Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dakbeschot, folie, isolatiezodatdaartussen

Auteur Bericht

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#0 Geplaatst: 2009-12-07 22:15:00

nog even over het dak, na het lezen van de superpagina's over het dak op deze site.

Ik wil tegen hout aankijken vanuit mijn nieuw te dakbedekken badkamer.

is het nou zo?:

op de sporen timmer ik voliges (of andersoortige planken) daarop span ik semidoorlatend folie die zet ik vast met met bijv, latten van 25 x 27 mm zodat daar tussen de isolatie kan  en dan mijn panlatten daar bovenop. Of zie ik nu iets over het hoofd qua volgorde?

en dan: als ik isolant reflectif wil gebruiken zijn die rollen steeds 1,20 of 1,50 breed. Dat kan dus maar niet zomaar tussen die latten. Ik neem tenminste aan dat je dat straffeloos in tweeën kunt knippen, toch?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-12-08 08:00:40

Beste Remco chez-porte,

als ik het goed begrijp wil je alle isolatie op de sporen (chevrons) en planken (voliges) plaatsen, tussen de tengels van 25 x 57. Volgens mij is de door jou voorgestelde opbouw dan van binnen naar buiten:

- sporen

- dakbeschot (voliges)

- semipermeabele folie

- latten 25 x 57 (contrelattage)

- panlatten

- dakpannen

Je hebt dan voor de isolatie een dikte van 25mm (ik ga er niet van uit dat je de latting van 25 x 57 plat en niet op zijn kant plaatst). Dat is weinig, en je wilt dan ook consequenterwijze un isolant reflectif gebruiken.

Hiertegen heb ik mijn bedenkingen.

Ten eerste wordt door de fabrikanten van dit spul misleidende informatie over de R-warde gegeven, zie de discussie over isolation mince eerder in dit forum, en met de zoekterm isolation mince vindt je via de zoekfunctie van dit forum nog veel meer. Volgens mij kan je met 25mm dikte geen voldoende isolatie bereiken.

Dan heb je daar waar je tengels zitten een koudebrug: alleen dakbeschot van ik schat 21mm en dan een tengel van 25mm. Dat betekent, zeker bij een badkamer, gevaar van condensatie.

De semidoorlatende folie is goed bedoeld maar bij isolant reflectif eigenlijk niet nodig, want deze folie is compleet dampdicht (de randen tegen de tengels kunnen natuurlijk problematisch zijn). Isolant reflectif kan men natuurlijk in smallere banen dan 120 of 150cm snijden, het beste de folie zolang die nog op de rol is met een broodmes snijden.

Remco,

ik zou overwegen de hele dikte van de chevrons voor isolatie te gebruiken. Dat kan als je de voliges van onder tegen de chevrons timmert. Je ziet dan vanuit je ligbad niet een dakconstructie met sporen en planken maar alleen planken. Je zou kunnen overwegen van onder tegen de planken nep-chevrons te zetten, maar dat is een detailkwestie.

Bij de deze isolatie zou ik (van binnen naar buiten) de volgende opbouw kiezen:

- voliges

- dampdichte folie

- glaswol

- semipermeabele folie

- contrelattage, bijv.  20 x 40

- panlatten, bijv. 32 x 45

- dakpannen.

Hierbij kunnen de sporen nog steeds een koudebrug zijn, maar eer bestaan trucs om dat te voorkomen.

Ik zou in ieder geval nog eens goed nadenken over de dakopbouw boven de badkamer!

Christian von Klösterleinavatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#2 Geplaatst: 2009-12-08 09:59:36

Ik begrijp best jullie angst voor deze isolatie, en het zal heel erg veel schelen waar je woont, maar wij hebben er een goed gevoel mee.

We hebben net als Remco altijd de behoefte gehad van binnenuit alle dakbeschot te zien, daar dit de originele boerderij is, maar we wilden ook geen dak wat 20centimeter hoger wordt.

We hebben op de planken (oude dakbeschot) platen geschroefd om stof en tocht grotendeels tegen te gaan, deze met sica kops gelijmd en aan de kanten bij de muren goed dicht gemaakt.

