Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Elektrische vloerverwarming gecombineerd met zonnepanelen

Auteur Bericht

avatar#7661
Patje
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2010-01-13 13:41:08

Hallo allemaal,

Eerst en vooral dit is voor mij de eerste keer dat ik deel neem aan dit forum heb er al wat op liggen lezen maar nu zit ik zelf met een vraag waar ik maar geen duidelijk antwoord op kan vinden.

We hebben vorig jaar een stukje bouwgrond gekocht in het zuiden van Frankrijk en zijn nu volop aan het bouwen. Alles gaat prima maar met het hoofdstuk verwarming zit ik een beetje met de handen in het haar. Ik ben al naar verschillende systemen gaan kijken maar weet niet goed wat het beste is. Nu iedere verkoper beweert dat zijn systeem het beste is dus wie moet je op het laatste nog geloven. Nu ben ik zelf op het idee gekomen om te verwarmen op elektriciteit. Weet dat hier veel tegenstanders voor zijn maar mijn idee is om een elektrische vloerverwarming te plaatsen in combinatie met zonnepanelen. Heeft hier iemand ervaring mee? Ik wil iedereen alvast bedanken mocht hij of zij zijn informatie en ervaringen met mij willen delen.

Groetjes,

Patrick  

avatar#7661
Patje
Berichten: 1
Reacties: 1

#1 Geplaatst: 2010-01-13 13:43:48

Voor alle duidelijkheid we wonen in het departement Gard (veel zon).

Patrick 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2010-01-13 14:34:02

Patrick,

  Dat delen van informatie gaat op deze site aan de lopende band. Hier op het forum, en ook in de vorm van aparte artikelen. In de rubriek wonen/klussen zijn drie specials die je in ieder geval zou moeten lezen: over zonnepanelen, over isolatie, en over verwarming. Zowel deze website als het forum hebben een zoekfunctie, waar je heel wat informatie mee te voorschijn kunt toveren. Over internet zullen we het maar niet hebben, niet altijd even makkelijk te selecteren wat nu echt onafhankelijke adviezen zijn. Toch nog deze verwijzing naar Leroymerlin.fr die veel praktische conseils op de website heeft staan, en een paar maanden geleden zelfs iets met de omvang van een boek, een kleine 200 pagina's als ik het me goed herinner. Aldaar zoeken met isoler en chauffage.

Rob

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2010-01-13 14:46:39

Zonnepanelen, dus electriciteitopwekkend, zijn om tal van redenen niet geschikt voor electrische verwarming.

Je kunt wel met zonnecollectoren (zon verhit een vloeistof) koppelen op een (niet-electrische) vloerverwarming, is wel een behoorlijk hoge investering.

Wij hebben op het dak zonnepanelen waarvan de opbrengst aan EDF wordt verkocht, echter de verwarming doen wij prima met een grote houtkachel, veel glas op het zuiden, goed isoleren, en 2 kleine electrische radiatoren in de kamertjes te ver verwijderd van de houtkachel. Het gaat hier om een huis van 125 m2 leefoppervlak.

Andere wellicht interessante alternatieven zijn de pomp-a-chaleur, bijvoorbeeld air-air, air-eau en eau-eau. Waarbij de laatste de hoogste opbrengst per geïnvesteerde kWh kent, maar ook de hoogste investering.

Verder is de VMC-double-flux populair bij ons in de buurt, ik neem aan dat deze meestal gecombineerd wordt met electrische radiatoren?

Tenslotte natuurlijk de (niet-electrische) vloerverwarming op bijvoorbeeld houtpellets, gas, fioul, etc.

Tja, wat is dan wijsheid. Natuurlijk afhankelijk van je eisen en wensen: comfort, vereist vermogen verwarming, investeringskracht, al genomen beslissingen qua bouw van het huis. In weze zou je huis al aan een aantal basisprincipes moeten voldoen: flink geisoleerd, VMC, veel raamoppervlak op het zuiden. Dan hou je een warmtebehoefte over. Die kun je heel ecologisch invullen, maar dat vereist wellicht flinke investeringen. Je kunt ook heel makkelijk gewoon alleen electrische radiatoren ophangen, heel populair in Frankrijk, maar niet erg groen en in de toekomst wellicht nogal duur. En dan heb je dus nog een heel scala aan mogelijkheden daar tussenin. Een vloerverwarming (warm water) is erg populair, dus als je daar voor gaat moet je alleen nog kiezen op welke meer of minder ecologische c.q. dure wijze je gaat verwarmen. Bon courage.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2010-01-13 15:34:57

>Zonnepanelen, dus electriciteitopwekkend, zijn om tal van redenen niet geschikt voor electrische verwarming. <

??? Daar ben ik dan wel benieuwd naar. Het is natuurlijk zo als je (bv) 12-volt vloerverwarming neemt en je deze geheel wilt laten draaien op zonnepanelen; dat gaat niet lukken, vooral omdat je meestal de verwarming nodig hebt als de zon foetsie is. Maar je kunt dit volgens mij prima doen als je de opgewekte stroom gewoon teruglevert aan het EDF en je vloerverwarming gewoon in het stopcontact steekt.

Als je geen stroomaansluiting hebt wordt het een heel ander (en ook duurder) verhaal waarin vooral grote accu's een rol spelen...

Wat erg aantrekkelijk blijft met electrische vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen is het kostenaspekt: de verwarming zelf is niet duur en technisch eenvoudig aan te leggen, de zonnepanelen leveren het hele jaar door stroom en er zit nog subsidie op ook. Daarbij speelt de 'groene' kant van het verhaal ook nog een rolletje mee ;-)

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2010-01-13 16:10:37

Richard, een zonnepaneleninstallatie is wel degelijk erg duur in aanschaf, zelfs als je een credit impots krijgt (subsidies zijn er bij mijn weten niet meer). En als je dan zoals je zegt de electra aan de EDF verkoopt (om de aanschaf enigszins rendabel te maken) verwarm je er dus je huis niet mee.

Zonnepanelen zijn niet geschikt voor electrische verwarming want leveren op de gewenste momenten te weinig power om dat rendabel te doen. Ze produceren het leeuwendeel in de zomer (zon staat hoog, meer zonne-uren) en overdag. Met accu's stroom opslaan tbv van bijvoorbeeld verlichting OK bij een site isolee, maar niet tbv verwarming.