Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Mail cultuur: Nederland - Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2009-12-16 13:50:51

Aan het slot van de nieuwbouwdiscussie, en hoe te communiceren met aannemers, slaakte H@ns de verzuchting dat de mailcultuur in Nederland wel erg ver is doorgeslagen. Inderdaad, in het telefonische en papieren tijdperk nam je er gewoon genoegen mee dat er niet werd opgenomen - is de heer of mw xyz klaarblijkelijk elders - probeer ik het later nog een keer, of wist je dat het beantwoorden van een brief toch zeker een paar dagen zou duren. Na de introductie van de email wordt de telefoon ook gebruikt, maar dan om geïrriteerd te informeren waarom een email van een paar uur eerder nog niet beantwoord is.

In Frankrijk liggen de zaken anders. Koud water vrees, afwachtende houding, voorkeur voor direkt kontakt, voorkeur voor een met enige omhaal geschreven brief, toch iets anders dan de Anglosaxische kort door de bocht stijl die in emails gebruikelijk is? Een lichte huiver voor het toch niet geheel vrijblijvende karakter van een email wisseling? Liever wat meer flexibiliteit? Je zet hoe je het wendt of keert toch iets zwart op wit, en daar kun je op worden aangesproken, gehouden worden aan afspraken, door je baas over op het matje worden geroepen omdat je dat antwoord nooit rechtstreeks, zonder hem er in te kennen, naar de buitenwereld had mogen sturen? 

Eerder dit jaar verbaasde ik me er nog over hoe het toch kan dat Frankrijk met zijn Minitel eigenlijk al jaren voorlag op de rest van de wereld met elektronische communicatie. En dus bij de introductie van het internet (not invented here syndroom, maar in de VS?) een vliegende start had kunnen maken. Thover en Frans hebben deze verklaring, of beter gezegd deze verwondering, naar het rijk der fabelen gestuurd, door het in de praktijk erg beperkte "succes" van Minitel - vnl. Parijs en omgeving - aan te tonen.

Terug bij af, de verbazing blijft, en ben dus benieuwd wat voor verklaringen er nog meer te vinden zijn.

Rob

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#1 Geplaatst: 2009-12-16 15:34:10

Rob,

Voorzover ik nog weet heeft Minitel wel degelijk een grote vlucht genomen in het begin, vooral ook omdat je zo'n terminal door FT vrijwel gratis in huis kon krijgen.

Het interface van die terminal was arcane , maar voldeed omdat het in feite was gebaseerd op een electronische Gouden Gids (Pages Jaunes). Nog steeds uit die tijd zijn er 4 cijfercodes waarbij je produkten en diensten op je telefoon kunt benaderen. Dat gemak tov. Internet (opkomend in NL!) hebben veel FR. ouderen niet kunnen maken omdat:

- Kennis over micro-computers en software ongekend laag was op burger nivo.

- Infrastructuur voor I-net pas heel laat op gang is gekomen.

- PC's duurder waren in LDF én veel gecompliceerder te bedienen dan Minitel.

- Faxverkeer tov. E-mail wél een juridisch geaccepteerde status had en E-Mail nog steeds niet of ten dele! Bv. bij Rechtbanken wordt bewijsvoering op grond van laatste nog steeds niet geaccepteerd.

Deze 3 punten zijn landbreed in LDF nog steeds actueel, want vooral voor het beëindigen aangegane verplichtingen wordt nog steeds een aangetekende brief met ontvangstbevestiging (lettre recommandée + AR) geëist bij allerlei overheids- en private instellingen. ... FT, EDF, Impôts, Banken en Verzekerings Mijen. Dit weten de Fransen zelfs veeeel beter dan die verdomde Ollandais.;-))

Eigenlijk zijn de opgesomde punten een paradox in zich zelve, want:

- Bij supermarchés was voordat in NL gewerkt werd geautomatische kassa-systemen een feit.

