Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Isolatie vraag verdiepingsvloer

Auteur Bericht

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2009-11-27 17:59:00

Waarde Bricoleurs,

De bovenverdieping van mijn huis wordt momenteel bewoonbaar gemaakt. De nogal verlopende vloer die tegelijk het plafond is van de begane grond wordt door mij uitgevuld om een waterpas vloer te verkrijgen. Resultaat zal zijn:

grenen planken (plafond);  isolatie;  eiken -dragend- parket (vloer).

De ruimte tussen plafond en vloer wil ik vullen met isolatie. De voorheen koude zolder wordt in de toekomst slaapkamer. De onderliggende ruimten betreffen een woonkamer een eetkamer en een slaapkamer.

Wat is nu wijsheid m.b.t. de dampremmende laag? Waar zal naar verwachting condensatie optreden? Of is het beter om helemaal geen dampremmende laag te gebruiken?

Graag jullie mening.

Jeroen B 62

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2009-11-27 20:14:09

Bij ons ligt in de ruimtes tussen de balken losse mineraalwolisolatie van 10 cm zonder dampremmende laag. Dit zowel tussen de woonkameretage en de 2e etage als tussen de 2e en de zolder. Tussen het onderhuis op de begane grond en die 1-hoog woonkameretage zit ook geen isolatie omdat die vloer uit een cm of 15 gewapend beton bestaat. In de laatste 10 jaar is mij nergens extra condensontwikkeling opgevallen. Als dat al gebeurt dan zit het op de koudste oppervlakken en dat zijn de ramen.

Maar we zijn ook een beetje ventilatiefreaks, er staat altijd wel een raam op een kier in de ruimte waar we verblijven en in onze afwezigheid staat een door de luchtvochtigheidsgraad aangestuurde afzuigventilator aan die bij 75% aanslaat.

Dus mijn advies zou zijn om het te laten, als je er maar voor zorgt dat het ademvocht weg kan. Als een ruimte mensenvrij is (en er staat geen oliekachel of zo te branden) dan ontstaat er ook geen vocht. CV genereert op zichzelf geen extra vocht c.q. condens maar warmt de lucht met het ademvocht wel op waardoor die -eventueel- op de genoemde ruiten condenseert. Dat is met dubbel glas te vermijden. Een brandende houtkachel trekt het vocht juist uit de lucht. En de zuurstof ook, dus ook dan moet je luchttoetreding mogelijk maken.

Ivo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2009-11-27 20:43:20

Beste Jeroen,

om een goed advies te kunnen geven zou ik toch een paar dingen willen weten:

Jouw beschrijving: grenen planken (plafond);  isolatie;  eiken -dragend- parket (vloer)  is voor mij niet helemaal duidelijk.

- Zitten de grenen plafondplanken onder of boven de verdiepingsbalken?

- waarop rusten je nieuwe eiken parketplanken: op de balken zelf of op een tussenconstructie (oplegbalkjes of zoiets)?

- Wat bedoel je met 'opgevuld'. Maak je het geheel waterpas door scheggen of door uitgekloste chevrons, of hoe dan?

Wat ik nu al kan zeggen is dat je tussen twee bewoonde verdiepingen zeker geen dampremmende laag moet plaatsen, maar als de zolder nu een woon(slaap)verdieping wordt moet je zeker bij de dakisolatie de geldende regels betreffende dampremming in acht nemen.

Met jouw antwoord op de door mij opgeworpen vragen kan ik je zeker een advies geven.

Christian von Klösterlein

overigens is het allang geplande stuk over vocht- en condensatieproblemen nu ver gevorderd en doorloopt de laatste editoriale stappen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-11-29 15:15:33

Jeroen (en andere vloer/plafond verbouwers),

om maar een paar dingen uiteen te zetten:

1. Zolang de zolder onbewoond was (comble perdu) was een thermische isolatie van de zoldervloer (=plafond van de BG) zinvol.

2. Nu de zolder bewoond wordt is deze isolatie niet meer nodig, de slaapkamers zijn maar een paar graad kouder dan de woonvertrekken.

3. Een geluidsisolatie (isolation phonique) tussen twee bewoonde verdiepingen is iets anders dan thermische isolatie (isolation thermique); voor geluidsdemping is immers een zekere massa nodig. Hiervoor bestaan speciale dempingsdekens, let op de aanduiding phonique.

