Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Google Street View

Auteur Bericht

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#0 Geplaatst: 2009-12-04 12:22:50

Naast luchtfoto's heeft googlemaps ook het inmiddels bekende/beruchte streetview. Berucht omdat er wel heel veel te zien, maar handig is het wel.

Frankrijk was tot voor kort nauwelijks te zien. Gisteren is de uitbreiding op het web gezet. Zie hier een voorbeeld van Carcassonne.

Nils

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-12-04 18:26:52

Als er ooit één camera mijn tuin in gericht wordt ram ik hem d'r met mn trekker uit, dat beloof ik ze alvast.

Jeetje zeg, waar gaat onze privacy naar toe ?

Wat handig Nils, het is te triest om waar te zijn.

Vroeger kon je bijvoorbeeld een tijdschakelaar op je schemerlampje zetten, dan dachten de boeven dat er iemand thuis was.

Nu kijken de boeven op streetvieuw, en weten precies wanneer je er wel of niet bent, een weekje en je huis is leeg.

Handig ja, erg handig.

En wat dacht je van burenruzies, jaloerse straatgenoten die je dwars zitten, ambtenaren die hun macht over jouw stoeptegels storten, bedrijven die vinden dat je aan nieuwe luiken toe bent,............

Beschamend dat het allemaal mag. 

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2009-12-04 18:34:27

Wat die persoonlijke levenssfeer betreft, ben ik het deze keer geheel met Cees eens.

Gates, Google, Gore en Greenpeace ook, we kunnen de stembussen wel afschaffen.

Peter.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2009-12-05 21:51:53

Het is niet real-time hoor. Er is een keer een paar maanden geleden een wit autootje langsgereden dat een panoramafoto heeft gemaakt, is all. En als er iets persoonlijks op staat (gezicht, kenteken e.d.) dan halen ze het op verzoek weg of maken het onherkenbaar. Één email is genoeg. Dus het valt nogal mee met die inbreuk op privacy, vind ik, in dit geval. Dat de yanken met de volle medewerking van de Europese overheid en nationale regeringen onze bankhandelingen mogen doorsnuffelen vind ik wel iets erger.

Ivo

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#4 Geplaatst: 2009-12-06 14:27:40

Best Ivo, je hebt het mis.

In zo verre, misschien heb je gelijk over dat autootje en weggommen en zo, maar dat is maar tijdelijk, vergeet die mooie verhalen alsjeblieft.

“Dat de Amerikanen…..” schrijf je, ja inderdaad, en hoe komt dat, ook omdat men ooit begon met het koppelen van systemen.

Nu staat er nog een camera gewoon domweg te filmen (of panoramafoto’s te maken zoals jij wilt) morgen wordt de data gekoppeld met politiebureaus, overmorgen met de belasting, en de week daarop kan iedere janlul de hele buurt virtueel afstruinen.

En dan ? te laat om actie te ondernemen!

Ik wordt zo onderhand schijtziek van die hele rotmaatschappij waar je maar moet doen wat een ander beslist, het lijkt zo onderhand wel een communistische staat.

Iedere gek loopt met een mobieltje in z’n zak, en warempel, als je vandaag als een beetje een zakenman geen iphone in je klauwen hebt sta je gewoon voor lul.

Midden op de snelweg duiken ze de kant in want dat ding leg ergens te rammelen en je mag nou eenmaal niet bellend rijden, dus stoppen, direct!

Belachelijk ziek is de maatschappij aan het worden.

Al surfend op het internet zit je tegenwoordig te lunchen, “hé ?, wat zei je ?”

“Ik zeg; al surfend op het internet zit je tegenwoordig te lunchen.”

…………..

“Ja, wij ook, aankomend weekend.”

“Laat maar.”

Kinderen die hun stinkhok niet meer uitkomen omdat ze al vibrerend smsjes zitten te versturen op een onopgemaakt bed, terwijl in de hoek de privecomputer staat te blieppen dat er weer een msn-vriendje inlogt.

