Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Volksverzekeringen afdragen in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#7565
daqua
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2009-11-22 22:05:52

Hi,

Ik hoop dat deze vraag niet al eerder gesteld is, de meeste antwoorden die ik vind hebben te maken met AOW en dergelijke en dat is voor mij voorlopig nog niet van toepassing.

Sinds 3 jaar wonen wij 'fulltime' in Frankrijk. Ik heb mijn Nederlandse baan gehouden en werk vanaf huis 3 weken per maand en vlieg naar NL om 4 dagen per maand op het hoofdkantoor te werken.

Het eerste jaar vertelde de Franse belasting dienst ons dat we in Nederland belasting moesten betalen, na veel brieven bevestigde de Nederlandse belastingdienst dat. 

Tot we dit jaar TOCH een aanslag kregen over mijn Nederlandse salaris van de Franse belastingdienst. Na weer veel brieven is de Nederlandse belastingdienst het hiermee eens, wat voor ons een grote opluchting was! We krijgen de belasting die ik in NL betaald heb terug en hebben nu in Frankrijk al belasting moeten betalen. 

Ik draag betaal nu in NL basis zorgverzekering (agis) en een bijdrage ZWV voor mijn vrouw. Hebben we kunnen regelen met een E formulier bij de CPAM. We zijn in Frankrijk aanvullend verzekerd en krijgen hier ook kinderbijslag.

De vragen die we overhouden zijn: hoe en waar moet ik nu volksverzekeringen betalen? Bestaat er een Franse AOW versie waar ik aan mee kan/moet betalen?  Kan ik in NL nog pensioen opbouwen of moet ik een Franse regeling treffen? En moet ik de AGIS omzetten naar de CPAM?

Alvast bedankt,

Daniel

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#1 Geplaatst: 2009-11-23 08:40:57

Voordat ik al te veel in detail ga treden laat ik even zeker zijn dat ik je goed begrijp; je hebt het nu dus voor elkaar dat het NL bedrijf waar je voor werkt, je bruto salaris gewoon netto uitkeert en je moet het dus helemaal met de Franse fiscus afhandelen? Je hebt er verder vrijwillig voor gekozen om in NL (bij de Agis) verzekerd te blijven tegen ziektekosten?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2009-11-23 16:35:37

En van mijn kant nog:

hoezo is geregeld dat mevrouw bij de CPAM zit? Betaalt zij de eigen bijdrage via het CVZ? En vindt Agis het goed dat je in Frankrijk woont?

Wim

avatar#7565
daqua
Berichten: 1
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2009-11-23 21:32:57

Beste Wim, 

De situatie was zo: Salaris in NL bij een NL bedrijf, waarvoor ik 3 weken per maand werk vanuit FR via internet en 4 dagen per maand lijflijk in NL. Dit is een situatie die men kent: ik betaal de premies en loonkosten in NL, dit wordt geregeld via een E-fromulier met de CPAM en ik betaal dus alleen een aanvullende verzekering in NL.

Nu hebben ze dus uitgevonden dat volgens het EU wetboek ik in Fr mijn inkomstenbelasting moet afdragen en dan dus ook mijn premie volksverzekeringen hier moet afdragen. Althans dit laatste is dus een punt waar ik zelf aan twijfelde maar ook de NL belastingdienst heeft mij laten weten dat dit inderdaad zo zal moeten. Voordat ik mij dus in onduidelijke wanorde van het franse systeem stort dacht ik er misschien slim aan te doen mijn vraag op dit forum te stellen. 

De nieuwe situatie wordt dus als volgt: Ik moet bij de belastingdienst in Heerlen toestemming vragen om mijn salaris Bruto uit te keren (ook dit schijnt vaker voor te komen) en alles dus hier in Frankrijk te gaan afdragen.

Concreet is mijn vraag: Waar of aan wie moet ik mijn VV-premies  en mijn Zieketkosten-premie gaan afdragen? En mijn pensioenfonds kan ik denk ik ook niet meer blijven aanhouden in NL, zal ik ook daarvoor in FR een vervangend iets meten vinden? 

Alvast hartelijk dank .

