Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

verplicht schoorsteenvegen

Auteur Bericht

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#0 Geplaatst: 2010-01-02 15:11:05

Om in orde te zijn met je brandverzekering moet je jaarlijks (ergens las ik zelfs 2x per jaar !) je schoorsteen laten vegen.

Je kan het zelf doen, maar dan heb je geen attest.

Hoe lossen jullie dat op ?

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#1 Geplaatst: 2010-01-02 20:07:54

Als je schoorsteen schoon is, dus regelmatig zelf vegen, dan vliegt hij niet in brand en heb je ook geen problemen met de verzekering.

Zo eenvoudig is dat.

Zelf veeg ik de schoorstenen na het stookseizoen, 1 keer per jaar, en voor het opstarten check ik even voor bijen-of vogelnesten.

Goed droog hout stoken is net zo belangrijk als regelmatig vegen.

Kees

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-01-03 12:11:02

Ook wij hebben een keer de schoorsteenveger laten komen. Er viel niets te vegen, zei de man. Uw schoorsteen is schoon. Hij berekende de helft van het tarief en zei dat hij over een paar jaar wel weer eens terugkomt. Leuk en niet leuk. Want inderdaad ken ik verhalen van verzekeraars die bij schade-uitkering moeilijk doen als de factuur van de ramoneur niet kan worden overgelegd. Ook al was de brand in het geheel niet begonnen in de schoorsteen.....

Wim

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#3 Geplaatst: 2010-01-03 22:12:34

Koop (na het zelf vegen) anders een buche; zit een papier bij dat je moet opsturen en je krijgt een "certificaat" terug; zou goed moeten zijn..

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-01-04 10:56:17

Zo'n bûche de ramonage, je schoorsteen chemisch vegen, en dan ook aan de verplichting tot schoorsteenvegen voldaan hebben? Zou goed moeten zijn volgens de producent, die het liefst zoveel mogelijk verkoopt. Op dat verpakkingspapiertje is helaas geen plek voor de toch wat andere taal sprekende regelgeving. Hoewel die ook als ambigue ervaren wordt, de pouvoirs publics spreken nu en dan in te decoderen orakeltaal. In dit artikeltje in Maisonbrico wordt er nader op ingegaan, en deze passage is denk ik de kern:
<< Dans sa circulaire  98-266 du 24 avril 1998 relative au ramonage chimique, et en préambule à l'arrêté lui-même, le Conseil supérieur d'hygiène publique indique certes que "l'on entend par ramonage le nettoyage par action mécanique directe de la paroi intérieure du conduit" mais précise de façon très jésuite que "le règlement sanitaire n'interdit pas l'usage de ces produits (les produits chimiques de ramonage) mais l'absence de nettoyage par action mécanique directe constitue une infraction. >>

Je kunt ze, en mag ze gebruiken deze bûches, en het maakt het mechanisch vegen makkelijker, want dat blijft nodig, maar ik zou er niet al te veel op vertrouwen dat bij een schoorsteenbrand een verzekeringsmaatschappij op grond van dat opgestuurde papiertje plotseling slappe knieën krijgt en genereus de portefeuille trekt.

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2010-01-04 11:02:54

Zelf brand ik tegen het einde van het stookseizoen zo'n schoonmaak-"buche" of een setje van meedere "buches", net wat ik tegenkom voor een klein prijsje.

Een paar dagen tot een week later veeg ik dan de schoorsteen zelf na met zo'n setje van de brico. Met zo'n setje kun je van binnenuit vegen als je wilt, maar ik klim liever het dak op en zet een emmer in de cheminee. Er komt namelijk droog poederachtig roet uit en ik wil geen wolk daarvan in de kamer hebben. Ik heb de indruk dat het branden van zo'n schoonmaak-"buche"  het roet gemakkelijker verwijderbaar maakt.

Bij die "buches" zit een certificaat. Mensen roepen dan vaak direct dat zo'n certificaat niet door de eigen verzekering wordt geaccepteerd. Maar dat is ook niet de bedoeling. De certificaten die ik heb gezien geven recht op een soort aanvullende verzekering: ALS je brand krijgt EN je eigen verzekering doet moeilijk DAN garandeert de uitgever van het certificaat een vervangende uitkering MITS je dat blok daadwerkelijk had opgestookt. (Persoonlijk denk ik dat zo'n blok wel sporenelementen zal bevatten die het ook na een brand mogelijk maken te achterhalen of je dat blok had gebruikt. Maar dat terzijde)

Ik weiger ten prooi te vallen aan de angstpsychose "de verzekering keert niet uit" waaraan velen in Frankrijk lijden. Hoe ik leef en wat ik doe bepaal ik zelf, en niet de een of andere verzekeringsmaatschappij!

