Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oude eiken kozijnen verfen

Auteur Bericht

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2010-01-07 07:56:22

Mijn kozijnen zijn oud (met gat en pen, nog) en vermoedelijk van eikenhout. Ze zijn niet glad, maar erg ruw (met barsten en groeven). Iets dat je niet kunt wegschuren. Ik heb twee problemen, als volgt:

Ik kan de oude verflagen niet verwijderen (uit de barsten en groeven); De nieuwe verf hecht niet goed aan de oude lagen.

Weet iemand raad of heeft ervaringen?

Dank en gr.

Robert2cv

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#1 Geplaatst: 2010-01-07 10:12:38

Wellicht een kwestie van de juiste grondverf kiezen. Praat eens met de professionele verfhandel. Er is zelfs grondverf die goed op glas hecht.

Zelf heb ik goede ervaring met "sous-couche isolante"

Kees

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2010-01-07 10:16:10

lastig klusje!

Je kunt met afbijt en een staalborstel (brons als je blank gaat lakken) de groeven wel verfvrij krijgen.

Draag hierbij wel een mondkapje, hoofddeksel en veiligheidsbril!!

Resten die hierna nog blijven zitten hebben genoeg hechting om weer overheen te kwasten.

Daarna goed na spoelen, schuren, gronden, plamuren, schuren, gronden schuren en aflakken.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#3 Geplaatst: 2010-02-05 22:25:05

Beste Robert,

Een moedig offensief met afbijtmiddel en borstel is tamelijk smerig en nogal draconisch. Veiligheidsmaatregelen zijn inderdaad geboden. Het middel zelf valt al niet in de categorie babyzalf, maar ook de chemische reacties op de vele oude, veelal lood en andere toxicologische stofjes bevattende, verflagen zijn niet wat je noemt bevordelijk voor de gezondheid. Teneinde te voorkomen dat u na een aantal behandelingen zelf een treffende gelijkenis met uw kozijnen vertoont, wordt een astronoutenpak van harte aanbevolen.

De behandeling zal drie of vier keer moeten worden herhaald. Intervallen zijn er om ferm en ruimhartig te spoelen (ook uzelf), waarbij het gebruik van de hogedrukspuit, hoewel verleidelijk, krachtig moet worden afgeraden. Zelfs oud eikenhout krijgt daar een hardnekkig exceem van. Vervolgens een aantal dagen onderdompelen in een bad gevuld met een gematigd krachtige bouillon van ammoniak en water. Dan weer spoelen, enzovoorts. Tot slot laat u de kozijnen een niet te zuinig aantal weken in wind en schaduw opdrogen. U zult zien dat uw kozijnen, qua make-up resten best wel enigszins vooruit zijn gegaan.

In de bijsluiter van deze therapie staat nog een mogelijke, nare bijwerking vermeld. Of u deze even noteren wilt: Eikenhout is hard. Bejaard eikenhout is verweerd (rimpelig) en hetgeen resteert is ronduit keihard (scheuren en spleten). Breekbaar. Kozijnen zijn doorgaans wat aan de fragiele kant. Met tal van fijne verbindingen. Een tsunami van vocht en chemie kan dan ook onbedoeld ontaarden in bijzonder handzaam sprokkelhout.

Plamuur is alleraardigst maar heeft de onhebbelijke gewoonte er na enige tijd ook weer geheel spontaan uit te breken. U zult derhalve de keiharde, verweerde huid van de eikenhouten bejaarden als een natuurlijk en sympathiek verschijnsel voor lief moeten nemen. Er is eigenlijk geen kruid tegen gewassen.

Jawel, verven kan. Neem daarvoor geen bouwmarktpapje maar superieure grondverf en kwaliteitslak. Jaarlijks bij te penselen. Dat wel.

Uw kozijnen zijn mogelijk moe. Een doeltreffender idee is het (zelf) boetseren van nieuwe kozijnen. Van eiken- of kastanjehout. Beslist geen zacht vuren-, grenen- of aanverwante speculaashoutsoorten. Verven? Ouderwets ossenbloed blijft vele tientallen jaren in uitstekende conditie.

met houten groet,

Max en lief

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#4 Geplaatst: 2010-02-08 20:00:14

Kastanje is zeer geschikt voor buitengebruik. Zelfs nog een tikkie duurzamer dan Eiken

Grenen is echter ook heel geschikt!

Vooral in Franse muren waar de kozijnen ver terug liggen en er vrijwel altijd een luik aanwezig is die in het geval van een tweede huis de boel het akeligste gedeelte van het jaar mooi beschermd tegen weersinvloeden.

Eiken of kastanje echter nooit behandelen met amoniak als je de kozijnen blank wilt aflakken!

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2010-02-08 20:42:51

Nog een paar tips H@ns

Eiken en Kastanje hoef je niet persé te behandelen, het 'rot' slechts heel langzaam. De beste protectie is op basis van lijnolie. De zg. ouderwetse 'standolieverven' voldoen het beste. Of een dunne beitsverf "lasure".

