Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

electrische verbinding

Auteur Bericht

avatar#7466
bac
Berichten: 5
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2009-12-02 12:14:03

Beste forumleden,

ik zou graag willen horen of iemand een degelijk verbinding kent om electradraden van ruime diameter te verbinden in een aftakdoos. Ik moet namelijk 1 draad van 10² verbinden met drie draden van 6² en de meeste verbindingen zijn beperkt tot 6². Graag uw idee om dit veilig en degelijk uit te voeren temeer daar de aftakdoos daarna achter muurbezetting komt te liggen.

Met dank

Charles

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2009-12-02 12:54:11

Charles,

  De meest eenvoudige oplossing - maar die had je zelf ook al bedacht - is het gebruiken van een stevige domino, barrette of borne. Of de iets sterkere variant daarop uit de groepenkast, een bornier de phase of neutre. Nog zwaarder: een répartiteur. In de gidsen van Legrand, Schneider/MerlinGerin en Hager ben ik ook wel andere modellen tegengekomen, waarbij iedere draad met twee boutjes wordt vastgezet.

  Wat de bouwtechniek betreft: wanneer "achter muurbezetting" zou betekenen dat je die aftakdoos achter een gipsplaat monteert, of in een dicht te metselen spouwmuurtje, maak je het jezelf niet makkelijk. Als er toch onverhoopt wat misgaat, heb je een probleem. Aftak- en doorvoerdozen moeten altijd toegankelijk blijven: volgens de NF normen moet je namelijk altijd in staat zijn bedrading als dat onverhoopt nodig mocht zijn te vervangen.

Rob