Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Groot Zweeds warenhuis prijsverschillen NL-FR

Auteur Bericht

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#0 Geplaatst: 2010-01-12 15:47:35

Beste medeforumleden

Bij een groot Zweeds warenhuis kun je op de website bij keukens-vrijstaande keukens de kitchenette vinden voor 699 euro, naam ATTITYD, in LDF heet hij hetzelfde, maar dan mini-cuisinette en kost hij voor die mooie naam ook 965 eurie, dus 266 euro meer.

Hetzelfde vind je bij vele andere spulletjes, kastje VARDE ladenkast 259 in NL, 365 in FR, dus kijk goed uit waar je koopt en prijsverschillen.

Bijna alles wat ik zag was in LDF duurder of veel duurder.

Toch ook in FR wel iets goedkopers,UDDEN roltafel, in NL 59 in FR 49, dus er is nog een tientje te besparen :)

puk

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#1 Geplaatst: 2010-01-12 16:00:00

Ik heb ook nog even in Duitsland gekeken, ATTITYD hetzelfde, kastje 309 euro, in Italie het keukentje 729 euro, kastje 299, dus overal verschilt de prijs.

Wellicht een nieuwe koopkrachtmeting, ipv de hamburgertest.

In Zweden, toch nog goedkoper 6895 Kr, komt op 619 euro voor de minikok.

Het kastje helaas 315 euro, maar dan heb je ook een VÄRDE Förvaring med lådor van 3505 SKr

p.s. omrekeningen zijn tegen dagkoers van GWK Travelex

p.p.s Zelfs in China is het duurder, bijvoorbeeld de UDDEN spoelbak op poten, hier 100 euro, ok normaal 110, kost daar 1299 Yuan, en met een Yuan prijs van 10 cent komt dat toch op 129 euro. Het spul komt volgens mij daar allemaal zo'n beetje vandaan, snap jij het, snap ik het.

puk

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2010-01-13 10:22:53

Grappig! In 2001 werd dit verschijnsel al eens onderzocht door twee Volkskrant journalisten. Er werd toen aangenomen dat de invoering van de Euro de verschillen wel zou niveleren. Mooi niet dus!

[edit]

Blijkbaar is het nog steeds actueel want het artikel bestaat nog

[/edit]

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#3 Geplaatst: 2010-01-13 13:00:36

Drie jaar geleden wilde ik een keuken kopen bij dit warenhuis. In Nederland de keuken ontworpen en vervolgens de prijzen vergeleken in Nld, B en LDF. Resultaat: sommige onderdelen waren in Nederland het goedkoopst, andere in B en weer andere in LDF. Geen peil op te trekken dus. Aangezien ik geen zin had om de keuken in drie verschillende landen te moeten kopen en dan misschien met andere problemen te worden geconfronteerd, heb ik de keuken uiteindelijk in zijn geheel in Nederland gekocht.

Overigens kunnen de prijzen van de artikelen zelfs binnen Nederland verschillen. Ik weet in ieder geval dat de vestiging in Delft een zodanige zelfstandige positie heeft, dat ze zelf prijzen kunnen vaststellen, met als gevolg dat je daar soms (iets) goedkoper uit kan zijn dan in andere vestigingen.

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#4 Geplaatst: 2010-01-13 18:00:56

Tja, wat is wijsheid??!!!

Als je het over een keuken hebt, zul je al gauw een busje moeten huren (tenzij je over een flinke aanhanger beschikt) en de boel naar FR moeten transporteren.

Als je reeel bent dien je hiervan ook de kosten mee te tellen, meer benzine/diesel verbruik, wellicht meer tol, busje/aanhanger huur etc.

Soms is het dan net zo duur/goedkoop om alles lekker in FR te kopen.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#5 Geplaatst: 2010-01-15 15:20:52

Smartie, je hebt natuurlijk gelijk dat je er niet speciaal voor kunt rijden, met busje huren etc. Maar frappant blijft het wel dat binnen de EU, bij eenzelfde concern prijsverschillen van zo'n 40% voorkomen.