Echter(!) beide doorelkaar gebruikt 'bijt' elkaar en hecht voor geen meter. Dus als iets gebeitsverfd was, hecht geen enkele synthetische moderne verf. En ook omgekeerd niet zonder volkomen kaal te maken.

Als je de samenstelling van een oude verflaag niet kan achterhalen is volkomen kaalschuren de enige oplossing en dan dus behandelen als voren omschreven.

Grenen; idem, maar hangt af van de herkomst. Slavonisch grenen is veel harder en kalkrijker daar voldoet ongekookte lijnolie het beste of een beitsverf in kleur.

Kastanjehout is idd. het meest duurzame en ik zag in dept 23 hier en daar daken belegd met kastanjehouten lijtjes. Onbehandeld al minstens 100 jaar oud!

Bruin.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#6 Geplaatst: 2010-02-09 10:29:31

Afgezien van de totale irelvantie voor de vraagsteller:

dit verhaal klopt gewoon niet:

"Grenen; idem, maar hangt af van de herkomst. Slavonisch grenen is veel harder en kalkrijker daar voldoet ongekookte lijnolie het beste of een beitsverf in kleur."

Slavisch grenen is veel? harder dan wat?

Beitsverf? beits is vloeistof met kleur of vloeistof waardoor kleur ontstaat (amoniak op eiken) Verf is... verf, beitsverf in kleur is helemaal onnavolgbaar

olie en grenen verhoudt zich als water tot olie, grenen is dus niet goed af te werken met olie.

Kastanje is duurzaamheidsklasse: 25 jaar onbehandeld in weer en wind. 100 jaar is dus geluk hebben of niet helemaal correct geteld...

Sorry voor de wijsneuzerigheid maar ik heb moeite met foutieve informatie in berichten (voor het geval dit ooit weer eens uit het archief wordt getrokken bij een zoekactie)

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#7 Geplaatst: 2010-02-09 11:44:14

@ Hans

Ik werk mijn grenen altijd af met lijnolie, zeker voor binnengebruik werkt dit prima.

Voor buiten is het iets minder op grenen geef ik toe omdat grenen nogal "werkt" en daardoor sneller scheuren ontstaan dan met de moderne synthetische verven.

Maar het gaat best, ook voor buitengebruik heb ik grenen behandeld met lijnolie, je moet het alleen jaarlijks even bijtippen, de naadverbindingen en om de drie jaar alles even erin, maar met gekookte lijnolie is dat geen probleem.

Voor de vragensteller heb ik wel een oplossing voor de barsten en scheuren in het eiken kozijn, (grenen ook trouwens).

Neem een goede houtlijm, de witte, die waterbestendig is (geen constructiellijm) en vul de scheurtjes/nerven met deze houtlijm, gewoon kwasten erop.

Hierna aflakken met een goede grondverf zoals ONOL.

Een alternatief zou zeker zijn in de gekookte lijnolie, dun beginnen, verdunnen met 20-40% terpetine en veelvuldig opbrengen totdat verzadigd.

Paar dagen laten drogen en dan nog een keer met onverdunde gekookte lijnolie na totdat er weer verzadiging optreedt.

Of dit lukt is een beetje afhankelijk van het hout, je zult nooit een mooi stak oppervlak krijgen op deze manier maar wel bescherming. Het is maar wat je wilt. Het zijn twee heel verschillende oppervlakken die je krijgt.

vrgr

puk

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#8 Geplaatst: 2010-02-12 10:59:43

Kleine uitleg over waarom olie niet de logische afwerking is voor Grenen.

Een oliebehandeling op een vettige houtsoort als grenen mist zijn doel.

Eiken leen zich uitermate goed voor een oliebehandeling.

Het idee van olie is dat je het hout ermee verzadigd, de open sructuur van eiken met zijn porien vormen een ideale basis voor verzadiging.

Grenen heeft geen porien maar zit wel vol met vettig hars. De olie blijft daarom op het hout liggen en de bescherming moet het hebben van film vorming.

Dit duurt lang (voordat het helemaal uitgehard is) en geeft een zeer zwakke beschermlaag.

De olie pimpen met verharders en versnellers helpt iets maar wat nog beter is is om in dat geval gewoon een duurzamere afwerkmethode te kiezen namelijk; blanke lak

Het kan allemaal wel, olie op grenen, tuurlijk maar het is niet volgens de regels van het ambacht.

Over witte houtlijm (PVAC) als vulmiddel: sorry maar dat is echt een heel slecht idee!

PVAC lijm is niet watervast (ook de "watervaste" varianten zijn niet echt geschikt voor buitengebruik), is thermoplastisch dus wordt week onder invloed van warmte, is niet te schuren en kan niet goed tegen de oplosmiddelen van bepaalde verfsoorten.

