Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Windows 7

Auteur Bericht

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#0 Geplaatst: 2009-11-18 23:28:55

Al mensen ervaring met Windows 7?

ik heb het net geinstalleerd en werkt geweldig, weg met Vista, leve 7.

Het was even zoeken naar de drivers want mijn laptop is oud, al weer een jaar !!

puk

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2009-11-19 00:27:34

Lees in de computerbladen allerlei lovende kritieken maar die las ik ook over Vista en dat was een dikke flop.

Ik zie het wel als ik weer een nieuwe computer koop en er niet onderuit kan...... Vista mijd ik als de pest en alles draait prima op XP en nog ook heel wat op een ouwe getrouwe met Windows 2000......

Steven

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#2 Geplaatst: 2009-11-19 06:47:09

W7 is onvergelijkbaar met Vista, had deze ook als dual boot draaien met XP maar gebruikte hem weinig, zo traag als een slak.

Maar W7 kan XP doen vergeten volgens mij, erg snel en weinig bugs.

Behalve hier op de site dan, want iedere keer als je erop komt met W7 gooit hij een lege boodschap erop!, dus nog even werk voor de systeembeheerder??

De features zitten ook allemaal vrij logisch en zijn handig, we wachten het maar af. De "vooruitgang" laat zich waarschijnlijk niet tegenhouden.

suc6

puk

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#3 Geplaatst: 2009-11-19 09:49:01

Bij mij werkt windows 7 erg goed en is inderdaad niet te vergelijken met de oudere versies.

Een veel simpeler opzet, en veel meer gemak met functies.

Overigens heb ik (nog) geen sites bezocht zoals wonen en leven met de andere computer omdat ik deze uitsluitend voor professionele doeleinden gebruik.

Op z’n minst wil ik één computer die gevrijwaard blijft van al die spamrommel dat binnensluipt met mailtjes.

Cees.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2009-11-19 16:01:49

Net zoals Steven hou ik het voorlopig maar bij XP. Voordeel van W7 is in ieder geval dat het breekt met een oude Microsoft gewoonte, nl. dat je voor iedere nieuwe versie van dit operating system nog meer geheugen, een nog snellere processor en een nog grotere harde schijf nodig hebt. In sommige recenties wordt met nauwelijks ingehouden enthousiasme gemeld, dat het ongeveer even snel is als XP, op sommige testscores zelfs iets sneller!  Het blijft natuurlijk een wat lastige vergelijking: het oude XP zeult nu alle ballast mee van de updates die sinds de geboorte zijn aangebracht, tot en met Service Pack 3 + alle updates die daarna nog zijn gekomen, en Windows 7 spartelt fris en vrolijk als een pasgeborene in het door Bill Gates geheel belangenloos ter beschikking gestelde wiegje. Eens kijken hoe snel Windows 7 over zeven jaar nog is. Ben benieuwd hoe het met de ondersteuning voor randapparatuur gesteld is: met de introductie van Vista werden in één klap bergen scanners en ander spul onbruikbaar. De fabrikanten hadden geen zin meer om voor (iets) oudere apparaten een specifieke Vista driver te ontwikkelen, en bestaande XP drivers werkten domeenvoudig niet onder Vista. Hopelijk kan de XP-mode van de luxere Windows7 edities nog levensverlengend werken voor dit soort vaak nog voortreffelijk functionerende apparaten. Je zou hiermee een virtueel XP-sp3 systeem tot je beschikking krijgen. De eigenwijze klanten die maar XP blijven gebruiken moeten toch een keer over de streep worden getrokken, cq. moeten dollars en euro's laten rollen zal de redenatie in Redmond zijn geweest. Deze versie zou nu waarmaken wat Vista een paar jaar geleden beloofde met zijn XP-compatibility mode. Een onhebbelijkheid die gebleven is, is dat het upgraden vanaf een eerdere versie (Vista of XP met een officiële licentie, 100% eerlijk etc.) niet altijd lukt. Het Duitse blad C!T heeft daar al een keurige work-around voor gepubliceerd.