Salutations, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2010-01-04 12:56:05

De Franse verzekeraars doen sinds enige jaren steeds moeilijker bij de uitkeringen van schade. Het is raadzaam om rekeningen van alles wat je koopt aan spullen, kleding, huisraad zorgvuldig te bewaren.

En, de rechtsgeldigheid van de certificaten van die bûches is nul komma nul.

Wim

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#7 Geplaatst: 2010-01-04 16:50:36

Hier laten we het iig 1x per jaar doen (toch handig zo'n factuurtje...), maar weet iemand of het nu 1 of 2 maal per jaar moet? Ik lees namelijk verschillende dingen, en het gekke is dat er in de voorwaarden van de verzekering helemaal niets staat.

Nu vond ik de veger niet echt indrukwekkend (was binnen 10 minuten klaar en hij zei het niet vanaf het dak te kunnen doen), en overweeg ik ook om maar bij de bouwmarkt zo'n setje te kopen, aangezien we veel stoken van november t/m maart. 

avatar#7486
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27

#8 Geplaatst: 2010-01-05 13:04:47

In 62 heb ik afgelopen jaar voor het eerst de schoorsteen laten vegen. Kon ook niet vanaf dak, dus met een ongeveer 5 meter langer rager werd de 8 meter hoge schoorsteem (lekker ouderwets: van onderen 2 meter breed en smaller wordend, zonder metalenm pijp) geveegd. De zin zie ik daarvan nog steeds niet in behalve dat ik een bewijsje heb voor de verzekering 'dat-ie geveegd is'. En of het écht nodig was? Ik denk het niet....de schoorsteenveger vond natuurlijk van wel.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#9 Geplaatst: 2010-01-05 21:29:00

Is er iemand met ervaringen (van derden evt) van brand waarbij de schoorsteen er mee te maken had, en dat de ramoneur aangesproken kon worden door de assurantie danwel door de gedupeerde eigenaar? Kortom, die facture van de ramoneur, welke waarde heeft die? Bovendien moet je zo'n facture buiten je huis bewaren, of in een brandvrije kluis leggen... Om zeker te zijn, veeg ik zelf, maak er een foto van (met zwarte neus, ja) met in de hand een krant van rond die datum. Die foto wordt bewaard buiten het huis. (digitale kluis) In mijn vorige woning heb ik dus een keer schoorsteenbrand gehad, een maand nadat mr le ramoneur geweest was. Als in de herfst er veel troep uit de schoorsteen komt, doe ik het zo in februari een 2e keer. Goedkoper dan zo'n buche zijn aardappelschillen (droog) die je verbrandt, zonder andere houtblokken er bij. De aanslag wordt er poederig van, en laat zich eenvoudiger van het veegplateau halen. En o ja, ik heb een veegluik in de schoorsteen gemaakt aan de buitenkant, op ooghoogte, en kan zo ca 7 m schoorsteen vegen, zonder roet in huis. Dit

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#10 Geplaatst: 2010-01-06 10:20:40

We hebben in NL een open haard, na 1x een schoorsteenveger in huis te hebben gehad heb ik een eigen veegset aangeschaft want het was ronduit een zielige vertoning. Men wilde graag en vooral snel geld verdienen. Dit nu al 20 jaar geleden en nooit een brand gehad. In LDF hebben we nu twee jaar een houtkachel en daar ga ik het ook op deze manier doen want ook daar hoor ik van buren dat het vegen door een pro niet veel voorsteld. Het enige "voordeel" is dus het bewijs dat de schoorsteen geveegd is maar dat is m.i. een te duur betaald papiertje. Van de kennissen in het dorpje aldaar krijg ik de indruk dat ze er ook niet al te veel werk van maken om elk jaar te laten vegen. Tja wat is wijsheid, misschien 1x in de paar jaar officieel laten vegen? De tip van Dit is er een die ik zeker ga uitproberen.

