Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dat ene prikje

Auteur Bericht

avatar#7536
10
Berichten: 1
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2009-12-05 09:12:32

Ik ben nog niet zo ver (niet lang genoeg en doorgewinterd hollandse fransaise) dat ik alle nieuws goed kan begrijpen.

Wat ik uit Nederland hoor is dat het leger ingezet wordt om de mensen hier dat ene griepprikje te geven.

Het leger klinkt nogal heftig, maar de vriendelijke doch strikte Gendarmerie is ook een leger-onderdeel.

Hier op het platteland wordt de soep blijkbaar niet zo heet gegeten als dat zij wordt opgediend, maar MOET ik ?

Ik wil namelijk niet, maar kom wel onder de mensen.

Ik wil niet EN ik ben niet verzekerd!

Wel officieel een inwoner van het land met een dito registratie.

Help ik wil niet, moet ik echt dat prikje krijgen??

10

http://opennaarfrankrijk.blogspot.com

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2009-12-05 09:56:37

Wel, het klopt min of meer. De regering heeft zich voorbereid op de "grippe A" door alvast 94 miljoen vaccins te reserveren, goed voor volledige vaccinatie van het gehele volk. De motieven waren divers: angst voor ernstige vormen van griep (tegenwoordig krijgt de Staat altijd de schuld als er mensen ziek worden), angst voor het lamleggen van de economie door veel griepgevallen op hetzelfde moment (en we zitten in een recessie) en ik sluit een zekere druk van de farmaceutische industrie zeker niet uit (bangmakerij voor commerciêle doeleinden).

Even wat feiten op een rij:

- de "grippe A" is niet gevaarlijker dan de gewone griep, wel besmettelijker want weinig mensen met antistoffen: het is een tamelijk nieuw virus, sinds 1967 niet meer gezien (toen hadden we de Hongkong- of Mao-griep)

- bij elke griepepidemie gaan mensen dood, vooral ouderen en mensen met een slechte gezondheid maar ook gezonden zonder medische historie

- jongere mensen worden relatief wat vaker getroffen door ernstige vormen (longontsteking, secundaire infecties) want geen immuniteit

- zwangere vrouwen zijn in het bijzonder gevoelig voor ernstige complcaties van de griep

- de vaccinatie blijkt volgens internationale onderzoeken een zeer goede bescherming te bieden

- om een goede bescherming op te bouwen moeten mensen vanaf 10 jaar één prik hebben en kinderen of mensen met afweerstoornissen twee, met drie weken tussenruimte

- de gewone griepvaccins als Pandemrix bevatten hulpstoffen die de afweer wat "boosten" . Het zijn stoffen waarover allerlei verhalen rondgaan maar al jaren bekend en gebruikt worden en slechts een zeer kleine kans op bijwerkingen geven

- de griepvaccins zonder hulpstoffen als Panenza zijn gereserveerd voor kinderen tussen 6 maanden en 10 jaar en zwangeren in twee en derde trimester(maar die moeten dan twee prikken hebben) en volwassenen die transplantaties hebben ondergaan, bepaalde erstige auto-immuunziekten hebben of behandeld worden voor kanker

- de ernstige complicaties van de griepprik worden geschat op 1:100.000 terwijl die van de griep op 1:1000, een factor 100 erger dus

De Franse Overheid heeft gekozen om de vaccinaties centraal te regelen, om drie redenen:

- de "traçabilité": het kunnen volgen van eventuele bijwerkingen. Hierbij wordt van iedereen een registratie bijgehouden wie welk vaccin heeft gekregen

- de kosten: het is goedkoper om het centraal te doen want elke keer een consult rekeken bij de huisarts is veel duurder

- de betrouwbaarheid van de toediening: huisartsen en specialisten houden niet altijd de indicaties goed in de gaten want zijn niet zo erg op de hoogte

Aangezien het om zeer grote aantallen gaat, is er een logistiek probleem. De vaccinatiecentra  moeten bemand worden door administratieven voor de vele formulieren), verpleegkundigen (die prikken) en dokters (die bepalen wie welk vaccin krijgt).

Dit betekent dat alle artsen en verpleegkundigen gemobiliseerd zijn voor de vaccinatiecentra. Dus ook legerartsen en bedrijfsartsen (zoals ik). Dat heet "réquisitionneren" en ik had dus ook geen keus: heb deze week al twee avonden mogen werken in een vaccinatiecentrum en dat gaat nog wel even zo door.

Mijn advies (ik heb geen enkele binding met de farmaceutische industrie): vaccineren als je tot een risicogroep behoort of als je met mensen leeft of werkt die tot een risicogroep behoren.

De laatste "météo-grippe": het gevreesde scenario van 40% van de bevolking op bed komt niet uit: de verspreiding gaat trager maar de piek wodt verwacht eind december. Sommigen zullen het kerstmaal aan zich voorbij zien gaan.

