Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

franse auto voor het tweede huis

Auteur Bericht

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#0 Geplaatst: 2009-11-23 20:01:09

Mag ik, wonend in Nederland met een tweede huis in Frankrijk, een auto met frans kenteken kopen, verzekeren in Frankrijk en daar als ik in Frankrijk ben mee rond rijden? Kan ik een auto met frans kenteken op mijn naam zetten als ik in nederland woon en accepteert de franse verzekeringsmaatschappij mij?

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#1 Geplaatst: 2009-11-23 23:33:06

Ja op al je vragen.

Een rekening van EDF o.i.d. is voldoende om een auto op je naam te kunnen zetten.

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#2 Geplaatst: 2009-11-24 15:53:36

Tja, deze discussie laait elke paar maanden weer op!

Hoewel het wel heel makkelijk is ( en veel mensen het ook doen) om een auto op Frans kenteken te laten zetten als bezitter van een tweede huis met als woonland/domicile/verblijfplaats Nederland .....mag het niet!

Zoals de bovenstaande reactie aangeeft is vaak een rekening EDF of Water voldoende maar...... daarmee overleg je dus een "justificatif de domicile" want dat wordt gevraagd bij een carte grise-aanvraag. Zo'n rekening heb je natuurlijk wel maar je woont in Nederland dus je overlegt een bewijs dat eigenlijk niet klopt!

Met dank aan Jako van een ander forum:

Stukje Europees reglement:

--------------------
Ieder moet zijn voertuig laten registreren in de lidstaat waar hij zijn gewone
verblijfplaats heeft. Artikel 7 van Richtlijn 83/182/EEG12 en artikel 6 van Richtlijn 83/183/EEG13 lichten nauwkeurig toe hoe de gewone verblijfplaats wordt bepaald van personen die tijdelijk of permanent wonen en rijden in een andere dan hun eigen lidstaat. Volgens de jurisprudentie van het Hof van Justitie kan het kwantitatieve criterium waarnaar in dit artikel wordt verwezen (een verblijf van meer dan 185 dagen per jaar op een bepaalde plaats) echter niet als doorslaggevend worden beschouwd als er andere factoren zijn die de situatie veranderen.
---------------

Oftewel:
Formeel mág je helemaal geen auto op Frans kenteken bezitten, want je normale verblijfplaats is in Nederland.

 

En dan gaat iedereen natuurlijk vertellen dat het wel mag als je er maar niet mee in Nederland rijdt, etc. maar kijk dan eerst even op

http://ec.europa.eu/enterprise/regulation/goods/car_registra tion/docs/sec_2007_169_nl.pdf

Paul


avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#3 Geplaatst: 2009-11-24 17:32:17

Paul,

De link die je geeft, kan ik niet vinden en alle google-resultaten die ik krijg zien inderdaad op de overbekende regel dat je in je land van normaal verblijf niet met 'buitenlandse' auto's mag rijden. Wellicht dat deze reactie van het EU Parlement de grondslag vormt? Die ziet m.i. op een iets andere situatie.

Het hierin gemelde verbod lijkt overigens in te gaan tegen de geest van het hele EG-verdrag, namelijk de gemeenschappelijke markt. Dat zegt natuurlijk niets, want is nog een erg groot verschil tussen hoe het is en hoe het hoort. Opvallend dat hier geen duidelijkheid over lijkt te bestaat (tenzij je link het doet). Waarom zou een inwoner van de EU niet in iedere lidstaat een auto achter de hand mogen houden? Het doel ervan is mij nog niet duidelijk, hooguit ter bescherming van de lokatie taxi- en autoverhuurmarkt.

Ik denk dat het verbod per lidstaat geldt en niet op grond van EU-regels. In NL moet je in ieder geval een inschrijving in de GBA tonen, dus wat dat betreft is het in NL niet toegestaan voor mensen die hier niet voor vast wonen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-11-24 18:00:53

De auto is één van de onderwerpen waarin de Europese lidstaten fors verschillen maar het gaat om verschillende belangen:

- in NL met een overbelast wegennet, weinig ruimte in de straten of bij de huizen om die vierwieler kwijt te kunnen en een redelijk openbaar vervoer, komt een groot deel van de fiscale druk voort uit de behoefte de groei van het aantal auto's te ontmoedigen

- in F met veel meer ruimte op de wegen, straten en bij de huizen hoeft dit niet. Bovendien is het openbaar vervoer buiten de steden zeer deficient: je hebt gewoon een auto nodig voor het werk, de boodschappen, de kids etc.

Afgezien van juridische scherpslijperij over wel of niet een auto mogen bezitten: het schaadt Nederland niet als je een auto in Frankrijk hebt en Frankrijk vindt dat gewoon logisch. Helpt ook de Franse auto-industrie, een industrie die in NL nagenoeg niet meer bestaat.

Moreel heb ik er dus geen enkel probleem mee als Nederlanders een auto in Frankrijk hebben en ik zou niet weten welk belang er gediend is in beide landen om Nederlandse autobezitters in Frankrijk op te jagen.

Als "résident" in Frankrijk sinds meer dan 10 jaar en dus volledig legaal autobezitter tijg ik regelmatig naar Nederland. Met auto met Frans kenteken. Nog nooit aangehouden door politie of douane, wel last van drugsrunners af en toe..... maar word je als niet-résident in NL met een Franse auto aangehouden, dan schijn je nog niet jarig te zijn. Niet doen dus.

Steven

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#5 Geplaatst: 2009-11-24 19:50:28

Beste Allen,

De Franse Staat vindt het prima en de verzekeringsmaatschappij ook.