Daarna hebben we de aanwijzingen van de fabrikant gevolgd, latten, folie (inderdaad is dampfolie niet nodig) latten, panlatten en pannen.

De folie mag het dakbeschot niet raken, dat wil zeggen, er moet lucht door kunnen circuleren.

De planken aan de binnenkant hebben we zowel in de badkamers als in de slaapkamers in de microporeuse gespoten, dit zijn profesionele verven voor de buitenboel (luiken)

In iedere badkamer en wc is een ventilatieroostertje dat met een pijp direct door het dakbeschot gaat en boven de pannen uitkomt.

Het huis is mede door de goede verwarming lekker warm en voor de gasten een lust voor het oog.

http://www.lesvieillestantes.com/

maarrrrrr het is nu nog niet onder de 12 graden geweest en overdag altijd nog zo’n graadje of zestien.

De temperatuur in de winter ligt meestal zo rond het vriespunt maar het kan een week makkelijk tien graden vriezen.

Maar dan nog is het huis lekker en dat kan komen doordat de winter niet lang genoeg is, de dikke stenen muren de warmte vasthouden en tegen die tijd dat het weer warmer wordt zijn ze nog warm.

De dekens op de naden met de panlatten afsluiten en waar nodig met de speciaal daarbij geleverde plakband afplakken.

De onderlinge lagen mogen niet open zijn.

De ouderwetse isolatieplaten bestaan al jaren en hebben op den duur naar overheidswetten een test moeten ondergaan, daaruit is de isolatiewaarde ontstaan die nu zo bekend is.

Isolatie Mince is een vrij nieuwe manier van isoleren en is tot nu toe altijd buiten de beschouwingen gebleven van officiële onderzoeken, maar het zal er ook best een keer van komen.

De schreeuw dat, omdat er geen waarden op de verpakking staan, de isolatie niet goed zou zijn vind ik geheel onterecht.

Op een dag gaat men deze waarden wél officieel bijleveren en dan zou ineens de isolatie wel goed zijn.

Ik weet nog dat er niets boven een jacker ging, een soort van compact gebreide jas die lekker warm zat, en toen kwam er een Amerikaan met een dunne jas met fleece als voering.

“waardeloos” schreeuwde iedereen.

Nu hebben we polarjasjes op onze boten die nog geen kilo wegen, in lagen flinterdunne spaceshuttel-fantasie-achtige-ufo-materialen op elkaar zijn gelegd (4mm dik), en zo warm zitten dat je er in je Tshirtje in kruipt.

De vissers met hun dikke met schaapswol gevoerde zware windjekkers staan nog steeds te schreeuwen “waardeloos!”

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2009-12-08 10:39:17

Iedereen mag over isoaltion mince denken wat hij of zij wil,

maar zolang de fabrikanten ervan de isolatiewaarde niet door een onafhankelijke instantie vast laten stellen en op hun eigen alternatieve metingen verwijzen, dan vertrouw ik het niet.

Als ik hun berichten over de 'proeven' met testhuisjes en de daarop gebaseerde vergelijkingen met conventionele isolatiesystemen lees dan kan ik zo een paar fouten aanwijzen. Als bijvoorbeeld materiaal-R-waarden en systeem-R-waarden met elkaar vermengd worden, dan weet iedereen dat het niet deugt.

Isolation mince heeft zijn merites maar wordt door de onserieuze reclame ongeloofwaardig.

Christian v.K.

Cees wijst terecht op de doorlopende luchtlagen die boven en onder de isolation mince aanwezig moeten zijn - condensgevaar!

avatar#5098
vriesvakkie
Berichten: 1
Reacties: 11

#4 Geplaatst: 2009-12-08 19:58:47

Klussers,

hierbij het ondezoek van de WTBC, (soort belgische TNO)

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact12&art=182

daar kan je het rapport downloaden. Conclusie: Dunne reflecterende producten (isolation mince) is ten hoogstens even goed isolerend als gewoon isolatiemateriaal. En waarschijnlijk minder goed door minder optimale montage. Tevens met alleen islation mince kom je niet aan de huidige nieuwbouweis (Rc 2,5) die in NL geldt. Terwijl op dit moment Rc 3,5 gewoon gangbaar is.

groet,

Jos de V

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2009-12-08 21:22:31

De meest interessante zin uit het rapport van de WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouwindustrie) is:

Zelfs bij een optimale plaatsing van het DRP, d.w.z. gecombineerd met twee niet-geventileerde luchtspouwen van 2 cm dik (over een totale dikte van ≈ 5 tot 6 cm), komen de prestaties ervan hoogstens overeen met deze van een traditionele isolatie (bv. minerale wol, geëxpandeerd polystyreen, …) met een equivalente dikte.