Steven (zelf ook gevaccineerd)

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2009-12-05 16:54:14

Om op de vraag van MOETEN terug te komen. Nee, je moet niets, zelfs kinderen (leeftijd?) in Frankrijk mogen weigeren, zelfs als hun ouders ze wel willen vaccineren.

Afijn, vrije keuze dus.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-12-05 17:27:25

De griepprik is niet verplicht, zelfs niet voor medische beroepen. Hij is gratis. Als je een Carte Vitale hebt en een identiteitsbewijs, kun je hem krijgen. In veel centra hoef je niet meer te wachten op de oproep, met de Carte Vitale en je ID kun je hem zo krijgen.

Wat leeftijd betreft: de wet zegt dat een kind mag weigeren zelfs als de ouders het wel willen, maar dan op een leeftijd dat het kind zijn eigen wensen duidelijk kan uitspreken. In de regel zal die leeftijd rond een jaar of 12 liggen. Dokter beslist dan. Heb het nog niet meegemaakt, wel dat bij het zien van de naald paniek uitbrak. Met zachte drang toch maar de naald erin en na een snoepje was het leed weer geleden....

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2009-12-05 17:55:02

Mijn complimenten Steven, goed samengevat. Het opgezette vaccinatiesysteem hier in Frankrijk is bureaucratisch maar wel doordacht, in die zin, gericht op indicatie en urgentie. Men is begonnen met het vaccineren van personeel werkzaam op IC/pediatrieafdelingen (ik dus) en verder een lijst van "prioritaires" tot en met de gezonde volwassenen aan het einde van de lijst.

Aangezien Frankrijk geen gemeentelijke basisadministratie heeft zoals Nederland dat heeft geerfd van Napoleon, wordt iedereen opgeroepen via zijn inschrijving bij de Sécurité Sociale. Alleen, daarmee worden bepaalde categorieen gemist zoals de buitenlanders die geen carte vitale hebben, en daklozen en illegalen zonder hulp van de staat. En Fransen die gewoon even buiten de sociale zekerheidsboot vallen.

Verder heb je gezinnen waar moeders een oproep heeft "prioritaire" omdat ze zwanger is. Inmiddels is moeders bevallen en wil de hele familie gevaccinneerd worden om de baby te beschermen. Tja, daar had het systeem niet op gerekend. Wat mij ter ore komt is dat dit geen enkel probleem is en de "bon de vaccination' voor de rest van de familie ter plekke uitgedraaid wordt. Van Engelse gezinnen heb ik vernomen dat in de UK alleen jonge kinderen en risicogroepen ingeent worden en zij zijn dus wederom blij hier in FR te wonen.

In Nederland is het een echte "vaccination de masse" geworden begreep ik van vrienden. Ik weet niet of dat hier zou aanslaan, ik denk het niet.

Wederom blijkt weer dat de huisartsen in Frankrijk zich niet kunnen organiseren en ik ben blij dat de minister het zo laat als het is. Ook ik denk dat het veel te kostbaar wordt. Voor een vaccinatie mogen ze 8 euro vragen maar het zou mij niets verbazen als men dan ook nog de bloeddruk meet en er daarmee een heel consult van maakt dus minstens 22 euro en misschien wel 22+8 euro per patient, maar ik ben misschien erg wantrouwend. Naar mijn mening moeten de huisarsten geforfaitiseerd worden zodat het geen sport meer wordt om zoveel mogelijk 'actes' te verrichten.

Enfin, ik ben nog niet opgeroepen om dienstplichtig te vaccineren, ik zit al midden in een "bastion grippal". Toch jammer dar er niet zo een griep epidemie was toen ik nog op school zat. Als kind droomde ik ervan dat de school afbrandde en ik daarom niet naar school hoefde. ijsvrij had je heel af en toe en ik was dan ook graag griepvrij geweest (zonder zelf ziek te zijn natuurlijk!).

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2009-12-05 18:33:22

Inderdaad Ingrid, geen GBA maar bovendien ook geen GGD-structuur in Frankrijk. Ik heb zelf 10 jaar bij een GGD gewerkt en gemerkt hoe makkelijk het was om regionaal bevolkingsgroepen te kunnen bereiken voor allerlei preventieve acties.

Dat verhaal over een lager tarief voor alleen vaccinaties. Diegenen in mijn omgeving die ik er over uitgevraagd heb, hebben altijd het volle pond betaald voor een consult want er was altijd wel iets anders ook te doen. De huisartsenorganisaties piepen nu wel (een beetje en veel te laat) maar de gemiddelde huisarts heeft al lang door dat met alle paperasserie het netto-uurloon laag uitkomt.

Wel heb ik patiênten gezien op het vaccinatiecentrum die met een briefje kwamen van de huisarts welk vaccin ze moesten hebben. Meestal hadden ze het mis, niet op de hoogte, heb het dus gewoon geweigerd en de neiging nog nèt onderdrukt om een briefje terug te schrijven om hem van harte uit te nodigen zich aan het vaccinatiecentrum te verbinden. Maar dat levert maar 33€ per uur op en dat zal wel niet interessant zijn.