Geen probleem dus als je met de auto in Frankrijk blijft.

Ik ken tientallen mensen die het zo doen.

Gisteren reed ik van Maastricht naar Luik (ik ben wel resident in Frankrijk) en kreeg daar een Belgische politieauto met zwaailicht achter me aan, maar toe ze daar een grijze 60 plusser in zagen zitten, reden ze door. Kennelijk worden die niet geacht met drugs onderweg te zijn.

mvg/peter

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#6 Geplaatst: 2009-11-24 20:37:07

Capitelle,

Ook ik ben van mening dat deze regel geheel "in strijd" is met de Europese gedachte en daarbij behorende vrijheden van zijn inwoners. Helaas zijn er nogal wat landen die daar anders over denken .... en Nederland is daar helaas een "goed" voorbeeld van!

In de toelichting op de casus van de franse auto in Zweden kwam ik nog de volgende tekst tegen:

Overigens zijn de onderlinge verschillen tussen de lidstaten op het gebied van motorrijtuigenbelastingen

nog steeds erg groot. Daarom kan een particulier zijn auto niet in een willekeurige lidstaat registreren, omdat dan iedereen zijn auto in de lidstaat met de laagste belastingtarieven zou registreren. Dit is een van de voornaamste redenen waarom burgers hun auto in principe moeten registreren in de lidstaat waar zij wonen.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#7 Geplaatst: 2009-11-24 22:27:29

Inderdaad zoals paulsax al aangeeft laait iedere maand wel weer een keer de discussie op over auto’s en zo.

Kan er niet duidelijk een artikel geschreven worden op de site over dit onderwerp ?

In alle gevallen geld; U kunt alleen een auto op Frans kenteken registreren als U inwoner bent van Frankrijk.

Indien U een vakantiewoning heeft in Frankrijk is het dus VERBODEN een auto te hebben op een Frans kenteken.

Als Frans ingezetene (zoals Steven en ik) is het ten alle tijden verboden een auto te hebben op Nederlands kenteken.

Een kenteken wordt afgegeven op de afschriften van ingezetene, dus niet op een getoond rekeningentje van de EDF.

Het heeft niets met wegenbelasting te maken of andere, het heeft te maken met de registratie van Uw auto in het algemeen (verzekering, diefstal, ectr)

Er is dus geen enkele sprake van het ene land is goedkoper dan het andere met registraties.

Indien U toch van plan bent te gaan rijden op een door U onterecht aangevraagd kenteken, dan kunt U daarvoor flinke boetes of zelfs gevangenisstraffen krijgen.

Dit is de gewone waarheid en iedereen die er een weggetje omheen weet te breien is leuk bezig maar niet volgens de wettelijke regels.

Het antwoord is dus NEE op alle vragen.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2009-11-24 23:00:47

Cees, je lijkt Koos Spee wel!

Je weet toch dat in Frankrijk alles mag wat niet verboden is.

Je mag van de Franse staat best een auto hebben als je tenminste een woonstek hebt en dit kunt bewijzen (een tweede huis dus) en als je die auto netjes op Frans kenteken zet en verzekert, zal je van Frankrijk geen last hebben.

Het interesseert de Franse staat geen zier wat de Nederlandse staat ervan denkt. 

Natuurlijk mag het niet als je het aan de RDW of andere Nederlandse overheidsinstanties vraagt.

Steven

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#9 Geplaatst: 2009-11-24 23:16:19

Steven, tussen maggen en kunnen zit een verschil.

Jij en ik weten dat er in frankrijk veel mag, want het zal ze een zier wezen.

Toch kan het zijn dat je op een punt komt dat zegt “kan het ook ?”

Indien je alleen rijd met je karretje en je shopt bij de boulangerie, de charcuterie, en de super zonder incidenten, niks aan het handje.

Mocht er onverwijld een twintigjarige idioot de hoek om komen zeilen met een beetje te veel gas op de plank dan kom je vet in de problemen daar de gendarmerie de zaak nauwkeurig uitzoekt.

Doe vooral wat je wilt, maar weet wat de gevolgen zijn.

Het is gewoon verboden, zowel bij de Franse wet als bij de Nederlandse.

Zolang men een oogje dichtknijpt blijft het leuk, maar als er ellende is wordt het anders.

Een Nederlands rijbewijs dient omgezet te worden in een Frans rijbewijs als je hier woont, en een Nederlandse auto dient omgezet te worden in een Franse auto als je hier woont.

Als je hier niet woont heb je geen recht op een Frans rijbewijs, noch op een Frans kenteken.

Loop gewoon even binnen bij de gendarmerie en ze vertellen je alles over wat wel en niet kan/mag, zo moeilijk is het niet.

Cees.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#10 Geplaatst: 2009-11-25 09:01:06

Ik heb nog eens even gevraagd bij de gendarmerie, en hun antwoord is het volgende ;

Je moet tussen al de bureaucratische regeltjes doorlezen, meer dan de helft weggommen, en dan blijft er een duidelijke tekst over.

“Er is geen wet die zegt dat het niet mag, er is ook geen wet die zegt dat het wel mag, dus je kunt in principe gewoon je EDF rekening pakken en een auto aanschaffen en besturen.

De vraag is wat er gebeurd indien er problemen voordoen met schade, of erger.

Je bent geen Frans ingezetene, dus Frankrijk heeft geen enkele noodzaak je bij te staan, dat doet Nederland maar.

