Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat is er veranderd in de

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2009-12-24 08:06:46

In Nederlandse weekbladen een item: de "jaren 0", het eerste decennium van de 21-ste eeuw. Wat is er allemaal veranderd?

Ik kwam in 1999 in Frankrijk en mocht gelijk ervaren wat het was om 5 dagen zonder stroom te zitten na de "Grande Tempête" eind 1999.

En verder 10 jaar onafgebroken geleefd en gewerkt in "La Douce France". Een land waarin veranderingen zo langzaam gaan, dat je de indruk hebt dat de tijd bijna stil staat.

Vraag aan de forumleden: wat is er toch belangrijk veranderd in LDF in die 10 jaar. Maakt niet uit welk onderwerp.

Steven

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2009-12-24 09:01:37

- een president die niet meer lintjesknipper is maar CEO probeert te zijn

- internet en GSM

- vele nieuwe wetten door EU opgelegd

- formele dechetteries ipv dumping langs wegen in mooi landschap

- onze eenvoudige agrarische buren die tegenwoordig zomaar op vakantie gaan naar China

- euro ipv (oude) franc

- controle technique auto's, snelheidsradar

- mcdonalds als een van de sterkst groeiende ondernemingen

- opkomst IKEA

- klimaatsverandering

- verdwijnen van industrie naar buitenland

- Airbus net zo sterk als Boeing geworden

- TGV uitbreidingen

- open grenzen

de lijst kan nog veeeeel langer

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2009-12-24 11:09:39

1) Ik merk dat de Fransen een inhaalslag aan het maken zijn op gebied van internet, computers en gsm's

Dwz; ze beginnen hun achterstand op bijv. Nederland in te lopen en in steeds sneller tempo.

2) De Franse jeugd wordt meer internationaal en minder nationalistisch. De wereld van de Franse jeugd groeit, (vooral vanwege punt 1) ze zijn niet meer gebonden aan louter de Franse taal, louter de Franse cultuur, eetcultuur en werkcultuur.

Maar ook hier geldt; er is nog een enorme achterstand op de rest van de (westerse)wereld maar de inhaalslag is begonnen.

3) Als wij tegenwoordig naar de tressor gaan om de waterrekening te betalen krijgen we achtereenvolgens; een glimlach en vriendelijke dienstverlening (cursusje gehad?) en dan de mogelijkheid om direct met pas te betalen -HUH?!-

In tegenstelling tot de grote zuchten en verveelde blikken van weleer (6 maanden geleden) in tegenstelling tot de enorme boeken met verschillende kleuren vellen en diverse carbonvellen en zware stempels die er in moesten.

4) Daar staat dan weer tegenover; als je een Fransman vraagt wat zijn huis kost dan krijg je steevast antwoord in "oude Francs" miljoenen dus.

De oudjes vragen nog steeds om Euromuntjes uit vreemde landen en een transactie is geen transactie als er niet fysiek geld van de ene in de andere hand overgaat. (internetbankieren?!)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2009-12-24 14:28:33

En ook de kleine dingen: toen ik hier kwam, reed elke artisan in een "camionnette de merde", meestal wit, roestig, gedeukt, naam van het bedrijf nauwelijks zichtbaar. Nu zijn ze veel beter: nieuwer, schoner, goede belettering.

Airco's in de meeste winkels en alle gezondheidszorginstellingen (er was een "Canicule" voor nodig).

Op mijn eigen vakgebied: een vaste "médecin-traitant", veel minder antibiotica (maar veel meer antidepressiva) voorgeschreven. Geen weekkenddiensten, iedereen moet de 15 bellen. Een groter hygiënisch besef en de strijd eindelijk aangebonden met de ziekenhuisinfecties. Dokters die onderlinge toetsgroepen gaan opzetten.

Cholesterol is ineens een probleem, half Frankrijk aan de Tahor, Crestor of Zocor.

Drinken op het werk is "not done" geworden.

Roken veel duurder geworden maar weinigen gestopt.

Toen mijn Franse echtgenote in 1999 "Big Brother" op de Nederlandse TV zag, zei ze "zoiets zal je nooit op de Franse TV zien". Anderhalf jaar later was er "Loft Story" op M6 dat astronomische kijkcijfers haalde.....