En weet je wat nog het ergste is, vroeger kon je gewoon een brief schrijven in de stijl die je wilde, of wou, of wenste, of het nu algemeen beschaafd Nederlands was of met een dialektje, geen haan die er naar kraaide.

Nu wordt je door de grote leiders van het land gedwongen met de elektronica in je zak te schrijven en te leven zoals zij dat wensen!

Zelfs de nieuwere versie van mikrosoft staat rood van de lijntjes omdat ik niet mag schrijven zoals IK dat wil.

Blieppen bijvoorbeeld, is een doodordinair woord.

Hij heeft een klein dialektje, ook dat is een normaal woord.

Vandaag de dag worden de engelse woorden om je oren gesmeten alsof er geen Nederlands meer bestaat, waar zijn we mee bezig ?

Ik beloof je, die paal gaat de grond uit en ik leg er abrupt een knoop in.

(over een paar jaar is deze laatste zin ook in het rood onderlijnd, en als je dan rechts op je muis klikt staat er “foute woordkeuze, je kunt geen knoop in een paal leggen”.

(over een paar jaar zijn muizen alleen nog te bezichtigen in musea, en beschikken we over een smoothtouch-skin-keybord waarvan men de Nederlandse naam immer heeft gekend.)

Cees.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2009-12-06 16:19:27

Cees,

Je mag schrijven zoals jij wilt en alle d’tjes en t’tjes omruilen waar het jou uitkomt. Ik verbind er wel de voorwaarde aan dat je het niet erg vindt dat ik ze wel op de goede plaats zed. Meneer Microsoft geeft met de rode en groene kronkellijntjes alleen maar aan dat het niet volgens de officiële spelling van de taal van je keuze is geschreven. Er wordt niet gezegd dat je het zo niet mag schrijven. Je kunt overigens die meneer eenvoudig uitschakelen door hem bij je instellingen te zeggen dat hij moet stoppen.

Het geklaag van velen over de invloed van het Engels is een zich herhalende historie. In 1600 vond met in de Lage Landen juist dat het Frans te veel invloed kreeg. De goede Brederode vond van het Nederlands zelfs dat "het inne-breecken der uyt-heemscher taelen het verarmt en verbastert". Hij had het over ‘kromtong’ en ‘koeterwaal’. Hij draait zich vast om in zijn graf als hem wordt verteld dat het Nederlands van nu niet erg lijkt op dat van toen. Later werden vooral de Duitse invloeden op onze moedertaal verflucht en nu is het Engels aan de beurt. Ik schat dat over een halve eeuw het juist de Chinese leenwoorden zijn, die wij zullen verafschuwen.

Je toorn over de camera’s op de openbare weg doet me denken aan de tijden dat Cassini zijn kaarten van Frankrijk maakte, zo begin achttiende eeuw. Veel van de mensen die de Franse binnenlanden introkken werden verjaagd, omdat men de aantekeningen die ze maakten zagen als een grote inbreuk op hun manier van leven. Velen werden zelfs om het leven gebracht, maar zover zal het nu wel niet komen. Niet dat ik vind dat alles kan, maar ik vind vooral dat je niet mag zeggen dat alles niet kan…

Groet,

Frans

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2009-12-06 16:32:44

Cees, ik ben het niet helemaal oneens met het Big-brother (de originele) toekomstbeeld van de samenleving dat je schetst, al zou ik het mssn minder gechargeerd neerpennen. Maar die straatbeeldjes maken daar imho geen deel van uit, ik vind dat vrij onschuldig, zie niet echt hoe een anonieme foto van een straat en een toekomstige 've know all about you' maatschappij met elkaar te rijmen zijn. Je hebt ook sites zoals 'Nederland in beeld' (in FR zal vast ook zoiets bestaan) waar mensen foto's van hun straat op het web kunnen zetten. Iets minder high-tech maar wel vergelijkbaar. Nut heeft het volgens mij niet maar of het zoveel kwaad kan betwijfel ik.