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2010-01-06 11:42:11

Het heeft er veel weg van dat het de distributeurs, in elk geval één gevestigd te Champs sur Marne, van dit soort bûches de ramonage toch wel opgevallen is dat er van veel kanten gevraagd wordt of het langzamerhand niet tijd is dat justitie of anti-fraude units eens gaan optreden tegen dit soort misleidende reclame. Op de kartonnen verpakking die ik vanochtend in handen had staat nog steeds in grote letters te lezen: << Dans cette boîte une facture d'assurance>> . Duidelijk later toegevoegd, kleinere letters, is de tekst: << Le ramonage mecanique annuel est néanmoins obligé par les assurances>>. In cowboy en indianen boekjes uit de jaren vijftig zou nu gezegd worden: "Oef! Bleekgezicht spreekt met gespleten tong".

Rob

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#12 Geplaatst: 2010-01-06 12:20:32

Mijn ervaring met een "professionele" ramoneur die inmiddels 2x is geweest, is zeer positief en dat wil ik hier toch als tegengeluid laten horen.

Afspraak maak ik een half jaar van te voren, wordt dan door de lokale juffrouw/verkoopster een week van te voren geferifieerd en de man staat zo'n beetje op de minuut nauwkeurig voor de deur.

De schoorsteen van 4 m' hoog wordt van het dak af geveegd. Vervolgens wordt de zware kachelpijp (2,5mm corten-staal) van 4,5 m' lengte en met twee knikken erin  uit de schoorsteenopening gehaald en buiten verder schoongemaakt. Binnen wordt roet met een zware stofzuiger met dubbel filter en een zuigmond van ca. 60cm breed, opgezogen. De man is er in totaal ca. een half uur mee bezig.

Daarnaast geeft hij advies over het plaatsen van een T-stuk en een binnenpijp in de stenen schoorsteen zodat het veegwerk zonder demontagewerk kan worden uitgevoerd. Ook stelt hij voor onze 2 houtkachels afwisselend jaarlijks te vegen, dwz elke kachel om de 2 jaar en jaarlijks één factuur. Wij gaan er zo mee door!

Jan Joost

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#13 Geplaatst: 2010-01-06 19:22:18

Wij hebben 1 keer de schoorsteenveger laten komen, en hebben daar hartelijk om gelachen, maar eerst gehuild. De man kwam met zijn echtgenote, zij op redelijk hoge hakjes, (wit!)naveltruitje en zo'n ringetje in de navel. Gelukkig bleef ze nergens achter hangen met dat ringetje. Ze begonnen in de keuken. Toen de stofzuiger aan ging wist ik niet hoe hard ik moest rennen om hem weer uit te zetten, maar de schade was gedaan. De keuken onder een fijn laagje roet, en nog niet eens ons roet. Ze hebben het karwei afgemaakt, met mijn stofzuiger, en ik kreeg ook nog een certificaat voor de verzekering. We zijn nog wel enkele dagen bezig geweest om de keuken weer schoon te krijgen. De andere schoorsteen hebben we maar laten zitten. Het was toch komisch hoe ze bezig waren met zijn tweetjes, en daarom halen we het verhaal nog vaak op en kunnen we er nu om lachen. Maar ik bedenk me dus wel 2 keer eer er weer een ramonneur komt. Ik doe het zelf veel beter en netter. In het vervolg ga ik het ook documenteren, kan nooit kwaad. Maar ik heb ook een "cartouche extinctrice pour feu de cheminée" klaar staan, moest er toch een probleem zijn, wat ik overigens niet verwacht, want een schone schoorsteen brandt niet. Wat er in de "cartouche" zit staat er niet op, maar de formule is wel beschikbaar bij het "centre anti poison de Paris" Het heet PyroFeu en is beschikbaar in de grotere brico. Ik heb het nog niet moeten gebruiken en kan dus niet zeggen of het helpt.

Groet, Kees

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#14 Geplaatst: 2010-01-06 22:13:26

Och ja Kees,

Bij mij is slechts  één keer in 1 jr. de ramoneur geweest. Toen had ik dit soort gedoe al heel snel begrepen!

Het was toen dat hij z'n eigen industriële stofzuiger meebracht en nog redelijk professioneel te werk ging in de schoorsteen met RVS lining, anders had hij kunnen fluiten naar z'n centen! 75 € vind ik dus wel iets teveel voor kwartier werk, maar goed ik had dan zijn zogenaamde certificaat dus.