- Die mainframes waren in overgrote meerderheid gebaseerd op hard- & software van HP (Hewlett&Packerd). Oa. bij grote garages! ...? vreemd???

- Behoudende cultuur in LDF. ... Ga niet het systeem omgooien als er geen duidelijke winst inzit én dus ook dat je als (beginnend) Ondernemer in LDF meer 'je hoofd in de strop steekt' bij externe financiering!

Voilà de scene in LDF, waar in vele opzichten 'waaghals culuur' nog behoorlijk afgestraft wordt!

Niettemin heel veel reacties gevraagd door,

Bruin.;-)

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2009-12-16 18:12:49

Hola hola, er vliegen hier 'n hoop waarnemingen van links naar rechts, en vice versa.

Slechts ter overweging : eind jaren Tachtig van de vorige eeuw kende Frankrijk een groter marktaandeel voor de Apple Mac dan elders in Europa. Niet voor de "fröbelaars" onder ons, maar juist beroepen als accountants kozen ervoor.

Toen ook: bij Montpellier, dat is toch ook Frankrijk, stond De Centrale Grote Broer van alle Grote Broers van IBM, en die bestuurde alle IBM-"main frames" in West-Europa. Was er eentje ziek aan het worden, bij voorbeeld die te Amsterdam van de Gezamenlijke Universiteiten aldaar, dan ontving de dienstdoende operator een berichtje wat te doen. Dat heet nu e-mail.

Naar mijn gevoel heeft de wijze waarop "de Fransen" omgaan met e-mail niets te maken met het medium. "Ze" gaan wat gemakkelijker of lankmoediger om met berichten die lastig zijn, veel werk vragen, et cetera. Daar kan het gekozen, medium niets aan doen.

Dit gezegd hebbende, kun je hiermee spelen. Iemand die een aangetekende brief met die AR ontvangt en niet reageert, wordt na zoveel weken geacht akkoord te zijn met de inhoud van die brief. Het maakt de afzender ervan in ieder geval 'n stuk sterker, in geval van gezeur.

Emailleren, telefoneren, het blijven modernistische hulpmiddelen. Een serieus gesprek voer je immers aan tafel, aan de zinc, in ieder geval daar waar je de ander aan kunt kijken.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-12-16 20:55:13

Daar waar Fransen veel meer non-verbaal communiceren dan Nederlanders -of meer in de breedte de "Anglo-Saxons" - is het wel logisch dat ze vaak persoonlijk contact prefereren boven mail. Ik heb me erop betrapt daar soms te weinig rekening mee te houden en bel nu wat vaker als het om meer gaat dan simpele informatie-overdracht.

Overigens brengt mijn werk met zich mee dat ik tijdens een speekuur niet om de haverklap gestoord wil worden voor een telefoontje en dat heb ik ook mijjn "interlocuteurs" uitgelegd. Bovendien kan ik makkelijk 's avonds even aan de mail werken want kan inloggen op het netwerk van mijn dienst (willen 75% van mijn collega's overigens niet....zegt ook wel wat).

Mails kunnen wel degelijk juridische bewijskracht heben. Er zijn al verscheidenen zaken van "harcèlement moral" geweest waarin de betrokken werknemer mails overlegde die als bewijs werden geaccepteerd. Wellicht steunbewijs maar het werkte wel.

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2009-12-24 00:47:14

Even een off topicje voor SOB (Soms Ontwakende Beer): De zakelijke mainframes van destijds waren in mijn herinnering voornamelijk van IBM of DEC (Digital Equipment Corporation). En die herinnering klopt volgens mij wel want ik heb jarenlang het DEC-maandblad mogen volschrijven en was toen aardig thuis in die scene. Verder had je ook nog Honeywell Bull en een aantal andere merken zoals Sun die naderhand zo ongeveer allemaal met elkaar zijn gefuseerd.

Zover mij bekend was Hewlett Packard nooit een grootheid in grote computers. De supercomputers waren van Cray.

Ivo