Maar Nederland zal zeggen “dat ongeluk is bij jullie gebeurd, dus wij hebben er geen enkele spraak over”.

Zit jij in de ellende en niemand die je helpen wilt.

Er zijn afspraken tussen landen (heeft niets met wegenbelasting innen te maken) die problemen moeten voorkomen, maar mocht je daar omheen zeilen dan zal niemand je tegenhouden.”

Cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2009-11-25 11:23:54

Toevallig kwam ik pasgeleden een heel helder en vermakelijk verhaal tegen over dit onderwerp (of toch deels over dit onderwerp)

Er staan handige tips en ervaringen in!!

(Niet helemaal mijn genre qua auto, ik ben zelf mijn hele rijdende leven al citrofiel)

link naar de site

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#12 Geplaatst: 2009-11-25 20:40:21

Een Nederlands rijbewijs dient omgezet te worden in een Frans rijbewijs als je hier woont, en een Nederlandse auto dient omgezet te worden in een Franse auto als je hier woont.

Dit schrijft Surf.

Maar dan heb ik toch twee vragen:

waarom rijden de meeste Engelsen en Zwitsers dan gewoon met hun eigen platen? Deze mensen wonen en werken al jaren hier. Ik spreek nu uit mijn ervaring hier in Argeliers.

Waarom doet onze verzekering niet moeilijk over ons Nederlandse rijbewijs? Wij mochten, onze franse auto, gewoon verzekeren met ons nederlands rijbewijs.

Manlief rijd dagelijks met een auto van de zaak maar ook zijn baas vindt het prima dat hij een Nederlands rijbewijs heeft.

Gaan deze mensen dan allemaal hun boekje te buiten?

Mijn mening is: als je hier een tweede huis hebt, een franse auto koopt en hier verzekerd niemand zal klagen.

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#13 Geplaatst: 2009-11-25 21:05:10

Bij mijn weten mag je met je NL rijbewijs rondrijden totdat de geldigheid verloopt; dan moet hij omgeruild worden voor een Frans rijbewijs.

Een complicatie is het punten systeem in Frankrijk: als je een NL rijbewijs hebt en je begaat een overtreding met punten verlies, dan moet je ook omruilen!

In de praktijk loopt dat voor bv een snelheids overtreding met 1 punt verlies wel los; alleen je boete betalen.

Langer rondrijden dan een half jaar met buitenlands kenteken geeft problemen als je gecontroleerd wordt; onlangs nog meegemaakt toen ik met een vriend meereed. Hij kon aannemelijk maken dat hij bezig was de immatriculation te krijgen en kwam er met een stevige waarschuwing af...

In Frankrijk zal bij controle nooit naar je formele woonplaats gevraagd worden : ze kijken of je rijbewijs geldig is (ook NL is OK), je Carte Grise  en je verzekering in orde is en je controle technique. Dat laatste kan ook een staartje hebben: vals je hier (zoals veel Engelsen) met je buitenlands kenteken rondrijdt, moet je wel je "APK" kunnen laten zien. Dus met NL platen hier moet je op tijd in NL een APK laten doen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2009-11-25 22:15:18

Als je, zoals de Engelsen en Zwitsers, met kenteken + rijbewijs uit hetzelfde buitenland rijdt en verzekering & APK kloppen, kraait daar geen Franse haan naar. Inderdaad wordt nooit naar woonplaats gevraagd. Ondanks het feit dat Napoleon ons de Burgerlijke Stand bracht, zijn Fransen nooit zo ver gegaan er een GBA op na te houden. Dat is ook handig voor politici want ze huren ergens een huis en zo kunnen ze verkiesbaar zijn in de gemeente, département of regio. Daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt.

Met het nieuwe kentekenbewijs is er wel een centrale registratie van auto's maar die dient niet om daar de woonstee mee vast te leggen. Fransen houden niet zo van het koppelen van databestanden.

Ikzelf heb een maand of 8 na mijn emigratie nog in mijn auto op Nederlands kenteken gereden, nooit aangehouden. Veel te lastig voor de Gendarmes, die Hollanders die niet goed Frans spreken en altijd in discussie gaan.

Je kunt trouwen rustig een Contrôle Technique laten doen van een auto op NL-kenteken. Is alleen niet geldig in NL maar zal dus wel vragen bij de Gendarmes oproepen. Ik laat het aan de verbeelding van de lezertjes over hoe je daar uit te redden....

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#15 Geplaatst: 2009-11-26 13:41:07

Het onderwerp heet toch franse auto voor het tweede huis?

Sterker nog; Je mag er er alleen maar in F. mee rijden en je dient in F. verzekerd te zijn! Je kunt die auto zelfs helemaal niet in NL verzekeren, want dan voldoe je alleen al niet aan de voorwaarden van een groene kaart.

Een Frans rijbewijs kan alleen van je verlangd worden zoals Renso het hier omschrijft bij, puntenverlies en zware overtredingen, cq. aanrijdingen waarbij de schuld bij de buitenlandse bestuurder ligt.

En als je dus officieel in NL woont, dan kun je daarvoor dus alleen in F. aansprakelijk gesteld worden, maar niet gedwongen worden dat rijbewijs om te wisselen! Wel als je in LDF woont.

Voor de rest is het zoals oa. Steven al aangaf. De gendarmes vinden het veel te moeilijk. Speciaal tav. Engelse gekentekende auto's en dito bestuurders met Engels rijbewijs, doen ze maar net alsof ze het goedkeuren, terwijl sommigen al minstens 10 jaar in LDF wonen, naar mijn ervaring.

