijken en hebben ook geen invloed op elkaar.

Ten slotte, het nieuwe aanbod van Orange (wat komt naast de bestaande abonnementen) lijkt toevallig een goed antwoord op deze problematiek te zijn, maar is niet geïntroduceerd als reactie hierop. De huidige période commerciale van Orange begon op 19 november en was zoals altijd natuurlijk al maanden van tevoren intern gepland.

Thomas

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#10 Geplaatst: 2009-11-25 17:23:55

Ach Thomas,

Trek het je niet aan.

Ik kreeg op mijn e-mail een aanbieding van FT/Orange, waarbij dit recente aanbod voor zichzelf spreekt:

"

Offre soumise à conditions et valable du 19/11/09 au 10/02/10 en France Métropolitaine, sous réserve d'éligibilité et de compatibilité techniques et de disposer d'un terminal compatible. Conditions complètes en agence et sur Orange.fr. Offre incompatible avec d'autres offres tarifaires portant sur tout ou partie des destinations comprises dans les offres. Hors appels vers les numéros à tarification spécifique, vers les services internet et passés par carte France Télécom. Compatibles avec le 8 FT et la présélection.
(1) 29€/mois pendant les 3 premiers mois puis de 39€/mois. Promotion valable pour toute nouvelle souscription ou pour toute montée en gamme entre le 19/11/09 et le 10/02/10 sur Orange.fr.
(2) appels illimités 24 h/24 et 7 j/7, vers les fixes de France, des DOM, d'Europe et vers les fixes et les mobiles des Etats-Unis (hors Hawaï et Alaska) et du Canada.
(3) Présentation du nom : hors appels émis en mode secret si les informations sur les noms des appelants figurent dans la base Présentation du nom. Seul le numéro s'affiche pour certains appels reçus de l'étranger, les appelants en Liste rouge et ceux inscrits sur la liste d'opposition au service de recherche inversée."

Dit gaat dan niet over 3-G abo's, maar wél over wàt je kunt doen bij de diverse ISP's ... of moeten we beter praten over Media Service Providers?

Zeldzaam heb ik nog zoveel juridische voetangels gezien in contracten met FREE.FR én SFR! Via oa. degrouptest.fr zijn de aanbieders in een regio goed te selecteren en daar kun je al of niet op een aanbieding ingaan.

SFR maakte het al zó bont, dat ze het überhaupt kunnen vergeten, evenals Free.fr.

Dan blijven over in regio 79: Nordnet én FT/Orange voor ADSL tegen lager dan hoog debiet. Over 3-G maar te zwijgen, want dan kun je beter 3 uur internetten met je laptop bij oa. de Mc Do's !!! ;-(( of -).

Bruin.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2009-11-25 18:24:05

Thomas,

  Waar het mij om gaat is dat mensen die met een reguliere adsl verbinding gewend zijn aan een fair use policy hun internet gewoontes klaarblijkelijk meenemen naar een 3G+ abonnement. Een deel van de voorwaarden in die fair use policy bij adsl abonnementen is de afgelopen jaren meestal gegoten in algemene termen: het verbruik dient binnen redelijke grenzen te blijven, er mag geen sprake zijn van onevenredig veel gebruik en verboden als: gij zult niet spammen en andere illegale dingen doen. Navraag bij de helpdesks van de diverse providers in Nederland leert dan dat er bijvoorbeeld boven de ongeveer 300 Gb wordt ingegrepen, eerst vriendelijk, en dan minder vriendelijk. Hoe hoog die grens ook precies moge zijn, binnen zo'n fair use policy van tegenwoordig kun je heel wat surfen, mailen, via VOIP telefoneren, video en audobestanden downloaden en ga zo maar door. De doorsnee gebruiker heeft daarom geen weet van het bestaan van die datalimiet voor zijn of haar adsl/kabel verbinding.

Dat er sprake is van datalimietjes in de 3G+ abonnementen en hun specifieke voorwaarden klonk dacht ik al door in mijn eerste reactie, maar ik ben bang dat het etiket illimitée door sommige abonnees opgevat is als: dan kan ik dus gewoon overal doorgaan met wat ik altijd al deed met mijn adsl-internet. En dan loop je keihard tegen die datalimiet op. Dat had wel eens wat duidelijk gecommuniceerd mogen worden. De roep om meer transparence door de Franse pers en consumentenorganisaties lijkt me dan ook terecht.

Rob.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#12 Geplaatst: 2009-11-25 19:29:45

Sorry Rob, maar dat is onjuist.