Met andere woorden: 6cm DRP (=dunne reflekterende producten) komt ongeveer overeen met 6cm minerale wol. Het 'dunne product' moet dus even dik zijn maar is 6-8maal zo duur.

Weg voordeel!

En het is het oude verhaal: een isolatie beter dan lucht bestaat niet.

Christian von Klösterlein

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#6 Geplaatst: 2009-12-08 21:42:29

Mooi rapport Jos V. Bedankt.

Dit sterkt mij in de gedachte dat isolant reflectif alleen de zakken vult van de fabrikant. En let op!! Die vergelijking met met 6cm glaswol gaat alleen op als de luchtspouwen aan weerzijden van de DRP niet geventileerd worden.

Aat

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#7 Geplaatst: 2009-12-08 21:43:48

Sorry Christian, jij was blijkbaar iets sneller met typen.

Aat

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2009-12-09 13:12:27

Omdat de zolder boven ons huis niet  voor bewoning wordt gebruikt, hoeft er geen mega-isolatie op, er zit al voldoende isolatie tussen het verdiepingsplafond en de zoldervloer om de warmte in het wel bewoonde deel van het huis binnen te houden. Toch wilde ik er nog iets mee doen/aftimmeren omdat de huidige toestand is dat je gewoon tegen de pannen aankijkt en dat er wespen, muggen e.d. binnen kunnen komen, nesten bouwen en meer van dat leuks.

Ik heb dus halverwege de balken een laag bubbeltjesplastic gespannen (vastgeniet), hetzelfde spul dat verhuizers voor het inpakken van meubels gebruiken. Veel goedkoper dan dat reflecterende spul, iets van 9 euro voor 5, of misschien was het zelfs 10 m2. Vervolgens ga ik op de balken zelf in de lengterichting MDF 'lambris' (soort van kraaldelen) uit de uitverkoop schroeven (om makkelijker bij het dak te kunnen als het nodig mocht zijn; nieten veroorzaakt teveel schade bij verwijderen) als zichtbeschot. De delen liggen er nu aan het klimaat te wennen.

Daarna heb ik dus -van buiten af gezien- een geventileerde 'spouw' (lucht ververst zich via de dakpankieren, vocht uit de buitenlucht kan dus weg), de plastic laag zelf vormt een dampdichte blokkade tegen beest- en vochttoetreding (lekkages, vocht). Onder het plastic en boven de aftimmering is een redelijk gesloten luchtspouw ontstaan want het lambris-spul heeft mes-en-groef verbindingen. En in de bubbeltjes van het folie zit ook nog lucht, dus ik verbeeld me dat dat misschien ook nog een beetje isolerend effect geeft. Op de zolder zelf bevindt zich geen vochtbron. Mocht er ooit iemand moeten slapen dan zijn er ramen voor ventilatie.

Wat denken jullie van deze -prijstechnisch verhoudingsgewijs uitermate gunstige-  oplossing? Nogmaals, er is geen optimale warmteisolatie vereist.

Ivo

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#9 Geplaatst: 2009-12-09 17:24:14

Ik snap de neiging om het hele 'isolation mince' verhaal achteloos over je linker schouder te kieperen (zelf zijn we voor 20cm steenwol gegaan), maar er zal toch wel iets inzitten?

Laatst een documentaire gezien over vliegtuigbouw, en daar liepen ze met spul te sjouwen dat verdacht veel leek op dunne zilverkleurige isolatie. En die jongens hebben toch hopelijk verstand van techniek ;-) Je ziet het ook steeds meer opduiken bij bouwmateriaalgroothandels. Bv hier

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#10 Geplaatst: 2009-12-09 18:17:48

Ja, ik ben ook behoorlijk tetu wat dat betreft, als ik in de praktijk aanwijzingen zie die er op wijzen dat iets “het doet” dan moeten ze bij mij niet aankomen met al die dure kostuums en geleerden want geloof mij, er zitten er een hoop die nog geen koe van een olifant kunnen onderscheiden.

