Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Twee liveboxen op 1 telefoonlijn

Auteur Bericht

avatar#7621
Mik
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2009-12-21 13:59:01

Weet iemand of het mogelijk is twee liveboxen aan te sluiten op 1 telefoonlijn (dus met behulp van twee aparte telefoonaansluitingen in twee aparte ruimtes), zonder dat dat de synchronisatie met het account verstoort?

Bedankt!

Marjolein

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#1 Geplaatst: 2009-12-21 14:17:45

Nee Marjolein, dat gaat volgens mij niet lukken.

Een (ADSL) livebox heeft de hele bandbreedte van de koperdraad tot aan de telefooncentrale nodig, met uitzondering dan van een klein deel wat voor de 'gewone' telefonie gebruikt wordt. Om ADSL signaal en Telefoon te scheiden moest je al een filter gebruiken

Twee boxen op één lijn moeten dan om bandbreedte 'vechten' en dat gaan ze allebei verliezen.

Als je wilt bereiken dat meerdere PC's -op verschillende plekken in huis- tegelijk internet kunnen gebruiken (via dezelfde verbinding) dan zijn daar andere manieren voor. Die PC's moet je dan via (ethernet) kabel of via WiFi of via CPL (electriciteitsnet in huis) met de Livebox verbinden. Op internet is te vinden hoe dat moet.

Ko

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2009-12-21 14:51:00

Zoals Ko zegt, twee liveboxen tegelijk op één telefoonlijn kun je vergeten.

Zijn andere oplossingen werken alle drie bij mij.

Ik heb twee sets WIFI extender van Orange gekocht (is hetzelfde als de Devolo kastjes want van die firma) voor CPL, via het elec net dus (zelfs via een tmoderne triphasé installatie hoewel iets langzamer). Ik heb dus ook Wifi op drie plekken in huis (één direct op de livebox en twee via de Wifiextenderoplossing) en nog daarnaast een vaste ethernetlijn direct naar de livebox. Ook mijn gasten met hun laptop zijn zeer enthousiast.

Een heel enkele keer, als de livebox eruit heeft gelegen, is het wel eens nodig om de CPLbox bij de livebox ook te resetten (even uit het stopcontact en er weer in), maar dat is ook alles voor wat betreeft de error recovery van het geheel.

Succes

Jaap

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#3 Geplaatst: 2009-12-21 15:29:13

Hallo Marjolein,

Ko & Jaap hebben gelijk: op één telefoonlijn is maar één ADSL-abonnement en dus maar één Livebox te gebruiken.

Ko & Jaap hebben je de verschillende alternatieve oplossingen beschreven voor het geval dat je deze vraag stelde om dezelfde verbinding met hetzelfde account te gebruiken voor de verschillende ruimtes. Het kan echter zijn dat je echt twee aparte verbindingen wilt hebben (aangezien je niet aangeeft waarom je twee Liveboxen wilt gebruiken is dat moeilijk te raden!). In dat geval kun je het gratis nummer 1014 bellen en vragen om een tweede aansluiting.

Wellicht is het handig om even te laten weten wat je precies wilt doen, dan is het allicht makkelijker om je het juiste antwoord te geven!

Groeten,

Thomas

avatar#7621
Mik
Berichten: 2
Reacties: 2

#4 Geplaatst: 2009-12-21 16:46:03

Ko, Jaap en Thomas,

Hartelijk dank. Het is inderdaad de bedoeling meerdere computers aan te sluiten op dezelfde livebox. Wifi is te zwak, omdat de muur tussen de twee ruimten te dik is (60 cm). Ik heb een extender geprobeerd die het in de winkel (weliswaar volgens de verkoper) uitstekend deed, maar hier niet werkt. Ben dus over andere  oplossingen aan het denken. Misschien gewoon een andere verkoper/andere extender?

Groet,

Marjolein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2009-12-21 20:59:18

Nogmaals Marjolein

Ik gebruik CPL, dat zijn kastjes die Ethernet gebruiken via de gewone stroomdraden in je huis. Orange heeft een prima aanbieding daarvoor, die in principe een tweede WIFI access point, zeg maar een tweede draadloze entree brengt daar waar  die nodig hebt. Vlakbij je tweede PC dus te installeren in een gewoon stopcontact (liefst niet in een verdeeldoos en dergelijke, geeft storingen). De ander helft van die set gaat vlakbij de livebox in een stopcontact en met een RJ45 kabel naar de livebox, net zo één als waar een PC mee aan de rode of de gele poort van de livebox hangt.

Op de site van Orange assistance staat een uitgebreid verhaal.