Bruin.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#16 Geplaatst: 2009-11-26 13:46:07

Het zijn dezelfde ongeschreven wetten als die overal voorkomen, zolang het goed gaat mag het.

Maar wat als het verkeerd gaat ?

Een klein voorbeeld;

Een jongen gaat op (lange) vakantie en beland in een vreemd land waar het wel allemaal erg aangenaam is.

Heeft op den duur wat geld nodig en gaat werken.

Mag dat ? ja was het antwoord in het vreemde land, immers is het ene vakantie baantje, nee was het antwoord van Nederland immers is hij dan belastingplichtig.

Dus het mag wel, beetje een zelfde discussie als hier over de auto.

Toen ging het mis, de jongen valt van een werktuig en is blijvend invalide, in een rolstoel.

De Nederlandse overheid is niet van plan hem bij te staan daar hij niet verzekerd was bij het bedrijf en het ongeval buiten Nederland heeft plaats gevonden.

Geen arbeidsongeschiktheids dus.

Wat nu, dat bedrijf ? die wil wel, maar ehhh, zijn verzekering niet.

Leek allemaal zo mooi die reis, eindigde in een levenslang drama waar men nog ana het vechten is.

Hij krijgt nu een bedrag van de sociale dienst, een luttel bedrag als armoedegift.

Het is de vraag of het U allemaal waard is.

Ik heb mijn vragen voorgelegd aan een piet bij de gandarme, en dit is zijn antwoord en bovenstaande is een verhaal wat ik van dichtbij gezien heb.

Ook de piet zegt dat hier en daar nogal verschillend gedacht wordt “frankrijk is een rommelig land” legt hij me uit (lees het verhaal van h@ns)

Maar de wet is uiteindelijk waar iedereen naar gaat grijpen op het moment dat het centjes dreigt te gaan kosten.  

Inderdaad, er kraait geen haan naar als je op nederlands kenteken rijd steven, veel te lastig om met die Nederlanders te praten, totdat……….

Mijn eerste oude peugeootje op NL kenteken duwde heel voorzichtig tegen een andere auto, schade, politie, gendarme, gebrekkig taaltje, geen probleem, kom maar mee naar het bureau.

Een week later had ik een boete voor verkeerd kenteken, een boete voor het veroorzaken van een ongeluk, en……… een rekening van een tolk die men klaar had staan op het bureau.

Deukje van een paar honderd euro’s koste me meer dan duizend euro’s.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2009-11-26 21:07:18

Cees, dat is nu typisch voor Frankrijk: kleine pakkans maar forse consequenties.

En mocht er iets mis (dreigen te) gaan, dan weten hoe je de zaak kunt oplossen om erger te voorkomen. Met diplomatie, geduld, overtuigingskracht.

Vele malen heb ik meegemaakt dat iets wat op het randje was, in orde kon worden gemaakt. dan heb ik het over kleinere dingen want het is in Frankrijk godsonmogelijk om altijd aan alle regeltjes te voldoen.

Steven

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#18 Geplaatst: 2009-11-27 11:40:23

Nergens in de Franse regelgeving, aanvraagformulieren of toelichtingen staat dat je permanent en exclusief in Frankrijk dient te wonen. Bij de mairie, dat tegenwoordig als front-office voor kentekenbewijzen fungeert, hadden ze ook geen enkel probleem met mijn aanvraag, terwijl ze mijn positie heel goed kennen. Ook de verzekering stelt geen eis dat ik eerst mijn woonstulp in Nederland dien ote verkopen. Stevens mening dat de Franse overheid het prima vindt, onderschrijf ik dus.

Cees waarschuwt voor grote problemen, boetes of gevangenisstraf. Als je dat zo stellig roept heb je vast voorbeelden of bewijzen?? Ik ben benieuwd.

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#19 Geplaatst: 2009-11-27 13:05:42

@gertJan,

Niet in de Franse maar wel in de Europese regelgeving (voor wat dat waard is in Frankrijk!)

Ieder moet zijn voertuig laten registreren in de lidstaat waar hij zijn gewone
verblijfplaats heeft. Artikel 7 van Richtlijn 83/182/EEG12 en artikel 6 van Richtlijn 83/183/EEG13 lichten nauwkeurig toe hoe de gewone verblijfplaats wordt bepaald van personen die tijdelijk of permanent wonen en rijden in een andere dan hun eigen lidstaat. Volgens de jurisprudentie van het Hof van Justitie kan het kwantitatieve criterium waarnaar in dit artikel wordt verwezen (een verblijf van meer dan 185 dagen per jaar op een bepaalde plaats) echter niet als doorslaggevend worden beschouwd als er andere factoren zijn die de situatie veranderen.

 

Ik heb helaas geen link (meer) naar die artikelen/richtlijnen.

Paul


avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#20 Geplaatst: 2009-11-27 13:29:43

Beste Gertjan, er staat een verhaal onder wat je kunt zien als een bewijs, echter niet gebeurd in Frankrijk maar down-under.

Een invalide persoon kost de overheid bakken met geld, en willen ze maar al te graag weten hoe dat komt en waarom dat is gebeurd.

Ander voorbeeld, een barman in La Rochelle, student, Nederlander, weet donders goed dat hij verantwoordelijk is voor de dronkenschap van zijn clientèle, en weigert een stomdronken jong zijn biertje te tappen. (Mei 2005)

De cliënt wordt lastig en de student-barman zet hem naar buiten.

