Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

nieuwjaarsgroet van de caraiben

Auteur Bericht

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#0 Geplaatst: 2009-12-29 16:19:16

Schuchtig loop ik onder de kokosbomen door bang dat er zo’n knots op je kegel valt, opweg naar het zoveelste beademende uitzicht.

Vroeger, toen de meester een verhaal voorlas zittend op de voorste tafeltjes in de klas; “de kapitein riep zijn bemanning bij elkaar voor beraad, want de bevolking leek hem niet vriendelijk gezind, en dus wilde hij het kruid gaan verdelen voor de pistolen, en er zeker van zijn dat er genoeg kruid in de kruidkamers van het schip bleef liggen voor de volgende stop voor vers water en voedsel.

Wel deksels nog aan toe, de helft van de bemanning komt niet opdagen “luitenant, waar zijn de voorste dekknechten, en waar zijn de wapensmid en de koksmaat, de vermalijde botanist ligt zeker weer te slapen, roep naar het schip dat ze hem te dek slaan, het is al zeven glazen in de ochtend, wel deksels nogs toe” en driftig loopt de kapitein samen met de eerste stuurman met opgepoetste laarzen door het witte zand.

“ze benne d’r nie kap” schreeuwt de luitenant vanaf de sloep die ligt te deinen in de branding, de botanist is er samen met de anderen op uit gegaan en wist niet hoe laat hij weerom zou keren”.

 “’t Is zéker muiterij kapitein, zéker muiterij, ze zijn te land gegaan en verschuilen zich tussen de inboorlingen en willen niet meer onder U varen.”

“ga ze zoeken ! kam ieder gehucht uit en breng ze aan boord !”

“maar dan gaan ze niet terug naar hun familie meester ?” wordt er vanuit de klas gevraagd, iets onbegrijpelijks. Hoe kun je nu zomaar je eigen verstoppen in een vreemd land en niet terug willen naar de familie, het was me tot deze morgen een raadsel, en nu zou ik er geen moment aan hoeven denken om te muiten. “Waar is die verdekselse cees” roept de buurman naast de bevroren vijver van helma “ga hem zoeken die vermalijde schavuit !” en driftig slaat hij weer een barst in het tien centimeter dikke ijs.

Zo gek is het helemaal niet, helemaaaal niet.

vanuit het, of beter gezegd; vanaf het meest exotische eiland Martinique wensen wij jullie in de metropool een goed 2010.

ik ben bezig met een blogg maar internet is hier knudde dus als ik al connectie heb is dat eerst voor mijn werk.

er komt tegen die tijd een blogg adres om de hele martiniqueze geschiedenis te lezen, het is een boeiend en vooral opwindend land, met heerlijk eten.

we wonen in Ste-Luce.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2009-12-30 22:15:46

Ha Cees, het gaat je kennelijk goed aan de overzijde van de Grote Haringvijver. Alle succes.

Wat die muitende bemanning betreft : die zaten gewoon achter de lokale vrouwen aan. En als de oorspronkelijke bevolking pech had, zat er nog 'n missionaris of zendeling tussen bovendien.

Hoppa, weer 'n cultuur verdwenen.

Maar er kwam ook verschrikkelijk veel schoons uit voort, café con lecce.

Doe het goed,

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2009-12-31 12:37:50

Een goed 2010 Cees. Ik moet bekennen dat ik toch wel wat jaloers ben. Ik weet het, de Caraiben zijn heerlijk. Ik ben dol op de Bovenwindse eilanden. Altijd de alizé, mooi groen en nooit te warm. Martinique ken ik niet en helaas la Dominique ook niet maar dat komt nog wel. Voila, een heerlijke T-punch, dorade en kersverse tonijn en ga zo maar door. Een hele goede tijd daar Cees en ik kijk uit naar je Blog.

Ingrid

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#3 Geplaatst: 2010-01-11 20:04:19

Ik ben bezig met het schrijven voor het blogg (of is het de blogg ?) maar ik krijg hier niets online geplaatst omdat het gewoon niet lukt om enige data te verzenden.

of de lijnen zijn overbelast of er is gewoon geen internet.

Ik heb nu even verbinding in een cafe in Ste Luce wat behoort bij een lycee, maar aangezien er ongeveer dertig kinderen binnen zijn ben ik bang dat zelfs dit bericht niet gaat lukken te verzenden.

Martinique is geweldig, we hebben zojuist de uitslagen gekregen dat het referendum is gewonnen door de nee-stemmers dus we blijven gewoon betalen voor de martiniquaise.

Het eiland is paradijselijk mooi, de keuken is eenvoudig maar smakelijk, en de vele honderden soorten rhum en punch zijn zeker de moeite waard er eens te komen kijken.

In tegenstelling van wat de metropoles me vertelden zijn de martiniquaise vriendelijk, zeer vrolijk, en aardig in omgang.

We worden welliswaar nog steeds gezien als de blanke slavendrijver en dat is soms behoorlijk confronterend als je midden in een gesprek zit en op eens naar je hoofd geslingerd krijgt ; 'ja zeg, doe dat zelf even, ik ben je slaaf niet !' wat men serieus meent.

Blanken worden lastig gevallen omdat ze "hun" banen inpikken, en als je ze vraagt waarom zij het dan niet doen vallen ze weer in de woorden "wij zijn jullie slaven niet meer".

