Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Latex?

Auteur Bericht

avatar#6277
Paulsax
Berichten: 22
Reacties: 100

#0 Geplaatst: 2010-01-07 15:29:49

Wellicht heel simpel voor de kenners:

Is "peinture acrylique" hetzelfde als de latex zoals ik hem uit Nederland ken?

Groet,

paul

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-01-08 00:31:56

Paul,

  Dat soort eenvoudige vragen is lastig. Ik was geneigd te zeggen: nee. Kijkend naar de acrylverf die kunstschilders gebruiken. Zit weinig water in, iets van 5%, is met water verdunbaar, maar werkt dan niet lekker meer. De potten (synthetische) latex muurverf hier in Nederland zijn van een andere chemische samenstelling, en daar kun je behoorlijk wat meer water bij mengen, natuurlijk ten koste van het dekkend vermogen.

Maar namen, begrippen en definities blijken te verschillen. In Frankrijk is die term "peinture acrylique" een breder verzamelbegrip, waaronder meestal ook de latex-achtigen vallen, lees ik hier in een discussie over verschillen in benaming in Frankrijk en Canada.  En dan weet je nog niet, of je nu een acryl- dan wel latexachtige in dat blik aantreft hier in Frankrijk. Is er een chemicus hier op het forum die dat eens haarfijn kan uitleggen?

Rob

avatar#7640
etienne
Berichten: 20
Reacties: 48

#2 Geplaatst: 2010-01-08 00:58:17

Zou men latex met compressor en pistool kunnen spuiten?

grtjs

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-01-17 21:04:36

Etienne,

Ervaring heb ik er niet mee, dus ik was eigenlijk niet van plan te antwoorden. Dan na een week toch maar een paar gezond verstand opmerkingen. In de eerste plaats: ook in Frankrijk zie ik van die tel sell achtige reclames waar alles supersnel en perfect gaat, de apparatuur doet het werk voor je, zo lijkt het. Dat er iemand aan het werk is die het al jaren doet wordt er niet bij verteld. Alleen even kopen, en je verfklus is klaar. Maar met welke verfspuit je ook gaat werken, spuitnevel blijf je houden (verfverlies!). Dus of je huis of de te spuiten kamer moet leeg zijn, of spullen goed afgedekt, en wat je niet mee wilt spuiten moet je afplakken. Dat kost al het nodige aan voorbereidingstijd, en verkleint de tijdswinst op het gewone kwast en rollerwerk. Met een gewone compressor, zou dat lukken? Omdat de meeste bricoleurs een eenvoudige luchtcompressor hebben, geen olieloze, zul je een olieafscheider moeten aanbrengen om te voorkomen dat je druppeltjes olie mee zou spuiten. Viscositeit van latex: ik denk dat je het stevig zult moeten verdunnen en waarschijnlijk een bovenpot zult moeten gebruiken om het te kunnen verwerken. Helaas: zo'n verwaterde latexnevel vergroot denk ik de kans op druipers aanzienlijk. Nog los van de vraag welke latexverf je zou kunnen gebruiken: in de goedkopere zit relatief veel krijt als toeslagstof, en dat werkt verstoppingen in de hand. Dat is waarschijnlijk waar "Dit" in een eerdere reactie hier op het forum al voor waarschuwde. Het wachten is nog tot een forumchemicus opstaat, en voor ons de verschillen tussen de diverse latex en acrylaat varianten uit de doeken doet. Dat de professionals inderdaad latexverf (kunnen) spuiten ligt waarschijnlijk ook aan de andere techniek die zij inzetten: airless spuitsystemen met een druk van 50 tot wel 200 bar en speciale latexverfsoorten.  Leuk voor grote nieuwbouw- of renovatieprojecten, maar voor het incidentele werk van de particulier veel te prijzig. En ze werken in van die maanmannetjes pakken, beter voor de longen. Ik kan het me goed voorstellen: je hebt zo'n compressor niet alleen gekocht voor het oppompen van autobanden en dat soort zaken. Je zou er meer mee willen, hij staat er anders maar wat werkeloos bij. Als trotse bezitter van zo'n eenvoudige compressor, gekocht bij een via de Rijn naar de lage landen afgezakte prijsvechter, voel ik met je mee. Maar voor deze spuittoepassing vraag ik me toch af: wat is er eigenlijk mis met de kwast en roller?

Rob

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#4 Geplaatst: 2010-02-10 15:40:39

het kan zijn dat peinture acrylique hetzelfde is als de latex die u kent. Het zegt iets over het bindmiddel dat is gebruikt. In zijn algemeenheid noemen we alles maar latex of tex, maar juist is dit niet. Latex, acryl en vinyl of alkyd zijn bijv.de bindmiddelen die gebruikt worden in een muurverf. Sommige (latex)zijn oplosbaar in water andere zijn gedispengeerd in water.