Kan Neelie hier niets meer aan doen??

of is haar bureau al leeggeruimd.

puk

avatar#8414
surf
Berichten: 30
Reacties: 278

#6 Geplaatst: 2010-01-15 16:58:31

Weet je wat we doen, we gaan lekker alles daar kopen waar het het voordeligst is, en vooral niet zeuren als de fransen zeggen dat de nederlanders alles van "thuis" meenemen.

Zo helpen we de lokale middenstand lekker om zeep, bedankt hoor, voor jullie vertrouwen in ons.

bedankt namens alle fransen bedrijfjes die graag ook wat willen verdienen.

bedankt.

Cees.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#7 Geplaatst: 2010-01-15 20:56:56

Cees, concurentie op prijs kun je (bijna) nooit winnen van deze grote jongens, dat weet jij ook wel.

Dus voor deze bedrijven zal altijd een markt bllijven.

De vraag is of ieder dit wil en dan zeg ik : Nee, natuurlijk niet, want het is seriewerk, niet slecht van kwaliteit maar zeker niet goed.

Afhankelijk hoe je je normen van kwaliteit stelt.

Dit warenhuis is meestal spaanplaatje, goedkope materialen, gebruiksaanwijzingen voor dummy's gemaakt door debielen of een vertaalcomputer.

Voor een mooi meubel, een echt mooie keuken, een comffortabel stuk vakmanschap moet je niet bij die grote jongens zijn maar bij de lokale timmerman, meubelmaker of anderszins.

Maar dan hebben we het wel over een ander segment, zowel in kwaliteit als in prijs.

Als klein bedrijf zul je je dus moeten onderscheiden in kwaliteit, klantvriendelijkheid en maatwerk om in je eigen segment succesvol te kunnen zijn.

Een concurentieslag met de grote jongens zou ik je niet aanraden.

vrgr

puk

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2010-01-16 00:45:32

Het risico lopend om surf nog bozer te maken stel ik vast dat juist op het gebied van keukens IKEA imho een prima prijs/kwaliteitsverhouding biedt.

Ivo

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#9 Geplaatst: 2010-01-16 01:15:45

Ik begrijp Cees maar al te goed. Soms schaam ik me als ik zie hoe Nederlanders met hun aanhangertje vol aan komen rijden. Ik heb zelfs gezien dat een auto bijna door z’n veren zakte vanwege de betonnen stoeptegels op de neergeklapte achterbank. En die waren niet eens gratis gekregen, maar gekocht … in Nederland. De voornaamste reden is volgens mij de taal. In Nederland roep je wat gemakkelijker dat je zoekt naar die “grijze dingen van beton voor op de grond en die ongeveer zo groot zijn”. In plaats van stamelend uit te leggen wat ze willen, kopen ze het liever in Nederland. Helaas geldt Linda’s (Smartie) geheel correcte rekensom dan ineens niet meer. Met plaatselijke artisans heb ik het er wel eens over en Nederlanders hebben een zekere faam opgebouwd als het om het meenemen van bouwmateriaal gaat. Nu zal Ikea (het kostte me overigens enige moeite de Franse uitspraak van deze naam over te nemen) niet direct achterover vallen als iemand uit de lage landen op reis naar zijn maison secondaire weer zijn vrouw achter in de auto laat zitten omdat het meegebrachte aanrechtblad tot op de bijrijderstoel ligt, maar dat de lokale keukenboer daar moeite mee heeft, begrijp ik wel.

Groet,

Frans

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2010-01-16 07:37:08

Ben het maar ten dele met Frans eens. Als ik zie dat bijvoorbeeld hout in Frankrijk vaak duurder is dan in Nederland terwijl er in Frankrijk enorm veel hout geproduceerd wordt, dan vraag ik me af hoe dat kan. Ergens wordt er of heel inefficiënt gewerkt of steekt de tussenhandel nogal veel in z'n zak. Dan kan het zelfs met transport inbegrepen nog lonen te gaan "importeren".

Op gebied van sierbestrating ongeveer hetzelfde en zelfs meer keus in Nederland maar dat wordt lastiger qua gewicht.