Een particuliere klant loopt niet keihard tegen een datalimiet op want zijn verbinding blijft gewoon werken en hij maakt hiervoor geen extra kosten; alleen zijn snelheid wordt verlaagd. Wellicht noem je dat keihard tegen een datalimiet op lopen en dat klopt dan op zich wel, maar het is niet waar dat mensen hun Internet gewoontes klaarblijkelijk meenemen naar een 3G+ abonnement: slechts een heel klein deel van de klanten probeert de 3G+ verbinding te gebruiken op een soortgelijke manier als de ADSL verbinding en wordt dan beperkt in snelheid.

Het grootste deel van de gebruikers begrijpt heel goed dat mobiel Internetten niet op dezelfde manier en tegen dezelfde kosten kan als Internet via ADSL.

Wat ik alleen maar aan wil geven is dat er bij particuliere abonnementen wel degelijk sprake is van onbeperkt (illimité) Internetten. Er is namelijk geen begrenzing in tijd dat je online bent of verstuurde/ontvangen data; alleen dus de fair use policy die leidt tot een beperking van de snelheid indien je een bepaalde datagrens overschrijdt. Wil je voor een dergelijk abonnement een andere naam verzinnen dan illimité (naast de abonnementen voor een bepaalde tijdsduur of hoeveelheid verstuurde data), dan lijkt me dat een behoorlijke uitdaging! (any marketing people here? ;-)

Vraagje: bij vrijwel elke aanbieding (ook buiten de telecom) staat wel een sterretje of een cijfertje met een ) erachter ; kijken jullie wel eens naar wat dat te betekenen heeft of ben ik dan echt de enige die die gewoonte heeft?

Thomas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2009-11-25 19:54:23

Thomas,

  Het probleem dat ondermeer door France 2 werd aangekaart en waar ik deze discussie mee aansneed zit bij de zakelijke 3G+ abonnementen, zie mijn eerste reactie, en daar gaat dit betoog dan ook over. Een poging tot verklaring, vanuit de positie van de (zakelijke) klant. En een aansporing aan een ieder om vooral toch ook de grote en kleine lettertjes van welke voorwaarden dan ook goed te lezen.

  Dat de particuliere abonnees met andere voorwaarden niet zo'n financieel zwaard van Damocles boven het hoofd hangt is uiteraard plezierig te vernemen, maar doet niets af aan de ernst van de wat vervelende financiële surprises voor een aantal zakelijke abonnees. Anders had de directeur executif beter maar kunnen bedanken voor dat optreden in het journaal van France 2, en had dat persbericht in de la kunnen blijven.

Rob

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#14 Geplaatst: 2009-11-25 20:59:00

Rob,

Je plaatste je berichtje in een onderwerp over gebruik wat hoogstwaarschijnlijk gedekt zal worden door het gebruik van een abonnement gericht op particuliere gebruikers (de vraag van Dominique; als je niet in Frankrijk als bedrijf bevestigt bent kom je in principe niet bij de zakelijke tak van mobiele operators terecht) en je gaf daarbij aan "Het gaat vooral om de zakelijke 3G+ abonnementen met een usb-stick zo te zien."

Vandaar dat ik in mijn vorige berichtjes probeerde het een en ander duidelijker te maken en aan te geven dat er een verschil is tussen zakelijke en privé-abonnementen.

Orange is - wellicht ten onrechte? - ervan uit gegaan dat zakelijke klanten beter op dit soort zaken letten maar vooral dat zij als zij hun 3G+ verbinding gebruiken deze altijd zo optimaal mogelijk willen gebruiken (dus met de hoogst mogelijke snelheid). Vandaar dat er bij het betreffende zakelijke abonnement geen fair use policy bestaat met verlaging van de snelheid boven een bepaalde grens. Overigens maken slechts 4000 klanten gebruik van dit abonnement (het abonnement is bedoeld voor kleinzakelijke gebruikers, de zogeheten pro in het Frans) en overschrijdt slechts een klein deel daarvan de datalimiet waarna het factuurbedrag oploopt.

Het lijkt me dus een voorbeeldje van beaucoup de bruit pour pas grand chose of in het Nederlands van een mug een olifant maken ...

Thomas

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#15 Geplaatst: 2009-11-25 21:01:48

We zijn behoorlijk afgedwaald naar aanleiding van de oorspronkelijke vraag.

Dominique, heb je inmiddels de juiste oplossing gevonden?

Mocht je nog verdere vragen hebben, laat het dan gerust hier eventjes weten!