Steven

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#4 Geplaatst: 2009-12-25 14:53:49

Salut,

Leuke vraag Steven. Voor mij aanleiding maar weer eens op de BAV-site te gaan rond hoppen.

De vraag is voor mij lastig te beantwoorden. De effecten van de emigratie op zich zijn zo groot dat de veranderingen in onze nieuwe woonomgeving in het afgelopen decennium daarin verdwijnen. Maar de reacties kan ik onderschrijven. Het zijn allemaal positieve zaken, de moderne Fransche Mensch ontstaat.

Ik hoop dat de aangeven veranderingen niet zullen leiden tot een verandering van de franse aard en levensstijl; dit zijn de zaken waardoor wij ons hier senang voelen.

Ik hoop niet dat ze nu ineens zaken wel goed gaan voorbereiden of gaan plannen of dat het kwartiertje Bourbonnais gaat vervallen en voortaan op tijd op een afspraak komen.

Ben

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2009-12-25 16:56:58

Misschien is er zoveel veranderd dat een Brede Maatschappelijke Discussie nodig is om de nationale identiteit te hervinden.

Wat mij opvalt : de "gallische geest" is plaats aan het maken voor een Amerikaanse. Verantwoordelijkheden worden gemeden, alles moet tien keer zeker en vooral verzekerd zijn.

Steeds vaker beginnen zinnen met : "Vous n'avez pas le droit (...)" en "Vous n'êtes pas assuré (...)", jammer.

In goed Franglais mompel ik dan "no guts no glory", De Gaulle zou me begrijpen maar die lag weer niet zo lekker in het angelsaksische taalgebied. Zo is er altijd wat.

Peter.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#6 Geplaatst: 2009-12-25 17:18:04

Leuk onderwerp!

Op de dag af "bezitten" wij vandaag ons maison secundaire 30 jaar. Dan is de lijn van 10 jaar niet geheel scherp te trekken maar er zijn opmerkelijke veranderingen:

- Eerder al gemeld: de nieuwe busjes van de artisans voorzien van naam en logo, maar ook de middenstand moderniseert, het is allemaal een stuk welvarender geworden

- Ook kleinere plaatsen maken goed gebruik van de beschikbare (ook Europese) geldstromen en verbeteren en verfraaien hun infrastructuur.

- Gevaarlijke kruisingen zijn / worden vervangen door fraaie rotondes waarbij ik vaak de indruk krijg dat er tuinarchitecten op worden losgelaten, zo mooi zijn ze  uitgevoerd.

- De meeste groentes zijn nu door het gehele jaar heen te verkrijgen, ook op ons plaatselijke  marktje op zondagochtend. Een enkele oudere boer biedt nog aan wat hij of zij zojuist vers uit de tuin heeft gehaald. Voorheen was dat het enige aanbod.

- Opmerkelijk genoeg is dat het station in de plaats waar onze commune bij hoort, ca. 12 jaar geleden werd gesloten. Sinds kort is het opgeknapt en weer in de dienstregeling opgenomen. We kunnen nu weer met de trein naar het TGV-station in Valence en vandaar per sneltransport naar NL, geweldig!

Andere opmerkelijke zaken:

- ADSL in het buitengebied

- Internet bankieren (min of meer)

- Contant geld uit de muur trekken in plaats van in de rij staan op postkantoor of bank.

- Direct Marketing - telefoonterreur

- Computer geschreven offertes en facturen die de handgeschreven exemplaren hebben vervangen.

Alles bij elkaar vooral verbeteringen ten goede waarbij de bestaande goede en fijne zaken bij ons onverminderd aanwezig zijn: goede Franse vrienden, ontmoetingen in het café, vriendelijke plaatsgenoten, prachtige natuur, mooi weer, heerlijk schone lucht en schoon drinkwater uit onze altijd stromende  bron.

Jan Joost

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2009-12-31 14:37:51

Boeiende discussie!

Wat mij betreft slaat met name de bijdrage van Peter "homme de la terre" een aantal spijkers regelrecht op de kop!