Ja Cees, leuk die plaatselijke middenstand. Toen ik 10 jaar geleden voor het eerst bij de plaatselijke slager kwam en niet zo goed uit mijn woorden kon komen toen ik een bepaalde biefstuk bestelde, werd ik behandeld als een mongool en moest ik 2 x zoveel betalen dan bij de supermarkt voor een tamelijk taai stuk vlees. Hij is nu failliet, 3 x raden waarom.

Da plaatselijke bakker vraagt 15 euro voor een "galette" terwijl je diezelfde kwaliteit voor 6 euro bij Auchan krijgt.

Veel Fransen hebben volstrekt achterhaalde ideëen over kwaliteit. Alsof alleen productkwaliteit telt, samen met een reputatie. Levertijden, betrouwbaarheid, nakomen van afspraken, "service après vente" horen daar vaak niet bij.

Fransen maken nog steeds auto's die wel heel vaak storingen hebben en al jaren zijn Japanners de meest betrouwbare en wordt er meer geïnnoveerd buiten Frankrijk. Franse autodealers vragen onbehoorlijke tarieven voor onderhoud en vooral voor reserve-onderdelen. En als ik zeg dat mijn volgende auto een Japanner zal worden, rolt mijn halve Franse familie over mij heen.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2010-01-16 08:41:25

Het blijft altijd een leuke discussie, dat meenemen of alhier kopen. Soms moet je wel als de smaak in Frankrijk niet de jouwe is.Overigens heb ik vwb de garages een nandere ervaring dan Steven. Hier in Frankrijk ben ik goedkoper uit dan in NL. Bij een formele dealer in beide gevallen. Kan dus best verschillen, zoals vaker blijkt als je de ene ervaring tegen de andere zet of, beter nog, veel meer ervaringen tot een 'statistisch' iets betrouwbaardere mening laat worden.

Tja en dan die IKEA hè. (inderdaad, even wennen die uitspraak op zijn Frans, ikeà)

Heel simpel. IKEA is niet gek en weet welke producten bij welke smaak horen. De Franse is anders dan de NLse of de Zweedse. Eén reden voor prijsverschillen, want de totaalsom van de omzet minus de kosten (kunnen lokaal ook verschillen) moet wel per vestiging weer kloppen.

Daarnaast zijn veel IKEA vestigingen een vorm van franchising (weten veel mensen niet) en derhalve zijn er zelfs binnen een land prijsverschillen. Gewoon gezonde prijspolitiek, waar inderdaad calculerende consumenten gebruik van kunnen maken.

Jaap

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2010-01-16 11:10:40

@ Steven

Wat de kwaliteit van Franse auto's betreft, en je vraagtekens daarbij, laat je Franse familie maar wat berichten uit de Franse pers van twintig jaar geleden lezen. En ze zullen beseffen dat jij niets anders van plan bent dan consequenties te verbinden aan een gegeven dat door niemand minder dan een PDG van Renault zelf tot schrik van de aanwezigen tijdens zijn eerste directievergadering helder op tafel werd gelegd. En dat was eind jaren tachtig. Hij was zeer ontevreden over zijn nieuwe R25, waar hij al ettelijke keren mee naar de garage was geweest. In de Duitse autobladen heet dat, wanneer het buiten de reguliere servicebeurten gebeurt, met een bijna Engels gevoel voor understatement: auserplanmäszig. Hoe dat te verklaren was, en wat de heren medemanagers van plan waren daar aan te gaan doen. Voor een bedrijf dat toen nog veel trekken had van een staatsbedrijf ongekend harde en direkte woorden, not done om dat zomaar te agenderen, veel boze reacties. Ook in de pers. Dat artikel zelf, ik heb 't ooit een keer uitgeknipt en ergens opgeborgen, maar waar, vind ik niet terug met google. Maar wel een ander bericht waar vijf jaar later, bij het vertrek van deze PDG, teruggeblikt wordt op zijn pogingen de kwaliteit van deze vierwielers wat te verbeteren. De retorische vraag die zich laat stellen is: wanneer een PDG meer dan twintig jaar geleden al hard aan de bel trok, hoeveel langer moet de tot loyaliteit geneigde Franse consument dan nog wachten op resultaat?