4. Loopgeluid is goed te dempen door het parket niet rechtstreeks op de balken te leggen maar viltrepen toe te passen (ik kom even niet op de Franse uitdrukking, maar het zijn viltrepen van 8 x 80 of 8 x 100mm, 1m lang, kijk in de bouwmarkt). Of dit noodzakelijk is bij de situatie slaapkamer boven en zitkamer beneden moet iedereen zelf beslissen. Als de kamer boven ooit kinderkamer wordt zou ik zeker geluidsdemping toepassen

5. De zolderverdieping moet nu tegen het dak geïsoleerd worden. Hiervoor gelden de bekende regels zoals semipemeabele folie buiten, voldoende isolatiedikte, dampdichte folie binnen.

Als ik de precieze opbouw van een plafond ken kan ik meer specifieke adviezen geven. Er zijn immers zo veel verschillende combinaties van plafond/balklaag/loopvloer mogelijk.

Christian von Klösterlein

 

edit: de onder 4.) genoemde viltrepen heten bandes désonorisantes en feutre

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#4 Geplaatst: 2009-11-29 18:32:07

Aangezien het onderwerp van de oorspronkelijke vraag vrijwel gelijk loopt met waar ik nu mee bezig ben: 

In een bevlieging heb ik tijdens de zomer de isolant multicouche gekocht, isolatie 19 lagig afwisselend reflecterende en scheidingsfolie, zgn gelijk aan 20 cm steenwol, maar waarschijnlijk eerder in de buurt van 7 cm. Wel is de isolatie dampdicht.

Op dit ogenblik leg ik op zolder (nu opslag) de laatste rollen aan onder het bestaande dak. Maar ik ga ervan uit dat ik over een jaar of wat meer isolatie ga aanbrengen.

In dat geval overweeg ik om tussen de balklaag tussen het plafond van de onderliggende verdieping en vloer van de zolder cellulose aan te brengen.

Ook hier is dus de vraag, kan je verwachten dat er condensatie plaatsvindt of is het temperatuursverval (de zolder is dan afgeschermd van buiten) gering genoeg zodat er geen condensatie plaatsvindt). Wel of geen dampremmende laag. Of een vochtgestuurde ventilator?

Ruud J. (16)

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#5 Geplaatst: 2009-11-30 21:53:36

Jeroen, Christian

Ik heb even een opmerking betreffende 2 punten die christian aanhaalt:

1. Zolang de zolder onbewoond was (comble perdu) was een thermische isolatie van de zoldervloer (=plafond van de BG) zinvol.

2. Nu de zolder bewoond wordt is deze isolatie niet meer nodig, de slaapkamers zijn maar een paar graad kouder dan de woonvertrekken.

Het is van belang om te weten of de slaapkamer volop gebruikt (en dus verwarmd wordt) of dat het een logeerkamer wordt die heel af en toe door een gast gebruikt gaat worden en dus hoofdzakelijk niet verwarmd wordt.

Bij mij zit boven de woonkamer een logeerkamer waarbij het dak en de wanden goed geisoleerd zijn terwijl ik de vloer/plafond niet geisoleerd heb. Er zitten dus in feite alleen wat planken, een sous couche en een laminaat vloer tussen de woonkamer en de slaapkamer. Wat blijkt nu, na allerlei isolatie maatregelen van de woonkamer is het grootste energieverlies van de woonkamer het plafond geworden, wat betekent dat de slaapkamer nog 7 graden blijft als het buiten -20 graden vriest alleen door het warmteverlies vanuit de woonkamer via de vloer/plafond.

Ik had het goed gevonden als de logeerkamer bij die extreme buitentemperaturen zo rond het vriespunt was gekomen door een betere isolatie van de vloer/plafond.

Ik gebruik nu dus meer energie dan nodig had geweest. Het verschilt niet echt heel veel maar volgens de warmteberekening zou ik nog 3 % kunnen besparen door de vloer/plafond een beter isolatie te geven.

Ik weet dat het bovenstaande een beetje freakerig is maar ik vind het ook een leuke sport om de energierekening zo laag mogelijk te houden.

Aat

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#6 Geplaatst: 2009-11-30 22:15:40

Heren,

Dank voor de wijze woorden tot dusver. Om als eerste de vraag van Christian te beantwoorden:

Op zware in de muur vermetselde steunbalken liggen kinderbalkjes waarop de grenen vloerdelen rusten. De vloer, met name de kinderbalkjes, is in de loop der jaren doorgebogen. Op de grenen vloerdelen zal ik oplegbalkjes bevestigen zodat een waterpas vlak ontstaat. Op de oplegbalkjes bevestig ik -grotendeels- zwevend met gebruikmaking van bouwvilt de parketvloer. De ruimte tussen onderzijde parket en bovenzijde grenen vloerdelen wil ik isoleren.

