Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De warmtepomp en het credit d’impot (bij nieuwbouw)

Auteur Bericht

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#0 Geplaatst: 2009-11-20 09:26:26

De warmtepomp en het credit d’impot

Wij zijn bezig met de bouw van een nieuw huis (tussen Cahors en Figeac)

Verwarming met airothermie heeft onze voorkeur maar de prijs is wel erg hoog.

Wij snappen dat de prijs hoger uitvalt dan normaal door een complex verzoek (vloerverwarming op de RDC en lage temperatuur verwarmingen op de eerste verdieping voor de gasten, warm water gekoppeld en bij voorkeur de rest warmte voor het zwembad)

Als wij de gegevens in het forum en ook verder nalezen over de mogelijkheden dan vallen wij volgens ons niet onder het credit d’impot.

Wij wonen er (nog) niet permanent en blijven als ambtenaar (ook als wij er wel voor vast gaan wonen) belastingplichtig in Nederland.

Nu hebben wij twee voorbeelden van situaties waarin mensen opgeven wel gebruik gemaakt te hebben van de regeling en in beide situaties wordt ook niet aan deze regeling voldaan.

Een buurvrouw van ons heeft zonnecollectoren. Zij woont in België, staat daar ingeschreven en draagt daar ook de belasting af. Zij geeft op dat de installateur geregeld heeft (hoe weet zij) niet dat zij een aanzienlijke vergoeding kreeg.

Daarnaast hebben wij Duitse vrienden die een vakantiehuis in de buurt hebben. Zij geven op meerdere malen een vergoeding ontvangen te hebben (ramen e.d.) Zij vertellen dat zij naar de belastingen geweest zijn en dat zij een cheque kregen omdat zij geen belasting afdragen en er dus niets te verrekenen valt.

Beide voorbeelden zijn echter 2 jaar oud. Wij verwachten dat wij geen recht hebben. Daar komt bij dat wij de indruk hebben dat de prijzen van dit soort pompen wel erg opgedreven zijn door de subsidies. Een neef van ons die in Nederland werkt met verwarming werkt zegt het heel simpel: Het kan alleen uit als je subsidie krijgt.

Wij overwegen het toch, het plan ziet er volgens ons als leek en volgens onze architect zeer gedegen uit maar is helaas erg duur. Dit komt voor een deel door het gekozen merk, de leverancier zweert bij Viessman pompen en wil liever ook geen andere merken plaatsen.

Wellicht heeft iemand voor ons een tip of er toch nog wat mogelijk is.

Ps. voor alle zekerheid hebben wij het ook even in Nederland gecontroleerd of wij hier geen subsidie kunnen krijgen(maar alleen voor hoofdbewoning, geen nieuwbouw, in Nederland en op deze Viessmanpomp zou het toch maar 1000 euro zijn)

Met een groet, Willem

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-11-20 14:38:51

Dat is een lang verhaal Willem maar ik weet niet of hier wel iemand rondstruint die het écht weet, want we zijn allemaal bricoleurs die het ene en ander uit de ervaring hebben.

Ik zou zeggen dat de beste stap zou zijn naar de belasting toe te gaan en daar gaan vragen wat de mogelijkheden zijn.

Mocht je in Nederland zitten dan kan ik misschien iets voor je doen, laat dat maar horen dan.

De opmerking van je neef slaat nergens op want ook zonder subsidie blijft de nieuwe verwarming beter dan de ouderwetse, kijk daarvoor maar naar het artikel op deze site over verwarming.

Toen wij begonnen met prakkiseren over welke verwarming werd ons in alle gevallen de warmte pomp afgeraden door Nederlanders, terwijl de fransen juist voor waren.

Om wat voor reden dan ook, de Nederlanders houden niet van warmtepompen, volgens een specialist in Nederland komt het door de negatieve ervaringen die men vroeger heeft gehad en daardoor is de warmtepomp van tegenwoordig nooit goed gepromoot.

