Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

WAO en aanvullende verzekering

Auteur Bericht

avatar#7595
Nanda (03)
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2009-12-10 20:28:48

Een eerdere bespreking van dit onderwerp verzandde al gauw in een discussie over andere zaken. Daarom de vraag nog maar eens gesteld: is het zinvol een aanvullende verzekering af te sluiten wanneer je je als WAO-er met behulp van een E 121-formulier hebt aangemeld bij de Assurance Maladie? In de brief die ik bij mijn carte Vitale ontving staat het volgende: hospitalisation et soins externes hors budget global; invalidité: 100 %; sauf vignettes bleues. Betekent dit nu dat vrijwel al mijn ziektekosten (op bijvoorbeeld het forfait hospitalier en de ticket moderateur na) zijn gedekt - ook wanneer deze los staan van de ziekte die mij in de WAO heeft doen belanden - of ligt dat anders?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2009-12-11 15:37:11

Hoi Nanda,

Ik heb eerder deze vraag ook wel eens gesteld en kreeg helaas alleen het bericht dat ik op het op deze site wel kon terugvinden. Dit is helaas dus niet zo maar enfin..

In elk geval hebben wij het eerst een paar jaar aangekeken en het bleek dat wij vrijwel alles voor 100% vergoed kregen. (tandarts, onderzoeken qua bloed en echo's etc, huisarts en medicijnen) 100% minus 1 euro eigen bijdrage en fysiotherapie minus 50 cent eigen bijdrage.

Alleen bij een kroon plaatsten kregen wij 100% vergoed van de basisvergoeding (107 euro oid) ipv 70% (dus ca 80 euro) Wel werden alle tandartskosten vergoed de te maken hadden met het plaatsen ed. De kroon kostte ca 460 euro, dus het zelf te betalen bedrag was ca 350 euro.

Omdat er toch wel veel mensen zijn die ons voorhouden dat met name de kosten van ziekenhuisopname  een enorm risco vormt hebben wij sinds kort via AGF-Alianz uitsluiten een aanvullende verzekering afgesloten t.b.v. ziekenhuis en specialistenkosten.

Deze verzekering kost voor twee personen ca 37 euro per maand.

Het blijft natuurlijk altijd zo dat je je alleen tegen kosten moet verzekeren waarvan je het risico niet zelf kunt dragen. Ik kan niet in jullie portemonnaie kijken, dus dat moet je zelf beoordelen.:-))

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#2 Geplaatst: 2009-12-11 17:47:04

Idd. LTP,

De meeste mensen  zijn oververzekerd, vanwege het feit dat men de kleine lettertjes niet leest of veel vaker dat de zg. Mutuelles voor aanvullende verzekeringen een buiten proportionele premie in de dekking vragen!

- De CPAM regelt via E121 formulier een aanname voor een Ziekenfondsverzekering bij een Mutuelle en de premies voor de basisverzekering (Secu) verschillen minder dan men denkt. Zijn een vast percentage van Belastbaar inkomen.

- De winst voor een Mutuelle zit dan in het complementaire deel en men houdt vooral 'het' mistig voor de consument om tarieven te vergelijken tussen basis en complementair op Internet. Men schermt op die sites, dat je de werkelijke totaalpremie alleen krijgt na rendez-vous.

- Vrijwel iedere Fransman/vrouw heeft een aanvullende verzekering, maar in die complementaire wordt soms wel 300% dekking gegarandeerd zonder dat duidelijk is waarom!

Maar Nanda, er heeft kortelings op FRANKRIJKFORUM.NL een posting gestaan, waarin iemand dit rare geheel in LDF uitgezocht heeft. Ik zal later de link geven als ik dat daar nog terugvind. OK?

Bruin.

avatar#7595
Nanda (03)
Berichten: 1
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2009-12-12 07:32:01

Dank beiden. En ik ben benieuwd naar de link, Bruin! Zijn er, naast LTP, wellicht nog meer ervaringsdeskundigen die iets over de door hen gemaakte keuzes kunnen vertellen?

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#4 Geplaatst: 2009-12-12 16:00:22

Nanda,

Het artikel op Frankrijkforum.nl heet : 

La Mutuelle, est elle utile ...? .., Henri Bik.

Dat staat als de link goed gaat hier. Anders de zoekfunctie gebruiken op dat forum bv. Henri+Bik. Hij antwoordt dan aan een zekere Sam met de link en vervolgens met commentaar over zijn latere vondst waarin zijn vermoeden duidelijk werd: "vond ik mijn vermoeden bevestigd, de mutuelle is onnodig voor iemand in mijn situatie met een redelijk inkomen en wat geld op de bank.