Het is precies de overweging van Aat die me ertoe gebracht heeft om isolatie te overwegen. De ruimte, een kinderslaapkamer, zal de eerste jaren even frequent gebruikt gaan worden als de onderliggende slaapkamer en middenkamer. Over een aantal jaren zal dat waarschijnlijk niet meer het geval zijn en is het zonde om een grote ruimte voor niets warm te laten worden.

De inmiddels geheel vervangen kap wordt stevig geisoleerd. Volgorde van binnen naar buiten: gipsplaat, spouw, isolatie, spouw, dakbeschot, dampdoorlatende laag, tengels en panlatten.

Jeroen B, 62

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2009-11-30 22:22:07

Aat,

ik vind je bijdrage een waardevolle en terechte aanvulling op mijn relaas.

Inderdaad, als de 'zolderkamer' maar incidenteel gebruikt en daarom lange tijd niet verwarmd wordt, is isolatie tussen BG en zolderverdieping wenselijk. En deze isolatie kan dan aan de onderkant beter een dampremmende laag krijgen, want als de zolder errug koud wordt ligt het douwpunt (point d'arrosée) zeker in de isolatielaag. 

Ik moet niet-technici steeds eraan herinneren: en niet verwarmde ruimte, hoe goed geïsoleerd ok, neemt op den duur de buitentemperatuur aan. De vraag is alleen hoe lang dit duurt, bij een thermisch traag systeem (veel massa met warmteopslag, veel isolatie) natuurlijk langer dan bij een 'schoenendoos'.

Ik moest even nog nadenken hoe de situatie zou zijn als de bovenkamer dan eens bewoond (en dus verwaarmd) wordt. Dan heerst in beide kamers en dus ook in het plafond ongeveer dezelfde temperatuur; er is dus een erg geringe kans op condensvorming (de vraag van Ruud J.). De aan de onderkant aangebrachte dampremming kan dus geen kwaad.

Christian von Klösterlein

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#8 Geplaatst: 2009-12-08 12:14:33

Beste bricoleurs,

Ik ben ook bezig met het bewoonbaar maken van een zolderverdieping, heb al een stuk gedaan. Wellicht is mijn ervaring voor anderen interessant.

Zelfde uitgangssituatie als door Jeroen beschreven: zeer ongelijkmatige vloer (krom getrokken ruwe brede planken), gedeeltelijk doorgebogen balken, maar aan de onderkant (plafond séjour) ziet het er leuk rustiek uit.

De balken en planken zijn in de loop der jaren donkerbruin geworden (waarschijnlijk door gebruik van de cheminée). Aan de onderkant heb ik dus geen wijziging gemaakt, behalve goed schoonmaken en ter verfraaing een afwerking met huile de lin.   

Aan de bovenkant heb ik eerst landbouwplastic gelegd. Vervolgens latten aangebracht op klosjes om een min of meer horizontaal vlak te krijgen (in één richting horizontaal, maar de "holte" van de vloer door doorgebogen balken heb ik niet geheel weggewerkt omdat het tenslotte om een oud huis gaat). Tussen de latten ontstond ruimte voor nieuwe electriciteitsleidingen.

Vervolgens heb ik de ruimte tussen de latten opgevuld met lichtbeton. Daarvoor gebruikte ik een mortel van vermiculite gemengd met cement. Vermiculite is o.a. bij LeroyM verkrijgbaar onder de merknaam Vermex in zakken van 100 L, € 11, zakken die inderdaad vrijwel niets wegen.

Met ca. 5 volumedelen vermiculite en 2 volumedelen cement, plus het nodige water maakte ik een lekker smeuige makkelijk verwerkbare mortel. Door het oppervlak tijdens het aanbrengen te trillen (erop kloppen met de troffel) vloeit de mortel gedeeltelijk onder de tussenlatten, waarmee die dus over hele lengte ondersteund worden en een stijf geheel ontstaat. Tenslotte massief parket aangebracht (grenen 23 mm dik).

