Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Natte garage (nu met foto's)

Auteur Bericht

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#0 Geplaatst: 2009-12-12 20:26:42

Beste mensen,

Ik zit met een probleempje in mijn garage. Deze is door de oude eigenaar gebouwd en vorig jaar heb ik het huis gekocht. Tijdens harde regen (met wind?) sijpelt er water langs de muur aan de binnenkant van de garage waardoor er plasjes water ontstaan en de balken nat worden, volgens mij moet ik dat niet willen.

Ik dacht eerst dat de goten overliepen dus ik heb de naad onder de goten, die als het ware op de muur liggen, dichtgekit met speciaal daarvoor bestemde (dure!) kit. Dit heeft helaas niet geholpen.

Wat ik denk dat het probleem is dat op de dragers van het leien dak is een soort van worteldoek gespannen (de garage is niet geïsoleerd ofzo). Op dit doek liggen rachels (volgens mij) en hierop liggen de leien. Onderaan het dak bij de goot loopt het worteldoek nog een klein beetje in de goot (zie foto). Ik denk dat de goot a. niet goed op afschot ligt waardoor veel water in blijft staan b. bij wind dit water onder het doek wordt geblazen en zo onder het dak terecht komt.

Ik heb inmiddels gezien dat de goot niet echt goed op afschot ligt (zonder te meten). Ik denk dat dit deels het probleem is want het wordt niet altijd binnen nat, alleen als het een beetje waait).

Heeft een van jullie obv mijn brakke beschrijving enig idee wat ik hieraan moet doen?

Dank alvast voor de reacties!

Groet,

Robert

 

Buitenkant garage:

Buiten

 

Dakgoot:

Dakgoot

 

Dakgoot2:

Dakgoot2

 

Garage binnen met een van de plaatsen waar vocht naar binnen komt:

Garage binnen

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2009-12-28 17:43:45

Voor mijn gevoel ligt de goot te hoog. Als daar inderdaad water in blijft staan door te weinig afschot dan blaast de wind het water zó onder de leitjes.

Ik zou proberen de oversteek van het dak iets groter te maken (1 rijtje leitjes erbij?) en dan de dakgoot een beetje laten zakken. Pipe d'une centime ;-)

Of je er daarmee bent weet ik niet, want het dak is vrij plat dus dan heb je nog steeds kans op 'onderwaaiend' vocht, maar je bent wel een eind op streek...

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2009-12-28 20:07:57

Robert,

  Simpele oplossingen zijn het leukste. Wanneer je nu eens een extra valpijp in die dakgoot aan zou brengen, precies op de plek waar je nu die wateroverlast hebt? En iets boven de grond een 45 graden stukje aanbrengt, zodat het regenwater in ieder geval iets richting tuin gaat?

Rob van der Meulen

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2009-12-29 00:14:29

Je hebt toch wel de kakelverse bijdrage gelezen over Vochtbestrijding in je Franse huis? Hier te vinden.

Wim

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2009-12-29 00:35:44

Het lijkt me niet dat beter ventileren of draineren helpt tegen 'vocht' dat duidelijk onder het dak dooslaat als de wind verkeerd staat ;-)

Wat ook een goedkope oplossing zou kunnen zijn is gewoon een strook bitumen aan de onderkant van de buitenste leitjes vastmaken (hoe?) en dan achterlangs de dakgoot laten lopen (als daar ruimte voor is). Komt er gegarandeerd geen water vanuit de dakgoot meer naar binnen gewaaid \(^^)/

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#5 Geplaatst: 2009-12-29 13:33:00

Salut,

Bij een uitbreiding van onze woning verzocht ik de maçon een dak te maken met lei bedekking (net als het reeds bestaande dak). Als gevolg van het verloop van het terrein waarop moest worden uitgebreid, werd het verval van de uitbreidng (pente) minder dan 30°. De maçon wilde daar niet aan; hij waarschuwde voor regen- en windinslag en adviseerde een andere -minder fraaie- dakbedekking. Zijn advies hebben wij opgevolgd. Mogelijk is er hier ook sprake van een te geringe pente.

Sterkte,

Ben

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#6 Geplaatst: 2009-12-29 14:14:06

@Wim, natuurlijk heb ik de nieuwe bijdrage over vocht gelezen, genoeg plekken in mijn huis (zoals de net betegelde benedendouche) waar ik de theorie op los kan laten. Maar zoals Richard concludeert is het hier geen kwestie van vestileren oid.

Ik denk dat extra valpijpen zoals Rob voorstelt het beste is.

@Richard: ik heb gekeken naar een extra lei aanhet dak om het dak te verlengen. Dit is (voor mij) onmogelijk. Ik heb genoeg leitjes over maar krijg er geen tussen en ben bang dat ik de bestaande breek.

@Ben: ik denk ook dat de te geringe helling mij parten speelt. Ik ben vooralsnog niet van plan het dak te veranderen, het zit er net op... En het lekt alleen aan de onder kant dus denk ik dat alleen bij wind het water uit de goot weer teruggeblazen wordt.

Dank voorzover voor al jullie reacties. Nu op zoek naar iemand die handig is met zink (dept 53/61/72) die de extra valpijpjes wil maken.

Grt,

Robert

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#7 Geplaatst: 2010-10-02 10:43:02

Beste mensen,

Het wordt weer herfst dus het vochtprobleem begint weer te spelen. Ik ga, zoals Rob adviseerde, een extra valpijp maken. Ik heb de indruk dat mijn goot 'maatwerk' is. Ik kan namelijk *nergens* stukjes vinden die ik ertussen zou kunnen zetten om een extra valpijp te maken. Ik heb bij de brico wat pvc hulpstukken gekocht en ga het daarmee proberen, dat wil zeggen: gat in de zijkant goot, pijpje met verdikking erdoor, verlengen, bochtje maken, valpijp eraan.

Het liefste zou ik en de zijkant van de goot een mooi zinken stuk willen plaatsen en dit aan een bocht + valpijp te solderen. Het probleem is dat ik niks onder de goot kan maken omdat deze op de muur ligt.

Ik heb gegoogled naar zinken stukken die ik er tussen zou kunnen plaatsen en niet gevonden.

Heeft iemand een idee waar ik dit kan kopen (in NL of dept 53/61/72 omgeving), of zal ik het moeten laten maken?

Grt,

Robert

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-10-03 12:23:06

Robert,

de foto's (bij je eerste bijdrage geplaatst, ik moest een beetje zoeken) maken duidelijk dat het inderdaad om de door anderen reeds eerder beschreven problemen (ik zou bijna zeggen: ontwerpfouten) gaat :

- te geringe helling voor een leiendak

- te weinig dakoverstand

- goot veel te ondiep of te hoog geplaatst.

Hier helpen inderdaad alleen de reeds beschreven lapmiddelen, vooral omdat het niet mogelijk blijkt te zijn iets onder de laagste rij leien de frommelen. En een goot op de muur (vroeger ook in NL vaak geplaatst) is steeds vragen om moeilijkheden.

Ik moet je waarschuwen voor de combinatie zink en PVC. Dat zou noooit compleet dicht zijn vanwege de verschillen in uitzettingscoëfficiënt, tenzij men heel ingenieuze oplossingen toepast. 

Christian von Klösterlein