Maar of je bij ieder Japans merk nu een betrouwbaar onderkomen vindt is maar de vraag gezien bijvoorbeeld deze discussie. Bedrijfsculturen zijn soms als een besmettelijk virus, daar helpt geen inenten tegen. Sterkte met de keus.

Rob

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#13 Geplaatst: 2010-01-16 15:31:49

Het wordt al diverse malen genoemd, de prijs/kwaliteitsverhouding en de kwaliteit van zaken.

Kwaliteit is een moeilijk meetbare zaak. Voor auto's zowel als voor keukens.

Er zijn natuurlijk objectief meetbare criteria als motorvermogen, abs etc. Maar ook botsproeven met sterren, benzineverbruiken, elandentesten en wat dies meer zij.

Maar ook sentimenten spelen een belangrijke rol, kijk naar de SAAB rijders, of fanatieke rijders van een Frans merk.

Bij een keuken heb je ook de keus tussen een ikea fornuisje en een Ata of la Cornue, ik moet eerlijk zeggen dat ik bij een la Cornue fornuis toch een andere beleving heb en die staat dus hoog op mijn verlanglijstje.

Zelf doe ik het nog maar met een 6-pits Smegje, niet slecht maar hij staat niet in de schaduw van een Aga of la Cornue.

Zo bedoel ik maar, kwaliteit is wat de klant verlangt, en wellicht nog ietsje meer en is dus in mijn optiek geen vaste waarde.

Als de genoemde galette van de warme bakker goede ingredienten bezit, de bakker praat met mij hierover, bloem van de molen uit de buurt, eieren van de kippen van boer Jean, melk van boer Pierre etc, dan is dat ook een kwaliteit.

Het wellicht half-fabrieksproduct van de Auchan zal mij dan toch minder smaken, met de riedel aan E-nummers op het etiket.

Dus dan kan de galette van de bakker toch subjectieve kwaliteit bezitten, die het geld wellicht waard is.

Het gaat om de beleving en het gevoel, niet alleen om cijfertjes.

puk

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2010-01-16 15:46:36

Ook kwaliteit als onderdeel van deze discussie trekt natuurlijk weer een blik ervaringen open. Goede en slechte.

Zo had ik jaren geleden gekozen voor  een TV en HiFi (zo heette dat toen nog) van het fameuze Deense merk B&O.

Nou nooit meer dus. Alles ging kapot en de reparaties waren navenant duur.

Zelfde ervaring met een Bose-setje uit de jaren 90. Troep.

Ik weet het, ik ken ze ook. Zeer tevreden met B&O en Bose. Maar dat duur of lekker bekkend, of hebbedingerig overkomend het altijd moet zijn?

Kijk maar eens op de recente campagne van QueChoisir, waarin men dezelfde of kwalitatief vergelijkbare producten in prijs tegenover elkaar zet. De best geteste komt er in vele testen zeker niet als duurste uit. Goedkoop KAN,....KAN best goed zijn.

Shoppen is dus niet een zaak van op de kleintjes letten alleen.

Jaap

(PS mijn IKEA keuken, in Frankrijk gekocht is kwalitatief echt beter dan die dure Alno uit mijn voormalige NL huis. Om over het prijsverschil maar niet te praten, een verschil dat overigens bij keukens toch wel erg vaak aan de strijkstok van de plaatsende firma blijft hangen)

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#15 Geplaatst: 2010-01-16 17:57:31

Wat hebben we dan een geluk dat de huizen hier goedkoper zijn.

Ingrid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#16 Geplaatst: 2010-01-17 12:45:17

Nog even over de auto's: sinds jaar en dag prijkt de naam Toyota op de eerste plaats van alle Franse consumentenbladen en autotestbladen. Maar de Fransen rijden gewoon door in hun storingsgevoelige Renaults, Citroëns en wat betrouwbaarder Peugeots.