Het resultaat is een zeer stabiel en sterk aanvoelende vloer, geen kraakjes. Ik vermoed dat een vloer aangebracht op alleen latten op klossen (eventueel met een zacht isolatie ertussen) na verloop van tijd wel gaat kraken. Behalve voor de stabiliteit geeft de laag lichtbeton ook een zekere warmte isolatie (volgens een internet site thermische geleidbaarheid: 0,11 kcal/h/m/°C bij 20°C, whatever dat precies is). Bovendien kan men alle gaten en aansluitingen bij muren opvullen dus geen geluidslekken, geen toegang voor muizen en insecten, dat vind ik ook belangrijk bij een huis in de campagne. De massa geeft natuurlijk ook een zekere vermindering van de transmissie van luchtgeluid (m.i. het belangrijkste voor de privacy). Voor verdere isolatie tegen contactgeluid zou men nog een "sous-couche accoustic" kunnen aanbrengen direct onder het parket.  

De lichtbetonmortel maakte ik in een kruiwagen door afwisselende lagen vermiculiet een cement eerst droog te mengen en tenslotte het water toe te voegen en voorzichtig verder te mengen. Bij te intensief mengen verdicht het spul teveel (dus oppassen bij eventueel gebruik van een molen). De hoeveelheid mortel was ongeveer 75% van de hoeveelheid (los) vermiculite. Na verharding is was het volumegewicht ca. 700 kg/m3 of iets minder. 

Ik gebruikte ook lichtbeton onder vloer van een doucheruimte en een wc, in een dikte van ca. 5 cm. In dat geval 1 volumedeel zand en wat extra cement door het mengsel gedaan, en oppervlak glad gemaakt met wat gestrooid cement. Dit gaf een prima oppervlak om te betegelen. Dit deel van de verbouwing is ongeveer een jaar klaar en er zijn geen problemen met scheuren en zo (de geringe sterkte en grotere elasticiteit van lichtbeton direct aangebracht op een oude houten vloer is in dit geval misschien zelfs een voordeel). Overigens heb ik wel wat staafjes wapening in die vloertjes aangebracht. Maar in zo'n geval is het gebruik van Lewis metalen onderplaten waarschijnlijk wel het beste.

Als parket gebruikte ik grenen van 7 cm breed afgewisseld met delen van 10 en 14 cm, van de kwalitiet "déclassé", goedkoop. Indien men niet uit is op een noestvrije chique parketvloer kan ik het gebruik van parquet déclassé aanraden. Weliswaar heeft men een zeker verlies, maar de stevige grenen delen zijn dan nog prima te verwerken als onderlatten en voor allerlei andere klussen al dan niet verzaagd.

Maxandr

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#9 Geplaatst: 2012-10-23 13:18:36

Hallo Maxandre,

Hoe dik heb je die laag schuimbeton gemaakt?

Verder ben ik wel benieuwd hoe je vloer bevalt na een aantal jaren.

Wim3

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#10 Geplaatst: 2012-10-23 18:09:23

In een aantal huizen heb ik de verdiepingsvloeren uitgevlakt en geïsoleerd op verschillende manieren, alles wat eerder is genoemd in dit draadje. Inmiddels zweer ik bij lichtgewicht beton- de enige vloer die niet kraakt en daarnaast geweldig isoleert. In mijn laatste project heb ik helaas uit krenterigheid boven het  voormalige stalgedeelte een houtenvloer -(geïsoleerd met steenwol) gelegd. In een volgend leven gaat er alsnog lichtgewicht beton op. De dikte van de schuimbetonvloeren varieert van 20 cm op de diepste punten tot ca 7 cm aan de zijkanten. De eerste vloer heb ik gelegd in 1997 en is nog perfect. Alleen kleine scheuren langs de muren na de aardbeving hier van 2001.

Kleine vloeroppervlaktes heb ik handmatig met de betonmolen gedaan en met een pelle naar verdiepingshoogte gebracht. Grote vloeren van 60 m2 en meer heb ik kant en klaar met de camion van 6 kuub laten brengen en met een pompwagen naar de verdieping laten spuiten. Voor het in korte tijd uitvlakken van de vloer heb je dan wel 3 kundige maçons of 4 heel ervaren bricoleurs nodig.

De lichtgewichtbetonvloeren kunnen alle soorten vloerbedekking aan en de gehele infrastructuur van electra en afvoeren kunnen er in worden aangebracht.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#11 Geplaatst: 2012-10-24 00:15:09

Re:Wim3

Bij mij is de lichtbetonlaag ca. 3 tot 7 cm dik. De vloer bevalt prima, en er hebben zich na het aanbrengen geen vervormingen o.i.d. voorgedaan.

