Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bijkomende zekeringkast

Auteur Bericht

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#0 Geplaatst: 2009-11-21 12:31:16

Hallo

Vraag 1

ik heb in de schuur een tweede zekeringkast geïnstalleerd.

Deze zekeringkast is verbonden met de hoofdzekeringkast via een kabel van 6 mm².

Deze kabel heb ik in de hoofdzekeringkast beveiligd met een automaat van 32A

ik wil nu deze tweede zekeringkast beveiligen met een verliesstroomschakelaar. Waar moet deze zich bevinden? Voor de zekering van 32 A in de eerste zekeringkast, na de zekering van 32 A in de eerste zekeringkast, of in de tweede zekeringkast?

 Vraag 2

Moet men een algemene verliesstroomschakelaar van 300mA installeren, of dient de EDF diff daarvoor?

mvg

Paul

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-11-21 14:13:36

Paul,

Antwoord 1: de interrupteur différentiel van 30 mA komt in de tweede zekeringkast, de tableau secondaire of supplémentaire. Daar achter komen dan de zekeringen of automaten. Wanneer je die schuur voedt via een disjoncteur van 32 Ampère, en 6 mm2 draad gebruikt, mag dat tot een maximum van 19 meter. Zie ook pagina 4 van deze brochure van LeroyMerlin, waar overigens nog steeds een automaat van 35 Ampère vermeld wordt, een hardnekkige drukfout. Niets van aantrekken dus, bedoeld wordt 32 Ampère. Je kunt ook zelf nog gaan rekenen met deze calculette.

Antwoord 2: de algemene aardlekschakelaar (500 mA, oudere zwarte type nog 650 mA) is ingebouwd in de disjoncteur de branchement, de hoofdschakelaar dus. Samen met een beveiliging tegen te hoog stroomverbruik en een paar mechanische schakelaars: een testknopje voor de aardlek en een aan/uit draaischakelaar of twee drukknoppen met die functie. EDF neemt dit kastje meestal voor zijn rekening, en monteert dit onmiddellijk na de compteur. Ze zijn ook los te koop: bipolaire voor een monophasé aansluiting, en tétrapolaire voor triphasé.

Rob

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#2 Geplaatst: 2009-11-21 18:34:35

Hallo Rob en andere geïnteresseerden, 

Bedankt voor de deskundige uitleg:

De aansluitkabel tussen de twee zekeringkasten is geloof het of niet: 19m, ik had 50 m gekocht, en heb volgens mijn notities nog 31 m over.

De schuur werd vóór mijn interventie gevoed met 2,5mm², maar ik zal als de betonmolen draaide, de halogeenspots in de schuur begonnen te dimmen.

Vraag 1: is die 19 m reglementair vastgelegd (verlies van spanning bij maximale stroomsterkte) of?

Vraag 2: in de kerstvakantie wil ik in de varkensstal (hiervan wordt een slaapkamer gemaakt) ook een zekeringkast voorzien, de afstand tussen hoofdzekeringkast en secundaire zekeringkast is 35 m. Wil dit dan zeggen dat ik een 10 mm² moet trekken naar de sec. zekeringkast?

mvg 

Paul

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-11-21 19:11:24

Paul,

Vervolgantwoord 1: vastgelegd in de NF C 15-100 normen voor wat er binnenshuis aan maximale spanningsval mag optreden, en in de NF C 14-100 normen voor de maximale chute de tension tussen het EDF netwerk en het aansluitpunt bij de client. Jouw vraag wordt vaker gesteld, hier nog een snel antwoord aan vragensteller Speedo op een Brits forum, met een aantal handige links.

Vervolgantwoord 2: wanneer je die slaapkamer - of zijn er nog verdere uitbreidingsplannen? -  ook zou willen voeden vanuit de hoofdgroepenkast met een disjoncteur van 32 Ampère dan zou je bij die 35 meter afstand volgens de regels naar de volgende diameter toe moeten: 16 mm2. De 10 mm2 draad gaat bij die maximale stroomsterkte tot 31 meter. Allemaal om een te grote spanningsval en mogelijke oververhitting te voorkomen. De vraag die bij jouw aanpak niet onbelangrijk is: hoe zwaar is je puissance souscrite? Het zou een beetje lastig worden om op een vrij kleine aansluiting van bijvoorbeeld 6 kVA (30 Ampère) zowel de groepenkast voor het huis zelf aan te sluiten, en ook nog een x-aantal 32 Ampère disjoncteurs die een x-aantal hulpgroepenkasten gaan voeden. Een ketting is niet sterker dan zijn zwakste schakel. Conform les règles de l'art behoren de zekeringen stroomafwaarts altijd van een kleiner ampérage te zijn dan de daaraan voorafgaande.  Wanneer je zekeringen van 32 Ampère gaat installeren, zou je het liefst een 9 kVA (45 A) aansluiting of zwaarder moeten hebben. Nu komt het bij een gewone privé-aansluiting sporadisch voor dat alle groepen maximaal belast worden, en dat kan je ook maar beter niet doen, maar dit is wel even opletten.

