Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vliegen (insecten)

Auteur Bericht

avatar#4801
jstte
Berichten: 1
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2010-01-07 20:18:02

Graag advies op het volgende. Wij zijn sinds een jaar of 3 eigenaar van een ruine/bouwval in de Thierache. Inmiddels is het pand door hard werken omgetoverd tot een al goed bewoonbaar pand. In mei 2008 is er een nieuw dak (met lei) geplaatst (het dak is niet geisoleerd).  In het najaar van 2008 kregen we opeens heeeeel veel vliegen op de zolder (mn daar dus). En met veel bedoel ik echt heeel veel. Ze zaten dik geklonterd tegen de zolderramen of lagen als een dik tapijt dood/halfdood op de vloer. Echt onsmakelijk dus. In het voorjaar kwamen er geen nieuwe bij. Maar ook dit najaar weer (2009) exact hetzelfde probleem. We weten niet waar ze vandaan komen. Herkent iemand dit probleem en zo ja graag tips. dank en groet Josette

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#1 Geplaatst: 2010-01-07 23:26:30

dag Josette

Wij hebben last van iets soortgelijks. Ook een huis met lei, niet geisoleerd. Als wij enige tijd niet zijn geweest heeeeeel veel dode vliegen. Vooral in voor en najaar. mijn fantasie is de volgende: Als de zon even schijn warmt het snel op onder de leien en komen er veel viegeneitjes uit, echter het koelt ook weer heel erg af, vriest zelfs op zolder en de slaapkamers en dan gaan de vliegen dood. Ik denk dat het daar iest mee te amekn heeft omdat we dat probleem niet hebben op de begane grond. Ik denk dan dat het daat minder in temperatuur schommelt. Wat wij doen is flink stofzuigen als we aan komen en als we er zijn, ook in de winter als het even opwarrmt, de ramen open zetten zodat de vliegen naar buiten kunnen. Maar ik ben benieuwd naar andere ervaringen of gedachten.

groet

Snuff

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2010-01-08 00:03:21

Het probleem komt bekend voor. Als we een tijdje niet in huis waren geweest lagen, zomer én winter, honderden dode vliegen in het raamkozijn en op de grond er voor. Ik heb nooit het idee gehad dat het met ons leien dak te doen had (de vliegen lagen boven én beneden), maar ik zal het weldra weten. We hebben namelijk de leien vervangen door pannen. Weliswaar zwarte pannen, maar tegelijk hebben we het dak geïsoleerd. Als het leien dak de oorzaak was, zullen we snel een verbetering moeten constateren. De eerste weken was dat nog niet het geval.

Frans

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-01-08 07:15:03

Op theoretische gronden: ardoise warmt snel op want is zwart en absorbeert de zonnewarmte. Vliegen houden daarvan, vooral in koele perioden.

Ik vond een discussie hierover op "le Forum du bricolage" waaruit blijkt dat dit nogal gangbaar is. Ik heb gegoogled met "mouches" en "ardoise".

Zie http://www.systemed.fr/Forum/forum_posts.asp?TID=3757&PN=1 

Steven

avatar#4801
jstte
Berichten: 1
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2010-01-08 21:36:53

Alvast alles dank voor deze reacties; de link is ook interessant, die ga ik verder bestuderen. Ik kan mij alleen niet voorstellen dat er vliegeneitjes binnen worden gelegd. Volgens mij leggen vliegen hun eitjes namelijk altijd "ergens in", zodat de larve wat te eten hebben als ze uitkomen. Op onze zolder hebben wij geen etenswaren liggen. En dode beesten liggen er ook niet (hoop ik ;-)) En ..ik heb ook geen larve gevonden.  Wij gaan de zolder dit jaar zo veel mogelijk verder kierdicht maken en hopen dan dat het wat minder wordt. En...hopelijk volgen er nog andere tips.

Josette

avatar#4214
Eugene(70)
Berichten: 13
Reacties: 37

#5 Geplaatst: 2010-01-08 22:36:29

Ik kan me niet voorstellen dat het met leien te maken heeft, maar kan het mis hebben.

Wij hebben er ook last van, en hebben gewone dakpannen.

Vooral als de temperatuur wat hoger wordt na een koudere periode liggen tientallen dode, maar zitten er ook tientallen levenden tegen het raam.

Ik zet vaak het raam even open, en veeg de dode vliegen op.

Ik denk dat ze van onze, nog niet geisoleerde zolder komen, maar er zitten ook heel veel vogelnesten langs de dakrand. En zullen ook wel wel van de vele boerderijen vandaan komen.