In dat artikel een leuke suggestie, stort de mutuelle premie in je 'contract d'assurance vie' en betaal daaruit je eigen bijdragen in de ziektekosten.
Als je gezond blijft ga er dan van op vakantie..".

Wat Bik ea. niet zo helder verwoorden is dat die Mutuelles allemaal Ziekenfondsen zijn! Er bestaan daarnaast ook talloze private verzekeraars, die 'complementaires de santé ' = aanvullende verzekeringen aanbieden, waarbij in het geheel niet duidelijk wordt welk deel door de Secu ... via CMU/CPAM wordt vergoed en welk deel uit die aanvullende wordt gefinancierd.

Er zijn ook vergelijkingssites voor die complementaire op Internet te vinden, geen enkele van die of die met 'mutuelle' in hun naam vermelden een totaal premie, zoals nu na de ZVW in NL gebruikelijk is!

Daar heb ik althans zonder enige moeite kunnen vinden dat je er per persoon voor basis ca. 80€ + aanvullende (cafetaria model) ca. 40€ = 120€/mnd kwijt bent. Voor die 40€ extra zit je dan al behoorlijk luxe gebeiteld hoor.

Als je zoals ik nog recent op I-net probeerde daar achter te komen in LDF, stuit je op een soort Berlijnse Muur bij die vogels. En eentje maakte het het helemaal bont, want die stuurde mij nav. een keuzeformulier op een feitelijk fake adres, op mijn email alvast een 'rendez-vous' op dat foute adres. Lachen toch?

Toen was voor mij zonneklaar dat er met premies geweldig wordt getruukt.

Groeten van,

Bruin.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2009-12-14 13:05:52

Het verhaal over eigen risico, noodzaak mutuelle enz. is op deze site hier te vinden.

Het nut van het hebben van een aanvullende verzekering wordt hier en daar steeds meer betwijfeld. Voor mensen die nog jong en gezond van lijf en leden zijn, niet steeds nieuwe brillen nodig hebben of elk jaar een kroon laten plaatsen, is een mutuelle weggegooid geld. Je kunt die bril of die lenzen beter uit eigen zak betalen. De Sécu vergoedt vrijwel alles. De voorzieningen worden wel wat minder, doordat de overheid steeds minder medicijnen onder het remboursement laat vallen, de eigen bijdrage bij ziekenhuisopname gaat van € 16 naar € 18 per dag.

Wim

avatar#6137
la Pigière
Berichten: 4
Reacties: 8

#6 Geplaatst: 2010-01-07 18:12:27

Sinds januari 2006 heb ik een aanvullende verzekering. Op dit moment bij Secara (APRIL Mobilité 300%). De CPAM dekt de kosten voor de WAOér tot 100% van de basisverzekering. De tabel voor de exacte vergoedingen van de basisverzekering van de CPAM is terug te vinden op www.ameli.fr

De mutuelles (commerciëlen en niet-commerciëlen) worden vergeleken op allerlei vergelijkingssites en niet te vergeten op de site van Que Choisir (de franse consumentenbond). Mijn ervaring is dat je bij een ziekenhuisopname al snel b.v. een specialistentarief betaalt dat ver boven de basisverzekering uitkomt.

Een aparte dekking voor kosten hospitalisation voor een klein bedrag per maand (zoals aangeboden door AGF Allianz) is vaak alleen een extraatje, een bepaald bedrag per dag van opname. Dat is niet de aanvullende dekking voor de te maken kosten voor specialist en verzorging en een-persoons-kamer. Dat wordt ook goed uitgelegd op de site van de AGF. Kosten kronen e.d. vallen ook snel duurder uit dan de basisvergoeding van de CPAM. Het ligt dus aan je behoefte aan zorg en je moet je even verdiepen in het systeem van tariefopbouw van de Franse gezondheidszorg.

Groetjes.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-01-07 20:55:51

Ga morgen meteen naar mijn tussenpersoon.

Zowel Secara (de Jong) als AGF/Alianz hier ter plaatse adviseerden mij deze dekking m.b.t. ziekenhuiskosten EN specialisten tot 300%

Ook de eigen bijdrage ad 18 euro per dag zou zijn gedekt.

Wanneer het waar is dat specialisten niet gedekt zouden zijn dan ben ik

geflest:-)

To be continued....