Terwijl hij zich omdraait met een tevreden glimlach, knettert er een terrasstoel aan diggelen op zijn achterhoofd, schedelbasisfractuur en ernstige verwondingen, vijf weken ziekenhuis, einde studie.

Wie gaat dat betalen ? de universiteit ? neen.

De bar ? neen.

De Franse overheid ? neen.

Het Nederlandse ziekenfonds ? neen.

Er is een aardige meneer die het nu opneemt voor de jongen, en tevens de zaak voorfinanciert om de verdachte uiteindelijk alles te laten ophoesten.

Ik bedoel maar, het lijkt allemaal zo onschuldig, net als die jongen die met zijn auto al frummelend aan de radio met een gang van negentig kilometer op je af komt zeilen, ’t is me nooit gebeurd, maar de kans dat het gebeurd bestaat altijd.

Als ik zie wat hier ladderzat de disco’s uit komt waggelen en gewoon nog even een dikke zestig kilometer moeten rijden over angstig slingerende landweggetjes, dan ga ik heel langzaam rijden en erg aan de kant.

Begrijp me goed Gertjan (en andere) ik ben geen bangaard of negatieveling, maar als ik zie hoe iemand soms terecht komt denk ik wel eens “bezint eer gij begint”.

Iedereen weet dat je hier tussen 17.30 en 19.00 je een stuk in je kraag kunt zuipen, je kunt er de klok op gelijk zetten, en wel de klok van de kantine van de gendarmerie.

Om 17.15 begint het, zwaailichten en toeters richting bureau, aperotijd.

Daarna komt de nuchtere lichting maar die is niet erg fanatiek.

Ga maar eens even googelen waar de meeste bromfietsautootjes worden verkocht, en dat is niet omdat ze zo comfortabel rijden.;-)

Als de Nederlandse overheid het goed vind om hier een vakantieauto te rijden, prima.

En als de franse overheid je bijstaat als er problemen zijn, mooi, geen probleem.

De Gendarme-piet laat me echter een kant zien waardoor ik liever zekerheid kies.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#21 Geplaatst: 2009-11-27 17:57:22

Paul,

Europese regelgeving is van toespassing maar dient getransponeerd te worden in nationaal recht. Als dat niet gebeurt, kan het land een boete krijgen. Frankrijk is toch al niet het braafste jongetje van de klas als het om transpositie van Europees recht gaat en als het wel gebeurt, vaak via wetgeving zonder decréts d'application. Ik heb geen flauw idee hoe het is gegaan met de door jou aangehaalde tekst maar ik denk niet dat dat al gebeurd is.

Cees,

Dingen navragen bij de Gendarmes: ook zij hebben hun eigen interpretatie van de zaken en komen natuurlijk met vreselijke voorbeelden van "wat zou kunnen gebeuren" ef "wat elders aleens gebeurd is". Daar koop ik niks voor.

Steven

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#22 Geplaatst: 2009-11-27 20:22:20

Ik heb het e.e.a. voor de duidelijkheid opgezocht:

1.

De EU kent géén regels die verbieden een auto te registreren in een land waar je geen verblijfsplaats hebt. De eerdergenoemde tekst ziet uitsluitend op de regeling 83/183/EG, een regeling ter voorkoming van fiscale belemmeringen. Deze regeling geeft je de ruimte om gedurende maximaal zes maanden na emigratie je auto/boot/vliegtuig/caravan geregistreerd te laten in het vorige land.

2.

Paul, je citaat verwees naar een afwijzing door de EC van een klacht van een fransman die tegenwerking ondervond toen hij zijn franse auto in Zweden wilde gebruiken. De afwijzing kent de volgende tekst: "Omdat de autoregistratieregels nog niet op communautair niveau geharmoniseerd zijn, moeten burgers hun auto normaal gesproken registreren in de EU-lidstaat waar zij hun verblijfplaats hebben." Dit hoeft je gelukkig niet als een 'plicht' te zien, want de EU is niet bevoegd dit op te leggen. Wel betekent het dat de EU het de lidstaten toestaat om te eisen dat inwoners hun auto in dat land registreren en niet mogen rondrijden in auto's met een ander kenteken.

De EU verbiedt dus niet dat je in iedere lidstaat een auto registreert. Of dat mag, laat ze namelijk over aan die lidstaten.

3.

Mogen Fransen in NL een auto registreren als ze er niet hun normale verblijfsplaats hebben? Nee, de Wegenverkeerswet in NL regelt dat registratie alleen met inschrijving in het GBA mogelijk is.

4.

Mogen NL's in frankrijk een auto registreren als ze er niet hun normale verblijfsplaats hebben? Dat ligt aan de franse wet. In dit formulier staat dat je je ID en woonplaats onderbouwt (zowel Identité als Domicile). Het formulier verwijst weer naar de Code de la Route, artikel R322-1. Heb ik even opgezocht en dan krijg je dit als wettekst. Domicile wordt hier niet nader uitgewerkt. Maar in wikipedia is een hele lap tekst over het verschil tussen franse domicile en résidence. En dan neig ik naar de uitleg dat domicile (net als NL) je vaste verblijfsplaats moet zijn.

De onduidelijkheid is terug te voeren naar het verschil dat in NL een GBA bestaat en in frankrijk niet.

Nils

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#23 Geplaatst: 2009-11-27 20:23:19

steven, de voorbeelden die ik noemde zijn geen door de gendarmes aangehaalde voorbeelden, die ken ik uit eigen hand.

maar goed, genoeg hierover.

weekend, de tuin in en lekker bij de haard zitten.