Wim

Sinds een jaar berijder van een Toyota Avensis en nog nooit zo tevreden geweest over zoiets profaans als een auto.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#17 Geplaatst: 2010-01-17 12:47:02

Het is wel erg makkelijk om taal als reden aan te geven voor het kopen in NL. Wij kopen deels in LDF en deels in NL, maar beide talen spreek ik meer dan goed. Dat is dan ook de reden niet. Wel wat ik waar kan krijgen. Wij wonen in 'niemandsland (midden Frankrijk) dus echt veel is er niet in de buurt. Dus shoppen gaat langs een beperkt aantal bouwmarkten bijvoorbeeld. Als ik dan alleen maar gipsplaten van 120 breed tegenkom, terwijl ik op zolder moeilijke hoekjes moet doen, dan haal ik dus 60 cm brede stucplaten uit NL. Als ik een 45 cm brede afwasmachine in de keuken wil, dan moet ik die wel in NL kopen, want zoiets bestaat domweg niet in LDF (althans, ik kan het niet vinden en mijn loodgieter lacht me uit). Als ik echter een mooie crepi zoek, of enduit op kalkbasis, of deurbeslag, of lampen, etc. dan vind ik die in LDF. En zo kiezen wij 'the best of both worlds'.

avatar#7688
pieter2
Berichten: 3
Reacties: 7

#18 Geplaatst: 2010-01-25 00:28:50

Het lijkt mij toch echt onmogelijk om als (ex) Nederlanders de plaatselijke middenstand zodanig te spekken dat zij een reden van bestaan gaan krijgen als ze dat nog niet hebben.

Fransen worden ook steeds meer bewust van het feit dat goedkoper (of niet afkomstig uit Frankrijk) niet altijd betekent dat het slechter is.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de opmars van Lidl en Aldi in Frankrijk. Voedsel is zo'n beetje de laatste heilige tempel van de fransman, maar als er een Duitse winkelketen is die voldoende kwaliteit levert voor veel lagere prijzen, dan is dat ook ok!

Ook de fransen gaan dus mee in de waarden en normen van een kapitalistische maatschappij. Vroeger was men erg op Frankrijk gericht (franse liedjes op radio, franse auto's, franse wijn, voedsel geproduceerd in fr, men sprekt alleen frans, etc). De jongere generaties hebben (mede onder invloed van internet) het buitenland gevonden, hebben daar echt interesse voor en spreken veelal Engels.

Het is een kwestie van een paar jaar of de Mac Donalds heeft de positie van Buffalo grill ingenomen.

Kortom: Frankrijk is niet meer zoals wij het kenden.

Ook op het gebied van auto's zie ik steeds meer buitenlandse merken (met name Duitse) voorbij rijden.

Het is volgens mij onzin om je eigen volksaard te verloogenen. Als je als Nederlander graag het goedkoopste van het goedkoopste wilt hebben: doe dat dan gewoon. Het is aan de (al dan niet plaatselijke) bedrijven om daar een goed antwoord op te geven. Door de laagste prijs, beste service of wat dan ook.

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#19 Geplaatst: 2010-02-03 20:38:44

De prijsverschillen bij IKEA zijn idd frappant. Commode Hemnes met 8 lades kost in NL 209 euro, hier 249 euro. Dat is toch een prijsverschil van bijna 20 procent. En de meeste dingen zijn helaas duurder bij dit zweedse warenhuis op franse bodem. Toch iets gezien wat goedkoper is: de slaapbank manstad: in NL 529 euro, hier 499 euro.

Het is waar dat veel Fransen (en ook zelfs jonge Fransen merk ik) hun 'eigen' lokale bedrijven willen steunen door er maar te kopen. Een vorm van protectionisme als je het mij vraagt, of: uitstellen van executie? Klanten hebben behoefte aan lage prijzen, goede service etc. Weet je dat niet te bieden, dan zul je uiteindelijk de strijd verliezen. Wij shoppen hier in de buurt, op internet, en 200 km verderop in de 'grote stad'. Het is helemaal afhankelijk van wat we zoeken en waar de beste prijs/kwaliteitverhouding is. Als ik alles hier in de buurt moet kopen, zijn we een fortuin kwijt, of we vinden het gewoon niet (ja, de smaak is behoorlijk anders hier).