Onder een blanke afwerking kleurt het wit op

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2010-02-12 14:38:42

Hans,

Grenen is harsrijk dàt dus wel en dus zal een olie die proberen op te lossen.

En per saldo dus bijdragen aan een betere indringingsdiepte.

Ergo dus betere bescherming.

Je uitspraak/vraag hier:

"Slavisch grenen is veel? harder dan wat?

Beitsverf? beits is vloeistof met kleur of vloeistof waardoor kleur ontstaat (amoniak op eiken) Verf is... verf, beitsverf in kleur is helemaal onnavolgbaar" begrijp ik dus niet. Wél dat beitsverf ammoniak bevat dus.

Nu kan je als vrouw steeds maar weer een ander kleurtje aan je haar geven (oppimpen dus), maar haar is ook vettig en daar werd/wordt ook amonia gebruikt om het nieuwe beter te laten hechten (denkt men) en bleken doen ze met waterstof-peroxide! Jaja, zal wel, maar die vrouwen hebben zelfs geen basis cursis chemie gevolgd, haha! Vinden ze het nog steeds raar dat hun haar zo snel splijt. ...

Ik heb het boekje "Hout Vademecum" van het Nederlandse Hout Instutuut niet meer in mijn bezit, maar daarin werd al in 1960 verhaald, dat 'vettige' tropische houtsoorten je eerst moest 'óntvetten' met bv. een ui!

Verder werd in dat boek beschreven dat de herkomst van wat wij aanduiden als 'Grenen' nogal divers is. Dus Slavisch grenen heeft een totaal andere samenstelling dan 'grenen' uit Noord-Europesche landen of Zuidelijke, of van een ander continent.

Iedere soort grenen vraagt dan een andere soort voorbehandeling.

Het meeste grenen in NL kwam vroeger via de Rijn aan in de vorm van (zeil)schepen, die aan het einde van de reis, meestal gesloopt werden in R'dam etc. Ze konden immers niet meer terug!?

Het hout werd hergebruikt! Dit grenenhout is bijzonder hard door kalk- en kiezelzuren en na 200 jr. gediend hebbend als kozijn- & raamhout wisten de schilders in die tijd echt wél wat ze moesten gebruiken om dat hout zo goed mogelijk te beschermen.

De kozijnen van mijn dochters rijtjeshuis (nu ca. 12 jr oud) zijn ook van grenen. Die zijn in een synthetische verf gezet. (Rubbol van Sikkens). Er staat dus geen naamkaartje bij waar dat grenen vandaan komt. Maar als ik binnen één jaar constateer dat die verflaag er gewoon van afdondert op overgangen, begrijp ik dat die schilder geen verstand had/heeft van de houtsoorten en evenmin van welke verf (of beits) op welke houtsoort.

En nu kan het best zijn, dat ik dat moderne gedoe allemaal fout zie, maar ik geef gewoonlijk mijn ogen goed de kost. Ook in LDF dus en zie waar vaklui onderling goed gecommuniceerd hebben. Meestal dus niet in de plaatselijke Brico, waar de verkopers ook geen ene reet weten van hout of verven.

Ik hoop dat je in die zin de aanvulling op jouw bijdrage wilt beschouwen Hans.

Mvg,

Bruin.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2010-02-12 15:53:57

Ik bemoei me niet meer met die houtverhalen hier, men weet het veel beter.

Ik zou wel liever de adviezen van h@ns in het archief tegen komen dan van welk ander, dat wil ik alleen maar even kwijt.

Om op de vraagsteller robert2cv terug te komen; er bestaan industriele spuitplamuren die je ook met een kwast op kan zetten, en deze kunnen je helpen de oneffenheden op te vullen.

Dit doe je heel makkelijk door de kozijn in te kwasten, na harding te schuren, en eventueel dit herhalen.

Wil je echt naadloos schilderwerk dan spuit je met een goedkope spuitbus knalrood (of andere felle kleur) de kozijn stoffig in, wapperen noemt men dat in de technische volkstaal.

Daarna schuren, en daar waar de felle kleur blijft zitten is dus een dieper deel waar je nogmaals moet opzetten met de spuitplamuur.

Let wel, aangezien je het hebt over eeuwenoude kozijnen; mochten de barsten en groeven zo diep zijn dat je er echt milimeters plamuur in moet zetten dan kun je beter geen spuitplamuur nemen maar gewone polyesterplamuur.

Polyesterplamuur is pate-achtig.

Spuitplamuur is stroop-achtig.

(dit om je een indicatie te geven over de dikte/viscositeit)

Meubels die ongekend glad moeten zijn voor onze klanten zetten we altijd eerst in een paar lagen spuitplamuur alvorens er de afwerklaag op te zetten.

Voor kozijnen en luiken vind ik persoonlijk het niet mooi (lees frans) staan als ze zo hollands mooi zijn.

Cees.