Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vondst in kozijn

Auteur Bericht

avatar#7372
Pegasus
Berichten: 4
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2009-12-19 16:41:05

hallo allemaal,

onlangs zijn bij ons de ramen van het woongedeelte vervangen. Bij een van de ramen waar vroeger de keuken is geweest vonden we tussen het kozijn en de stenen drager een vondst bestaande uit: een haaknaald, een naald, een stuk of wat knopen, wat muntjes en wat ronde metalen schijfjes met in gat in het midden 'rondelles' volgens de man die de ramen plaatste. Hij wist ook te vertellen dat de oude ramen er al heel lang in zaten omdat de oude ophangpunten nog met de hand waren gesmeed. Ook vindt hij wel vaker dit soort zaken bij het plaatsen van ramen en ze zouden geluk brengen. Weet iemand hier iets meer van?  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2009-12-19 18:26:01

Het lijkt op een gewoonte die ik uit Duitsland ken.

Geïnspireerd door de verzegelde boxen die bij beduidende gebouwen plechtig in de grondsteen gemetseld worden hebben bouwvakkers en/of bouwheren bij bouw of verbouw vaak een boterhamdoosje met dingen ingemetseld die de tijdgeest weerspiegelen:

Munten, een krant, en een persoonlijk kledingstuk, bijv. het halsdoek van de metselaar. Niets van waarde, alleen leuk. Of het geluk moest brengen? Weet ik niet.

Een buurman heeft ooit bij het uitbreiden van zijn huis ook een notitie met actuele prijzen voor brood, zout en tabak gevonden, en met de opmerking: ik zie de toekomst duister in, er is weinig om naar uit te kijken. 

Het briefje was van 1871 (oorlog in Duitsland). De buurman heeft achter de prijzen die van 1971 geschreven en de zin: politiek niets veranderd!

Christian von Klösterlein