Maar als al die gecertificeerde schoorsteenvegers vanwege de verzekering op je pand, nu zo erg goed hun werk deden, dan werden ze bijna slapend rijk of hadden ze eenvoudig geen tijd om bij jou vóór één stookseizoen de mantel te vegen!

\

Deze reactie: "<< Dans cette boîte une facture d'assurance>> . Duidelijk later toegevoegd, kleinere letters, is de tekst: << Le ramonage mecanique annuel est néanmoins obligé par les assurances>>", brengt me tot de conclusie dat alle verzekeringsmijen bij voorbaat uitgaan van geen 'bon foie' van de kant van de verzekerde. Maar in feite zijn zij het dus die de boel grandioos belazeren op grond van een 'boterbriefje' van een ramoneur.

Even smakelijk lachen;

Dit geheel van pseudo wetgeving lijkt me eerder ingegeven van een periode uit 'Les Miserables', waarin onze beroemde acteur net vrijgelaten was uit de 'kast'.

Ik loop verdorie meer kans dat mijn huis door blikseminslag in de hens vliegt dan door een schoorsteenbrand. Om het even erg rechtlijnig en statistich zuiver te stellen!

Bruin, die zo'n verzekeringsmij erg snel 'íets'van z'n eigen overjarig deeg liet ruiken. ;-))

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#15 Geplaatst: 2010-01-11 11:24:55

Dank voor de vele reacties.

Ook voor "de aardappelschillen", dat was ik vergeten.

Het lijkt me het beste eens in "ons" dorp rond te vragen hoe de mensen dit oplossen.Ik heb zo'n veeg vermoeden dat er nog niet veel schoorsteenvegers gepasseerd zijn

steenmarter

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#16 Geplaatst: 2010-01-11 17:46:46

Heb één keer schoorsteenveger laten komen en twee schoorstenen laten vegen en gelijk maar het ventilatiekanaal van keuken en bijkeuken. Leek redelijk professioneel tewerk te gaan en was heel vriendelijk (werden direct uitgenodigd voor een borrel, waar we overigens niet op in zijn gegaan). toen een aantal weken later voor het eerst de open haard werd gebrand, bleek het dak in de brand te staan omdat de open haard geen 'sortie' (schoorsteen op het dak) had. Die hield dus gewoon op onder het dakbeschot en had dat dus fijn in de brand gestoken. Volgens de makelaar waren de open haarden in orde en de ramoneur had dus blijkbaar niet eens geconstateerd dat de schoorsteen niet compleet was.'

Ik heb de nota van de ramoneur wel overlegd bij de verzekeringsmaarschappij (AGF) en alle schade is netjes vergoed, zelfd de schoorsteen die er niet was! Ik heb dit ook gemeld, maar kreeg niet de indruk dat de dame van AGF zich daar erg druk om maakte (vond dat de schade door mijn bluswerk reuze meeviel). Ik neem dus aan dat zij geen verhaal bij makelaar of ramoneur hebben gehaald. De gendarme waar ik mijn verhaal moest komen doen was echter not pleased en gaf te kennen de oude eigenaar en in ieder geval de ramoneur nog met een bezoekje te vereren. Uit de reactie van de oude eigenaar (thans mijn buurman) meen ik te mogen opmaken dat hij inderdaad bezoek van die gendarme had gehad.

Ik heb daarna niet echt veel meer gestookt en doe dat deze winter voor het eerst weer wel. Ik laat de schoorsteen daarom na de winterperiode maar weer vegen, maar zoek daarvoor wel een andere ramoneur. Ik zal de dame van AGF maar eens vragen wat zij voor eisen stellen ten aanzien van de ramonage.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#17 Geplaatst: 2010-02-01 22:06:44

Kul, vreselijke kul dat "verplichte" vegen. Kijk eerst eens in je polis. In de mijne staat niets over verplicht vegen.

Ik stook 24 uur per dag van oktober tot april. En als ik zeg ik stook dan bedoel ik ik stook tot het minstens 25 graden is. Ik heb al 2 jaar niet geveegd, meer la flemme qu'autre chose. Als ik veeg dan gebruik ik mijn gevalletje van de brico depot, ik doe de poele goed dicht, klim op het dak, borsteltje erin, lekker vegen van boven tot onder (10 minuutjes is het gepiept). Dan de poele open, de travaux-stofzuiger erbij en de zooi leegzuigen. Wat je overhoudt is 2 emmers roet.