Overigens snap ik -op persoonlijke titel- absoluut niet waarom zoveel mensen ZELF de behoefte voelen om van alles over hunzelf, hun woonomgeving, hun liefdesleven, hun huisdieren, hun gevoelens, hun ziektes, hun weet-ik-veel via blogs, hyves, faceboeken en weet-ik-wat-nog-meer in de openbaarheid te smijten. En daarna met z'n allen hevig klagen over het tegenwoordige gebrek aan privacy...

Ivo

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2009-12-06 16:46:01

Ivo, het lukt me slecht u te volgen. In 'n ander draadje waarin ene Schouten werd gezocht, poogde u de vloer met me aan te vegen vanwege allerlei mogelijke privacy-perikelen.

En nu bent u zo mild over die camera's, u schrijft zelfs "En als er iets persoonlijks op staat (gezicht, kenteken e.d.) dan halen ze het op verzoek weg (...).

Wie is die "ze" ? Wie is de dienstdoende photoshopper en is die echt zo zuiver, of opgeleid door de Stasi?

Paranoia is lastig, schizofrenie duidt op iets ernstigers.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2009-12-06 20:29:58

...het aardige is dat je helemaal niet verplicht aan veel van dit soort moderniteiten mee te doen... ff me mail checken, doe je dat een keer per dag of elk kwartier? En denk je nu echt dat het zinnig is dat google elk dorpje op video laat vast leggen. Wordt wakker! Dit is maar en fractie van wat er mogelijk is momenteel. En voor elke mening een andere... twitter het grootste marketingsucces van de toekomst - nee binnen 2 jaar is die onzin afgelopen.1% van de Nedrlanders twittert. In Iran brengen ze in no time de wereld op de hoogte van de ontwikkelingen. De nwe generaties websites, je weet niet wat er mogelijk is. Leuk he zo'n chatbot bij EDF? Google volgt je web gedrag, de websites reageren op jou manier van met de pagina's omgaan. Ip nummers geven nu grofweg je postcode aan, straks je adres en daarna je naam? Google is alle onderzoeken voor. Aan de hand van zoekgedrag en opgegeven trefwoorden kan al geconcludeerd worden of de Mexicanse griep over zijn hoogtepunt heen is... Met andere woorden we staan aan het begin van een ontwikkeling en het is nog steeds zo dat je veel zelf kan bepalen!

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#9 Geplaatst: 2009-12-06 22:44:11

Is allemaal wel zo, maar ik zie vanuit de praktijk maar al te vaak dat “later” de situatie toch anders is gegaan.

Natuurlijk kun je de automatische dame met de rode lijntjes uitzetten, natuurlijk kun je niet verwachten dat men een camera op een onschuldig landweggetje gaat zetten, natuurlijk ……

Voor de grap heb ik eens een enorm reclamebord laten maken wat we weer op een enorme constructie hebben laten zetten en dat per vrachtwagen laten vervoeren midden in de nacht naar een stuk bos van staatsbosbeheer, om een goede vriend te plagen met zijn opschepperij van zijn huis.

Hij was net een maand eerder in het huis komen wonen wat omringd door weilanden en bos geheel leek thuis te horen in de sprookjeswereld.

“nee jongen, dit is eigendom van de natuurliefhebbers, ik-krijg-nooit-buren, dat staat vast” en apetrots liet hij me zijn paarden zien in een groot weiland. (apetrots wordt fout aangegeven en gecorrigeerd in erg trots)

Op het bord hadden we een naam van een denkbeeldige bouwmaatschappij en de te ontwikkelen vila’s die er zouden komen staan.

Hij was des duivels, heeft nachten niet geslapen, maar lag later in een deuk van de lach.

Nu, zoveel jaren later, ligt hij in onenigheid met enkelen van de tientallen buren die wensen van die paardenstrontstank af te komen.