En inderdaad, bij die extenders leveren ze een leuk verhaal, maar in de praktijk is het vaak niet veel soeps. Ik heb zo'n ding ook ongebruikt liggen. Door één 60cm granieten muur kan je het al vergeten. Twee merken geprobeerd, maar echt niks (en de snelheid is ook nog half zo goed omdat er over één kast zowel een zender als ontvanger moet draaien). Dus, ga voor die CPL oplossing. Echt, het werkt.

Succes

Jaap

avatar#7621
Mik
Berichten: 2
Reacties: 2

#6 Geplaatst: 2009-12-21 21:08:36

Ko, Jaap en Thomas,

Hartelijk dank. Het is inderdaad de bedoeling meerdere computers aan te sluiten op dezelfde livebox. Wifi is te zwak, omdat de muur tussen de twee ruimten te dik is (60 cm). Ik heb een extender geprobeerd die het in de winkel (weliswaar volgens de verkoper) uitstekend deed, maar hier niet werkt. Ben dus over andere  oplossingen aan het denken. Misschien gewoon een andere verkoper/andere extender?

Groet,

Marjolein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2009-12-21 21:25:26

Zie ook hier het verhaal van Rob van der Meulen over hetzelfde onderwerp, maar dan vanuit een andere hoek bekeken.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2009-12-21 21:41:00

Om de een of andere reden werkte de CPL bij mij niet, vanalles geprobeerd.

En ook ik zit met een muur van 60cm. We hebben een oude fermette die nogal lang is en dikke muren heeft.

Dus uiteindelijk via buitenom een ethernetkabel getrokken van de Livebox (in mijn geval Alicebox)  en daar een access-point aan gehangen. Ik heb hiervoor de Fonera+ gebruikt die voor 30 euro via Internet te bestellen is . Mijn buren helemaal blij want die kunnen de spaarzame keren dat ze er zijn ook even meeliften op mijn verbinding..

Voordeel van dit tweede access-point is dat nu het hele huis en een deel van de tuin door Wifi gecovered zijn.

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2009-12-21 21:44:48

PS

Uiteindelijk is het bepaald niet onhandig om alle computers wia WiFi aan te sluiten i.p.v. via kabels.

In de afgelopen 10 jaar heb ik door bliksem -blijkbaar op de telefoonlijn- twee modems verloren een eenmaal was de computer die erachter zat beschadigd. Met WiFi loop je in elk geval niet het risico via de netwerkkabel een computer te beschadigen.

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2009-12-21 22:12:24

@ Steven

Wanneer dingen niet werken die eigenlijk wel zouden moeten werken (ik laat de politiek en het aanbesteden van grote projecten even buiten beschouwing *) wordt mijn interesse al snel gewekt. Met die CPL / Homeplug oplossing loop je bij een elektrische installatie die triphasé is tegen problemen op. In principe moeten alle adapters op dezelfde fase zitten. Soms is er door overspraak, via de meter bijvoorbeeld of omdat er bedrading een stevig eind parallel aan elkaar loopt, toch nog wat signaal op te pikken in een ander fase gebied, maar dan haal je de volle snelheid niet. Het zoeken van een ander stopcontact, niet aansluiten op een strip waar al van alles mee gevoed wordt zijn de standaard pogingen om niet werkende verbindingen alsnog aan de praat te krijgen, maar dat heb jij zo te lezen allemaal al uit geprobeerd. En wat ik me nog afvraag is wat een aantal filtres antiparasites of bliksembeveiligers met het CPL signaal doen. Soms krijg je tot je verbazing in ogenschijnlijk slechte omstandigheden, bijv. met nog een tweede groepenkast er tussen, toch een redelijk goed signaal, en soms kun je uit blijven proberen tot je een ons weegt, en lukt het niet. Maar het blijft verbazingwekkend in hoe korte tijd deze technologie van "netwerk via het stopcontact" zich ontwikkeld heeft tot een commercieel produkt dat meestal uitstekend werkt.

Rob

* Geheel buiten topic, rekening rijden, de geheime stukken over de Duitse variant voor vrachtwagens liggen inmiddels op straat.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2009-12-21 22:53:03

Rob, ik heb inderdaad alles geprobeerd. Toen ik het huis 10 jaar geleden kocht, heb ik bij de 3 bestaande er nog 9 groepen bij moeten trekken. Er was zelfs geen groepenkast, dus die heb ik er ook maar bij gemaakt. De bedoelde ruimte waar de homeplug in moest, was van een verschillende groep dan die waar de Alicebox op staat. Natuurlijk met verlengsnoeren allerlei groepen geprobeerd, lukte meestal niet, soms wel maar dan met frekwente uitval. Dus maar op zeker gespeeld en een RJ-45 kabel over de hele lengte van het huis getrokken. Dat gaat dus prima en de homeplugs hebben een andere bestemming gevonden. Ik vond ze trouwens best wat warm worden dus weer extra stroomverbruik door die dingen... beter ook voor het milieu.