Rob

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2009-11-19 18:17:24

Ben nog in afwachting van de (bij de koop inbegrepen) W7 voor mijn nieuwe Toshiba lappie met Vista. Komt pas ergens in december omdat Toshiba blijkbaar werkt aan een aanpassing van het installatieprogramma om de door Robert beschreven ellende te vermijden. Ben heel benieuwd! Heb over de Vista eigenlijk niet eens zoveel te mekkeren maar ik kom dan ook vanaf W98 op een stokoude HP Omnibook laptop en ben allang blij dat ik upgrades van Adobe etc. kan installeren en weer op alle websites kan komen.

Ivo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2010-05-08 09:59:21

Geen typisch Frankrijk gerelateerd onderwerp, maar ik hou het voorlopig toch maar bij XP, zolang als dat nog lukt. Met niet nalatende ijver hebben de verkopers van Microsoft ons er op gewezen dat er geen enkele reden is om nog langer verkrampt vast te houden aan het oude vertrouwde Windows XP. Windows 7 wast alles witter dan wit, en heeft bovendien in de iets duurdere pro uitvoering een XP mode aan boord, u kunt oudere applicaties en hardware blijven gebruiken. Onder Vista was dit grotendeels een loze belofte, maar nu gaat het echt werken, promise. Dus wat let u om de overstap te maken? Dat zeer veel Intel processoren, moederbordjes en bios versies dit helaas niet kunnen wegens het ontbreken van de zg. virtualization technologie. Gister probeerde ik het tevergeefs aan de praat te krijgen bij iemand op een toch heel fraaie merk pc, maar het lukte me niet. Hij - vakfotograaf - wilde een professionele scsi scanner vanwege een driver probleem onder XP laten draaien. Niet een doorsneegebruiker dus, en een probleem waar slechts weinigen last van zullen hebben. Totdat me iets te binnenschoot. Lees deze blog, al weer een jaar oud, en u bent weer helemaal bij. Dus vervolgens op een oude pc XP geïnstalleerd.

Rob

p.s.: Inmiddels is er een XP mode update beschikbaar bij Microsoft, die minder stringente eisen zou stellen aan de hardware omgeving.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2010-05-09 08:23:05

Reden te meer om tochmaar even te wachten. Ik koop ongeveer elke drie jaar een nieuwe PC, meestal merk (HP of Toshiba voor laptop). Dus ik heb nog ongeveer een jaar, dan zijn de kinderziekten er wel uit.

Net als bij auto's.

Steven

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#8 Geplaatst: 2010-05-09 09:52:10

wij hebben twee laptopjes in gebruik een met Vista en de andere W7 Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen enkel probleem met Vista heb. (lijkt wel een beetje op een hetze) Iedereen moppert op Vista ?? Ben maar een amateur dus geen zakelijk gebruiker. laptops zijn HP met draadloze hp printer. Alles werkt perfect. Vind W7 anders maar niet prettiger. (zal wel aan mij liggen of de problemen moeten nog komen?) een tevreden Vistanaar.    Ton

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#9 Geplaatst: 2010-05-09 11:01:28

als je windows 7 installeert met de 64 bit versie kan je op een paar probleempjes stuiten. zo werkt flash niet in IE 64bit het is weer een oudewets probleem tussen windows en adobe. de oplossing is om b.v. crome van google te installeren. ook wordt je gedwongen om windowslive te installeren om je e mail te lezen het programma is zo lek als een mandje en outlook express werkt niet op een 64 bit machine. wat is beter ik weet het niet tot nutoe vind ik xp de beste versie. maar dat is persoonlijk

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2010-05-09 12:42:29

De ervaring leert dat iedereen weer andere ervaringen heeft. Op de laptop van eega zit het vermaledijde Vista (ik word er gek van, zo vaak word ik geroepen om te kijken wat er nú weer is). Sinds enige maanden nieuwe pc en XP verruild voor Windows 7. Een verademing vergeleken met Vista en een fikse verbetering ten opzichte van XP. Alles werkt met een inderdaad fraaiere interface van Vista: Office 2007, internet, mailverkeer (synchronisatie ingesteld) via Orange en server van de website. Rien à la main.

Wim

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2010-05-17 16:35:16

Ik ben van windows overgestapt naar Apple Mac OSX

Zo zeg wat een verademing!!!

Ik kan het echt iedereen aanraden.

Nu heb ik afgelopen week mijn oude laptop met win xp moeten ontdoen van een onverwijderbaar virus, heeft me een week gekost! Mijn eerste virus ooit trouwens.

