Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ervaring met verwerken luchtkalk?

Auteur Bericht

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2009-11-30 22:28:48

Waarde bricoleurs

Deze vraag lijkt enigszins op de vraag van Richard.  Komend jaar wil ik de buitenzijde van mijn huis opnieuw afwerken. Het betreft een vakwerk lemen buitenmuur met stro en paardehaar die is afgewerkt met een stuclaag van kalk.

Het trasraam bestaat uit met leem (torchis) vermetselde stenen met daarop de balklaag waarop de muur rust. Het trasraam is afgewerkt met een stuclaag van cement, met naar ik aanneem veel kalk, omdat het huis nog steeds stevig beweegt.

Om de muur optimaal ademend te laten blijven is het volgens mij het beste om de muur te stuccen met luchtkalk. Is er iemand die daarmee ervaring heeft? Wat zijn de do's en dont's (o jee) bij het werken met luchtkalk?

De Belgische sites die ik erover heb geraadpleegd melden alles over de voordelen van het materiaal zelf maar niets over de verwerking. Is het b.v verstandig om een kleinmazige wapening aan te brengen alvorens te gaan stuccen? Hoe bereik ik optimale hechting van luchtkalk op leem? Hoeveel maanden duurt het voordat de stuclaag is uitgehard?

Jeroenb, 62

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-11-30 22:56:44

Jeroen,

kijk ook eens op

ww.fachwerkhaus.de

CvK

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-12-01 10:45:36

Jeroen,

  En er zijn zelfs Nederlanders die op het terrein van de colombage zich tot Frans vakman hebben ontwikkeld. Een paar praktische tips voor de bricoleur heeft deze Engelsman op papier gezet. Iets uitvoeriger is dit verslag van Franse bodem, en deze fotorapportage. Voor de samenstelling van de diverse (isolerende) mortels is veel info te vinden op Franse sites, zie bijvoorbeeld dit fiche technique. Ook de eco kant komt ruim aan bod, hier een voorbeeld in Toulouse, en deze gespecialiseerde site. Via google.fr zoeken met colombage + chaux levert zeer veel praktische tips op.

Rob

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#3 Geplaatst: 2009-12-01 19:50:58

BÉTON VÉGÉTAL is ook een materiaal dat goed bruikbaar is

Het is licht, isolerend. enz

Zie filmpje op homepage van

BÉTON VÉGÉTALjanv

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#4 Geplaatst: 2009-12-01 22:02:57

Dank voor alle verwijzingen. De filmpjes en sites zijn erg verhelderend. Op mijn wapeningsvraag na zijn mijn overige vragen beantwoord.

Ik kies overigens voor luchtkalk en niet voor andere producten omdat het huis nog immer beweegt en de pleisterlaag moet kunnen meebewegen. Daarnaast maak ik uit de veelheid aan informatie op dat luchtkalk de beste vochtregulerende eigenschappen heeft. Beide aspecten zijn voor mijn huis erg belangrijk. Medio herfst hoop ik wat te kunnen vertellen over mijn ervaringen.

Jeroen B 62