Steven

avatar#1768
Do
Berichten: 0
Reacties: 3

#12 Geplaatst: 2009-12-22 21:07:08

Hallo ik ben Andre. Nieuw op dit forem. Ik heb deze discussie over het gebruik van meerdere PC's op een livebox gevolgd. Wij hebben ook verbinding met een Livebox. Maar wij delen deze livebox in twee gebouwen die toch op redelijke afstand staan. zo'n 30 meter en door meerdere muren heen. De livebox staat in het ene, de PC's in beide. Dat gaat niet met een extender of een Power Line Carrier oplossing. Hoe dan wel.

Hiervoor is bij de PC op afstand een speciale ontvanger nodig die gevoeliger is dan de normale ingebouwde of standaard WiFi ontvanger maar tevens een groter zendvermogen heeft. Ik heb al enkele jaren zeer goede resultaten met de ontvanger EUB_362 EXT van SENAO. Dit is een kleine zend/ontvanger die aangesloten wordt op en USB poort. Verder geen voeding of wat dan ook nodig. Na eenmaal aangemeld te zijn werkt het vrijwel storingsloos bij mij. Omdat de aanmelding bij de livebox MAC gevoelig is werkt deze ontvanger ook als hij wordt aangesloten op een andere computer of laptop. Alleen de driver installeren dat is alles. Je kunt meerdere computers aansluiten maar dan wel elk met zijn eigen externe zend/ontvanger.

Probeer deze eens.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2009-12-22 22:40:36

André, dit is een "opgevoerde" WiFi USB-adapter, die waarschijnlijk 500 of 600mW geeft.

Ik heb ook zo'n apparaatje, in mijn geval een Alfa Networks AWUS036H. Inderdaad gaat het er beter mee maar was voor mij niet een echte oplossing want nog te zwak.

Zijn overigens in Frankrijk en denk ik, in Nederland niet toegestaan want daar schijnt de maximale sterkte 100mW te zijn. Je loopt het risico anderen te storen en wellicht ook apparatuur.

Doet me denken aan de 27MC tijd toen velen "lineairs" achter het bakkie zetten en vervolgens brave amateurs wegbliezen.

Steven

avatar#1768
Do
Berichten: 0
Reacties: 3

#14 Geplaatst: 2009-12-23 00:37:53

Het vermogen van de WiFi zenders is inderdaad maximaal 100mW. (20 dB) Zie gedeelte uit de regelgeving.

al uitgestraalde vermogen mag niet meer dan 100 mW e.i.r.p. bedragen. e.i.r.p.(Equivalent Isotropically Radiated Power) is het effectief uitgestraald vermogen van de zendinrichting ten opzichte van een isotrope straler. Het uitgestraalde vermogen is het uitgangsvermogen van de radiozendapparatuur verminderd met o.a. kabeldemping, connectoren etc. en vermeerderd met de antenneversterking.

Bij normale omstandigheden is de demping van de connctoren en kabel ongeveer gelijk aan de versterking van de antenne.

Een standaard WiFi apparaat is vrijwel altijd 30mW (15 dB) Ook de livebox.

De Alfa is inderdaad 500mW (27 dB) en mag dus niet worden gebruikt maar de EUB 362 is beperkt to 100mW (20 dB) Dat betekent dat die wel mag worden gebruikt. Maar het zendvermogen is niet het belangrijkste. Het gaat meer om de ontvangsgevoeligheid. Die is overigens van de Alpha en de Saneo ongeveer gelijk (-91 dB bij 6 Mbits/sec en -96 dB bij 1 MBit/sec) Voor normaal internet en e-mail is dat voldoende; niet voor veel downloaden.. Dus als je die al geprobeerd hebt zou je alleen nog een richtantenne kunnen proberen. Dat kan wel tot 10 dB winst opleveren in de juiste richting. Dan is het risico op storen van buren ook minimaal.

De Wifi werkt in de 2,4 GHz band. hierin zitten ook de DECT telefoons en de draadloze TV zendertjes (bijv van sateliet ontvanger naar 1 of meer TV toestellen). Deze kunnen inderdaad last van de WiFi  hebben maar ook andersom.

Ook de magnetron kan de WiFi behoorlijk storen.

Andre.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#15 Geplaatst: 2009-12-23 11:35:00

Iedereen die denkt dit probleem op te lossen door alleen het zendvermogen van de router te vergroten vergeet dat z'n computer ook terug moet zenden. Dat terugzenden gaat dan nog steeds met maar 30 mW.

Controleer dus ook hoe goed de router jouw PC ontvangt en staar je niet blind op het icoontje met de ontvangststerkte op je PC.