Ook staatsbosbeheer gooit soms het roer om schijnbaar.

Ik bedoel er maar mee te zeggen, niets in het leven is zekerder dan de dood, niets.

Wat het andere betreft, het zal allemaal wel, en inderdaad hoef je er niet aan mee te doen, maar dan loop je snel achter de feiten aan.

Ik hoef geen snelle hypermoderne computer met zoveel ram en wat nog meer, ik was dik tevreden met mijn windows 98, maar ja, vandaag de dag krijg je naast je hotmailkolommetje zoveel bewegende beelden mee dat een windows 98 computertje het spontaan af laat weten, en zelfs een tweeduizend al staat te hikken.

Het is dus niet altijd een kwestie van niet mee willen doen, je moet wel.

“geen reclamedrukwerk” op de brievenbus geplakt, verdeksels, ik was telkens te laat bij de aldi, dus het stickertje eraf, krijg je meteen driehonderd kilo papier op je deurmat!

Hier in Frankrijk hebben ze er een handje van je lastig te vallen per telefoon of je luiken wilt kopen, of wijn, of dubbel glas, het wordt steeds erger, en altijd als je zit te lunchen.

Als ik dat niet wil moet ik een geheim nummer nemen, maar dan belt er niemand meer !

Ah, nog eentje, was lekker handig toen, camera’s boven de snelweg om files en/of ongelukken te melden, super!

Anno 2009 discuteert men over de start van de “kilometerheffing” alles is gereed, u bent al tig maal gefilmd en gescreend.

Te snel door het poortje gereden bwammm! Dikke bekeuring op de deurmat, mits je onderweg de kant in duikt om te plassen natuurlijk, want dan registreert de camera de volgende doorgang als “afstand x tijd = goede snelheid”

Wat is het toch lekker wonen op het Franse platte land ;-)

Ohw, mijn doelgroep, plezierbootbezitters werden geacht hun heilige zeepkist te laten registeren, om, U raad het al, de diefstal van jachten sneller te kunnen afhandelen, ongevallen te bestrijden, vissen te beschermen, waterlelies te kweken, wat al niet meer, haha.

Bijna iedereen stonk erin, prachtig.

De enige opzet was de invoering van de waterwegenbelasting, dokken zult U, er is geen weg terug, of een gat in de bodem boren.

Hahahaha ! onschulige streetview camera’s.

Cees.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#10 Geplaatst: 2009-12-07 15:05:13

@ Peter: zo moeilijk lijkt het me niet om dat onderscheid te bevatten.

In het Schouten-verhaal ging het om de individuele privacy van een persoon en de onwaarschijnlijkheid dat iemand op zo'n oproep zou (willen) reageren zonder te weten waarom dat verzoek wordt gedan. Overigens, en dit terzijde, heb ik geenszins gepoogd om 'de vloer met je aan te vegen', zoals je vast ook zult vaststellen als je het draadje nog eens doorleest. Dat je het zo opvat, en zelfs gewag maakt van paranoia en schizofrenie, zegt m.i. meer over jou dan over mij, mijn post, en de posts van anderen.

Wat Google Streetview betreft stel ik alleen dat het om niks meer (of minder) gaat dan algemene, maanden oude fotootjes van een straat. Je kunt nergens aan zien wie waar woont of wat hij daar doet. En als er al iets identificeerbaars op staat, zoals een auto met een leesbaar kenteken of iemands smoel, dan volstaat één emailtje naar de admin van Google Streetview en het wordt weggehaald. Ik ben net zo gesteld op mijn privacy als wie ook maar zie -in dit specifieke geval- met de beste wil van de wereld niet in hoe het plaatje van een straatbeeld een schending van iemand's privacy kan inhouden. In het telefoonboek staat al meer privacygevoeligs dan op die plaatjes. Zullen we die ook maar verbieden? Over paranoia gesproken...

Ivo