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#20 Geplaatst: 2010-02-04 10:35:05

Wat Ikea betreft, denk ik dat er veel samenhangt met de kosten van de lonen (niet alleen wat men bruto vangt als werknemer, maar tel daar ook nog even de "patronale" kosten bij op!!!)

Ook transport is een bepalende factor in de eindprijs van een product.

Ik denk dat dat de factoren zijn die per europees land de eindprijs van een product bepalen. Misschien dat ook de "dichtheid" van het aantal Ikea vestigingen in een land voor verschil zorgt.

@ Kleine: kijk voor de gein eens op de site van Darty. Daar heb je voor (ik geloof) 329 euro al een vaatwasser op 45 cm met A-label (energie) wordt gratis thuisbezorgt en ze kunnen ook je oude apparaat gratis meenenmen. Die 60 cm gipsplaten zijn gewoon te bestellen bij bijvoorbeeld Gedimat.

Er zijn maar weinig zaken die wij tegenwoordig nog uit NL halen. Dat beperkt zich tot snoeperijen als hagelslag, appelstroop en satésaus. En auto's want de Franse tweedehands markt is nog steeds schrikbarend op dit gebied.

Maar om het nu eens om te draaien: Heeft iemand zich al eens afgevraagd waarom een blikje foie gras, confit de canard of rilettes in NL 3 à 4 keer meer kosten???

De gemiddelde delicatessen zaak vraagt zonder blikken of blozen gerust 18 euro voor een blikje confit de canard, waar ook nog eens de helft van de inhoud inzit alsdat we hier gewend zijn,.........

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#21 Geplaatst: 2010-02-04 10:49:18

een beetje verkoper vraagt de maximale prijs die de klant wil betalen. trapt de klant er in je een enorme marge te bezorgen dan mag je leuk naar Ibiza.
als die klant niet vergelijkt en zich afvraagt of iets een aanvaardbare prijs heeft, dan kun je als Ikea op sommige produkten heel leuk scoren.
ofwel, naast kostprijs worden prijzen bepaald door wat de gek ervoor wil geven.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#22 Geplaatst: 2010-02-04 10:53:36

In NL is een blikje fois grass een delicatesse, in FR eerste levensbehoefte.

Een blikje eendenlever is trouwens niets bijzonders in FR, in Nederland wordt dit meteen gezien als "super speciale ganzenlever" terwijl het gewoon gevogelte lever is met een bepaald percentage eendenlever.

Gebrek aan warenkennis.

avatar#6865
puk
Berichten: 5
Reacties: 110

#23 Geplaatst: 2010-02-04 12:10:40

Bij eendelever of ganzelever gaat het inderdaad in NL om een speciaal voedingsmiddel dat eigenlijk alleen wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden zoals kerst en in mindere mate oudjaar, trouwerijen, feestjes etc.

Het is geen "normaal" voedsel dat dagelijks wordt gegeten.

Ik verkoop het zelf en merk dat vooral December circa 70% van de verkopen uitmaakt, de rest van de tijd is het marginaal.

Dit zou een reden kunnen zijn voor de hoge prijzen, alhoewel de mijne zeker geen drie tot vier keer zo hoog zijn als in LDF, is ca 1,5 maal, maar wel erg afhankelijk van hoeveelheid en kwaliteit.

p.s. rilettes is hier bijna geen vraag naar, wat de boer niet kent...

puk

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#24 Geplaatst: 2010-02-04 13:58:31

Nog even IKEA:

soms betaal ik voor een eenvoudig meubeltje (boekenkast) bij IKEA minder dan in de brico voor het materiaal, zowel in NL als in LDF. 

Dus: ik koop het IKEA meubel en maak het desnoods op maat.

Wel moet ik zeggen dat er bij spaanplaat-met-laminaat duidelijke kwaliteitsverschillen bestaan, en IKEA gebruikt geen betere platen dan strikt noodzakelijk.

En bepaalde dingen heeft IKEA-France niet in het sortiment, de smaak aldaar is gewoon anders.

Christian von Klösterlein