Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuiwbouw in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#7609
peterch
Berichten: 7
Reacties: 17

#0 Geplaatst: 2009-12-15 10:38:26

Dit jaar hebben wij een huis laten bouwen in de Allier. De oplevering is waarschijnlijk rond de kerstdagen

Alle werkzaamheden hebben we in handen gegeven van onze architect.

DIt verloopt allemaal prima.

Wat ons alleen stoort is de communicatie via email met de architect.

Wij sturen een mailtje met een vraag en we zien ook een ontvangstbevestiging binnen komen maar het antwoord blijft dan uit.

Pas na diverse keren bellen komt er een reactie.

Heeft iemand daar ervaringen mee Is de emailcultuur in Frankrijk zoveel anders dan hier in Nederland. Nederlanders sturen altijd zo snel mogelijk een mailtje terug maar Fransen ????

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#1 Geplaatst: 2009-12-15 10:59:54

Ik had voor de bavards een verhaaltje geschreven omtrend de vraag elders over het starten van een eigen bedrijf.

Helaas is de text per ongeluk door mij gewist alvorens ik het kon plaatsen (gelukkig voor veel francofielen die frankrijk nog steeds zien als he ultime land van geluk)

Daar beschreef ik ondermeer de e-mail cultuur, en het antwoord is heel kort; de fransen hebben een broertje dood aan e-mail !

Misschien dat ik me een dezer dagen nog eens druk wil maken om alsnog de texte te schrijven.

Cees.

avatar#7609
peterch
Berichten: 7
Reacties: 17

#2 Geplaatst: 2009-12-15 11:15:41

Hoi Cees,

Nou het klopt dus in elk geval wat je zegt. We zullen er dus maar mee moeten leren leven.

Peter

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#3 Geplaatst: 2009-12-15 12:30:38

Inderdaad, het is niet anders.

overigens staat de fax (bestaan die nog ?) nog altijd op nummer één, dus je zou kunnen proberen te faxen als je nog zo'n ding heb staan ergens onder het stof.

Cees. 

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#4 Geplaatst: 2009-12-15 13:16:04

Beste Cees, Peter en andere lezers

Wij zijn aan het bouwen en hebben een andere ervaring.

Onze architect is heeft alle voorbereidende werkzaamheden per email afgehandeld. Bijvoorbeeld iedere nota wordt gescand en komt per email en ieder aanpassing van het plan wordt verwerkt en ontvangen we per mail.

Nu de bouw gestart is heeft hij iedere week een bouwcontrole en maakt daarvan een proces verbaal. Daar staat precies per entreprise bij wat er afgesproken is. Ook wat hij van ons verwacht. Omdat wij in Nederland wonen worden er steeds enkele foto's meegezonden (wordt overigens door de dorpsbewoners ook gecontroleerd en zij sturen ook wekelijks foto's)

Wij reageren op het wekelijkse proces verbaal (PV) en zien in het volgende PV dat hij er ook daadwerkelijk wat mee gedaan heeft.

Loopt nu alles vlekkeloos, nee, er zijn natuurlijk discussies (over de verwarming, het uitblijven van het devis van de loodgieter) De eerlijkheid gebied dat onze architect tegenslag gehad heeft. Hij had iemand in dienst die onze klus zou uitvoeren en die is voor enkele maanden onderwachts overleden. Het was een heel aardige man maar zijn arcghiefvorming was niet sterk. Daardoor moesten er wat devis's opnieuw opgevraagd worden (de eindbedragen waren wel bekend maar de devis waren kwijt)

Maar nogmaal, als totaal zijn wij tot op heden zeer tevreden, maar wij staan aan het begin van de reis (inmiddels is 80% van de onderverdieping klaar) en de planning staat nog steeds op 1 april (huis onder de kap)

Eén ding is ons niet gelukt, wij wilden een deel van de nota betalen (in relatie tot de stand van de bouw) Met als doel het niet hoeven te betalen van box 3 belasting. Helaas hebben de ondernemers geen enkele interesse in het sturen van een tussentijdse nota. Zij stellen dat het wel komt als de klus geklaard is. Begrijp ook van onze architect dat dit de normale werkwijze is als men met een architect (in ieder geval hij werkt zo) werkt.

Met een groet, Willem

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2009-12-15 13:34:43

Peterch,

onze ervaring is (niet bij nieuwbouw maar bij een verbouwing):

Het lijkt een kwestie van generaties te zijn.

De aannemer die het dak deed (67 jaar oud) deed alles per gewone brief, erg keurig, met handgetekende schetsjes.

De chauffagiste met wie ik mijn verwarming gepland heb, bij wie ik het materiaal ervoor gekocht heb en die de ketel geïnstalleerd heeft (42 jaar oud) deed veel per e-mail; hij liet mij ook op zijn computer diverse materialen zien waar ik uit kon kiezen en hij hield er een spreadsheet voor lay-out berekeningen op bij.

Consequentie was dan dat ik het dakwerk in het voorjaar uit heb laten voeren in een tijd waar ik continu aanwezig kon zijn. De gesprekken met de oude baas die om de dag op het chantier kwam kijken waren hartverwarmend en voor mij een bron van inspiratie voor verdere aménagements.

@cees:

ik ben benieuwd naar je bavards-verhaal over ervaringen!

Christian von Klösterlein

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#6 Geplaatst: 2009-12-15 21:50:22

Heb hier verschillende ervaringen over.

De locale technische dienst van Autunois stuurde ik een keer een mailtje met leesbevestiging. Ik kreeg vervolgens ca 20 leesbevestigingen retour. Daarna nog diverse mailtjes van oa de archeoloog met de mededeling dat hij/zij niet over de fosses gaat. Uiteindelijk toch ook nog per email een afspraak kunnen maken met degene die er wel over ging.