Ik heb ook nog de nieuwe laptop van mijn schoonvader helemaal geïnstalleerd en seniorenproof geconfigureerd.

Hierop is windows 7 geplaatst; wat een ellende zeg!

Nu ik eenmaal gewend ben aan Mac OSX is die windows 7 echt een verschrikking.

Het is een soort kopie van Mac OSX maar mist juist alle logica hiervan waardoor het een slap aftreksel wordt zonder enig identiteit.

Dus voor iedereen die in de valkuil Vista is gestapt en nu denkt gered te zijn met windows 7; overweeg eens een Mac besturingssysteem. Je digitale leven wordt er een stuk plezieriger van!

(je spaarpot wat minder overigens...)

avatar#8098
Flipje
Berichten: 0
Reacties: 9

#12 Geplaatst: 2010-06-20 01:24:53

Ik heb onlangs een nieuwe toren gekocht met Windows7 en dat werkt perfect. Om back-ups te maken gebruik ik het programma SaveMe met een externe harde schijf.

Ik had een Nederlandse pc met Windows XP. Die knalde er af en toe uit. Daarna heb ik een Nederlandse versie van Windows7 geinstalleerd. Maar ook dat liep niet lekker. En op een gegeven moment is de pc gecrasht.

Ik heb nu een Franse versie van Windows7 en gelukkig zijn al mijn bestanden/documenten bewaard gebleven. Bovendien werkt de meeste van mijn 'oude' software onder Windows7. Dus u hoort mij niet klagen.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#13 Geplaatst: 2010-06-20 12:45:25

Misschien zijn de slechte ervaringen met een Windowsbesturingesysteem terug te voeren op 2 basale verschillen nl.:

-Verschillen in hardware tussen PC's, en de taal van de software die op dat systeem draait.

- De software in een verschillende 'taal' die draait op bv. op Franse hardware, maar ook omgekeerd in een voor NL-markt uitgebrachte PC, terwijl die software draait van bv. XP, Vista of 7 in Franse taal en bijbehorend toetsenbord.

Dat is nl. Azerty voor Frans en Qwerty voor de Angelosaxolanden.

Al die toetsaanslagen moeten nl. instantaan vertaald worden voor het besturingssysteem, die altijd in USA/EN broncode staat beschreven.

@ En H@ns mss. ga ik nog wel eens over tot die 'big Mac', want ik ben het eigenlijk behoorlijk zat om steeds maar fouten te moeten herstellen, terwijl dit XP-systeem het dus niet kan herstellen.

Bruin.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#14 Geplaatst: 2010-06-20 18:32:47

@Bruin,

Gefeliciteerd, het is je gelukt.

Met meer dan 30 jaar ervaring van systeemprogrammeur tot principal consultant dacht ik alle baarlijke nonsens op ICT gebied al wel voorbij te hebben zien komen. Maar dat blijkt dus niet het geval. Met bovenstaande bijdrage heb je mijn stoutste verwachtingen overtroffen. En dat is geen geringe prestatie.

Ik blijf achter in stille verbijstering, met een fles Armagnac onder handbereik.

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#15 Geplaatst: 2010-06-20 20:04:02

Hans, ik doe het nog steeds met Mac OS 9.2 ... Je spreekt van 'n verademing, maar OS X deed mij te veel denken aan dat Windows-gedoe van toen. Ik moest er althans niets van hebben.

Desalniettemin : join the club.

Tot op heden fluit hier alles zeer naar behoren, ik ben me bewust van de leeftijd van m'n hard- en software ('n G3 uit 1997, 'n G4 uit 2001). Straks gaat er iets stuk en dan moet ik wel "upgraden & dito -daten". Arme ik.

Jos, schenk je me 'n glaasje ? Schenk ik jou 'n huisgestookte peer. Want jouw verbijstering deel ik, al meent Erik het niet kwaad.

Peter (overtuigd muisgebruiker sinds 1984, militant MS-hater sinds WordPerfect werd verdrongen).

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#16 Geplaatst: 2010-06-21 07:31:56

Peter, je opmerking over WordPerfect is me uit het hart gegrepen! Ik gebruik WordPerfect 9 nog steeds, zowel met Vista als met W9, maar het gaat niet geheel vlekkeloos meer. Enfin, ik doe het er maar mee, want aan MSWord zal ik nooit meer wennen.

