Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

belasting betalen als Invalide

Auteur Bericht

avatar#7571
misskfc
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2009-11-27 11:51:49

Hallo Forumleden,

Ik heb ooit gehoord/gelezen dat als je 100% invalide bent dat je belasting verplichting lager is.

Wij hebben een 2e huisje in Frankrijk en mijn man is 80/100% invalide maar wij krijgen de aanslagen voor een gewoon/ gezond persoon.

Kan iemand mij vertellen hoe het zit ?

En wat te doen

Ik zou erg blij zijn met een antwoord.

Alvast bedankt

Anna

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2009-11-27 13:06:59

Anna, achterop de aanslagen Taxe Foncières en Taxe d'Habitation kunt u lezen wanneer er vrijstelling wordt verleend ("exonérations et dégrèvements").

TF : ouderen boven de 75 en zij met 'n invaliditeitsuitkering met 'n gering inkomen, mits het de primaire woning betreft ("habitation principale");

TdH : ouderen boven de 60, weduwen, gehandicapten onder voorwaarden, mits het inkomen onder 'n zekere grens blijft (zie de tabel op de aangifte), èn men woont alleen of met kinderen of met bewoners wiens inkomen eveneens onder die zekere grens van de tabel blijft, èn men geen vermogensbelasting betaalt ("impôt de solidarité sur la fortune"). Ook hier spreekt men overigens van "taxe d'habitation principale",

Voldoet iemand aan deze drie voorwaarden, dan vervalt ook het kijk- en luistergeld ("redevance audiovisuelle").

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2009-11-27 22:25:07

Of in Frankrijk iemand "invalide" is, hangt af van een aantal factoren. Een "mise en invalidité" door de Sécurité Sociale is te vergelijken met een WAO-uitkering.  Daarnaast kan men een zeker invaliditeitspercentage (IPP) hebben na een ernstig ongeluk.

Buiten deze regels bestaat ook nog een toekenning van een invaliditeit door het Maison Départementale des Personnes Handicapées (vroeger COTOREP). Daar moet een aanvraag voor gedaan worden. Dat is ook de instantie die over invalidenparkeerkaarten gaat.

Wellicht werkt het met een al of niet vertaalde Nederlandse invaliditeitsverklaring, ik heb daar geen ervaring mee maar er zijn ongetwijfeld lotgenoten in Frankrijk.

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#3 Geplaatst: 2009-12-01 13:51:36

In aanvulling op Steven voor Anna.

- aanvraagformulier halen bij de Mairie.

- deze in laten vullen door de huisarts. Indien al 80/100 % invalide is dat geen enkel probleem.

- Belangrijk is tevens dat die arts de bezwaarlijkheid van bv. het lopen invult.

- Het geheel opsturen naar het MDdPH met 2 recente pasfoto's en na ca. 6 weken krijgt men een (rood) bewijs van deze toelating (met pasfoto) én een invalidenparkeerkaart. Deze zijn beide 5 jaar geldig.

- Met het invaliditeitsbewijs naar het Hotel des Impôts gaan, waarbij zij een copie maken.

Dan ben je geregistreerd voor de Inkomstenbelasting en voorzover van toepassing ook voor vermindering van de TdH, mits residence primaire. Verdere vermindering/kwijtschelding hangt ondermeer af van het belastbaar inkomen (RFR), de plafonds worden op binnenblad van de aanslag vermeld.

Een oude vrijstelling uit NL kan dienen voor je huisarts, dus laten vertalen lijkt me niet nodig. Verder zou het kunnen zijn dat de belastingdienst coulance betracht ivm. vermindering over al gedane aanslagen voordat men formeel recht heeft. Overigens heb je dan ook voor het openbaar vervoer recht op een korting.

Bruin.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2009-12-02 15:52:37

Steven, Erik: Anna spreekt van 'n vakantiewoning ("Wij hebben een 2e huisje in Frankrijk").

'n Parkeerkaart is volgens mij "internationaal", op z'n minst Europees, geregeld. Maar de lokale belastingen...

Peter.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2009-12-02 16:04:34

Peter,

Ik heb net voor jou TF (foutje!) in TdH veranderd. Voor een 2e huis geldt die vermindering dan dus niet, maar dan ook geen belastingvermindering op RFR. Wél dan die 2 bewijzen van invaliditeit en idd. 'internationaal' met minder gedoe dan in NL, hoor!

Bruin.