Wat gebeurt er als je het niet doet? Aan de bovenkant van je poele ga je met nog geen 300 graden je pijp in. Bij het plafond ben je afgekoeld tot 200 of misschien 150 graden. Dat laagje roet aan de binnenkant van je pijp tot het uiteinde van je schoorsteen krijg je met geen godsmogelijkheid in de hens met 200 graden. Noch het huis eromheen, zeker niet als je een dubbele mantel hebt in de vorm van een geventileerde stenen schoorsteen hebt met daarin een rvs tubing.

Maar goed, ik geef het roet het voordeel van de twijfel en ik veeg het eruit. Zelf, zonder deftig certificaat. Voor alle twijfelaars en verzekerings-neuroten, bedenk: uiteindelijk is het niet het doel om door de verzekering betaald te worden, het doel is om geen brand te krijgen!

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#18 Geplaatst: 2010-02-02 18:24:06

Je hebt in meerdere opzichten (natuurkundig) volledig gelijk doperwt!

Condensatie van rookgassen uit hout vindt plaats vanuit een kachel afhankelijk van het interne rendement al net boven het plafond. Voor de zg. inserts kan dat punt wél een stuk hoger liggen. Maar tov. de buitenlucht in een schoorsteenuitlaat ruim daar beneden.

De 'roet'- het condensaat dus - bestaat vn. uit teerachtige produkten en je zult dan minstens die verzamelde roet tot ca. 5 à 600 graden moeten verhitten voordat die 'sludge' dan vlamvat. Die temperaturen kunnen slechts bereikt worden op een 'condensatiepunt' indien de kachel of de insert vele etmalen staat te 'brullen' zogezegd. Wie doet dat dan ??? Dan vliegt hoe dan ook, je warmte de pijp uit!

Zeker niet de lokale mensen, want die doen net als jij; ze vegen van binnen of buiten af hun eigen schoorsteen schoon met zo'n Brico pluutje en hebben nooit schoorsteenbrand!

Dus idd. kul van die Verzekeringsmijen en wat mij betreft komen ze daar juridisch gezien ook nooit mee weg.

Er is slechts -behalve het verhaal van Herman hier- één uitzondering; als in je schoorsteen buiten stookseizoen vogels een nest gemaakt hebben. Ik denk hierbij meer aan kraaien of raven. Dus als je daar geen last van wil hebben, laat zo'n omgekeerde 'bloempot' met sleuven op je schoorsteen monteren of laat een 'gek' plaatsen ... zo'n draaiend geval. Dan komen die ook niet meer nestelen. ;-))

Bruin.

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#19 Geplaatst: 2011-08-29 16:45:26

Op een dag stond er ineens een schoorsteenveger uit Nancy voor de deur die voor 60 euro onze schoorsteen wilde vegen. Nu had ik op dat moment geen contant geld in huis dus komt hij nog een keer later terug. (Nancy ligt overigens een flink eind rijden bij ons vandaan).

Na al die verhalen hiervoor vraag ik mij af: hoe kan ik controleren of hij zijn werk goed heeft gedaan? Moet de wand van de schoorsteen glad zijn na het vegen?

Als ik nu onder in de schoorsteen naar boven kijk zie ik veel 'bobbels' zitten.

Hoe heet zo'n certificaat trouwens?

(Er vanuitgaande dat hij zijn werk goed doet en ik dus een goede uitgangspositie heb, wil ik het daarna zelf gaan doen).

Groet,

Wim

p.s. te zien met de snelheid waarmee ze weer uit ons dorp vertrokken waren, lijkt het er op dat de meeste mensen zelf hun schoorsteen vegen (of een beter adresje hebben natuurlijk)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#20 Geplaatst: 2011-08-29 19:11:12

Ik neem dat hier wordt gedoeld op een officieel certificat de ramonage, afgegeven door een erkende schoorsteenveger. Raadpleeg de pages jaunes en laat nooit mensen werken die aan de deur komen.....

Wim

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#21 Geplaatst: 2011-08-29 20:38:40

@Wim

Mmm, ik moet mij dus zorgen maken begrijp ik. Hij liet wel een kaartje achter met "ramoneur autorise " met een SIRET nummer.

Kan je ergens controleren of iemand erkend is?

Andere Wim

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#22 Geplaatst: 2011-08-29 20:45:55

maar als je alle attributen kunt tonen waarmee jezelf je schoorsteen (degelijk) veegt, moet dat toch goed zijn?