Cees.

avatar#7748
Daan en Marjolein
Berichten: 0
Reacties: 1

#24 Geplaatst: 2010-02-18 21:04:46

hmmmm, dan heb ik er ook nog één.

Wij wonen (bijna) in Frankrijk, gaan daar het hele jaar wonen maar blijven ingeschreven in NL. Dit ivm zaken als zorg en aow, het bekende verhaal. Nu wordt het dus heel lastig om aan te geven dat dit onze hoofdverblijfplaats is. We verblijven er het hele jaar maar wonen er niet officieel. Ik denk dat ik op safe moet spelen door de auto gewoon door een bevriende Franse ingezetene te laten registreren en verzekeren.

Daan

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#25 Geplaatst: 2010-02-19 12:15:31

Beste Daan en Marjolein, als ik het goed begrijp willen jullie zowel de Nederlandse als de Franse staat beduvelen. Snap niet goed wat jullie nu eigenlijk willen (2 walletjes??) Onthoud echter een ding wanneer een van beide (staten) lucht krijgt van dit mogelijk onjuist gedrag ben je nog niet jarig met mogelijk zeer nare gevolgen. Blijf liever in Nederland met zulk gedrag is mijn persoonlijke mening. Anders ga voor de volle 100% genieten van LDF met veel fiscaal voordeliger regelingen dan de Nederlandse. foei.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#26 Geplaatst: 2010-02-20 19:15:56

"We verblijven er het hele jaar maar wonen er niet officieel"

Als je ergens het hele jaar woont, dan woon je daar officieel.

Frauderen met aow, zorg en belasting is duidelijk de bedoeling en daar weet de Nederlandse overheid wel raad mee. Daar zijn al voldoende Nederfransen achter gekomen. Denk ook niet dat "ze" er niet achter komen, Nederland heeft ruim de tijd (zeker 15 jaar ) om de opgebouwde aow alsnog nietig te verklaren ( vaak bij de aanvraag hiervan), de zorgfraude aan te pakken en de belasting over die periode (hypotheekaftrek ongeldig voor de nu 2e woning) plus natuurlijk de boete voor hetzelfde bedrag en de extra te betalen vrijwillige premie aow over de periode dat je niet in Nederland woonde.

Kun je met dat risico zorgeloos leven,  dan vooral doen.


avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#27 Geplaatst: 2010-02-22 18:45:02

Jako,

Je maakt hier een aanzienlijke denkfout!

- Als je niet uit de NL GBA bent uitgeschreven ben je officieel en ook practisch nog woonachtig in NL!

- Indien je daadwerkelijk geëmigreerd bent/was, blijf je toch nog steeds (ook tegen je uitdrukkelijke wil!) aan die NL-Staat hangen.

- Er is een een verschil tussen Fiscaal Inwoner zijn en de Plaats van waaruit je GEWOONLIJK verblijft.( dus wél 185 dgn. Principe).

Wat het extra moeilijk maakt IS, dat dat 185 dgn. principe niet door NL wordt onderschreven! Ook al was je wel meer dan 180 dgn. uit NL weg én uitgeschreven uit de GBA, dan BLIJF je Nederlands ONDERHORIGE !!!

Dat heeft tot gevolg dat je in je emigratie-land NOOIT afscheid KUNT nemen van de Wetten die ook ver na jouw vertrek zijn aangenomen op jou van TOEPASSING worden verklaard!

Overeenkomstig de wetten van LDF heeft elke auto-bezitter de plicht om zijn voertuig over/om te zetten naar een Frans kenteken.

... Of een Frans gekentekende auto te kopen en de Carte Grise op zijn/haar naam aan te vragen/over te zetten!

Dat kun je zelfs doen indien het een niet résidence primaire betreft en heeft slechts tot doel om de eigenaar/bestuurder via het zg. politiienr. te dwingen in voor Internationale politie openbaar register te zijn ingeschreven.

De enige instantie die dat bewaakt en uitschrijft is de Prefecture op je CG !!!

Ik vind het dus niet alleen prématuur om een forumlid van 'eten van 2 walletjes te betichten', maar ook omdat de procedure voor aanvragen van buitenlands gekentekende auto tov. van 10 jr geleden NODELOOS ingewikkeld werd gemaakt door LDF.

Wiens schuld is dat ???

RDW laat graag geloven dat het door EU-verordening anders is. Klopt helemaal, maar de Franse staat, in casu de Prefecture houden er allerlei door interne ambtenaren 'gesponsorde' liaisons op na, dat je met een RDW-verklaring in't Frans gevoeglijk 'kunt gaan zitten vissen' of in hongerstaking gaan op de trappen van de Prefectuur, maar er verandert geen ene moer aan hun uitgangspunten!

Dus auto kopen in LDF op CG zetten en fijn leven hoor !!!! ;-)))

Bruin.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#28 Geplaatst: 2010-02-22 21:54:55

Lange verhalen allemaal. Het komt er op neer dat als je je sociale en economische leven hoofdzakelijk in Frankrijk hebt, je inwoner vent van Frankrijk en strafbaar als je nog ingeschreven bent in Nederland. Vervolgens ben je ook in 98 van de 100 gevallen belastingplichtig in Frankrijk (m.u.v. groepen die van een overheidspensioen genieten).

Iets anders is dat met die auto. Je kunt als Nederlander met een Frans vakantiehuis in Frankrijk een auto kopen en die aldaar verzekeren. Je moet via een justificatif domicile aantonen (factuur EDF, France Télécom) dat je een verblijf hebt in Frankrijk.