René

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#17 Geplaatst: 2010-06-21 20:00:16

Unix, MS-DOS, Linux, Windows, Mac, met al die ontwikkelingen in operating systems zijn we achteraf gezien toch aardig dicht in de buurt gekomen van de voorspellingen in deze video uit 1967 die onlangs boven water kwam. Het eerste punt dat Bruin naar voren heeft gebracht heb ik na enige interpretatie, en zonder een fles Armagnac onder handbereik, gelezen als het gegeven dat Apple/Mac het wat makkelijker heeft. De hardware leveren ze zelf, het operating system ook, en de applicaties worden zorgvuldig getest voor deze nog redelijk overzichtelijke hard- en software omgeving. Dat komt de stabiliteit ten goede. Microsoft heeft het met die tienduizenden net iets verschillende pc's en laptops,  een veelvoud aan bios-updates, tienduizenden verschillende stuks periphere apparatuur waar je uit kan kiezen, en die bijna onuitputtelijke hoeveelheid software een stuk lastiger. Maar ze groeien naar elkaar toe. Microsoft kijkt nog steeds heel goed naar de "look and feel" van het Mac operating system. Hetgeen al decennia ontkend wordt natuurlijk. Om precies te zijn sinds de lancering van "Microsoft Windows MS-DOS Executive" version 1.01 in 1985. Een paar maanden geleden mocht ik een Mac OS X probleem oplossen, en wat me opviel was de toon van de discussies in gebruikersgroepen op internet: ik kreeg zo nu en dan het gevoel verzeild te zijn geraakt in een discussie van ontevreden Windows gebruikers. Er lijkt dus sprake te zijn van wat convergentie. Hopelijk zien Apple en Microsoft daar aanleiding in om te streven naar verbeteringen in het eigen product om zich van de ander te onderscheiden, en daar hebben we als gebruikers in beide kampen dan weer baat bij.

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#18 Geplaatst: 2010-06-21 23:34:54

Bonsoir Rob,

De fles Armagnac is nog niet leeg maar significant lichter, en ik voel me weer in staat tot het geven van een reactie.

Je observatie dat Microsoft een veel grotere uitdaging heeft dan Apple, namelijk om hun software te laten werken op al die verschillende platforms waarover ze geen controle hebben, is 100% juist. Daarom blijft het vergelijken tussen Microsoft en Apple altijd appels met peren. Immers, het product waar je mee werkt weerspiegelt niet slechts de technische competentie van de bedrijven, maar het eindresultaat van geheel verschillende marktbenaderingen.

Een heleboel zaken die Windows gebruikers opmerken en waar ze zich aan ergeren, zijn gemakkelijk te verklaren als je de interne huishouding van Windows een beetje kent. Het hart daarvan ligt in de "drivers", kleine stukjes software die de verbinding leggen tussen Windows en al die duizenden verschillende stukjes apparatuur die in min of meer willekeurige combinaties onze computers vormen. En de meeste van deze drivers worden gemaakt door partijen buiten Microsoft. En daar wordt op zijn zachtst gezegd nog wel eens mee gerommeld.

In de oudere Windows versies, zeg tot en met XP, draaiden deze drivers voor het merendeel in "kernel mode", hetgeen betekent dat ze direct toegang hebben tot het hart van het systeem. Voordeel daarvan is dat de prestaties van het systeem als geheel geoptimaliseerd worden. Nadeel is dat een fout in de driver de stabiliteit van het complete systeem aantast, hetgeen kan resulteren in nare fenomenen, varierend van simpel prestatieverlies tot uiteindelijk het bekende "blue screen of death".

In Windows Vista is een geheel nieuw driver model geintroduceerd, waarbij drivers meest in "user mode" draaien, waarin ze niet zonder het passeren van beveiligingen bij het hart van het systeem komen. Hiervoor zijn wel geheel nieuwe drivers nodig. Dit verklaart veel dingen die Vista gebruikers nare verrassingen hebben bezorgd. Niet alle bestaande spullenboel werkte onder Vista, omdat er geen drivers waren. En als er al drivers waren, waren die niet altijd even goed geschreven, omdat ontwikkelaars nog met het nieuwe drivermodel moesten leren omgaan. En in alle gevallen gaat so wie so het nieuwe drivermodel ten koste van de prestaties, omdat er meer controles moeten worden uitgevoerd. En natuurlijk was de nieuwe code in Vista zelf ook nog niet optimaal.