Waarom verkopen ze anders in elke bricolage zaak die schoorsteen-veeg gereedschappen?

(alleen nog geen wit rokkostuum kunnen ontdekken)

Renso

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#23 Geplaatst: 2011-08-29 21:48:45

Wij Nederlanders zijn het niet meer gewend, de schoorsteenveger. Een land wat al meer dan veertig jaar een gasbel exploiteert. In landen waar nog veel op hout gestookt wordt is het heel normaal je schoorsteen te (laten) vegen. Onze buren vegen hun schoorsteen zelf zodra er niet meer gestookt hoeft te worden. Bij zo een doe het zelf zit ook een certificat. Dat moet voldoende zijn aldus de buurman. Officieel moet het aan het begin van het stookseizoen en halverwege het stookseizoen. Sinds vorige winter hebben we een houtkachel en daarbij is er dus een 'conduit' aangelegd, de buis die in de schoorsteen wordt gestoken. Wij hebben maar braaf de ramoneur gebeld voor eind augustus. Men had ons aangeraden om het direct te doen in het voorjaar maar daar hebben de ramoneurs meer belang bij dan wij. Zij hebben dan weinig werk maar je hebt het liefst je schoorsteen schoon vlak voor het stookseizoen. In de tussenliggende periode kan er van alles nestelen: bijen, wespen en vogelnestjes.

Er gaat echt geregeld wat mis bij mensen die alleen op hout stoken en de boel verwaarlozen aldus de woorden van een bevriende pompier. Het hangt er ook vanaf of de buis recht is of in een kromming. Dus wij hebben maar braaf een schoorsteenveger gevraagd te komen eind augustus........ We hopen pas te stoken in november.....

Ingrid

avatar#5962
Zomersproetje
Berichten: 1
Reacties: 15

#24 Geplaatst: 2011-08-30 08:06:43

Waarom zou je je leven riskeren met zelf je schoorsteen te willen vegen?

Ik heb het verleden week door een ervaren vakman laten doen, heeft me 68 eurootjes gekost en ik ben in orde. Insert vanbinnen volledig gedemonteerd en gereiningd, de schouw gereinigd en ook nog de joint vervangen van de insert + het deurtje geregeld. En nog een pluspuntje, geen vuiltje heb ik moeten opkuisen. En dit alles voor 68 euro.

Kijk eens in de annuaire naar bedrijven in je buurt , die houtkachels verkopen, soms hebben ze ook een afdeling schoorsteenvegen.

Veel succes.

Daisy

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2011-08-30 08:57:18

Ons bent zuunig, totdat de boel afbrand en de verzekering moeilijk gaat doen.

Jullie gaat je gang maar, voor die negentig euro (twee schoorstenen, en een barbecue) ga ik geen risico lopen.

Vraag het maar even andersom bij de verzekering; betaald U ook uit als wij zelf de schoorsteen vegen?

En het pluspuntje van Daisy is voor mij al meer dan de moeite waard om de ramoneur te bellen.

Even ter aanvulling op de reactie van Marhout (wim):

“te zien met de snelheid waarmee ze weer uit ons dorp vertrokken waren, lijkt het er op dat de meeste mensen zelf hun schoorsteen vegen (of een beter adresje hebben natuurlijk”

Ik zou daar bij aanvullen; of ergens de auto volgeladen hebben.

Schoorsteenvegers (en ook andere beroepen) die zomaar aan de deur komen zijn meestal gens de voyage, kijk hier mee uit.

’t Is maar een waarschuwing.

Dat overigens veel fransen zelluf hun schoorsteen vegen is niet omdat ze er zo goed in zijn of omdat er geen ramoneurs zijn, maar omdat ze er simpelweg niet voor willen betalen, ze hebben de pegels niet voor het oprapen.

Kijkt U vooral even naar deze site en vergeet even de romantische werkwijze van buurman François die U de ouderwetse geneugten doen herinneren van een ooit zo mooie oude maar helaas vervlogen tijd.

Net als (heel) veel Fransen geen autorijbewijs hebben, geen huwelijksakte hebben, geen testament hebben, hebben ze ook geen juiste verzekering.

Neem alstublieft geen voorbeeld aan hen, U bent gewaarschuwd.