Uiteindelijk hebben we toch de airothermie gekozen, en daar verwarmen we via gewone radiateurs (het kan wel degelijk) het hele huis mee plus de chambres d’hotes, plus vijfhonderd liter heet water non-stop. (zwembad is nog niet aangesloten)

Goed, het belangrijkste is het uit te laten rekenen door een goed bedrijf, en die weten waarschijnlijk ook wel iets over de subsidie.

Wij kregen de helft terug, dat wil zeggen, men houd dat in op de betalingen, dus dat duurt wel even voor ik het daadwerkelijk terug heb.

Cees.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-11-20 16:33:39

Wat ook niet bijdraagt aan de populariteit van de warmtepomp in Nederland is dat ze bij nieuwbouw nog wel eens worden opgeleverd in combinatie met een verplicht onderhoudskontrakt. De geïndexeerde E 103 per maand die onlangs in het nieuws kwam is toch een stevig bedrag.

Rob

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#3 Geplaatst: 2009-11-20 20:07:12

Jeetje, heb even dat artikel gelezen, daar zul je maar ingestonken zijn zeg.

Hoe worden we snel allebarstens rijk.

Wij hebben een Duits fabrikaat (heb het boek even niet bij de hand) en daar zit tien jaar garantie op.

De installateur wist ons te vertellen dat er eigenlijk niets kapot kan gaan aan deze nieuwere machines, ze zijn dan redelijk duur in aanschaf maar alle lagertjes en zo zijn van de hoogste kwaliteit waardoor stuk gaan eigenlijk uitgesloten is.

103 euro per maand, in vijf jaar tijd hebben die lui een nieuwe warmtepomp bij elkaar gespaard over de ruggen van de huiseigenaar, mooie boel is dat.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2009-11-21 06:53:40

Cees,

de combinatie van warmtepomp en gewone radiatoren kan natuurlijk maar is niet doelmatig. Want hoe groter het door de warmtepomp te overbruggen temperatuurtraject (hoe hoger de warmte moet worden 'opgepompt') hoe meer energie ervoor nodig is. Dit slaat zich neer in de COP van de installatie (= coëfficient of performance, populair maar incorrect ook 'het rendement').

Vloerverwarming en lage-temperatuur-radiatoren, die bij hetzelfe vermogen natuurlijk groter moeten zijn, zijn daarom bij warmtepomp-installaties op den duur economischer.

Het is het oude verhaal:

men moet het totale kostenplaatje (laten) bekijken, in dit geval komt men op een hogere initiële investering maar lagere lopende kosten. Zoals je schreef:

het belangrijkste is het uit te laten rekenen door een goed bedrijf

Over de subsidiemogelijkheden weet ik niets te zeggen.

Het geval van het dure onderhoudscontract is typisch een poging tot oplichting. Een warmtepomp-installatie gaat net zo lang mee als bijv. een koelkast. Fabrikanten geven niet lichtvaardig een jarenlange garantie! Ik ken een installatie die al 29 jaar meegaat, inspectie/onderhoud om de vijf jaar. Maandelijks meer dan 100 €, belachelijk!

Bijna zoiets als de storingsdienst-contracten die de waterleidingsbedrijven je tegenwoordig proberen aan te smeren, ook zo'n flauwekul!

Christian von Klösterlein

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#5 Geplaatst: 2009-11-21 10:52:26

Allereerst een een woord van dank voor het meedenken

Wellicht is het handig als ik nog wat informatie aanvul. De combinatie vloerverwarming en radiatoren was ook niet onze eerste keus. Liever zouden wij vloerverwarming in het hele huis hebben.

Wij wonen nu in een mooie oude boerderij in de Achterhoek en voelen niets voor een standaard nieuwbouwwoning. Ons huis wordt daarom een typisch Quercy streekhuis, dus met bijvoorbeeld (voor het oog) houten plafonds op de leefvloer.

Dit is ook de belangrijke reden van van de radiatoren. De leveranciers zijn bang dat de vloerverwarming op de eerste verdieping (ook bij een goede isolatie) tot problemen kan leiden van het plafond.

Daarnaast geven zij op dat de bovenverdieping toch al op een aangename temperatuur blijft (de hal heeft namelijk een vide en daardoor gaat er toch al warmte naar boven).

