Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aankoop cv installatie met het oog op eventueel faillisement veiligstellen

Auteur Bericht

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#0 Geplaatst: 2009-12-06 19:38:59

Onder de huidige omstandigheden is het niet ondenkbaar dat een kleine firma waar je een bestelling bij doet failliet gaat. 

Bij het devis voor de aanleg van een cv-installatie wordt de volgende betaling geregeld: 1/3 bij opdracht 1/3 bij bestelling en 1/3 bij levering. Bij faillisement kan ik 1/3 of zefls 2/3 van de betaling kwijt zijn. Is dit vooraf te voorkomen?

(behalve natuurlijk: gewoon niet bestellen)

Of zijn er mogelijkheden om na te gaan of een faillisement dreigt?

Ruud J. (16)

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#1 Geplaatst: 2009-12-06 20:09:08

Ik zou met deze voorgestelde betalingsregeling nooit accoord gaan! Aanvaardbaar voor mij zou zijn: 1/4 bij opdracht, 1/4 bij levering van de materialen en de rest bij oplevering van de installatie.

Wij hebben gelukkig een installateur die de rekening pas stuurt als het werk klaar is.

Harry (ook 16)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2009-12-06 20:21:36

Ruud,

ik ken ook de 1/3 - 1/3 - 1/3 regeling, maar dan zo:

1/3 bij bestelling

1/3 bij voltooiing van het werk

1/3 na een zekere periode waarin het goed werken vastgesteld is (of een officiële 'Abnahme').

Christian von Klösterlein


avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#3 Geplaatst: 2009-12-06 23:11:39

In principe is er niets mis met de betalingregeling, ik reken 30 pourcent bij opdracht en de rest bij aflevering.

Zijn er dure projecten dan spreid ik het uit, dat is logisch.

Wat is de waarde van het project, ik kan me het volgende voorstellen.

Verwarmingsketel, duizend euro.

Leidingwerk, 500 euro.

Werkzaamheden, 250 euro.

(geen reële cijfers)

Dat betekend dat de grootste uitgave voor de aankoop van de installateur de eerste is, vandaar dat hij die eerste twee stappen zo snel mogelijk wilt maken.

De laatste stap is arbeid, die kan die overbruggen want die hebben de kosten achter zich aanlopen, de ketel niet, die moet hij ook kopen, en waarschijnlijk direct betalen, en het leidingwerk ligt al in de voorraadschappen

Er zijn manieren om je geld, het factuurbedrag, te laten parkeren, dat gebeurd soms bij enorme bedragen en voorkomt dat de debiteur geen centjes heeft of de crediteur er mee vandoor gaat.

Deze bankgarantie geeft de installateur de gelegenheid de materialen te kopen, en geven U de zekerheid dat je niet teveel betaald.

Helpt het ? denk het niet echt, want ook als de man zijn ketel koopt en failliet gaat, is hij, dus U, de ketel ook kwijt en U de centjes.

Oplichten is niet moeilijk, alleen is het je waard ?, vandaar dat je beter uit kunt zoeken of het een bedrijf is wat je kunt vertrouwen.

Om je heen horen noemt men dat.

Een bedrijf wat op springen staat heeft geen vrolijk personeel, heeft geen blije secretaresjes op naaldhakken, en bied je geen aanblijk aan in de werkplaats.

Zaken doen is vertrouwen hebben in, niet anders.

Als je twijfelt, niet inhalen, niet doen.

Kijk eens uit zijn ogen, wat als die klant straks halverwege zegt dat tie niet betalen kan, zit ik daar met drie kilometer kromgebogen koper pijp en een kachel die geen mens wil hebben.

Overigens; over het algemeen doen kleine bedrijven het beter dan grote.

In mijn vak ken ik geen bedrijfjes die het niet enorm druk hebben.

Let goed op: bij het ondertekenen van de offerte (devis) op papier een afleverdatum vermelden mét of zonder boeteclausule, gebeurt nog wel eens in Frankrijk dat je er een paar winters over doet voor alles af is.

Cees.

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#4 Geplaatst: 2009-12-07 10:25:07

Surf, Harry en Christian, in ieder geval bedankt voor jullie verschillende inzichten.

Vanwege andere werkzaamheden die ervoor moeten gebeuren, nieuwe vloeren (in januari en vervolgens aanleg van vloerverwarming is nog niet duidelijk wanneer de cv installatie aangelegd kan worden. Omdat er nu nog een departmentale subsidie verstrekt wordt voor een pelletcv en nog onduidelijk is of die volgend jaar al dan niet is wegbezuinigd willen we de opdracht nu al verlenen.

Met betrekking tot betrouwbaarheid. Ja, ik denk dat hij betrouwbaar is, maar als hij tegen een failissement aanzit zal hij me dat niet aan mijn neus hangen, want elke nieuwe opdracht kan hem er doorheen halen.

Dus het best is de betaling zo te regelen, dat hij zijn spullen kan kopen als hij aan de slag gaat. Ik moet dus met hem de betalingsvoorwaarden aanpassen. En zorgen dat de ketel niet bij hem, maar bij mij afgeleverd wordt.

Ruud J.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#5 Geplaatst: 2009-12-07 14:24:47

Ketel en spullen bij jou is wel beter maar nog niet zonder risico, in de algemene voorwaarden kan staan dat er eigendomsvoorbehoud is totdat alles is betaald van het karwei. Een curator kan dan nog beslag komen leggen op de ketel, tenzij de ketel al is ingebouwd. Dan is de ketel onderdeel van het huis.

Maar ik geef toe, als hij bij jou staat is die kans op beslaglegging veel kleiner.

Vertrouwen in de installateur blijft dus noodzaak. Zelf zou ik niets betalen totdat het karwei is afgerond, heb het nooit anders gedaan en altijd tot beider tevredenheid.

puk

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#6 Geplaatst: 2009-12-07 20:47:41

Nou het kan dus net zo uitpakken als in Nederland. Ik had niet anders kunnen verwachten aangezien beider rechtsstelsels door Napoleon op poten zijn gezet.

Ruud

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#7 Geplaatst: 2009-12-07 22:26:09

Ja, ons Burgerlijk Recht is inderdaad afkomstig van Napoleon en dus zijn veel dingen hetzelfde.

suc6