En dan de EDF. vroeger gaf ik mijn meterstanden door per email, maar dat kan nu alleen nog maar per fax.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2009-12-15 22:41:54

Ik heb met ongeveer 150 bedrijven te maken. Ze hebben allemaal internet en mail, Ze moeten wel met de Overheid die verplicht allerlei declaraties via internet te doen.

Maar slechts 20 bedrijven doen er daadwerkelijk iets mee. De rest vind het maar niks. Geen persoonlijk contact. Denken nog steeds dat een mail geen wettelijke status heeft. Vaak ook "secrétaires" (bij kleine bedrijven de vrouw van de patron) die niet goed weten er mee om te gaan. En dan ook een categorie die zich volstrekt niet in het keurslijf wil laten drukken van het direct reageren per mail.

Il y a du boulot encore en LDF.....

Steven

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#8 Geplaatst: 2009-12-16 10:02:32

De computer is nog sterk in opmars en zo ook het internet.

Ik heb vaak het idee dat de Fransen in het algemeen nog in het stadium verkeren waarin wij 13 à 10 jaar geleden zaten. Het niveau dat via vrienden in mijn mail box belandt is betreurenswaardig laag en vaak van het niveau "ik lig onder tafel en jij ziet me niet". De meest onzinnige filmpjes, grappen, kettingbrieven en diashows komen er voorbij.

Bij de bedrijven waar wij mee werken is het vaak helemaal droevig gesteld.

Mensen die voor hun werk al met computers te maken hebben zijn vaak al aardig op weg en geïntegreerd. Zoals de architect en de boekhouder (die als enige gelukkig zeer vooruitstrevend is!!!) Maar bij de groothandel hebben ze nog steeds maar 1 computer die ook toegang tot het internet heeft en slechts 1 verkoper heeft een e-mail adres. We hebben het hier over een grote landelijke organisatie "Gedimat", het is eigenlijk te gek voor woorden dat zo'n bedrijf nog steeds alles per fax doet. Ik fax de bestellingen en zij faxen mij offertes en dergelijke. De gemiddelde artisan doet weinig tot niets met internet en e-mail. Wel heeft zo'n beetje iedereen een mobiele telefoon, dat dan weer wel.

Mijn fax staat hier dan ook niet onder het stof maar netjes te blinken en spuugt er toch zeker zo'n 10 faxjes per week uit.

Over internet, banken en internetbankieren zal ik mijn beerputje dichtlaten, daar zijn al genoeg taaie draadjes over geweest :)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2009-12-16 10:20:19

Beste Linda, Steven, Cees, Ted, Willem, Peter,

beste forumleden,

zo te zien hoort het verhaal van Cees zeker niet onder de bavards maar eerder onder 

dagelijks leven, werken (en zaken doen).  :-))

Wie opent er een draadje?

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#10 Geplaatst: 2009-12-16 11:06:50

Misschien moet je het omdraaien.

De mailcultuur in Nederland is wat ziekig, iedereen verwacht dat je dagelijks je mail staat te lezen op elke straathoek en dus ook meteen een antwoord geeft.

Ik krijg soms  binnen 3 dagen na hun aanvraag mails van licht geïrriteerde mensen; waarom ze nog niet de offerte in hun "postvak in" hebben gekregen.

Of allerlei onzinnige vragen waar meteen een antwoord op verwacht wordt, "ik had u toch een mail gestuurd?!"

Euh.. ja .. sorry ja, ik was even vergeten dat u het middelpunt van deze wereld vormt..

Door de één op één status van zo'n mail gaan veel mensen meteen denken dat zij de enige zijn waar de ontvanger mee van doen heeft, heel irritant!!

Dus in een notedop: welkom in Frankrijk

avatar#7609
peterch
Berichten: 7
Reacties: 17

#11 Geplaatst: 2009-12-16 14:27:34

Hier Peter nog een keer,

Ik moet nog even kwijt dat onze archtect verder alles prima regelt.  Hij heeft ons uitstekend geholpen met de aanleg van water en electriciteit, de sceptik-tank enz enz.

Ons huis wordt gebouwd op een berg (wij hebben daar een stukje land gekocht) en er waren verder totaal geen voorzieningen zoals riool etc.

Hij doet wel wat ik per email vraag maar antwoord niet via email maar als ik hem dan maar weer eens bel dan blijkt e.e.a gewoon te worden uitgeveord.

Ik zou deze architect dan ook van harte aanbevelen.

Peter

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#12 Geplaatst: 2009-12-16 15:51:04

Peter,

Noem die architekt dan ook! Want zo'n creativeling heeft absoluut geen behoefte om met je te communiseren via een onpersoonlijk medium.

Dat is 1 argument én 2 is dat ik bv. ook niet gestoord wil worden in een creatief proces op ander gebied.

Want de architekt is de BOUWHEER, die jouw belangen tov. aannemers (als het goed is!) zo best mogelijk DIENT.

Dat is in NL én LDF al jaren lang een gelofte die men voor een beroeps-organisatie aflegt. Dat was in de tijd van wijlen mijn vader al zo en qua integriëteit hoort dat nog steeds tot die beroepscode. Dat is niet ouderwets maar een MUST.

Bruin.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2009-12-16 17:51:34

De door mij voorgestelde draad is dus nu  onder de titel

Mail cultuur: Nederland - Frankrijk

geopend in de rubriek 

Dagelijks leven, werken

Christian v.K.