Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

twee wifirouters op een neufbox

Auteur Bericht

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2010-01-05 21:38:28

Dag,

Mijn buurman heeft een adsl/telefonie abonnement bij neuf.

Zijn telefoonbuitenlijn verdwijnt in de neufbox en daar kan slechts een netwerkkabel op worden aangesloten die hij heeft gekoppeld aan een wifirouter van D-Link. Nu haal ik het net niet qua bereik naar ons huis. Idee is om een 20meter netwerkkabel te nemen en op die manier aan de andere kant van zijn huis ook een wifi station te plaatsen. Vraag is of en hoe je zo'n tweede wifirouter aansluit. Er zijn geen extra aansluitingen in de neufbox noch in de bestaande D-Link router. Er zal dus iets van een switch tussen moeten. Vraag is of dat zo maar kan en of een neufbox dat accepteert. Wie heeft hier ervaring mee en weet of je op een neufbox elke willekeurige wifirouter kan aansluiten? Dank en groet

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#1 Geplaatst: 2010-01-05 22:00:45

Hallo

Als de neufbox maar één Ethernet-aansluiting heeft (dat verbaast me enigszins, volgens deze pagina heeft hij 4 Ethernet-aansluitingen: één voor TV en 3 voor Internet; hij heeft overigens normaal gesproken ook WiFi ingebouwd, dus ik snap ook niet goed waarom uw buurman een apart WiFi access point gebruikt) zul je inderdaad eerst één of meer extra aansluitingen moeten creëren via een switch.

Deze switch sluit je met een korte Ethernetkabel aan op de neufbox. Op deze switch sluit je vervolgens met de bestaande kabel de D-Link router aan en met de nieuwe lange kabel een ander WiFi access point.

Iedere willekeurige normale switch en WiFi access point zouden hier een werkend geheel van moeten kunnen maken.

De switch is transparant voor de neufbox en de neufbox kent dus aan de beide WiFi routers een IP adres toe (in de 192.168.1.x range waarschijnlijk). Het handigste is waarschijnlijk om de WiFi routers zo in te stellen dat ze een aparte range van IP adressen uitdelen aan de computer(s) die er gebruik van maken: 192.168.2.x en 192.168.3.x bijvoorbeeld.

Groeten,

Thomas

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2010-01-06 09:40:47

Thomas,

Ik sluit me geheel bij je oplossing aan, met uitzondering van de laatste alinea!

Ik heb zelf een vergelijkbare oplossing geinstalleerd om met een Netgear WiFi router het draadloze bereik van mijn Livebox te vergroten.

Het kardinale punt is, dat door het aansluiten van meerdere apparaten op één switch deze apparaten in een gemeenschappelijk "ethernet broadcast domain" terecht komen. Dus, jouw voorbeeld volgend, het netwerk 192.168.x.x wordt één broadcast domain waarin alle apparaten (computers en routers) elkaar direct "zien".

Het protocol DHCP dat de IP adressen uitdeelt werkt met broadcasts, dus als je in één broadcast domain meerdere DHCP servers hebt, en een DHCP client broadcast een verzoek om een IP adres, dan wordt dit door alle DHCP servers "gehoord" en die willen ook allemaal antwoord geven. Daar kan het standaard DHCP protocol niet mee uit de voeten. De regel is daarom dat er per broadcast domain maar één DHCP server actief mag zijn.

Een ander punt is, dat uitsluitend de DHCP server in de Neufbox weet welke informatie (default gateway enzo) moet worden doorgegeven aan de DHCP clients. Dat weten die andere WiFi routers niet uit zichzelf... je kunt het misschien configureren maar dan moet je het ook onderhouden, en wat gebeurt als er iets verandert in deze informatie die de Neufbox zelf weer van Internet krijgt?

Ik zou er persoonlijk voor kiezen om uitsluitend de Neufbox als DHCP server te handhaven: deze geeft aan de clients namelijk niet alleen een IP adres maar ook ale andere informatie (subnetmask, default gateway en dergelijke) die nodig zijn om vanaf elke client via de Neufbox verbinding met Internet te maken.

De WiFi routers moeten dan zodanig worden ingesteld dat ze geen DHCP server zijn. Het zou fijn zijn als je ze als DHCP client kon instellen, maar veel routers kunnen dat niet (als router zijn ze gewend de baas te zijn ;-) Als je de routers niet als DHCP client kunt instellen moeten ze een vast IP adres krijgen, dat ligt buiten de IP adresreeks die door de neufbox via DHCP wordt uitgedeeld.

De meeste routers hebben 1 Internet "uplink" aansluiting en meerdere LAN aansluitingen. In bovenstaande suggestie verbind je de WiFi router met één van zijn LAN aansluitingen met de switch, de "uplink" aansluiting wordt dus niet gebruikt.

[TECHNOBABBLE]

Ik heb het expres even niet over directed broadcasting, variable length subnetmasking, master/slave DHCP en IPv6; wellicht kun je met meerdere routing domains de boel gerouteerd aan de gang krijgen maar met ook wireless in de mix wordt dat een nachtmerrie waar ik niet van wil wakker schrikken ;-)

[/TECHNOBABBLE]

Salutations, Jos

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#3 Geplaatst: 2010-01-06 19:25:29

Beste Jos,

Als je een gedeeld netwerk wilt krijgen is jouw oplossing inderdaad makkelijker, maar ik had in dit geval expres gekozen voor aparte subnetwerken aangezien ik er van uit ging dat de vraagsteller en zijn buurman de gegevens op hun computers in principe niet met elkaar willen delen.