Ergo, Windows Vista kreeg al snel de reputatie "traag en onbetrouwbaar". Echter, de veranderingen in het drivermodel waren onontkoombaar om ten opzichte van Windows XP uiteindelijk een betere beveiliging en stabiliteit te kunnen krijgen.

Enter Windows 7. Eigenlijk is dit niet meer dan een uitgebreide upgrade en optimalisatie van Windows Vista, ze hadden het net zo goed Vista Service Pack kunnen noemen. Maar goed, als marketologen spreken, zwijgen gewone logisch denkende stervelingen.

Zoals het er nu voorstaat ben je met Windows 7 goed af. Er zijn inmiddels voldoende drivers voor het nieuwe drivermodel, de code hiervoor in Windows is geoptimaliseerd (met name voor video drivers) en er zijn veel fouten en prestatieproblemen opgelost. Uiteindelijk verschilt Windows 7 qua gemeten prestaties nauwelijks meer van Windows XP, en dat is gezien de toegenomen interne complexiteit en betere stabiliteit toch wel een prestatie van Microsoft.

Met Windows 7 is het voor de eerste maal realistisch mogelijk ook op de eigen PC een extra beveiliging te creeren door niet standaard als Administrator ingelogd te zijn. Hiertoe maak je onder Windows 7 een gebruikersaccount met minimale privileges aan. Werk nu standaard onder dat gebruikersaccount, en gebruik uitsluitend een account met Administrator privileges als dat ECHT nodig is, bijvoorbeeld om nieuwe software te installeren. By the way, ervaren Linux gebruikers doen dit allang, ze werken onder een User account en gebruiken slechts incidenteel het Root account. Gebruik eventueel een 'guest' account voor het onbelangrijke surfwerk of als uw bezoekers even van de PC gebruik willen maken. Als je nu een schadelijke website treft of een mail met een virus opent, heeft deze malware onvoldoende privileges om zich zonder dat je het merkt in het systeem te installeren. Natuurlijk niet waterdicht maar alijd vele malen veiliger dan dat gammele Windows XP.

Kortom, ik kan Windows 7 aanbevelen, en ik zie geen reden om, als je Windows XP en/of Vista hebt overleefd, nu naar Apple of Linux over te stappen...

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#19 Geplaatst: 2010-06-22 06:11:34

Plug & play, Jos, plug & play. Ik weet precies waar je het over hebt, en dan weet ik ook weer waarom ik zo'n overtuigd Mac-gebruiker ben geworden.

Het gaat niet om de techniek en de oplossingen van de onvolkomenheden daarvan, het gaat om de fundamentele filosofie achter een 'grafische user interface'.

Apple heeft maar 'n paar patentjes, maar die paar handigheidjes maken nèt het verschil in de look & feel.

Eerlijkheidshalve moet ook worden gezegd dat Apple nog bestaat dankzij MS.

Peter (die hierover ophoudt want het doet hem te veel denken aan z'n vorige leven in Nederland).

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#20 Geplaatst: 2010-06-24 10:04:38

Even ter introductie:

ik ben Mac gebruiker maar absoluut geen windows hater. Wel kritisch gebruiker en eveneens zeer ervaren en bedreven gebruiker (van computers en hun besturing)

Dus neen ik wil met het volgende absoluut niet de non-discussie Mac vs Windows hiernaartoe halen!

Echter:

Citaat Jos: "Daarom blijft het vergelijken tussen Microsoft en Apple altijd appels met peren."

Dat geldt inderdaad voor de technische discussie maar de meeste dagelijkse gebruikers snappen daar helemaal niets van. Zij hebben het binnen dat thema over gebruiksgemak en stabiliteit.

En juist in dat opzicht gaat de vergelijking heel goed op!

Laat ik het eens met een metafoor proberen:

De dagelijkse werkende westerse rijke wereld, maar vooral Nederland wordt voor een groot deel beheerd door Microsoft als het gaat om contact tussen collega's op het werk, procedures binnen een bedrijf, opleidingen binnen school en bedrijf, etc.

In mijn optiek heeft dat inmiddels ook geleid tot een "windows achtige omgang" met elkaar en met procedures.

