Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De ecologische hoek

De ecologische hoek

In deze rubriek is plaats voor berichten over milieuvriendelijk bouwen en klussen in Frankrijk, het toepassen van duurzame energie (zonne-energie e.d.), gifvrij tuinieren enz.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Internet en energieverbruik: een klein detail.

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2009-12-20 12:46:46

Alternatieve energiebronnen verder ontwikkelen, en privé minder energie gaan verbruiken, er valt nog een hoop te doen. En ook al weet je dat je in je eigen huis verborgen energieverbruikers hebt, en ook al hoor ik mijn vader nog zeggen: doe dat licht achter je uit!, en ook al heb ik hier het nodige aan elektronische meetapparatuur staan, en ben ik degene die nu met een licht verwijt te horen krijgt: wie heeft al die lichten nu weer uit gedaan, toch ontsnappen er dingen aan je aandacht. Of wil je liever niet zien: het elektraverbruik van pc's en alles wat daarbij hoort aan internet/netwerk infrastructuur. Om daar nu eens een klein detail uit te lichten, hier mijn recente ervaringen met Homeplug adapters, om vanaf iedere pc het internet op te kunnen. Netwerk via je stopcontact.

 

In den beginne was er hier één pc in huis met wel twee originele Teac 360 K floppydrives, en een Intel 8086 processor niet op 4,77 Mhz zoals in de oer IBM met een 8088 processor, maar met een klokfrequentie van maar liefst 8 Mhz. Een snelheidsmonster. Die slechts nu en dan werd aangezet, om een tekst te schrijven met WordStar van MicroPro en later opgevolgd door Wordperfect, om iets rekenkundigs in Lotus 1-2-3 in te voeren, of iets in d-Base. En spelletjes als space invaders en tetris voor de kinderen. De eerste pc met de Intel 80386 op de duizelingwekkende snelheid van 16 Mhz werd een paar jaar later vooral emplooi toegedacht in de kantooromgeving, waar hij goede diensten zou kunnen bewijzen in een netwerkje. Voor de particulier allemaal niet nodig, en bovendien veel te duur. Sindsdien is het een beetje uit de hand gelopen, ook wat het mondiale energieverbruik van dit alles betreft. Goed, op een gegeven moment in deze gestage vooruitgang van de mensheid had ik een eenvoudig netwerkje met ethernetbekabeling die als struikeldraad over vloeren liep, en wat slordig in het trapportaal omhoog ging. Toen kwam het draadloze tijdperk, eerst als enige zender hier in de buurt, en een paar jaar later leek het frequentiespectrum wel een opgetuigde kerstboom. Inclusief een onbeveiligde draadloze verbinding van het politiebureau. Heb dat toen maar even gemeld, maar ik zag daar aan de balie dat ik dat beter niet had kunnen doen: ogen met lichte professionele achterdocht en verbazing, waar heeft deze man het over, en op dat moment leek het me raadzaam langzamerhand het politiebureau maar te verlaten, voordat ik ter ontnuchtering of warhoofdigheid in de cel zou belanden. En vervolgens, de powersupply van het draadloze adsl modem begaf het, voor tijdelijk maar, hooguit een week, weer wat ethernetdraad slordig aangelegd. Een stap terug dus.

 

Inmiddels een jaar later liep ik tegen een “special offer” op: een aantal snelle Homeplug adapters van een gerenommeerd merk. Dat werd tijd hoorde ik, toen ik al die netwerk-bekabeling (voor de tweede keer) verwijderde, en ik wist dat ik er goed aan had gedaan aan deze spontane aankoopimpuls gehoor te geven. Geen ontsierende semi-permanente draden, bovendien veiliger, want minder risico van afluisteren, en hield ik mezelf voor, ook gezonder, want minder ether vervuiling door nog weer een hoogfrequente stralingsbron er bij.

 

Ach, en zo'n klein blokje in het stopcontact, veel stroom kan dat niet verbruiken. Dacht ik, aanname, even niet doorgedacht. Totdat ik een keer één van die Homeplug adapters uit het stopcontact haalde, en vond dat die zeer warm was, zo niet heet. En je hebt niet voor niets een berg meetapparatuur staan, dus gaan meten. Bij een omgevingstemperatuur van 18 graden waren er plekken op de onderkant van die adapter die de 49 graden haalden. Geeft te denken over de temperaturen binnen in de behuizing, en toen pas dacht ik: hoeveel verbruikt zo'n ding nu eigenlijk?

 Bij 100/240 Volt stond er op het aluminium stickertje te lezen, 140 milli ampère. Dat is (volt*ampère= Watt) 32,2 Watt, per uur dus 32,2 Wh (Watturen), per etmaal 772,8 Wh, en per jaar ruim 282 kWh (kilowatturen). Tegen de Franse EDF prijzen, zeg zo'n 11 cent per kWh, zit je dan voor één adapter al op 31 Euro. En in Nederland al snel het dubbele, energiebelasting en een structureel te hoog berekend netwerktransport werken hier niet in het voordeel van de consument. Dus die adapters sluit ik nu alleen nog aan, als het echt nodig is om internet op te gaan. Gewoon één keer per dag m'n email checken, dat moet toch genoeg zijn. Gister nog even een rondje computerwinkels gedaan, en ik zie dit soort Homeplug-adapters ook met een aanzienlijk geringer stroomverbruik liggen (80 milli ampère). En moet ik er bij vertellen, de slimmere types hebben een menu waar je kunt instellen na hoeveel tijd ze in een slaaptoestand moeten gaan, wanneer de pc die er op is aangesloten uit is gezet. Nog een meetopdrachtje: hoeveel verbruiken die dingen in standby. Er zullen vast wel vergelijkende consumententests zijn gedaan waar naast snelheid, storings (on)gevoeligheid, compatabiliteit – niet alle merken werken goed samen met een vertegenwoordiger van de concurrent - ook de energiekosten zijn meegenomen. Een lage aankoopprijs is leuk, maar éénmalig, en de exploitatiekosten komen jaarlijks terug.