Wim

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#29 Geplaatst: 2010-02-23 13:04:01

Juist ja Wim,

Omdat van Daan en Marjolein niet bekend is of zij 100% overheidsdienaar zijn (geweest) en in casu een volledig overheidspensioen (dus incl. de AOW) kunnen hebben kunnen die ook niet strafbaar gesteld worden, indien je nog ingeschreven staat in NL, naast Frankrijk.

Het Belastingverdrag NL-FR uit 1973 is daar ook heel rechtlijnig en helder over.

Evenzo hebben alle Franse 'fonctionaires' een wettelijk overheidspensioen en betalen geen inkomstenbelasting in NL indien zij daar hun domicili hebben (ter vrijwaring van dubbele belasting). En de Pensioenstaat mag dan alleen heffen!

Nederland doet eigenlijk iets heel anders en tracht zelf van alle walletjes mee te eten en dat is dan niet rechtlijnig noch helder.

Zoals je zelf al diverse keren hebt geschreven betaal je grosso modo aanzienlijk minder belasting in LDF en dat geldt evenzo voor je vervoersmiddel.

Bruin.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#30 Geplaatst: 2010-02-23 13:54:57

Bruintje Bruintje wat een boel (overbodige) woorden voor zoiets simpels als een auto op Franse platen laten zetten. Veel sneller en goedkoper en vriendelijker dan de Nederlandse manier van werken.

Bovendien lijkt mij jouw opmerking  "prematuur" onjuist aangezien uit de hele toonzetting van D en M blijkt dat ze onjuist willen handelen.  waar is je rechtsgevoel gebleven Bruin?

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#31 Geplaatst: 2010-02-23 19:40:29

Les deux sabots,

Mijn rechtsgevoel staat hier (dus) ter discussie ?

Ik dacht dat juist helemaal niet dus. Ik ben juist heel helder, want in laatste passage ventileer IK dus: "Zoals je zelf al diverse keren hebt geschreven betaal je grosso modo aanzienlijk minder belasting in LDF en dat geldt evenzo voor je vervoersmiddel."

Dat schrijf ik dus naar Wim en dat geldt dan ook voor D & M!

Ik begrijp überhaupt niet waarom jullie denken dat ik vanuit mijn gehandicapt zijn à priori de moeilijke weg van een import auto had gekozen. Juist het tegendeel dus. Elk departement dient zich te conformeren aan 'La loie Française' punt uit !!!

Dit was voor mij perso dus de moeilijke weg 3 jaar geleden en 11 jaar geleden een 'eitje' met zelfde merk en model. En daarom begrijp ik dus ook niet de houding van de DRIRE (ambtenaren) die dat dan in een bepaald departement blokkeren via voor mij onbekend proces !!! Daar is dus sprake van oneigenlijke argumenten en volkomen willekeur.

UIt de toonzetting van D & M blijkt vooralsnog niet dat gezien het Internationale conflict over 'pensioenen', meer bepaald het wettelijke karakter van die, dat de race tegen of voor de nieuwe VO 883/2004 alles behalve gelopen IS.

Daartoe zal een iedere Rechtmatigheid van De Nederlandse Staat getoetst moeten worden voor het Europees Hof van Justitie (EHvJ).

En ik geef op voorhand geen ene € cent voor de opstelling van NL-regering én Parlement(en) uit de voorgeschiedenis van Fiscale én Sociale Verzekeringen (SV).

Misschien ben ik dus wél partijloos geworden sinds dat gedoe daar nu mij letterlijk tijdelijk in NL veruit de strot uitkomt, hoor! ;-(

Ik stel mij als 'scherpschutter' in't geweer om juridisch onzindelijke processen aan de kaak te stellen. En als ik na ruim 11 jr. de balans opmaak tussen NL en LDF, dan stelt mij de Franse Staat allesbehalve teleur.

Toegegeven... de wetsteksten zijn moeilijk en om volledig te doorgronden, maar zelden heb ik zoveel begrip gehad en gekregen van Franse ambtenaren.

Zij gaan wél naar hun baas om raad en vragen je dan een declaratie te doen 'à l'honneur'. In NL wordt je meestal 'opgehangen' aan die eigen verklaring en zonodig ook voor een Rechtbank in latere instantie.

Dus jullie mogen denken én uitspreken wat je wilt hoor 2 paar klompen, maar in dit verhaal over franse auto, gaan de 'beschuldigingen' er dus bij  mij voor geen millimeter in zonder een dossier te kennen van D & M!

Ik stel me overigens niet op als 'de advocaat van de duivel' als jullie begrijpen wat ik bedoel. ;-)

Mvg, Bruin.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#32 Geplaatst: 2010-02-24 15:06:18

Waarde Bruin, even een misverstand uit de wereld helpen: ik acht u hoog zonder u te kennen, echter uw betogen kan ik doorgaans niet plaatsen in het licht van de vragen/opmerkingen. Hoewel intellectueel aardig uitgerust begrijp ik uw verbanden nagenoeg nimmer. Ik herinner u aan de stelling van D en M (nalezen moet niet moeilijk zijn) Met mijn niet geringe juridische en levenservaring is de strekking duidelijk en behoef geen dossier in te zien om duidelijkheid omtrent de bedoeling te onderscheiden. Vermaak u zelf met scherpschieten  en  onzindelijke processen!  Wellicht te uwer info het betreft slechts een paar klompen die mijzelf passen.  Mijn echtgenote draagt modieus schoeisel bij voorkeur. Niettegenstaande dit alles nemen wij een goede borrel mede op uw gezondheid. mvg.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#33 Geplaatst: 2010-02-26 20:57:46

Leuke binnenkomer dan van dat ene paar klompen. ;-( = NOT. Nulle,nulle.

