Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

nieuw op oud solderen bij waterleidingen

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2009-12-04 23:10:48

In het stuk over water en riool schreef ik:

< waar nieuw op oud gesoldeerd moet worden is het steeds nodig tot op het gezonde materiaal terug te gaan, dus liever een beetje meer van die oude half vergane leiding wegsnijden tot men zeker op gezond materiaal zit; dit mag niet poreus of geoxideerd zijn >

Dit geldt voor koperen waterleidingen die normaal zacht gesoldeerd worden met tinsoldeer (tin/zilver, vroeger tin/lood) en een simpele gasvlam.

Ik heb nu ervaren dat het mogelijk is oude poreuze waterleidingen middels hard solderen met nieuwe te verbinden. Dus hardsolderen met  koper/brons soldeer en bi-gas vlam (acetyleen+zuurstof of propaan+zuurstof).

Op deze manier heb ik aansluitingen die anders steeds weer lekten goed dicht kunnen solderen. Natuurlijk moet men een bi-gas-brander ter beschikking hebben!

Christian von Klösterlein