Bij mij was de functie van het lichtbeton  onder het massieve parket vooral het verkrijgen van een stabiele vloer, dus niet de isolatie. Ik kan het materiaal voor dit doel aanraden.

Maxandr

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2012-10-24 16:32:49

Nieuwsgierig geworden door de bijdragen van MaxAndre en Bram-le-Renovateur over vermiculite overweeg ik toch binnenkort een vloer met deze techniek in een arbeidsgang te vernieuwen/uit te vlakken/te isoleren.

Eerst probeer ik een beetje know-how over deze werkstof te vergaren.

De informatie die ik over vermiculite an sich kan vinden is enigszins consistent: 

Het volumegewicht van vermiculite is 60 à 90 kg/m³; dit is natuurlijk afhankelijk van de korrelgrootte. De warmtetransmissie is Lambda  = 0,055 à 0,07 W/mK, ook weer afhankelijk van de korrelgrootte (grotere korrels zijn lichter, minder warmtegeleiding). 

Maar de cijfers over de eigenschappen van vermiculitebeton lopen sterk uiteen:

Het volumegewicht van vermiculitebeton is volgens de een 380 à 550 kg/m³; dit is natuurlijk afhankelijk van de korrelgrootte, de mengverhouding en de mengtechniek*. Maar ik lees ook waarden van 700 kg/m³.

De warmtetransmissie van dit beton is Lambda  = 0,13 à 0,133 W/mK, maar ik heb bij een aanbieder ook 0,19 à 0,31 gevonden.

Even ter vergelijking: 

normaalbeton heeft een Lambda van 1,3 tot 1,9, polystyreenschuim 0,027 (geëxtrudeerd) tot 0,035 (geëxpandeerd).

Op de website van Braconnier worden gegevens uit een rapport van de Université de Liège genoemd, maar dit rapport kan ik met alle mij bekende google-technieken niet vinden. En de website van Braconnier vertrouw ik niet helemaal, gezien een aantal blunders die er staan (waarvan Max er een geciteerd heeft: thermische geleidbaarheid: 0,11 kcal/h/m/°C bij 20°C, whatever dat precies is).

Wie kan helderheid in dit chaos brengen?

Het gaat mij vooral om de te verwachten isolatiewaarde, dus de Lambda van vermiculitebeton.

En hoe kan ik het genoemde rapport uit Lièges opduiken?

Christian von Klösterlein

* over mengtechniek gevonden:

A la bétonnière ...

On obtient le meilleur résultat en faisant d'abord un lait de ciment avec 

toute l'eau de gâchage et tout le ciment nécessaire au mélange; la quantité de 

Vermiculite prévue (voir tableau ci-dessus) est ensuite versée dans la bétonnière. 

En raison du faible poids du béton de Vermiculite, le mélange est réalisé en 10 

secondes environ.

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#13 Geplaatst: 2012-10-25 15:42:24

Ook ik zit met de isolatie van de zoldervloer, en met het gaan gebruiken van die zolder. Het is nu onbewoond, maar ik maak een trap vanuit de woonkamer naar de zolder en ga er twee slaapkamers maken. Ik heb een dampremmende laag bij plafond woonkamer, en 20 cm isolatie tussen de balken op zolder. (zie foto).

vloer

Nu moet ik het dak gaan isoleren maar ik laat de iso op de vloer maar gewoon zitten , want al die kleine stukken... Is wel een kostbare dubbele isolatie dus.

Omdat er een open trap, vanuit de verwarmde beneden verdieping komt neem ik aan dat veel warmte naar boven trekt, en de vloerisolatie feitelijk geen zin heeft? 

Ik ga 2/3 deel van de zolder bewonen en laat een deel zonder vloer, maar wel geisoleerd. Ik maak daar een scheidingswand die ik aan de buitenkant isoleer.

Op de zoldervloer komen de gekochte grenen delen van Lapeyre fantastich mooi vloer hout.  

avatar#3405
peter
Berichten: 5
Reacties: 28

#14 Geplaatst: 2012-10-25 19:52:17

Zo te zien is het glaswol, hoop ik voor je dat er geen marters in het huis zitten, want dan is het binnen een jaar een complete chaos, haal het anders weg en leg er steenwol in.