Ik moet bekennen, ik ben een behoorlijk doorgewinterde Francofiel. Dit al sinds mijn middelbare schooltijd. Het verplichte "reisje Parijs" in de eindexamenklas had voor mij onvoorziene gevolgen. Een bevlogenheid voor wat betreft Frankrijk en het Franse leven die er uiteindelijk toe heeft geleid dat ik mijn veelverdienende baan in NL inruilde voor een onzeker bestaan op het Franse platteland...

En ja, ik leef nu reeds de nodige jaren met veel plezier in Frankrijk. Doch neem veranderingen waar die mij niet altijd met grote blijdschap vervullen.

Om te beginnen, ik ben opgegroeid met spreekwoorden als "de Franse slag" en kreten als "laissez faire" en "joie de vivre". Daaruit spreekt een soort Gallische vrijheid en losbandigheid die ik in het moderne Frankrijk niet of nauwelijks meer tegenkom. Men is in de praktijk bang voor van alles en nog wat. De triaspolitica waarover ik op de middelbare school reeds leerde, is in de praktijk vervangen door een quadraspolitica. De vierde macht waarvoor iedereen doodsbang is, wordt gevormd door de verzekeringsmaatschappijen. Laat je schoorsteen niet op tijd vegen, de verzekering betaalt niet! Leen je auto uit zonder dit van tevoren te melden, dito! Je huis brandt af als gevolg van een fout in de electrische installatie, dito! Vervang de stoelen in je bestelwagen door comfortabeler exemplaren, dito! Men siddert en beeft bij de gedachte dat de verzekering wel eens niet kan uitbetalen... terwijl ik zo graag in goed Franglais zou willen zeggen: f*ck them!

En tsja, in het verlengde daarvan, dat wat ik noem "compenserende regeldrift". Toen ik mijn veelbewogen tripje naar Parijs maakte, had het hotel waar ik logeerde grendels op de toiletdeuren die tegelijkertijd het licht bedienden, en als je pech had (ongeveer 50% van de gevallen) kreeg je een opd*nder van jewelste als je de toiletdeur op de knip deed. Om over de spaghetti van electriciteitskabels die langs de gevel vn het hotel liepen (op aanraak-afstand) nog maar te zwijgen. Nu heeft Frankrijk zo ongeveer de meest stringente normen ter wereld op electragebied, met een draconisch controle-organisme als Consuel als toefje op de taart.

Waar vroeger het afvalwater van huis en toilet gewoon in greppel en sloot terechtkwam, worden nu eisen gesteld en controles verricht alsof je hoog-radioactief afval aan het lozen bent.

Waag het niet om een zwembad zonder alarm of beveiliging bij je huis te hebben, als je betrapt wordt volgen extreme sancties, we hebben het verder maar niet over al die onbeveiligde meren, rivieren, ravijnen, snelwegen en weet ik veel.

Ook al ben je heel gelukkig met je autootje, ruil hem direct in voor een nieuwe, want anders haal je je de toorn van de CO2 brigade op de hals.

En wee je gebeente als je via Internet een filmpje of een stukje muziek naar je computer kopieert, de download-Gestapo van Sarkozy houdt je in de gaten!

Let wel, ik voer hier geen pleidooi voor illegale gedragingen, maar heb wel het gevoel dat men vaak doorslaat van "geen regels" naar "absurde regels". Met een alsmaar uitdijend apparaat van "fonctionnaires" tot gevolg...

De dingen die me in de eerste plaats voor Frankrijk deden "vallen" zoals rust, ruimte, prachtige landschappen, heerlijk eten enzovoort zijn gelukkig nog in ruime mate aanwezig. En op het gevaar af iemand op de tenen te trappen, naar mijn gevoel zijn deze genietingen overvloediger naarmate men verder van Parijs en de aldaar huizende regelneven vandaan zit.

Dus om op de vraagstelling terug te komen, ja er zijn veel dingen veranderd in Frankrijk, maar niet allemaal ten goede... of is dat simpelweg het gezeur van een behoudende ouwe zeur zoals ik nu eenmaal ben?