Al met al, het is een mooi land met een enorme mooie natuur en de mooiste mensen die je kunt vinden.

Uit de geschiedenis leren we hier dat de mooiste slaven werden verkocht op martinique, en de rest ging elders.

Dat is vandaag de dag nog overduidelijk te zien mede door de invloed en menging van het europese ras, de mensen zijn echt mooi gebouwd, gespierd, mooi gezicht en een prachtige gelaatsuitdrukking.

ik ben binnenkort een paar dagen in europa en zal proberen alles op het blogg te zetten.

het gaat jullie allemaal ontzettend goed in de sneeuw.

Cees.

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#4 Geplaatst: 2010-01-14 13:56:13

Zoals beloofd voor Ingrid, ik heb wat kunnen plaatsen op 

http://lesvieillestantes.blogg.org

Cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2010-01-14 15:30:56

Geweldig!

Leuk om te lezen (heb uiteraard nog niet alles gelezen, veel tekst!)

Volgens mij moet je daar gewoon blijven en "Bruutagne" vergeten, hoewel die woeste atlantische kust ook zijn charmes heeft.

Wie ben jij op de laatste foto? links, midden of rechts?

Heel leuk om zo te ervaren hoe mensen hun leven in eigen hand nemen en het avontuur opzoeken, hulde!

Keep on rocking!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2010-01-16 18:07:48

Erg leuk Cees, je blog met je belevingen tot in de details. Ik kom net terug uit Parijs alwaar ik genoeglijk het werk kon combineren met gastronomische geneugten. Hier in Mont-de-Marsan hebben we nu eenmaal weinig echt goede extotische restaurants. In Parijs gaan we steevast naar het Parijse Chinatown (omgeving Porte d'Italie) en in het 14e hebben we een uitstekende Antiliaan ontdekt. Het was helemaal bingo want hij kwam ook van Guadeloupe, Basse-Terre, waar wij ook gewoond hebben. Authentieke Antilliaanse keuken, T-punch, en ga maar door. Mocht je op een winterdag vanuit Martinique in Parijs belanden dan raad ik je aan: Le Flamboyant in het 14e. En ja, de Flamboyant bloeit nog niet op Martinique, dat is pas vanaf mei-juni en de mango begint in maart april. Genoeg maar weer.

Ingrid

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#7 Geplaatst: 2010-01-16 21:20:41

Het was voor Ingrid, maar toch heb ik meegenoten van je blog Cees. ;-)

Overigens Cees, ik heb bij LeClerq in Bressuire een jonge vrouw ontmoet uit Martinique.

Zij was mooi en jong zoals je beschrijft en ze zat aan het tafeltje naast me te 'éten' . Dat bleek in de praktijk dus meer neer te komen op meer werken op haar laptop als account manager voor Super-U .. niet te verwarren met het U-concern in NL.

Maar goed wij schonken elkaar een stralende lach en hadden wat wetenswaardigheden uitgewisseld. De spreekwoordelijke 'luiheid' van dat eiland vertaalde zich eerder bij haar en metropole, dat zij zich nauwelijks tijd gunde te eten. Viel dus erg op daar bij mij omdat de autochtonen hun mobieltje tijdens de lunch gewoon uitschakelden!

Maar goed, heerlijk hè Cees daar toch?

Gr. van Bruin.

avatar#7688
pieter2
Berichten: 3
Reacties: 7

#8 Geplaatst: 2010-01-25 00:40:54

Hi Bruin,

Teveel alleen geweest in dat koude Frankrijk?

Waarom ga je niet naar dat Martinique? Lijkt me veel leuker, met veel meer van die jonge leuke vrouwen!

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#9 Geplaatst: 2010-01-25 01:33:26

Goed, ik heb me lange tijd uit deze discussie kunnen houden, maar ik voel me nu toch echt geroepen om ook mijn mening te geven. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik een zeer cosmopolitsch persoon ben, dus eilanden zonder een grote stad interesseren me al vrij weinig. Desondanks heb ik in mijn leven wel al een aantal wat ik maar even noem iets meer toeristische eilanden bezocht. Het gaat hier overigens om Curacao, Bali, Phuket, Penang en nog wel meerdere kleinere eilanden. Van de 4 genoemnde eilanden heb ik me altijd afgevraagd welke de grootste straf is (voor mij in ieder geval) om te moeten wonen. Verder heb ik in het verleden regelmatig aan Fransen van zowel de metropool als de DOMTOMs gevraagd, of de DOMTOMs de moeite waard zijn en die zeiden allemaal al dat het tegen valt. Nu lees ik Cees zijn uitvoerige blogs en als ik wel iets zeker weet, is dat Martinique (zonder er ooit geweest te zijn) in vergelijking tot de eerdere 4 genoemde eilanden torenhoog favoriet is om bestempeld te worden als het meest vreselijke eiland om te moeten wonen.

Overigens gun ik Cees daar wel veel plezier!

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#10 Geplaatst: 2010-01-25 09:30:11

Citaat:"Nu lees ik Cees zijn uitvoerige blogs en als ik wel iets zeker weet, is dat Martinique (zonder er ooit geweest te zijn) in vergelijking tot de eerdere 4 genoemde eilanden torenhoog favoriet is om bestempeld te worden als het meest vreselijke eiland om te moeten wonen."

Wat een arrogantie zeg!