U schrijft echter "Met mijn niet geringe juridische en levenservaring is de strekking duidelijk en behoef geen dossier in te zien om duidelijkheid omtrent de

bedoeling te onderscheiden".

Wat bedoelt U nu eigenlijk ?

De stelling van D & M was enerzijds het onderwerp letterlijk.

En anderzijds wat ik nu maar even noem; het gedoe rond de AOW/bedrijfspensioenen en de inhoudingen hierop in NL.

Ik heb Jaco en U aangevallen op goede gronden, want elke Nederlander kon/kan opteren voor 'binnenlandse' belastingafdracht én premies SV/ZVW ook al is die

persoon woonachtig buiten NL. Dus dit ter onderscheid van huidige overheidsdienaren (puur en onvervalst 100% Rijksambtenaar) waar Wim en ik het over hebben, want daarvan moet de NL-staat alles ophoesten.

Het is dus uzelve die niet op de hoogte blijkt van het monstrium wat de NL Staat juridisch/wettelijk heeft gecreëerd. En dat de aantijging die U en Jaco doet tav. 2 walletjes eten in feite grotesk is. Want dat zou inhouden dat het echtpaar zowel van de Franse als de NL Staat eet.

Indien D & M willens en wetens munt zouden slaan uit niet formeel/practisch emigreren, dan zou hun dat terecht nagewezen kunnen worden, maar zij sparen slechts een bijdrage/heffing uit die CVZ zou inhouden op hun NL totale pensioen ten gunste van de CPAM als zij officieel in LDF zouden wonen.

Ik hoef U verdorie toch niet te vertellen HOE de NL-Staat zijn eigen vroegere dienaren van vroegere Overheidsbedrijven onder andere oplicht. ... (zie verder: nieuws van CVZ op dit forum)

\

Dus spaar mij aub. bovengemelde onzin in uw reactie. En als U voorgeeft behoorlijke juridische kennis/ervaring te hebben, gelieve hier en hier kennis te nemen van 2 Internationale Rechtsgeleerden nl. : Mr Dr. H.Franzen (in E.) en Mr. Dr. Onno Fokkens die LDF woont !!!

Deze hebben de zaken in mandaat wegens Rechtsweigering en ook persoonlijk (Fokkens) nu separaat bij het EHvJ aanhangig gemaakt, omdat alle redelijke juridische argumenten (ook door CRvB werden weggevaagd.

En laat ik nu voor de vroegere CRvB als belanghebbende én jurist een zelfde ervaring hebben ondergaan in de jaren '90!

En dat is het laatste wat ik hier nu over schrijf, want ik beschouw de lasten in LDF nog steeds ruim voordeliger geregeld en France.

Bruin.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#34 Geplaatst: 2010-02-27 00:10:41

Zo is het wel goed, Erik. Vind ik.

Ivo

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#35 Geplaatst: 2010-02-27 11:36:51

A votre sante!!!!!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#36 Geplaatst: 2010-02-27 23:18:07

Brave Erik,

Je bent al weer een poosje fors aan het redekavelen, maar mét mij zijn er andere forumgebruikers, die niet altijd je gedachtengang en - sprongen kunnen volgen. Dat ligt aan mij en de overige leden van dit geachte forum. Toch vraag ik je om je enigszins te beperken in je uitweidingen omtrent de talrijke zaken, waarover je je wijsheden debiteert. Of simpeler geformuleerd: die lange lappen tekst van je schrikken af. En dat is niet de bedoeling van de gedachtenwisselingen over het (gaan) wonen in Frankrijk.

Een beetje rustig aan dus, Erik.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#37 Geplaatst: 2010-03-07 12:18:05

Ander (nieuw) onderwerp.

Weet iemand dit? Tot eind februari kregen de werkers in profession libérale de kans om over te stappen naar autoentrepreneur-schap. Daarbij mogen ze dan, met terugwerkende kracht, gerekend vanaf 1-1-2010 dus, hun verdiensten aanmelden en cotisations betalen in april over het 1e trimester. Hoe zit het met de forfaits die in de loop van februari al ingehouden/betaald zijn op grond van de oorspronkelijke ondernemers-formule? Krijg je die terug, worden die verrekend?  Iemand ervaring, tips? Dit 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#38 Geplaatst: 2010-03-11 20:21:18

Toch leuk, ik ben dus de enige in zo'n situatie, tussen duizenden forumlezers. Inmiddels ben ik weer wat verder, en ik meld het maar even, hoewel ik dus de enige ben die als profession liberale naar de AE is overgestapt. De RSI heeft gemeld , dat ik vanaf 1-1-2010 als AE wordt gezien, en de betaalde forfaitaire bijdrages terug zal krijgen. De Urssaf wist te melden dat een AE een nieuw nummer krijgt, en dat je zelf per brief moet aangeven dat je het forfaitaire terug wilt, danwel dat men het moet verrekenen met de eerstkomende afdracht. Bedankt ieder voor het meedenken, ik houd u op de hoogte. Dit

avatar#6601
PíHomme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#39 Geplaatst: 2010-03-11 21:39:35

Dit, u zult heus niet de enige zijn maar u verandert het onderwerp van dit draadje en daardoor ontstaat ongetwijfeld verwarring.

Heropen een en ander, copy & paste, et on verra.

Peter.