Salutations, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2010-01-01 18:40:41

Jan Joost: ...., mooi weer, heerlijk schone lucht en schoon drinkwater uit onze altijd stromende  bron......

Klopt allemaal. Jammer dat met ingang van dit jaar  bezitters van een bron/put waaruit drinkwater wordt getapt, een watermeter moeten plaatsen en zullen moeten gaan betalen....

Of het er in de praktijk van gaan komen, betwijfel ik zeer. Ik zal het in mijn gemeente in ieder geval gaan volgen.

En wat Jos betreft: je bent allesbehalve een ouwe zeur. Je waarnemingen kloppen en ik ben het ook zeer eens met je kwalificaties ervan. Wat mij betreft: hoe langer je in Frankrijk woont, hoe meer opvalt dat er veel, zeer veel zaken, niet in orde zijn. In de rubriek Entre bavards zou hierover meer te melden moeten zijn.

Wim

avatar#7627
La Flèche
Berichten: 25
Reacties: 78

#9 Geplaatst: 2010-01-02 07:29:11

Wim, Wim, Wim, hoe kun je ? Jij, de vleesgeworden francofiel ! Je beweert zomaar dat er dingen in F niet zouden deugen. Volgens mij ben er op uit de rubriek Entre bavards wat te pimenteren.

Ik ben een polyfiel in plaats van een francofiel. In deze hoedanigheid zal ik je antwoord geven in de door jouw voorgestelde rubriek.

A+ , Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2010-01-02 10:10:21

Frankrijk heeft denk ik, de meest uitgebreide wetgeving van de EU en dagelijks worden er nieuwe lois, decréts et arrêtés bijgebreid, bij voorkeur vlak voor de vakanties zodat niemand er even geen erg in heeft....

Erger nog dan in NL regeert de waan van de dag. Een paar kleuters die per jaar in het zwembad vallen en hop, men is verplicht allerlei maatregelen te nemen.

Een beetje vogelgriep en elke vogelhouder moet de beesten ophokken in voor-en najaar (waren we bijna weer vergeten). En dan hebben we het nog niet over de gewone "H1N1" (ik mag weer gaan prikken volgende week.....)

Charme is wellicht de natuurlijke afkeer van Fransen zich eraan te conformeren. "la Loi c'est une chose, la faire appliquer une autre". Dus hangt het maar net van de pet van de Pouvoirs Publics af, te beginnen bij de Maires, ermee aan de slag te gaan. Ik heb geleerd bij veel zaken maar eens rustig af te wachten. Als het echt serieus wordt, heb je altijd nog tijd.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2010-01-29 09:36:43

Met veel plezier (en meestal met instemming) heb ik de bijdragen van andere forumleden gelezen. Rest alleen nog een punt dat nog niet direct genoemd is:

Dorpen, die lange tijd door de uitstroom van jongeren meer en meer verwaarloosden, proberen nu hun sterke kanten uit te spelen en zich als ville fleurie of ville acceuillante te profileren. Soms zijn het uitheemse nieuwkomers, soms jongere ingezetene, soms een burgemeester die het initiatief nemen huizen en plantsoenen weer aantrekkelijk te maken. Soms zijn het meer schuchtere pogingen dan geslaagde conversies, maar de lijn schijnt er te zijn.

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#12 Geplaatst: 2010-01-29 11:01:23

Ik meen bij ons in de buurt ook zoiets te bespeuren.

Betonnen palen met gruwelijke "tl-achtige" verlichting worden vervangen door fraaie neo ouderwetse lantaarns.

Die ook niet meer stipt om 23:00 uur allemaal uitgaan maar voor een deel, het deel aan de doorgaande wegen, aan blijven. Alsof te zeggen: "wij zijn er nog wel hoor!"

Huizen die in ruïne staat verkeren worden aan de voorzijde enigszins gefatsoeneerd waardoor je een soort Western filmset krijg.

Bewoners worden aangespoord hun luiken in een uniforme, streekgebonden kleur te schilderen.

en meer van dat soort dingen.

Je merkt alleen wel welke dorpen hier een budget voor hebben en welke blijkbaar niet!