Mocht U het uiteraard beter weten (zoals doperwt die het in 2010 al kul noemt) dan laat Ik U geheel vrij dat te geloven, het is niet mijn huis;-)

In mijn polis staat ook niets over straatstenen, maar als ik hem zelf door de ruit gooi betalen ze niets ;-)

Cees.

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#26 Geplaatst: 2011-08-30 14:42:17

[Ik zou daar bij aanvullen; of ergens de auto volgeladen hebben.

Schoorsteenvegers (en ook andere beroepen) die zomaar aan de deur komen zijn meestal gens de voyage, kijk hier mee uit.}

Ai, dan heb ik mogelijk een probleem. Ze weten n.m.l. wanneer ik weer aanwezig ben (m.a.w. ook wanneer ik er niet ben..). Een beetje te naief geweest dus.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2011-08-30 15:08:24

Vraag de buurman een oogje in het zeil te houden, hang een nepinstallatie op, of haal gewoon de waardevolle dingen eruit.

Ik wilde je niet bang maken, maar heelaas gebeurt het maar al te vaak zo.

En heelaas stinken er telkens weer veel mensen in.

Cees.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#28 Geplaatst: 2011-08-31 14:12:08

Ik kan nog wel een reden noemen om zelf de schoorsteen te vegen: De noodzakelijke veegfrequentie. Als je in het seizoen 24uur/dag stookt, dan is 1 keer per jaar vegen meestal niet voldoende. Heb je een schoorsteen met een kleine diameter, zoals ik, dan is 1 keer per maand vegen minimaal noodzakelijk.

Zelf doen op een mooie dag is het zó gebeurt. 7 keer op afspraak zorgen voor een koude kachel in de winter à 68 euro ?-dat gaat niet werken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2011-08-31 15:02:15

Dan blijf ik bij mijn standpunt dat je een factuur moet kunnen tonen bij de verzekering ivm brandschade.

Al is het maar een keer per jaar, want dat vragen ze namelijk.

Dat je zelf in tussenliggende periode ook nog aan het vegen slaat doet er dan niet toe.

Cees.

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#30 Geplaatst: 2011-09-01 23:54:50

Toen ik mijn schouw liet vegen, wist die man me te zeggen, dat bij brand, de verzekering 9 op de 10 keer niet uitbetalen, als er geen inox kachelbuis inzit. Heb dit nagevraagd bij ons verzekering en daar beaamden ze dit. Of dit nu echt waar is, weet ik niet, wou het eens melden, misschien kunnen jullie er meer mee.

Woody

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#31 Geplaatst: 2011-09-02 08:18:07

Woody, dat is niet waar.

Dat wil zeggen, ik weet niet wat zij in hun clausule hebben staan natuurlijk.

Wij hebben een schoorsteen van tachtig bij veertig centimeter, ik zou niet weten hoe ik dat op zou moeten lossen met een buis.

Buizen zijn meer voor dichte kachels, voor openhaarden wordt het heel moeilijk omdat je afgestemd bent op de vuurmond van de haard voor de maat van de schoorsteen.

Natuurlijk als je nieuw bouwt zou het kunnen, maar ik heb er nog nooit van gehoord.

Het probleem met verzekeringen is; ze zeggen zoveel.

Een huis moet luiken hebben en die moeten dicht – onzin.

De inrijpoort moet afgesloten zijn – onzin.

Alarminstallatie aanwezig – onzin.

Het grootste probleem met deze witteboordencriminaliteit is dat ze er alles aan doen om onder betaling uit te komen, en een daarvan bij brand is de schoorsteenveger.

Ook al staat het nergens beschreven, ook al zegt iedereen dat het niet zo is, er zijn gevallen genoeg te vinden (mijn eigen familie) waar ze direct vroegen om de laatste factuur van de ramoneur.

Waarom zou je jezelf voor die paar tientjes in de nesten werken.

Cees.

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#32 Geplaatst: 2011-09-02 12:22:15

Heb mijn verzekeringspolis (Pacifica) helemaal nageplozen: niets over schoorsteen vegen te vinden!

Renso

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2011-09-02 13:11:11

Renso, dit is echt het laatste wat ik er over kwijt wil, en verder doet iedereen maar lekker wat ze zelf willen, en niet huilen als het fout gaat.

Stel; je huis brand af, en na onderzoek blijkt de brand ontstaan te zijn in de schoorsteen.

De verzekering dekt de schade, zo zou het horen te zijn, meer geloof me, de beste agent is diegene die het meest verdiend, niet weggeeft.