Mijn oplossing is wel degelijk mogelijk en heb ik ook al meerdere malen met succes zo geïnstalleerd (mijn ouders deelden vroeger bijvoorbeeld ook hun verbinding met hun buren): de WiFi routers moeten zo ingesteld worden dat zij via DHCP een adres toegekend krijgen (dat zijn ze gewend want dat is dan hun WAN adres of "uplink" zoals jij het noemt) door de neufbox (dit hoeft geen vast IP adres te zijn en zij krijgen hiermee ook automatisch de informatie over hun default gateway: de neufbox). Zij delen vervolgens zelf adressen in een andere adres-range uit om geen conflicten met eventuele adressen die door de neufbox worden uitgedeeld te krijgen en behoeven helemaal geen onderhoud (voor hen blijft de neufbox te allen tijde hun eerste hop en vervolgens stuurt de neufbox het verkeer het Internet op).

Wat jij voorstelt is om ze transparant te maken en dit heeft in dit geval 2 nadelen:

1/ de computers en eventuele andere apparaten van de vraagsteller en zijn buurman zitten in hetzelfde netwerk en kunnen elkaar dus zien; dit kan ongewenst zijn

2/ de WiFi-routers zijn niet meer te managen mocht dat eventueel nodig zijn want zij hebben geen IP-adres en zijn dus niet aan te spreken ...

Een simpele Linksys router is in staat zowel mijn voorstel te realiseren als de door jou voorgestelde transparantie.

Groeten,

Thomas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-01-06 22:06:43

In de oplossingsrichtingen van Thomas en Jos is de nu aanwezige Neufbox een vaststaand gegeven. De huidige Neufbox 4 zag ik op Wikipedia heeft al acht voorgangers. Wanneer die buurman de oerversie, de Tout9 uit 2002 zou hebben die alleen het gewone adsl signaal aankan, en nu wel het volle pond van 29,90 Euro zou betalen voor een abonnement dat recht geeft op ADSL2, dan zou het netjes van SFR zijn wanneer dat verouderde modem zou worden omgeruild voor het nieuwste type. En dan heb je wel een paar extra ethernet poorten tot je beschikking, hetgeen ook andere oplossingen mogelijk zou maken. Bijvoorbeeld de aanpak die Flûtiste heeft gevolgd door een setje CPL/wireless extender van Orange te gebruiken. In de hoop dat die wireless extender, 20 meter verderop in het huis van de buurman geplaatst, voldoende bereik heeft om de afstand naar het buurhuis te overbruggen.

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2010-01-06 22:38:15

Ik heb al eerder voor de oplossing van Thomas gekozen. Dus eerst een switch achter mijn Alicebox en vandaar een RJ-45 kabel van zo'n 15 meter naar het andere einde van het huis, daar weer een access point (een Fonera+) op gezet. De Alicebox heeft een range van 192.168.1.x en de Fonera 192.168.10.x. de twee netwerken kunnen elkaar dus niet zien en dat is wel zo handig want aan het andere einde van het huis genieten gasten (familie en vrienden) maar evenzeer mijn buren die af en toe naar hun tweede huis komen van ADSL zonder in mijn eigen netwerk te komen. De Alicebox en de Fonera+ heb ik beide op DHCP staan en dat levert geen problemen op.

Steven

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2010-01-06 22:42:44

Haha ja Rob,

Dat nu zou prachtig wezen, maar helaas de 2 brutaalste nl. Free en Neuf denken daar anders over. Als het even kan melken ze klant uit met hun zg. Helpdesk en sturen ze hem/haar volledig het bos in over technische problemen.

In het nieuws hier op de homepagina staat nog hoe deze 2 ISP's de kluit nog grandioser belazeren dan de andere!

\

Bruin.

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#7 Geplaatst: 2010-01-06 23:09:19

Heren,

dank voor alle respons zover.

Buurman heeft een oudere neufbox, abonnement is afgesloten in 2005. Er is door hem toen geen additionele wifi kaart bij besteld omdat hij de eerste tijd alleen gebruik maakte van bekabeld internet. later heeft hij er de D-Link aangehangen. Naar wat ik inmiddels begrijp kan ik dus volstaan met een switch en een tweede willekeurige wifirouter. Er hoeft dus verder niets te worden ingesteld in de neufbox. Ga een en ander aanschaffen.

MvG

Frans

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2010-01-07 14:27:58

@Thomas,

Mijn excuses als ik in mijn bijdrage de induk wekte dat jouw voorstel niet zou werken, dat was zeker niet de bedoeling. Ik pleitte slechts voor een "flat network"  ter wille van een zo beperkte mogelijke complexiteit. De overweging dat dan de buren elkaars verkeer makkelijk kunnen "zien" had ik daarbij niet meegenomen. De vragensteller heeft nu in elk geval twee oplossingsrichtingen om uit te kiezen!

Nog een kleine advizeurende kanttekening ;-)  Ook in mijn oplossing krijgen de WiFi routers alle een eigen IP adres en kunnen derhalve beheerd worden... het betekent slechts dat je op een router binnenkomt via 1 van zijn LAN poorten en niet de uplink poort. Ik heb daarmee nog nimmer problemen ondervonden.

@Allen:

Last but not least, en wellicht ten overvloede, als men serieus zorgen heeft over zijn privacy is het in alle oplossingen raadzaam zorgvuldig het WiFi gebeuren te configureren. Dus de standaard passwords in de routers veranderen, verschillende SSID's voor de routers configureren, WEP/WPA encryptie en eventueel MAC adres filtering instellen, en echt sensitief Internet verkeer via SSL/HTTPS of dergelijke laten lopen.

Salutations, Jos