Navraag leert dat " iedereen " er last van heeft, dus accepteer het maar als een klein ongemakje.

Eugene

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#6 Geplaatst: 2010-01-08 22:39:15

een jaar of wat geleden is er in dit forum over dezelfde problematiek gesproken.

Ik heb toen ook een bijdrage geleverd.

De vliegen overwinteren gewoon in kieren en gaten van het huis, proberen vooral te kruipen tussen de buiten en binnenmuren, daar waar ook veel muizennesten zitten.

Ik heb het over de ouderwetse dikke muren.

Wat ik heb gedaan is op zolder dunne cement+kalk mortel gieten in de scheuren en spleten. Verder alle spleten langs de ramen met kit dichtgemaakt. Alle andere gaatjes waar ik ook activiteit zag heb ik dichtgepurd (je weet wel zo.n spuitbus met poly urethaan, oppassen voor je ogen!)

Ik ben nu van de meeste vliegen af, de vliegen die toch komen slapen worden de volgende dag door hagedissen opgevreten. Dus als je gif gaat gebruiken is dat voor de hagedissen en misschien ook vogels niet leuk!

avatar#7688
pieter2
Berichten: 3
Reacties: 7

#7 Geplaatst: 2010-01-25 00:46:39

Ik denk dat Hans gelijk heeft. Wij hebben pannedaken en ook (soms) veel vliegen.

Toen ik in de winter wat doorgangen door de oude, dikke muren maakte kwam ik behoorlijk wat vliegen tegen. Ze bivakkeren in de ruimte tussen de stenen, die gevukd is met zand en andere troep.

Alles goed afdichten moet helpen.

avatar#4801
jstte
Berichten: 1
Reacties: 7

#8 Geplaatst: 2010-01-25 18:38:12

beste mensen,

dank voor de reacties.

Dit jaar ga ik alle kieren, scheuren,gaten en openingen op onze zolder dichtmaken. Hopelijk helpt het.

avatar#7676
fekke
Berichten: 2
Reacties: 4

#9 Geplaatst: 2010-01-29 14:00:26

In Nederland komen deze vliegen 's winters ook veel voor. Het worden Cluster vliegen genoemd. Als de winter begint komen ze slapen en worden actief als er wat warmte onder het dak is. bv door de zon. Wij hebben ze in Nederlnd ook onder de pannen zitten. Dichtkitten is de beste optie .Als de winter voorbij is vliegen ze weer uit, maar vinden elk jaar hun vaste stek weer terug.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#10 Geplaatst: 2010-01-29 17:16:57

Aha...dus met z'n allen op de "kierenjacht". Dat wordt nog een heel gedoe ondanks PUR-schuim en andere maatregelen!

Nu gewoon een 'natuurkundige' vraag:

- Waar leggen vrouwelijke mouches hun eitjes?

- Waar komen de eitjes uit en ontwikkelen die larven zich tot 'volwaardige' vliegen?

- Waarom is de plaatselijke mesthoop van andere dieren zo'n aantrekkelijke voor die (strontvliegen) om juist daar de eitjes te deponeren?

Nu het echte natuurkundige antwoord.

- Omdat de natuurkundige hoofdwet stelt dat alle warmte zich naar boven verplaatst. Dus op zolder (ongeisoleerd!) is het altijd warmer dan beneden op begane grond (ongestookt) of buiten.

- In een mesthoop van stro en stront vindt een natuurlijk proces plaats van afbraak én daardoor een verhoogde temperatuur tov. van buiten!

- Die kleine vliegen worden groot in het voorjaar, maar vinden te weinig voedsel om zich te voeden. Daardoor vliegen ze zich letterlijk te pletter tegen een raampje op zolder of in een ongebruikte ruimte op weg naar het LichtT=Warmte.

Maar Josine ... dit antwoord had je als mensenvrouw toch ook wel een beetje kunnen bedenken? In de menselijke baarmoeder is het immers net zo, want we zijn geen koudbloedige wezens/dieren, toch?

Wil je echt voorkomen dat vliegen je plagen, hetzij levend of dood moet je je vooral niet vestigen in rurale omgeving met veel vee!

Tere zielen moeten vooral in hun stedelijke millieus blijven tussen hun vroegtijdig 'versteende' soortgenoten.

Mvg. van,

Bruin. ;-)

PS: Mocht 'men' niet op de hoogte zijn van bepaalde natuurkundige wetmatigheden, dan geldt de volksuitspraak: "Waar het stinkt, is het warm"~.