Daarnaast geven zij op dat wanneer er gasten komen je de bovenverdieping in enkele uren warm hebt. Er komen dan 2 gescheiden aanvoersystemen.

Het klint ons erg logisch en wij krijgen nog een onderbouwing met aannames op het gebied van de laarlijkse kosten.

met een groet, Willem

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#6 Geplaatst: 2009-11-21 12:24:59

Cristian, het zijn laag temperatuur radiatoren die speciaal ook voor warmtepompen zijn geschikt, maar je zult ongeacht gelijk hebben wat betretf vloerverwarming.

Maar zoals ook wat Willem nu schrijft was ook bij ons geen mogelijkheid om vloerverwarming aan te leggen.

Over de bovenverdieping kan ik zeggen dat inderdaad deze vooral verwarmd wordt door de onderverdieping, dus het even opwarmen is zo geschied als het nodig is.

Wat ik vooral magnifique vind aan deze verwarming is de temperatuurafstelling.

Dit gaat niet zoals bij de gewone verwarming via een thermostaatknop in de kamer (of is dat ook al ouderwets ?) maar via de retour van de watercirculatie.

Het zenuwachtige aan en uitslaan van de moederhaard omdat er weer ene blokje hout op de openhaard wordt gedaan, of omdat er opeens vijfentwintig familieleden door de voordeur gaan, is hiermee geheel verdwenen.

De kachel meet niet de temperatuur in de kamer maar die terug komt bij de pomp, waardoor deze eigenlijk alleen maar aanslaat als je de deur voor een uur open hebt staan, en dan nog sluipt er weer ene handigheidje in huis want je kunt deze kachelcomputer op “feeststand” zetten waardoor die rekening houd met het vaker open gaan van deuren.  

Voor ons gene andere verwarming meer dan dit systeem, alhoewel ik als het kon liever had gekozen voor geothermie, dat is nog beter.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2009-11-22 18:58:35

Cees,

natuurlijk, als je radiatoren op de warmtepomp afgestemd zijn is alles OK. Ik had 'gewone radiatoren' simpelweg geïnterpreteerd als aanwezige radiatoren die op de in- en uitgangstemperaturen van een normale CV-ketel afgestemd waren. Mijn fout, excuses!

Interessant is je relaas over de thermostaat die op de retourtemperatuur reageert. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als een buitentemperatuurthermostaat. Kamerthermostaten zijn meestal, maar vooral in thermisch trage huizen en bij vloerverwarming, niet doelmatig. Ik herinner mij nog duidelijk wat onze chauffagiste tegen mij zei: nos maisons traditionelles possèdent une inercie énorme. En als je bij zo'n thermisch traag huis de CV met een kamerthermostaat regelt krijg je het bekende JoJo-effect. Maar wees gerust, ook de (op zich onzinnige) kamerthermostaten hebben tegenwoordig een ingebouwde vertraging (of demping) om niet bij iedere kleine beïnvloeding door een open voordeur meteen de ketel aan te laten slaan.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2009-11-22 19:16:53

Willem,

je aanvullende info van gisteren 10:52 maakt duidelijk dat je bij je chauffagiste in goede handen bent.

Als ik kijk naar:

- problemen bij het plafond

- aangename temperatuur op de bovenverdieping (vide --> warmte naar boven).

- bovenverdieping in enkele uren warm

- 2 gescheiden aanvoersystemen (voor vloerverwarming en radiatoren veronderstel ik)

dan zie ik dat er niet zomaar iets gezegd wordt maar dat er nagedacht is.

Alleen twee opmerkingen:

1. hoe snel het op de boververdieping aangenaam wordt hangt ook af van de daar aanwezige thermische buffer (dikke muren etc.), die warmen natuurlijk niet zo snel op.

2. In LDF plaatst men gauw een systeem met 2 gescheiden aanvoeren, een voor de radiatoren en een voor de vloerverwarming; de in NL gebruikelijke recirculatieunits per vertrek met vloerverwarming heb ik er nog niet gezien (en die kende mijn chauffagiste ook niet).

Ik denk dat je een goed systeem krijgt!

Christian von Klösterlein