 

Wat de link met Frankrijk betreft, op dit forum zijn de soms meterdikke muren al genoemd, als effectieve blokkade voor een draadloos netwerkje. Valt daar niet iets op te verzinnen was een vraag, bijvoorbeeld met een versterkertje (repeater/extender). Dat gaat in die situatie niet echt helpen was een antwoord. En vaak impliceert zo'n tussenstation een halvering van je overdrachtssnelheid, dus je internetverbinding wordt er niet sneller op. En omdat het boren van een gat door een muur van een meter dik voor aan te leggen ethernet-bekabeling ook een vak apart is, is de Homeplug variant in dat soort situaties een aardige oplossing. Maar let even op het stroomverbruik.

 

 

Rob van der Meulen

 

 

 

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#1 Geplaatst: 2009-12-20 14:07:55

Klopt helemaal Rob,

Hier in rijtjeshuis met kanaalplaatvloeren een zelfde probleem gehad. De draadloze router zit beneden in de meterkast op de TV-kabel. Beneden werkte zo'n 'stick' op laptop of PC redelijk, maar op 2e verdieping voor geen meter.

Toen voor m'n dochter ook maar zo'n set Homeplugs aangeschaft van 200Mb/s.

Aanvankelijk geen signaal, maar op een ander stopkontakt werkte het perfect!

Ze worden voor 10 jaar gegarandeerd, maar je kunt er ídd. bijna een 'eitje op bakken'.

Nu heb ik recent ergens gezien, dat er intelligente schakelaars bestaan die zo'n bron op afstand kunnen afschakelen! Die jij al ingebouwd zag. Ik denk zelf dat zo'n schakelaar in slaaptoestand niet veel meer dan 2 W. gebruikt. Net als de meeste LCD TV's.

Het is maar een tip om zodoende het nadeel met het voordeel te compenseren.

Bruin.

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#2 Geplaatst: 2009-12-20 14:20:35

In PCM (Personal Computer Magazine) van okt.2009 is een massatest van homeplugs + koopwijzer opgenomen. Hierin lees ik het volgende: "Ook het stroomverbruik is niet bijster spannend. Op een uitschieter na verbruiken de meeste adapters niet meer dan 4,8 watt. De zuinigste adapters verbruiken amper een watt minder. Op uw stroomrekening zult u de adapters niet terugzien, dus een koopargument is het allerminst".

Wat moet ik nu geloven?

Ty Huella.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2009-12-20 15:02:25

Ty,

  Er zijn een aantal verklaringen mogelijk:

1) De allernieuwste generatie die nu op de markt wordt gebracht is inderdaad stukken zuiniger dan de voorgaande. Zou kunnen, maar ik weet niet hoe ze bij PCM, of het door hen ingehuurde test laboratorium het stroomverbruik gemeten hebben, ik zal eens kijken of ik dat nummer in de openbare bibliotheek te pakken kan krijgen. En opzoeken wat buitenlandse bladen als PCWELT, C!T en CHIP te zeggen hebben. Onze oosterburen zijn zeer degelijke en pünktliche testers, dus dan kunnen we diverse testorganisaties demokratisch laten stemmen. Veronderstellend dat het gemiddelde ongeveer de waarheid is.

2) En wat ook nog uitmaakt is de persoonlijke appreciatie door de redacteur in kwestie. In een test van een Siemens Homeplug adapter in februari 2008 schreef PCM het volgende:

<< We merken wel dat de apparaten die gewoonlijk permanent in het stopcontact blijven zitten behoorlijk warm worden. Een meting van het energiegebruik blijkt op 4 watt per station uit te komen. Wel iets om rekening mee te houden in het kader van het sluipende energie-verbruik.>>

3) Wat ook zou kunnen, is dat ik met mijn spontane aankoop van de Netgear HDX 101 een uitschieter aan de bovenkant van het energieverbruik te pakken heb gehad van een (voor)vorige generatie Homeplugadapters. Zou kunnen, maar dan moet ik historisch vergelijkend onderzoek gaan doen. In dit geval bracht Netgear dit type, omdat de afzegeling van de officiële 200 mbps standaard door de Homeplug Allience nog al lang op zich liet wachten, uit volgens een eigen standaard en waarschijnlijk ook met een speciale chipset, om maar alvast als eerste iets van die nieuwe lucratieve 200 mbps markt naar zich toe te trekken. Zorgen dat je de concurrentie een half jaartje voorblijft. En dit type is dus vooral compatibel met zijn broertjes en zusjes met hetzelfde rugnummer. Uiterst éénkennig dus.

4) Wanneer de nieuwste generatie Powerline/Homeplug adapters inderdaad niet boven de 4,8 Watt stroomverbruik uitkomt, pleit dat er voor om die te kopen. Maar stel dat je vier stuks permanent zou aansluiten, dan verbruik je 4,8 x 4 x 24 x 365 = 168192 Watturen op jaarbasis. En ook op dat verbruik van 168 kWh valt nog wel wat te bezuinigen. Op zich vallen die kleine energieverbruikers allemaal wel mee, maar bij elkaar opgeteld wordt het toch meer dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Rob van der Meulen