Hoe is het mogelijk, dat zoals is mijn verhaaltje aangegeven, deze ultradunne jassen bijvoorbeeld warmer zitten dan een jas met tien centiemeter schaap in zijn mouwen ?

Hoe is het mogelijk dat ons huis voor de verbouwing met nog geen hoogoven warm was te stoken en nu stoken we met een enkel radiateurtje iedere kamer met gemak over de twintig graden, ja ook als het min tien is.

Wij gebruiken in de jachtbouw flinterdunne isolatie materialen die condens en kou tegen gaan, hebben er zelfs speciaal die zo dun zijn dat je ze in de voering van lederen plafonds kunt verwerken, en het werkt allemaal, al is het schreeuwend duur.

Maar omdat er een paar dikke fabrieken moet roken van de glas en steenwol wordt ieder positief commentaar over mince direct de taboebak in geflikkerd, met of zonder officieel deskundig rapport.

Ps, heb deze week een documentaire gezien over de “opwarming van de aarde”, waarin een professor met duidelijke bewijzen en berekeningen zelfs aantoont dat de aarde helemaal niet warmer wordt maar juist kouder !

De temperatuur is in tien jaar tijd bijna een graad gedaald.

En wij maar geloven in Gore en zijn medefiguranten die de wereld economisch in hun ban hebben, eco is geld vandaag.

Wie moet je nog geloven ?

Om daar een antwoordt op te vinden volg ik mijn eigen neusje wel en zie ik wel hoe het loopt, maar een ding is zeker, geplukt wordt je, is het niet door de een dan wel door de ander.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2009-12-09 18:52:40

Cees en anderen,

om het duidelijk te maken:

1. Ik ben helemaal niet tegen isolation mince.

2. Ik ben alleen tegen de niet kiese reclame die de jongens maken.

3. Ik vind het verdacht dat zij elk door meting verkregen bewijs van de isolatiewaarde afwijzen.

Maar als men bij de toepassing van isolation mince de door anderen gemeten isolatiewaarde hanteert is er niets mis mee.

En de flinterdunne isolerende jacks (die jij van het zeilen kent en ik van het alpinisme) isoleren inderdaad beter dan de bij schippers vroeger gebruikelijke jacken met schapenwollen voeringen en de donzen jacks die wij alpinisten gebruikten. Het verschil zit 'em in de winddichtheid. De door het lichaam opgewarmde luchtlaag (de Grenzschicht) onder de kleding wordt bij de oude kleding steeds weer weggeblazen maar wordt door de nieuwe winddichte tot een stagnerende dus isolerende luchtlaag gemaakt. Het geheim zit hem in de semipermeabiliteit van het nieuwe materiaal - wel water- en winddicht, maar dampdoorlatend. Dat is ook het verschil met de oude methode 'trui+oliegoed', want oliegoed was waterdampdicht, het liet het lichaam niet uitwazemen (helemaal afgezien van de stugheid die je in je bewegingen belemmerde).

Ik denk dat ik mijn standpunt duidelijk gemaakt heb. Ik wil het hierbij laten. Ik wil niet in hetzelfde soort discussie met vermenging van wetenschap, geloof en bijgeloof verzeild raken als twee jaar geleden onder 'De 12 Ambachten'.

Christian von Klösterlein

edit: ik draag bij bergtochten ook geen katoenen hemden meer, maar holle-vezel-ondergoed, daarover afhankelijk van de buitentemperatuur een of twee erg dunne fleecekledingstukken en dan een multi-layer isojack; wij noemen dat het uieschil-principe. De fleecehemden gaan bij het klimmen uit, het isojack bijna nooit.

avatar#5098
vriesvakkie
Berichten: 1
Reacties: 11

#12 Geplaatst: 2009-12-10 17:51:15

Christian,

daar sluit ik me helemaal bij aan.

ir Jos de Vries