Een zogenaamde windowslogica op de werkvloer; onoverzichtelijke bergen papier en digitale informatie, omslachtige procedures en, borging en opslag van die procedures, documenten, etc. En dat alles om een soort idiot-proof systeem te creëren waarin elke vorm van eigen initiatief, creativiteit en redenerend/oplossend vermogen erodeert.

Zou dit in een paralelle wereld nu net een Mac dominantie zijn dan zou de nadruk juist liggen op gemak door korte en duidelijke procedures, intuïtieve wijze van werken die door het systeem ook daadwerkelijk toegestaan wordt. Onderwijs en scholing waarbij niet de procedure en administratielast leidend is maar de essentie: namelijk onderwijs. En last but not least: iedereen zou er een stuk beter uitzien, in elk geval veel beter gekleed gaan!

Ik zou me in die tweede wereld veel prettiger voelen dan in de eerste.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#21 Geplaatst: 2010-06-24 11:53:34

:-)

Dan toch nog maar 'n grapje : in de jaren '80 werd gezegd "real men don't use mice." Waar zijn ze, al die mannen van weleer ?

Piet Ponskaart.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#22 Geplaatst: 2010-06-24 22:14:08

Bonsoir,

@Piet Ponskaart, er is ook een boek met de titel "Of mice and men". Van John Steinbeck. Heeft niet direct iets met computers te maken maar is wel zeer tragisch. Dus wellicht toch?

@H@ns, ik ben slechts een onschuldige computerspecialist. En een computer is voor mij een stuk gereedschap zoals een hamer of een beitel. Elk gereedschap heeft zijn nukken en verdiensten, en die passen beter bij de ene gebruiker dan bij de andere.

Uw metafoor legt een relatie tussen een wereldbeeld en een leverancier van computerspullenboel. Met uw welnemen, dat gaat mij te ver. Te veel eer voor de leveranciers, met name. Of een computer met aanverwanten nu van Apple of Microsoft komt, het blijft een consumentenproduct, een bende onbetrouwbare software op gammele hardware die onder druk van marketologen overhaast de markt ingegooid wordt.

Uiteindelijk is het een beetje kiezen tussen dood door verhanging of dood door de kogel. De details verschillen, maar in beide gevallen houdt u op met ademen.

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#23 Geplaatst: 2010-06-25 09:56:59

@ Jos

Wanneer jouw wat sombere eindconclusie de nawerking van die Armagnac is, zie ik toch maar af van de aankoop van zo'n fles. Ondanks alles is er toch ook wel wat gebruiksgemak. Waren er bij grote organisaties een aantal decennia geleden nog typekamers, waarbij alleen het hoofd de beschikking had over een wonder van techniek, een elektrische Adler, Hermes of IBM, en medewerkers afhankelijk van hun relaties soms al na drie dagen hun met enige moeite ontcijferde schrijfwerk mochten komen ophalen, om vervolgens weer typefouten er uit te halen, bij nader inzien iets te schrappen, toe te voegen etcetera, dus aftrap voor wederom dezelfde cyclus, met de achteraf gezien vrij snelle overname van de kantooromgeving door de pc (en soms Macs) is dat beeld toch drastisch gewijzigd. En dan hebben we het nog niet over alle andere toepassingen.

Wat die eeuwige pc/mac discussie betreft: de nadelen van de Windows/pc omgeving voor de stabiliteit van dit platform werden onlangs door PCWorld/PCWelt als voordelen genoemd. Veel (gratis) software, gaming, en zeer veel  goedkoper dan producten uit de Apple stal. Voordelen voor de doorsnee consument. De professionele gebruikers uit de grafische wereld zie ik toch alleen maar de Macs gebruiken. En in de audio wereld, de studiotechniek, is het al niet anders. Volgende week krijg ik van mijn jongste zoon een HP workstation terug: hij is nu helemaal overgestapt naar de Mac wereld voor zijn studiowerk.