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2009-12-05 20:05:02

Och vrijwel geheel eens met Steven en Ingrid!

Behalve op het onderdeel tav. een kind van 12 jaar of ouder, die (ook) een onvervreemdbaar Recht heeft om zoiets te weigeren.

En hoe hadden jullie dat nu juridisch 'waterdicht' gedacht als dat kind van 12 of ouder, of zelfs boven de 18 weigert?

Wat wordt er dan gedaan in Franse systeem? Overreding of domweg met vertoon van (psychologische) Macht iets afdwingen?

Natuurlijk hebben jullie een eed afgelegd om te strijden vóór behoud van leven én zolang IK wil dat jullie artsen je uiterste best voor me doen ben ik jullie 'eeuwig' dankbaar.

Toch kan ik jullie beiden een haast onwaarschijnlijk verhaal vertellen, dat ik tegen mijn wil en bij volledig bewustzijn uit mijn huis ontvoerd werd door de SAMU, de burgemeester, de gendarme én de artse (in weekenddienst veeeeel te laat) van de SAMU, waarvan ik dacht zij mijn huisarts(e) was! De reden was zogenaamd dat ik 'personne en danger' was. Nou helemaal niet dus want dat er niets ernstig met me aan de hand bleek gewoon die zelfde avond in het ziekenhuis bij de EHBO-afdeling. Ik wilde gewoon tegen 11 uur 's-avonds naar m'n eigen huis terug per ordinaire taxi ... door mij zelf te betalen! Kon niet enz. enz. M'n dochters dodelijk ongerust door een gillende buurvrouw, die dacht dat ik gevallen was, gingen 's-nachts op weg om me op te halen. Ik wist van niets daar en werd onkundig gehouden tot de volgende ochtend 8 uur. Maar toen waren ze al ruim beneden Parijs.

En dit is nu 2 jaar geleden gebeurd. Maar ik kon wél die onterechte rekeningen gaan ophoesten, m'n ziektekostenverzekering weigerde ze te betalen.

Van éen van die van die zg. private Ambulancedienst ... een stelletje 'boerenpummels' stuurde een incassoburo op me af uit Parijs, onaangetekende brieven met verkeerde naam en adres. Om van dit 'gedoe' af te zijn, toch maar een cheque gestuurd in jl. okt. met begeleidende brief aangetekend vanuit hier en PB.

Die checque wordt maar niet geincasseerd ... nog even ..., dan gaat deze vogel zelf een civiele procedure opstarten tegen hun en die arts, die voorlopig onvindbaar blijkt.

En ik heb dus niets te klagen over de artsen in dat ziekenhuis, maar wél tegen die domme burgemeester met z'n zogenaamde plicht om een persoon in gevaar te helpen tegen beter weten in! Ik ga tuurlijk niet een tekort van 30 miljard helpen ophoesten, terwijl ik al aangeslagen wordt voor CSG. Dan zoeken ze dat in LDF maar fijn zelf uit.

Bruin.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2009-12-05 20:56:01

Bruin, je maakt even een zijsprongetje naar de "hospitalisation d'office" waarvan gebruik wordt gemaakt als iemand een gevaar voor zichzelf of voor anderen is of lijkt te zijn. Zoals de IBS in Nederland. Dat gaat in Frankrijk inderdaad nogal makkelijk maar kan nooit lang duren als er een zuiver medische grondslag voor is.

Wat het recht van kinderen betreft, het zijn uiteindelijk de artsen die beoordelen of het kind oordeelsbekwaam" is. In 2002 heeft Bernard Kouchner de Code de santé publique veranderd met veel meer rechten voor patiënten. De medici moeten er nog wat aan wennen maar het gaat de goede kant op.

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2009-12-05 21:58:52

In NL is de mate van besmetting inmiddels gezakt naar ca. 5/10.000. Vorige maand nog 8/10.000, daarvoor 11/10.000. Epidemie lijkt dus voorbij te zijn zonder dat er van uitzonderlijke toestanden sprake was.

Ivo

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#9 Geplaatst: 2009-12-05 22:08:43

Maar Steven, denk je dat men zich hier 'en masse' laat vaccineren zoals men dat heeft gedaan in de RAI of in Rotterdam met duizenden kinderen tegelijk? Ik denk het niet. Het voordeel in Nederland is dat de 'chronische patienten' via de huisarts worden gevaccineerd en daarmee dus een grotere groep bereikt word omdat de patient een vertrouwensrelatie heeft met zijn arts. Dat missen we dus hier in Frankrijk, de huisartsen zijn buitengesloten om geldelijke en kwaliteitsredenen. Triest maar waar.

Kijk, bij een meningokkkenepidemie is het andere koek, dan is het hek van de dam.

Ingrid