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-11-25 16:01:51

Daniël,

Het is DUS niet simpel om de zaken echt rechtlijnig en voor misverstanden te regelen in LDF. Én evenmin in NL !! Een poging dus.

1. Als je (jullie) in F. 100% 'imposable' bent, dan geldt 100% dat de Franse Staat MAG heffen in vrijwel alle gevallen en voor vrijwel alle belastingen én Sociale Verzekeringen (lasten), behalve de locale! Dat betekent dus, de 'Taxe Foncière , de 'Taxe d'Habitation', die regionaal zijn, maar vaak wél gebaseerd op ''impôt(s) sur revenue(s)' (RFR).

2. Heeft de NL-BD (Heerlen) jullie aangemerkt als Buitenlands Belastingplichtige? En zoja, hebben jullie formeel van die een bericht ontvangen, dat jullie OOK uitgezonderd zijn van betaling van SV ? Dat zijn dus ook de premies voor NL ZVW, als je niet van inkomen uit NL afhankelijk bent !!!

3. Je bent 100% belastingplichtig en France én daarmee heeft NL-BD (Heerlen) volledig het nakijken!

1) Veronderstelt dat je voor IK. 100% belastingplichtig bent en dus ook voor eventuele locale belastingen: Taxe Foncière en Taxe d'Habitation. Een buitenlands belastingplichtige betaalt dus wél altijd die TdH en voorzover die eigenaar is ook voor de TF.

Zo simpel als het hier staat IS het echter niet! Want op grond van VO 1408/71 en nu dus per 1 Mei 2010 verandert er erg veel door de opvolger : Toepassings VO 573/... IK ben even de weg kwijt in het DOOLHOF van juiste ref. nrs. (sorry)!

Maar hoegenaamd dus deze: Voor latere updates mbt. "Fiscale kwalificatie van buitenlandse sociale zekerheidsstelsels".

Bruin hier opereert hier uit naam én communicatie van zijn dochter (Drs. Fiscale economie (EUR)).

Groeten van,

Bruin. -;)

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#5 Geplaatst: 2009-11-25 17:52:08

Bruin,

Het is jammer dat Koot en Bie niet meer geacht worden op te treden!

Ik zie ze al voor me:

Heer (Koot) als belastingdeskundige( ik denk met ronddraaiende pijp in de mond) en Vrouw (Bie) als de vrouwelijke variant op Hekking die hem soufleert als Drs.Fiscale Economie.

Maar....... dan moeten ze wel bovenstaande tekst gebruiken!

Ik zal nog even nadenken over passende namen voor die twee maar eentje mag er gewoon Bruin heten :-)

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2009-11-25 18:16:26

Mij is alles best in LDF hoor Paul,

Ik hoef niet eens na te denken over passende nick van jou hoor, dat is op z'n Rotjedams gewoon: flubospeler! ;-)

Als ik een probleempje heb over les impôts ga ik gewoon langs het plaatselijke hôtel des ... en is het 123 opgelost hoor!

Overigens soufleert mijn dochter mij niet, maar wijst me de weg in haar uitgebreide (fiscale) bibliotheek, die vrij internationaal is.

Groeten van,

Bruintje. ;-))

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#7 Geplaatst: 2009-11-25 20:24:39

Beste Daniel,

Dat zijn geen makkelijke zaken.

Om het tot de sociale verzekeringsplicht te beperken:

Je verricht in twee landen werkzaamheden in loondienst. In één van die landen woon je ook. Daarom is o.g.v. artikel 14 lid 2 B  Verordening 1408/71 de verzekeringsplicht gelegen in Frankrijk.

De Nederlandse werkgever dient Franse sociale premies af te dragen. En dat vinden ze over het algemeen niet leuk. In Nederland ben je helemaal niets meer verschuldigd. Dus ook geen AOW opbouw meer in Nederland e.d.

Als je meer informatie nodig hebt, moet je iemand zoeken die je goed kan helpen. Dit forum is een leuk begin, maar zoals je hebt gemerkt heb je niet aan ieder antwoord evenveel....

Groet,

Rob van Schijndel