Een bende onbetrouwbare software en gammele hardware? Ja en nee. Ik verbaas me er iedere morgen weer over dat alles het gewoon doet wanneer ik mijn pc aanzet, ondanks die miljoenen lijntjes buggy programmacode en miljoenen transistorfuncties die op dat moederbord hun onderdak gevonden hebben in processor, geheugen, besturingschips en videokaart. De eerste transistorradio die ik bouwde had welgeteld drie germanium transistoren van Philips aan boord, waar ik lang voor moest sparen. Meer zorgen maak ik me om gevolgen voor de privacy van de burger door die ongekende dataopslagmogelijkheden en ontembare honger van overheid en markt naar nog meer gegevens over u en mij. En op de autoroute denk ik: die auto van mij, dat is "fly by wire", ook zeer veel computer gestuurde functies. De tijden dat mijn Bosch in-lijn dieselinjectiepomp door een paar stangetjes, onderling verbonden met wat kniegewrichten ( 1 x per jaar een paar druppeltjes moterolie) bediend werd is verleden tijd. Gewoon doorrijden denk ik dan, niet over nadenken wat er door het probleem van de "testability" (te ingewikkeld, kost te veel tijd) nog aan sluimerende software problemen plotseling zou kunnen toeslaan. Word ik warempel 's ochtends al, zonder Armagnac, of zou het aan de koffie liggen, ook wat somber.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#24 Geplaatst: 2011-02-03 08:43:34

We kennen allemaal nog het jaar 2000 probleem, de millennium bug die onze samenleving een tijdje op scherp zette. Veel extra werk voor jonge ict'ers, en zelfs voor gepensioneerden met kennis van lang vergeten programmeertalen als Fortran en Algol. Die konden hun toen nog niet bedreigde oudedagsuitkering wat bijplussen. De vraag die velen bezig hield was hoe het toch kon zijn dat het al langer bekende feit dat jaren elkaar met een voorspelbare, vaste regelmaat opvolgen, door deze jonge, dynamische bedrijfstak, per definitie toekomstgericht, zozeer uit het oog verloren was. Dat was tien jaar geleden. Iets geleerd? Nee. Wat ook al langer bekend was, is dat de range aan ip adressen om met z'n allen tegelijk het internet op te kunnen langzamerhand op begint te raken. Begin jaren negentig was al bij iedereen in de branche bekend dat het zogenaamde IPv4 systeem beperkt is: op een gegeven moment zijn de "telefoonnummers" op. En kan er een situatie ontstaan die lijkt op het ouderwetse inbellen met een modem: de lijn is bezet. U kunt het internet pas weer op, wanneer iemand anders er af gaat. Al jaren wordt er gesproken over de noodzakelijke overgang naar de opvolger, het IPv6 systeem. Het lastige is dat een deel van de infrastructuur bij u en mij in huis daar niet of maar heel moeilijk mee overweg kan. Een huis, tuin en keuken modem/router raakt al snel in de war. Dat is het hoofdstuk hardware. Dan nu de software. Wat mij als trouwe Windows XP gebruiker zorgen baart is dat ik het daarmee niet meer zou redden wanneer ik alle berichten daarover moet geloven. De overstap naar Windows 7 of de aangekondigde opvolger nummer 8 wordt op termijn iets waar ik niet om heen zal kunnen. Heb ik me dan blij laten maken met een dode mus, met die  toezegging dat vanaf servicepack 2 voor Windows XP er de mogelijkheid is om IPv6 compatibel te kunnen zijn? Toch nog eens opzoeken. Of ziet Microsoft in de lichte onrust die ontstaat een mogelijkheid om nu eindelijk eens af te komen van al die loyale XP gebruikers? En leunt gemakkelijk achterover in de luie stoel, en laat wat journalistieke simplificaties het werk doen. Met als onderliggende boodschap: het is de hoogste tijd, dames en heren consumenten, koop nu eindelijk eens weer wat nieuws bij ons, of een ander. Als er maar een nieuwe versie van Windows over de toonbank gaat. Overstappen: wist ik natuurlijk al langer, want begonnen bij DOS 2.11, maar toch, je raakt op een gegeven moment aan elkaar gewend. De Apple gebruikers met OS X hebben niets te vrezen, en op internet zijn voor de Linux gemeenschap een hoop IPv6 configuratie tools en tips te vinden. Het zal zo zeggen de experts een geleidelijke overgang worden, maar over een jaar tot anderhalf jaar zijn de huidige internet IP adressen echt op, aldus The Guardian een paar dagen geleden, en eerder al in veel automatiserings tijdschriften te vernemen. Ik heb het mijn trouwe XP metgezel nog niet verteld, bang als ik ben dat er ergens in de registry van schrik een bitje omvalt, en mijn pc langzaam tot stilstand komt.

Rob van der Meulen