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#15 Geplaatst: 2012-10-26 14:33:19

Een vraagje over het lichtgewicht beton; kun je het combineren met vloerverwarming?

alvast mijn dank, hans

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#16 Geplaatst: 2012-10-26 23:05:40

@ Hans

Tot heden heb ik 4 x op de bgg lichtgewicht beton - electrische- vloerverwarming systemen aangebracht onder tomettes. Omdat zowel op de verdiepingsvloer als op de bgg vloer een dikke laag is gestort is de woonkamer hierdoor zeer goed geïsoleerd . De hoofdverwarming vindt plaats door een hoogrendement houtkachel en de electrische vloerverwarming wordt slecht zeer incidenteel gebruikt als het huis na een afwezigheidsperiode opnieuw moet worden opgewarmd, in totaal niet meer dan 4 dagen per jaar. Ik heb echter geen ervaring met andere soorten vloerverwarming in/op lichtgewichtbeton.

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#17 Geplaatst: 2012-10-27 13:58:23

Dus als ik het goed begrijp, moet je de lichtgewicht beton beschouwen als combivloer; beton/isolatie en er bovenop kun je dan vloerverwarming leggen in een laagje beton of iets dergelijks.

moet is nadenken over de mogelijkheden,

mvg, Hans

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#18 Geplaatst: 2012-10-29 14:37:51

@ Christian

Een range voor de lambda van vermiculite beton van 0,19 à 0,31 zeg 0,2 - 0,3 lijkt natuurlijk nogal groot, maar ik denk niet dat je het nauwkeuriger kan krijgen. Veel zal afhangen van het beton dat je kan produceren. Maar het lijkt ook in vergelijking met andere materialen redelijk om bij zelfgeproduceerd lichtbeton eerder uit te gaan van een waarde van zoiets als 0.3.

Een aardige publicatie met een hoop getallen is deze. Voor béton cellulaire (dat zal gemaakt zijn met een toeslagstof die gesloten bellen in het beton maakt) wordt een waarde van 0.16 vermeld bij een volumegewicht van 500 kg/m3. Voor vermiculite en vrac wordt 0.084 genoemd.

In mijn geval (zie hierboven) heb ik er meer cement ingedaan dan nodig zou zijn om een volumegewicht van slechts 500 kg/m3 te halen. Mijn testblokjes kwamen op 700 kg/m3. Bij nog minder cement werd het spul (na verharding) wel erg zacht en brokkelig waardoor het m.i. minder geschikt werd om als onderstopping van de latten te dienen waarmee ik de zoldervloer uitvlakte. Maar misschien lukt het wel om die 500 kg/m3 te halen als je heel voorzichtig mengt op de manier die in je voetnoot staat. Het gebruik van een betonmolen zal ook wel bijdragen aan het kunnen verkrijgen van een consistent (laag) volumegewicht. Ik ben benieuwd naar je eventuele resultaat.

Wellicht is voor een verdieping/zoldervloer een combinatie te verzinnen met vermiculitebeton voor het uitvlakken/opvullen onder latten, en daarop een extra laag losse vermiculite en vrac voor de verbetering van de isolatie. Dat spaart ook een hoop werk en gesleep.

Maxandr

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2012-10-29 21:46:21

@MazAndre

Hartelijk dank voor deze informatie, en vooral de genoemde publicatie.

Ik neem dit mee in de planning voor mijn vloerproject (uitvoering zomer 2013).

Christian von Klösterlein

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#20 Geplaatst: 2012-11-04 17:53:03

@ Christian

Ik zag dat de betreffende (Zwitserse) publicatie (en nog een paar) ook in het Duits kan worden ge-download. Is misschien handiger?  Zie hier!

Maxandr

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#21 Geplaatst: 2012-11-16 12:17:57

Op dit moment ben ik de houten vloer aan het inspecteren waarop het lichtgewicht beton moet komen. De vloer is stevig. Wel zijn er her en der plaatsen waar ik houtworm zie. Eigenlijk vindt het zonde om de hele vloer er uit te breken, om vervolgens er weer beton op te storten. Zou ik kunnen volstaan met de vloer te behandelen tegen houtworm?

De woonkamer er onder is ingericht zou ik het liefst voorlopig intact laten.

Groet, Wim3

Ps. Het viel niet mee om aan die Vermex te komen. Ik heb wel geteld 1 zak kunnen bemachtigen. Prijs 17,95.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#22 Geplaatst: 2012-11-17 23:15:30

Hallo Wim3

Als die vloer stevig is zou ik hem gewoon behandelen tegen houtworm. Zeker een vloer is makkelijk te behandelen.

Maxandr