Een simpele oplossing is - wanneer het bij die ene slaapkamer blijft daar in de porcherie - de hulpgroepenkast aldaar te voeden met een disjoncteur van 20 Ampère uit de tableau principale. Neem aan dat daar geen wasmachine komt te staan, en dat het blijft bij wat verlichting, een paar stopcontacten, en nog een vast elektrisch radiatortje. Wanneer je die aansluit met disjoncteurs van respectievelijk 10, 16 en 16 Ampère hou je aan die kant ook nog iets aan selectiviteit over zoals dat heet. En voor het geval je een standaard verplaatsbare elektrische radiator zou willen gebruiken, kan die gewoon op een stopcontact worden aangesloten en vervalt disjoncteur nummer drie. En ook hier een interrupteur différentiel in het groepenkastje. En zo'n 20 Ampère hulpgroepenkast kun je met 10 mm2 draad op maximaal 51 meter afstand zetten, en met 6 mm2 draad op 30 meter. Jammer dat je voor de 35 meter die je moet overbruggen net niet ver genoeg komt met die 31 meter die je hebt overgehouden aan 6 mm2 draad. Wanneer je zou zeggen, ach, er komt toch maar een geringe belasting aan te hangen, die vijf meter extra non-reglementair, we ronden die te overbruggen afstand maar naar beneden af, ik wil die 31 meter draad toch wel gebruiken, dan zou je wel een professioneel klemmenblok moeten nemen voor de verlenging (niet de fraaiste oplossing).  Hoef je maar voor 4 meter extra draad te kopen.

Rob

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#4 Geplaatst: 2009-11-21 20:17:00

Hallo Rob

Die overschot van kabel is geen probleem omdat die zal gebruikt worden om de four mee aan te sluiten (18m 6mm² heb ik daarvoor nodig).

Vraag 1:

In de porcherie zal er een kleine boiler komen (die 's nachts opwarmt), omdat in die slaapkamer ook een WC/douche ruimte komt.

Als ik nu voor die overbrugging van 35 m kabel gebruik van 10 mm², en dit beveilig op 25 A? Of bestaat deze waarde niet in Frankrijk?

Vraag 2:

Bij bricodepot verkoopt men 2*10mm² kabel, maar de aarding ontbreekt. Wat dien ik dan met de aardingsdraad te doen, er rond tapen? Of kan ik ter hoogte van de porcherie een aardingspin in de grond slaan, en op die aarding verder werken, of is dit verboden?

mvg

Paul 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2009-11-21 21:07:39

Paul,

Antw 1: 25 Ampère disjoncteurs zitten in het standaard leveringsprogramma van alle grote Franse merken, maar zijn soms wat lastig te krijgen in de detailhandel. Met die eerder genoemde calculette, 25 Ampère, 35 meter, 10 mm2, cos phi 0,8 kom ik snel rekenend (ben aan het schilderen hier, pot verf staat open) op een maximale spanningsval van 1,43 %, en dat is keurig beneden de maximale grens van 2 %. En zelfs met 32 Ampère antwoordt deze calculette mij dat de spanningsval 4,229 Volt is, ongeveer 1,83 % van de nominale 230 Volt netspanning. In veel tabellen in de installatiebranche en van de EDF wordt vaak nog een extra veiligheidsmarge van 20% meegenomen, dat zou de wat scherpere waarden uit de leRoyMerlin tabel verklaren. Ga voor de zekerheid maar voor die 25 Ampère zou ik zeggen. Dat is de waarde van mijn hoofdzekering hier in Nederland, en daar staat aanzienlijk meer op aangesloten dan wat er in jouw porcherie komt. En gebruik in de hulpgroepenkast geen zwaardere disjoncteurs dan 16 Ampère, om de selectiviteit te waarborgen. Een vuistregel die me daarvoor te binnenschiet is de factor 1,6 dus dat zou dan mooi uitkomen.

Antw 2: Zou ik moeten opzoeken, die aardingspin, kom beide aanpakken tegen, maar heb zo snel niet paraat wat de kleine lettertjes in het grote NF normen boek daar over te zeggen hebben. Kijk zelf ook even op de site van Promotelec, die hebben daar een aantal specials over gepubliceerd, ondermeer deze brochure, en dit is info voor het geval je zelf aan de slag gaat met de aanleg van een aarde aansluiting.

Rob


avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2009-11-22 21:58:51

Paul,

Inmiddels uitgezocht, dat van die aardingspin. In de NF C 15-100 normen  begint op pagina 268 een hoofdstuk waarin de installations de mise à la terre aan bod komen. Meteen aan het begin al staat in artikel 542.1.2 het volgende: "Toutes les prises de terre d’un même bâtiment doivent être interconnectées (mise à la terre des masses basse tension, terre fonctionnelle, terre de paratonnerre).
Dans le cas de plusieurs bâtiments d’une même installation, il est recommandé de réaliser l’interconnexion des prises de terre des différents bâtiments."

Dit laat aan duidelijkheid niets te wensen over, ook al is de tweede zin geformuleerd als een aanbeveling. Gewoon drie-aderige kabel kopen. Geen kunstwerkje gaan vlechten van twee aderige kabel met een losse draad er omheen of langs. De aardedraad mag niet onbeschermd worden gelegd i.v.m. het risico van mechanische beschadiging. Of alle drie samen in de veilige omhulling van een kabel, of in elektrapijp.

Rob

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#7 Geplaatst: 2009-11-22 23:35:28

Hallo

Ik heb ook in het forum van leroy merlin deze vraag gesteld, en er dient inderdaad een kabel gekocht te worden met fase, nul en aarding bij elkaar.

Zie hieronder de link naar de vraag.

Bedankt voor alle hulp.

Paul

http://www.leroymerlin.fr/mpng2-front/pre?zone=zoneforum&mode=view&action=viewthread&thread=36900&lastpage=yes#159600