Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bron in huis

Auteur Bericht

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#0 Geplaatst: 2010-01-10 15:39:52

Beste mensen,

Bij ons in de buurt komt er regelmatig wat water naar boven. Aan de overkant van de weg bij ons huis is 's winters een bronnetje waar iemand een tuinslag in heeft gestoken. Er staat nog best wel druk op.

In de kelder van ons huis lopen enkele buizen boven de vloer. De vorige eigenaar vertelde dat hij waterafvoer heeft gemaakt maar nog niet was toegekomen aan het netjes wegwerken (was wel op meer plaatsen). Ik heb destijds geen acht genomen in dat een van de PVC buizen helemaal geen afvoerbuis maar een drainagebuis is.

Ik weet sinds een week waarom. Bijgaand enkele foto's van de situatie in de kelder. Er komt in het "gat" spontaan water naar boven, vandaar waarschijnlijk de drainage buis. Wij vonden het ook al zo vochtig in de slaapkamer direct boven de kelder...

Het water loop, al dan niet via de drainagebuis,  over in de put die pal naast het huis ligt. Deze is 's zomers wat vochtig, maar ik heb er geen last van in de zin van muggen of stank. Nu staat er een klein laagje water in.

De reden van mijn post: Moet ik hier iets mee? en zo ja wat moet ik er mee? Als ik het gat netjes zou willen dichten, hoe kan ik dit dan het beste aanpakken. Water staat bekend, dat het zijn eigen weg gaat, dus zomaar dichtstorten met beton lijkt mij geen goed idee.

Iemand suggesties?? (klik op de foto voor een vergroting)

Alvast dank,

Robert

 

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#1 Geplaatst: 2010-01-19 10:02:24

Ook wij hebben in een van de beide cave’s een bron die prachtig glashelder, zuiver en ijskoud water ophoest. Weliswaar grappig, maar tevens een tamelijk ongelukkige plek. Soms is er een flinke plas en dan weer slechts een gevuld kuiltje. We gebruiken de cave’s, waar het nooit te warm of onder het vriespunt komt,  voor de opslag van voedsel en drank, maar de bron in die ene cave zorgt voor veel vocht waardoor de voorraad er niet altijd even fris uitziet en we de bovengelegen vloerconstructie dit jaar toch echt zullen moeten gaan vervangen.  Symptoombestrijding waarmee het onderliggende probleem nog niet is weggenomen.

Volstorten met beton heeft geen zin. Het water vindt zijn weg toch wel. De wateraanvoer moet worden gereguleerd. Naar een andere plek. Geadviseerd werd ons om de bron eerst een flink eind, tot je op werkelijk keiharde ondergrond stuit, uit te graven. In het aldus ontstane putje een soort keldertje te metselen of daarin een stuk grote rioolbuis te plaatsen. Dan eerst een stuk drainagebuis en daarop (bovengronds) een normale buis in het brongat zelf te steken. De bodem van het keldertje vervolgens met beton, rondom de buis, dicht te storten. De waterpijp (met een pompje ertussen) vervolgens met een buiten de cave opgestelde wijnton te verbinden. De wijn- of regenton van een overloop of kraan te voorzien enzovoorts. Je hebt de boel dan redelijk onder controle en de cave blijft droog, zo zegt men.

We gaan het dit jaar uitvoeren. Anderen nog ideeën?

Met vrolijke Franse groet,

Max en lief

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-01-27 14:04:17

Beste Robert en 'Max en lief',

ik voel iets voor de door Max aangedragen oplossing. Ook ik zou eerst de oorsprong van de bron te pakken willen hebben en daar beginnen met de afleiding van het water. De door Max aangedragen oplossing kan ik me nog niet in alle details voorstellen, maar een vaste omsluiting op een zo laag mogelijk peil maken is zeker juist. Een andere oplossing zou zijn het uit de bron omhoog komende water eerst in een open goot of beluchte pijp naar buiten te leiden en daar in een pompputje op te vangen. 

Aan de andere kant: bronnen en putjes in de kelder waren vroeger zo gewoon. Als maar al het omhoog komende water in het systeem gevangen kan worden.

Sorry, maar zonder precieze kennis van de omstandigheden ter plekke kan ik niet meer hierover zeggen.

Overigens, de door Robert gevonden drainagebuis is hier zeker niet op zijn plaats! Vergelijk de hier gegeven informatie.

Christian von Klösterlein