Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Loondienst

Auteur Bericht

avatar#7312
Big Fish
Berichten: 7
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2009-11-30 13:14:33

Ik wil in de komende 2 jaar mijn huis laten opknappen door een goede vriend die ook in Frankrijk wil komen wonen. Hij is ZZper in NL. Maar hij wil graag in Frankrijk een huis kopen en moet daarvoor een kleine hypotheek afsluiten. Nu kan dat alleen als hij een vaste baan in Frankrijk heeft. Hij heeft mij gevraagd of ik hem niet een (vast) contract in loondienst kan aanbieden. Ik ben daar in principe best toe bereid om hem te helpen.

Ik weet dat dat wat risico's voor me met zich meebrengt maar daar kan ik me denk ik tegen indekken. Waar ik niet achterkom is of ik als privepersoon iemand in loondienst kan nemen. Kan iemand mij helpen met die vraag?

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-11-30 21:28:02

Goede vraag eigenlijk. maar ik denk het wel.

Wij hebben iemand in huis gehaald voor moeder, die staat op onze loonlijst.

Stel nu dat je ene butler hebt ? is ook loondienst, of ene schoonmaker of kinderhulp ?

Het kost je alleen wel een vermogen !

We wachten op een antwoord van meneer van Teefelen.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2009-11-30 22:41:41

Cees,

Stel vriend wordt in dienst genomen tegen de SMIC of iets daarboven. Daar komen dan minstens 50% sociale lasten op.

Ik denk niet dat een bank daar in mee gaat, en al helemaal een niet een Franse bank. Kijkt naar arbeidsverleden, perspectieven, besteedbaar inkomen, lasten.

Tenzij de werkgever volledig garant staat, genoeg borg heeft en bovendien de bankdirecteur kent.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2009-12-02 15:21:47

Er bestaat een speciale regeling voor het 'in dienst nemen' van huishoudelijke personeel e.d. De bekende CESU. Lees meer hierover op deze website.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2009-12-02 18:52:12

Klopt Wim (onze "femme de ménage" hebben we al jaaren met een CESU).  Daar kan -hoeft niet- een arbeidsovereenkomst bij horen.

De achterliggende vraag was of iemand via een vaste baan een hypotheek kon krijgen. Dat lijkt me onwaarschijnlijk met een CESU.

Steven

avatar#7312
Big Fish
Berichten: 7
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2009-12-03 12:57:37

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb even gemaild naar de bank en daar zeggen ze dat een CESU niet voldoende is voor een hypotheek. Het zou een CDI contract moeten zijn. Blijft dus mijn vraag of ik een dergelijk contract kan geven als privépersoon.

Ben benieuwd...

Frans

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2009-12-03 13:03:03

Ja ik was die mogelijkheid Wim bijna uit het oog verloren. Wist voordat ik mijn huishoudelijke hulp in 'dienst' nam nauwelijks van die "regeling", maar had die wél vooraf bestudeerd.

Vanwege wat Steven hierover eerder opmerkte blijkt het dan te gaan over een zg. "witte werkster" regeling met vele open eindjes dus in het Franse systeem!

Daarover spreken hier en daar ook Wim van Teefelen en/of Rob van Schijndel in andere context nl. het Auto Entrepreneur schap. Die is in veel opzichten veel helderer, nl. dan ben je dus werkgever.

Wat buitengewoon onderhelder is (ook juridisch/maatschappelijk) is één van de volgende passages:

"Wekelijks mag niet meer dan 8 uur worden gewerkt bij één gezin of vier weken per jaar. Wie maandelijks 60 uur via CESU werkt, dus bij meerdere 'werkgevers' komt in aanmerking voor het hele pakket sociale voorzieningen (ruim 42% voor rekening van de werkgever en ruim 23% ten laste van de werknemer)."

Want zoals het hier staat ben je wél degelijk werkgever in de zin van het woord.

En dus komt het überhaupt nicht im Frage, dat je een werkster kan vinden die voor 8€/uur bij je werkt of een famillielid op die basis.

Aangezien je dit soort fiscaal 'gunstige' regelingen altijd en overal op praktische merites dient te beoordelen, ben ik achteraf toch blij dat ik een uitstekende huishoudelijke hulp 'zwart' heb gevonden. De uitkomst is dat ik haar iets meer per uur betaal en geen gez... heb met allerlei uitleg overal en  vooral gedoe!

 

Daar zijn we beiden heel tevreden mee dus én het moet ook allemaal simpeler, kleinschaliger ook. En het is niet zo verwonderlijk dat Fransen zelf dat ook al door hebben, want anders vind je er dus geen!

Bruin.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2009-12-03 18:35:35

Je kunt wel degelijk iemand in dienst nemen via de CESU en met een CDI. Kan ook met een CDD.

Sterker nog, iemand die een tijdje voor je werkt in het kader van een CESU, wordt beschouwd als zijnde CDI zelfs als er geen contract bestaat (bijvoorbeeld CDD).

Een "contrat de travail" hoeft zelfs niet op schrift te staan, kan een "contrat moral" zijn. Maar als er herrie in de tent komt, beschouwen de prud'hommes of de Chambre Sociale een CESU zonder contract automatisch als een CDI, met alle rechten en plichten van werkgevers en werknemers.

Wij hebben dit mogen ondervinden met een femme de ménage, die voor ons 6 uur per week werkte. Die eiste een "contrat de travail". Wij kijken op de site van de CESU-URSSAF jawel kan. Dus gedaan. De dame in kwestie gooide er evenwel na enige tijd zwaar met de pet naar en we hebben haar volgens de regels, inclusief de "lettres recommandées" en het "entretien préalable au licenciement" met "indemnités de licenciement"  netjes ontslagen.

Steven