Zij komen onderzoek doen naar jouw schoorsteenveger, en geloof me, ook een schoorsteen geveegd door de beste veger ter wereld kan branden, en al helemaal als je en paar dennenboompjes opstookt.

‘Heeft U geveegd meneer Renso?’ Vraagt de agent.

‘Ja meneer mma, wel vijf keer dit jaar, vorige week zelfs nog!’

‘Kunt U dat bewijzen meneer Renso?’

‘Nou ehhh, tja ziet u, ik heb zo’n veger in de schuur, die zal ik laten zien, die gebruik ik altijd.’

‘Nou meneer Renso, ongeveer honderdmiljoen Europeanen hebben zo’n ding in de schuur, helaas is dat voor ons niet genoeg om te bewijzen dat de schoorsteen niet boordevol vogelnestjes en krantenpapier zat voor U de kachel aanstak.

Weet U wat, we zullen de schoolboeken van de kinderen vergoeden, want die moeten immers naar school, niet? en de rest, ja helaas meneer Renso, dat zult U toch ook wel begrijpen, daar kunnen we niets mee doen.’

‘Maar er staat niets in de polis over de schoorsteen!’

‘Nou meneer Renso, er staat daar met kleine lettertjes dat U keurig met Uw ontroerend goed om moet gaan, en ja, de schoorsteenveger valt daar onder.

U neemt toch ook elke dag een douche meneer Renso, nou, daar staat ook niets over.

Hygiëne zegt de dokter, maar of U nu een douche of een bad neemt is niet van belang.

Trouwens, U draagt een raar angstgeurtje, misschien dat U bij de buren kunt douchen.

Goedendag meneer Renso, en ehhh, leuk autootje had U, van welk jaar was die?

Cees.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#34 Geplaatst: 2011-09-02 15:40:21

Als je huis afbrand is je bewijspapiertje ook weg

Als de brand in je schoorsteen begint en daarna gaat ook je hele huis in de hens dan is er van de schoorsteen helemaal niks meer over, dus ook geen bewijs dat het ding niet goed geveegd was.

Willem

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#35 Geplaatst: 2011-09-02 20:17:52

Willem,als jij met meneer de verzekeraar zit die je de laatste driehonderdduizend euro’s niet wil uitkeren weet ik zeker dat het je weinig moeite zal kosten de schoorsteenveger te vinden en een copietje van zijn factuur te vragen.

En wat had U gedacht dat als de recherche iets opzoekt, meent U nou werkelijk dat er niets maar ook helemaal niets over is van het huis na een brand?

Denkt U echt dat men niet meer zou kunnen zien waar de brand is ontstaan?

Droom maar lekker door hoor.

Ik zie dat Neerlands erfrecht op de zuinigheid driftig verdedigd wordt en men er niet om schroomt voor een paar tientjes een risico te nemen.

Ik wens U veel geluk, wijsheid, en vooral sterkte toe, al hoop ik oprecht dat U nooit in zo’n vervelende situatie terecht zal komen.

Cees.

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#36 Geplaatst: 2011-09-06 21:21:07

Kijk hier eens: lijkt me duidelijk...

Renso

avatar#7807
ici
Berichten: 6
Reacties: 32

#37 Geplaatst: 2011-10-22 21:39:44

ik heb maanden geleden al eens naar al deze reacties op het forum gekeken en toen ook geredeneerd "de pijp is pas van vorig jaar dus dat kan nog wel even"

Gisteravond bij mijn buren gegeten, hij was captain bij een brandweerkorps rondom Paris, en vertelde dat het verplicht was een schoorsteen jaarlijks te vegen. Bij hem gebeurde dat deze ochtend.

Vanavond zag ik hem weer; hevig teleurgesteld over het resultaat van de vegerij: tegen de avond had hij de kachel weer aangemaakt en het resultaat was een (kleine) schoorsteenbrand..............................................................

Maar ja, hij had garantie.

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#38 Geplaatst: 2011-10-23 20:29:50

Ici;

Interessant verhaal en ik ben erg benieuwd hoe die schoorsteenbrand nu is ontstaan. Mogelijk is er vlak bij de kachel na het vegen een ophoping van teer en roet ontstaan welke de schoorsteenveger niet heeft verwijderd. Ik zou het geweldig vinden als je het de buurman zou willen vragen en je bevindingen hier zou posten.

René